Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Halogeny

Featured Replies

Napisano

Cześć mam pytanie. Chce sobie założyć halogenki (przeciwmgielne przód)na przód ,byłem w slepie z zamiarem kupienia załącznika a gostek powiedział mi że musze wymienić cały panel(oczywiście sklep ASO) czy to jest prawda i jak jest z instalacją trzeba robić czy już jest. Fabrycznie nie było halogenów Brava 1,6 16V SX. Mam ją od maja tego roku i dopiero sie poznaje na niej. Ale dzięki tej stronce nie jest tak żle naprawde jest super ok.gif

Napisano

> Cześć mam pytanie. Chce sobie założyć halogenki (przeciwmgielne

> przód)na przód ,byłem w slepie z zamiarem kupienia załącznika a

> gostek powiedział mi że musze wymienić cały panel(oczywiście

> sklep ASO) czy to jest prawda i jak jest z instalacją trzeba

> robić czy już jest. Fabrycznie nie było halogenów Brava 1,6 16V

> SX. Mam ją od maja tego roku i dopiero sie poznaje na niej. Ale

> dzięki tej stronce nie jest tak żle naprawde jest super

tak zmienia sie cala ta liste z guzikami! szukaj uzywki kup nowa w aso (troszke kosztuje) albo zorb inny wlacznik

Napisano

W srewisie krzyknęli mi za ta listwe 250zł... nie stać mnie na taki drogi deuperel ,którego pewnie bede uzywać z 10 razy w roku,wiec zrobiłem sobie przełacznik w niewidocznym miejscy tym małym schowku po lewej stronie deski rozdzielczej waytogo.gif Niestety instalacji nie ma i musisz zrobic sam,a wiec odkrecic schowek ,gdzie znajduje sie początek instalacji i dalej juz pociągnąc swoją. w komorze silnika tez jest jedno wyjście wiec do drugiego halogena pociągnać z pierwszego prosze wink.gif Troche z tym roboty jest,ja elektrykiem nie jestem ,wiec duzo pomógł mi ojciec ,ale musiałem postawic mu duuuuuże piwo 20.GIF

Jak juz załozysz to sprawdż czy Ci nie świeca na boki...

powodzonka

Napisano

http://moto.allegro.pl/item139778955_wlacznik_halogenow_bravo_brava_marea_przelacznik.html

kupuj czym prędzej bo bez tego ani rusz

Napisano

A nie lepiej sie na szrot przojechac ?? ja jak bede w okolicy to zajze i zapytam mieli troche BBM w swojej karierze także może sie coś znajdzie smile.gif

Napisano
  • Autor

Ok dzięki za podpowiedzi teraz bedzie trzeba z tym powalczyć bow.gif

Napisano

> Ok dzięki za podpowiedzi teraz bedzie trzeba z tym powalczyć Jezeli jestes zainteresowany to za 250zl sprzedam ci caly nowy komplet. Oto link do aukcji http://www.allegro.pl/item140083107_halogeny_fiat_bravo_komplet_nowy_tanio.html

Powiem że są Magneti Marelli razem z listwą. Cena to 250zl i ani grosza mniej

Napisano

> http://moto.allegro.pl/item139778955_wlacznik_halogenow_bravo_brava_marea_przelacznik.html

> kupuj czym prędzej bo bez tego ani rusz

Nie wiem jaką maszynę ma kolega, ale ta listwa za 80 zeta to raczej po FL. Jeśli kolega ma wcześniejszą to kostki nie będą pasować i trzeba będzie sporo gimnastyki i dziabnąć stare złącza.

Starsza wersja ma mieć dwie białe kostki, a do sterowania z instalacji dokłada się tylko dwa piny.

Pozdrawiam

Napisano

> Jeśli kolega ma wcześniejszą to kostki nie będą pasować i

> trzeba będzie sporo gimnastyki i dziabnąć stare złącza.

Opowiedz, a najlepiej narysuj przeróbkę złączek.

