Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klopoty z silnikiem 1,2 16v

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dluuuugo nie witalem na forum, no ale jak trwoga to...na forum smile.gif

No wiec tak. Od ok 2-3 tygodni silnik zauwazalnie glosniejszy + zauwazalnie slabiej sie kreci. Zande kontrolki defektow sie nie pala. Z lenistwa, a raczej braku czasu jezdzilem sobie dalej.

Dzis rano zapalam, praca nierowna (wygladalo jakby brak pracy jednego cylindra, ale jakby slabszy objaw) + zdecydowanie mocno 'kopcil'. Po ok 30s podkrecania obrotow praca sie wyrownala (chco dalej mocniej kopcil, niz to w standrdzie przy tej pogodzie bywa z rana - takie odczucie). Wydawalo mi sie tez, ze obroty nie zjezdzaly do ok 800/min ale zatrzymywaly sie na 1200/min

Sprawdze na pewno dzis swiece a potem kable WN. Ale moze droga jest zla i sa to objawy jakiejs innej, oczywistej usterki? Prosilbym o pomoc.

PS musze sie przyznac, ale swiece i kable wymieniane jakies 40-50 tys temu frown.gif

Z gory dzieki

KONIO

Napisano

no wlasnie to moga byc cewki...tak mi sie wydaje...nie ubywa ci plynu chlodniczego???i/albo oleju???skontroluj to...artykul na ten temat jest na smietniku...

Napisano

W zeszlym tygodniu nie wiadomo skad silnik nagle zaczal przerywac i zglasl. Jakos dojechalem do domciu ale podejrzewalem zaplon. Przyczyscilem koncowki kabli wn, cewki i swiec specjalnym preparatem "kontakt" i wsio wrocilo do normy. Byc moze masz to samo. Tak czy siak, warto profilaktycznie od czasu do czasu wykonac podobna operacje

Napisano
  • Autor

> W zeszlym tygodniu nie wiadomo skad silnik nagle zaczal przerywac i

> zglasl. Jakos dojechalem do domciu ale podejrzewalem zaplon.

> Przyczyscilem koncowki kabli wn, cewki i swiec specjalnym

> preparatem "kontakt" i wsio wrocilo do normy. Byc moze masz to

> samo. Tak czy siak, warto profilaktycznie od czasu do czasu

> wykonac podobna operacje

No nic zrobilem tak jak mowisz i brak poprawy. Przynajmniej zauwazalnej.

Zrezerwowalem na jutro czas i wymienie chyba swiece + kable.

PS jedna ze swiec byla cala biala (nawet przy glowce oraz kabel WN przy glowce byl caly bialy). Wymienilem ten kabel i siwece na stare, ale dobre (dobre czesci z poprzedniej wymiany, i to samo).

Generalnie przy ok 800-1000 obrotow jest nierowna praca, przy wkrecaniu na obroty czuc brak jednego cylindra (chyba), Przy wyzszych obrotach juz lepiej troszke.

Ktos ma jeszcze jakies pomysly co posprawdzac?

Czy rolka napinacza rozrzadu, jak nie byla wymieniana, moze sie zacierac i powodowac takie cos?

Napisano

nie no bez jaj zlosnik.gif rolka jak by sie zatrzymala to bys zapachy gumy z paska czul zlosnik.gif no jesli mas ztakie szarpanki i furka jakby hamowala w czasie przysmiesznaia to moze byc ta nieszcesna cewka wn

Napisano
  • Autor

>no jesli mas ztakie szarpanki i furka jakby hamowala

> w czasie przysmiesznaia to moze byc ta nieszcesna cewka wn

Wlasnie watek wyzej doczytalem. Duzo na to moze wskazywac. Sprawdz ejutro to tez. Szkoda, ze w serwisie nie maja dobrych czesci do sprawdzania tego typu spraw.

Na allegro widze, sporo blaszakow to taka cewka kosztuje frown.gif

I jeszcze jedno. Dziwi mnie, ze kontrolka bledy sie nie swieci

Napisano

a co ma swiecic zlosnik.gif u mnie tez nie swiecila zlosnik.gif

Napisano

Szkoda, ze w serwisie nie maja dobrych czesci do

> sprawdzania tego typu spraw.

mają inne skuteczne możliwości nim coś wymienią - sęk w tym, że im się nie chce... W końcu to Ty płacisz za nowe zlosnik.gif

> Na allegro widze, sporo blaszakow to taka cewka kosztuje

poszukaj używki, ale z tym to zawsze ryzyko - możesz wpaść z deszczu pod rynnę...

