Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trudności z odpaleniem a potem ten straszny pisk.

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Od jakiegoś czsu mam problemy z odpaleniem auta zdarza sie to najczęsciej gdy auto było jeżdzone i jakis czas stało ale silnik jeszcze cieply. Przy próbie odpalenia silnik próbuje zaskoczyc i gaśnie a potem to już go można żyłować nawet kilka minut, lecz gdy uda się go uruchomić słychać przez okolo 10 sekund straszliwy pisk, jakby cos się ślizgało potem ustępuje i śilnik chodzi prawidłowo. Od czego zacząć by to usunąć?

Napisano

Pisk jest od paska klinowego i musisz go podciągnąć ale z wyczuciem. Zbyt duzy naciąg i zbyt duży luz niszczą pasek. Co do problemów z ciepłym silnikiem to spróbuj wysuszyć kopułkę i palec (papierem) i uszczelnić kopułkę silikonem. U mnie pomogło biglaugh.gif

Napisano

> Pisk jest od paska klinowego i musisz go podciągnąć ale z wyczuciem.

> Zbyt duzy naciąg i zbyt duży luz niszczą pasek. Co do problemów

> z ciepłym silnikiem to spróbuj wysuszyć kopułkę i palec

> (papierem) i uszczelnić kopułkę silikonem. U mnie pomogło

Wcale to nie musi być pasek.

Do autora wątku: sprawdź czy pisk występuje również przy odpalaniu z niewciśniętym sprzęgłem. Ja miewam podobny objaw (pisk, bo z rozruchem nie ma problemu), ale tylko wtedy gdy na zewnątrz jest upał, a silnik odpalam z wciśniętym sprzęgłem. Nie wiem co jest przyczyną. W moim przypadku na pewno nie pasek.

Napisano

> ale tylko wtedy gdy na zewnątrz jest

> upał, a silnik odpalam z wciśniętym sprzęgłem. Nie wiem co jest

> przyczyną. W moim przypadku na pewno nie pasek.

W twoim wypadku moze byc lozysko oporowe sprzegla.

Napisano

> Od czego zacząć by to usunąć?

Zdejmij pasek i zobacz czy lekko kreci sie walek alternatora. Jesli ciezko, to pod wplywem pracy lozyska puchna i sie blokuja, a rozrusznik nie jest w stanie zakrecic silnikiem. Pisk jest od paska po zablokowanym kole rozrusznika, po czym rozrusznik zaczyna sie krecic.

Po zdjeciu paska rowniez sprobuj uruchomic silnik. Jesli w dalszym ciagu bedziesz mial problemy i pisk, to przynajmniej bedziesz wiedzial, ze wina nie lezy w pasku altka.

Opisana sutyacja mialem w silniku fiata, ale zdarzyc sie moze w kazdym. U mnie za jakis czas pekla obudowa altka, ale mysle, ze u ciebie to nie bedzie mialo miejsca.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.