Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa przycisku podnośnika szyb w BBM

Featured Replies

Napisano

Naprawa naprawdę banalna, nie wymaga specjalistycznych narzędzi, a zaoszczędzi ok.150-200zl na nowy przycisk.

1. Do naprawy potrzebne jest: klej (najlepiej dwuslkładnikowa poxylina), wkrętak płaski, kombinerki, nóż, ucinacze, kawałek drutu (najlepiej miedziany o średnicy ok.2mm - aby łatwiej do wyginać wystarczy 10cm.

274296942-przycisk1.jpg

2. Przyciski do szyb elektrycznych w BBMach są umiejscowione w „trójkątach” zaraz pod uchwytem do zamykania drzwi. Część ta niegdzie nie jest przykręcona, a jedynie wciśnięta od góry na zaczepy. Aby to wyjąć, wystarczy podważyć z dowolnej strony płaskim wkrętakiem. Teraz już tylko wyciągnąć wtyczkę i mamy wolną część do dalszych eksperymentów.

274296943-przycisk2.jpg

3. Jak widać na foto powyżej jest to całość. Teraz znowu płaskim wkrętakiem podważamy o obudowę delikatnie z krótszej strony samego przycisku. Sam wyjęty przycisk wygląda tak:

274296944-przycisk3.jpg

4. Teraz delikatnie wyjąć szary przycisk od przełącznika. Jeśli jest ułamany to sam wypadnie. Na foto poniżej jest zaznaczony złamany bolec oraz dioda, która też czasem potrafi się psuć.

274296945-przycisk4.jpg

5. Na tym etapie za pomocą kombinerek, wkrętaka, czy noża formujemy z drutu kształt podobny to tego na foto poniżej. Drut tak należy formować aby krótsza część doróbki miała ok.2,5-3mm, mierząc od środka. Ważne, aby wystająca część drutu (poza przycisk) dotykała jego krawędzi.

274296946-przycisk5.jpg

6. Jeśli wszystko pasuje, mieszamy klej w proporcji 1:1 i kleimy całość zgodnie z foto poniżej. Kleju wystarczy naprawdę mało - uważać należy na to aby nie pozaklejać wszystkiego dookoła.

274296948-przycisk6.jpg

274296948-przycisk6.jpg

7. Na koniec wkładamy przycisk do przełącznika, sprawdzamy czy działa - jeśli tak to montujemy wszystko do kupy. Jeśli nie to na przeciwległych narożnikach przycisku (od wewnętrznej strony) są takie malutkie prostokąciki (ok.1x2mm). Jeśli z którejś strony przycisk nie załącza (bo za wysoko wkleiliśmy drut) to wystarczy nakleić kawałeczek plastiku (też ok. 1x2mm) na ten prostokącik. Grubość podkładki to max.1mm.

8. Pobawić się troszkę działającą szybką:)

Made by Chevy ([email protected])

Oczywiście będzie wersja na kompostownik smile.gif

Napisano

> Naprawa naprawdę banalna, nie wymaga specjalistycznych narzędzi, a

> zaoszczędzi ok.150-200zl na nowy przycisk.

W 1.4 podczas wymiany klamek polamalem cos takiego. Zrobilem to samo. Dziala, ale pod paluchem czuje sie, ze jakos inaczej smile.gif

Napisano

> Naprawa naprawdę banalna, nie wymaga specjalistycznych narzędzi, a

> zaoszczędzi ok.150-200zl na nowy przycisk.

A..... dzięki! Muszę wymienć diodę, bo była zgasła. Czy może wiesz jakie jest oznaczenie diody... tra la la la smile.gif

Napisano

Majstersztyk z Ciebie zlosnik.gif Dokladnie to samo mialem zamiar zrobic kiedy jeszcze przycisk istnial. Pozniej gdzies mi sie zapodzial frown.gif

Napisano
  • Autor

> panie...

> qp pan aparat

daj kase, to nie ma sprawy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> W 1.4 podczas wymiany klamek polamalem cos takiego. Zrobilem to samo.

> Dziala, ale pod paluchem czuje sie, ze jakos inaczej

bo prawdopodobnie za wysoko zakleiles drut. u mnie dziala jak fabruka przykazala waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Majstersztyk z Ciebie Dokladnie to samo mialem zamiar zrobic kiedy

> jeszcze przycisk istnial. Pozniej gdzies mi sie zapodzial

bip, bip, bip... moze jakisc wykrywacz przyciskow by sie przydal grinser006.gif

Napisano

Drut miałem, poxilinę miałem, złamany przycisk tez miałem. To czemu ja tego do dzisiaj nie zrobiłem??

Po namyśle stwierdzam że działa nawet lepiej niż oryginał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.