> I jeszcze jedno. Dziwi mnie, ze kontrolka bledy sie nie swieci

A chciałbyś aby od razu świeciła? W końcu masz częściową usterkę a nie pełną kaplicę. A swoją drogą nic się nie martw - nawet jeśli nie wyświetla to i tak usterka cewki jest rejestrowana przez ECU. Jak podłączą to zobaczysz hmm.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

>> Szkoda, ze w serwisie nie maja dobrych czesci do

> mają inne skuteczne możliwości nim coś wymienią - sęk w tym, że im

> się nie chce... W końcu to Ty płacisz za nowe

Dokladnie o tym pisalem smile.gif Wola naciagac gnoje smile.gif No ale taki swiat.

Napisano

To ja trochę postraszę

W mojej bravce silnik też jakby się inaczej zbierał 9wkręcał na obroty) wymieniłem przewody i świece. Podczas wymiany zonk. Nie można wyjąć kabla z 3 cylidra. W końcu wyszedł. Poprzednik włożył go na silikon. Myślę sobie miał przebicie. Świeca była troszkę bardziej czarna niż pozostałe. Po wymianie jakby trochę się poprawiło. Po mniej więcej miesiącu podczas redukcji z 4- 3 silnik zgasł i już nie odpalił. Diagnoza rozrząd. Pasek i napinacz (2kkm). Po zdjęciu głowicy. Masakra 14 zaworów zgiętych, 2 urwane (wylotowe) właśnie w trzecim garnku. angryfire.gifsciana.gif czytaj wydatek około 1800 zł. Było to w czerwcu więc już mi przeszło i znów lubię mój samochód mimo, że stuka mi prawy wahacz (jutro będę wymieniał. Pozdrawiam

Napisano

>A swoją drogą nic się nie martw - nawet jeśli

> nie wyświetla to i tak usterka cewki jest rejestrowana przez

> ECU. Jak podłączą to zobaczysz

nie prawda zlosnik.gif a jezeli to czesciowa zlosnik.gif u mnie cewka miala przebicie i na gazie wybuchy ze az mi blotnik wygielo a w kompie zero bledow od cewki zlosnik.gif podmiana cewki na inna i dalej wystrzaly i brak bledu cewki zlosnik.gif teraz mam trzecia i nie mam wybuchow i nie mam bledu zlosnik.gif aha marchewka od cewki nawet raz sie nie zapalila zlosnik.gif

Napisano

w 1,2 cewka jest taka sama jak w 1,4 boscha pada niezwykle zadko

ja bym wymienil kable i swiece i dopiero szukal jesli by nie pomoglo

Napisano

> nie prawda a jezeli to czesciowa u mnie cewka miala przebicie i na

> gazie wybuchy ze az mi blotnik wygielo a w kompie zero bledow od

> cewki podmiana cewki na inna i dalej wystrzaly i brak bledu

> cewki teraz mam trzecia i nie mam wybuchow i nie mam bledu aha

> marchewka od cewki nawet raz sie nie zapalila

Kolego nie myl rejestrowania usterki przez ECU z wyświetlaniem "marchewy" !!!

Nie masz racji z tymi częściowymi usterkami cewki (piszę o Twoim silniku 1,6). Tu akurat nawet krzywe pierdnięcie w gar jest zapamiętywane od cewki a nic na desce nie świeci. Podłącz się pod wiadomo co i zobaczysz. Mam ten sam motor co Ty, dwa miechy temu coś marudził, przegazowałem i pojechałem dalej. Nie dało mi to spokoju więc podłączyłem go pod sprzęt i jasno i wyraźnie określił chwilową usterkę w cewce 2 strefa. Wykasowałem, sprawdziłem na teście i jest OK. No to test drogowy, coś jeden gar się raz zbuntował, nawrót i znów to samo... Nie wiem czy wiesz, ale masz nawet możliwość wpływu na pracę cewki w 1,6 ale to na examinerze. Niestety inne zabawki, kts-y i podobne nie współpracują w pełni z wszystkimi modelami i opcjami sterowników...

Możesz mi wierzyć, siedzę od kilkunastu lat w tej branży i zęby na tym zjadłem palacz.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.