Pytam, bo właśnie taki problem mam u siebie - Maryśka jest z 97 roku, a listwę mam po fl - inne są kostki i inna zasada działania listwy - wydaje mi się, że w starej listwie prąd szedł przez przełączniki, a nowa daje jedynie impuls na przekaźniki.

Napisano

Nie wiem jak w Marei ale w bravie bylo to tak:

Mam Brave S - tzw. "opcja bieda" - oczywiscie firmowo bez halogenow.

Pamietaj, ze jesli zdecydujesz sie na wlozenie halogenow i zechcesz zrobic to samemu - to jest to bardzo meczace i bardzo dlugotrwale.

Ale po kolei:

1. najpierw kup lampy halogenowe (najlepiej na gieldzie)

2. Takze na gieldzie dokup ramki do tych lamp.

3. Zdemontuj zderzak (jesli nie masz wprawy, a sadze, ze nie masz - tak jak ja - zajmie Ci to caly dzien). Zapewne poluzuja Ci sie w trakcie odkrecania gwinty od srub przy blotnikach, oczywiscie pogubia sie kolki od nadkol. Z gwintami bedziesz mial ogromny klopot - sa okragle a w dolnej czesci kwadratowe - ale przy wykrecaniu ich kwadratura Ci sie zwichruje i beda sie krecily razem ze sruba- najlepiej wtedy umiejetnie pomoc sobie obcegami. Kolejne rozczarowanie przy demontazu zderzaka - jak juz odkrecisz wszystkie sruby - zgodnie z instrukcja jaka podaje pan Zembowicz w swojej ksiazce - bedziesz chcial wyjac zderzak - nic z tego - na wysokosci reflektorow - bedziesz czul, ze zderzak nie chce wyjsc. Jak sam zauwazysz - bedziesz musial wyjac reflektory... i tu znow niespodzianka - to tez nie jest takie latwe - jakas godzinka i wyjda... pamietaj zeby nie pogubic drucikow blokujacych oprawki zarowek - ale jesli ich nie wyjmiesz - nie wyjmiesz oprawek - a jak nie wyjmiesz oprawek - nie wyjmiesz reflektorow - a jak nie wyjmiesz reflektorow nie wyjmiesz zderzaka. Jak juz wyjmiesz reflektory - zobaczysz, ze jakis cymbal tak to pomyslal, ze wlasnie pod reflektorami umiescil zatrzaski, ktore nie pozwalaly wyjsc zderzakowi. Zeby wyjac zatrzaski bedziesz potrzebowal kanalu - mysle, ze bez kanalu ich nie wyjmiesz. Te zatrzaski sa na koleczku, ktory ma dwa takie listki, ktore po wlozeniu w otwor odchylaja sie na boki, zeby nie mozna bylo ich wyjac. Bedziesz musial od dolu czyms scisnac te listki a z gory podwazyc srubokretem - chyba, ze sprobujesz na sile od gory tylko podwazyc - moga sie polamac - ale moze wyjda (ja mialem kanal - wiec bylo mi latwiej). Jak wyjmiesz zatrzaski (po jednym pod reflektorem) - zderzak latwoe sie wysunie.

4. Zalozmy, ze juz wyjales zderzak - teraz bedziesz chcial wyciac dziury w nim - zeby wlozyc ramki z halogenami. Od srodka jest obrys jak wycinac - musisz miec wyzynarke - inaczej nie wytniesz - a jak nie bedziesz mial wprawnej reki schrzanisz wyciecie i zatrzaski w ramkach nie beda pasowaly - musisz wyciac otwory idealnie z obrysem (+/- 1 mm)

5. Powiedzmy, ze zamontowales juz halogeny - teraz najtrudniejsze - elektryka. Otworzysz maske i zobaczysz - o jest przewod, ktory FIAT przeznaczyl do halogenow... ojej co to... ten przewod jest jakis krotki i jest tylko jeden a halogeny sa dwa... niespodzianka... tutaj potrzebny jest przewod - ktory mozesz kupic (w sklepie kosztuje 100 PLN) albo zrobic samemu (okolo 2-3 m przewodow - dwoch brazowy i czarny, 2 wtyczki i 1 gniazdko). Ow przewod - to nic innego jak tylko rozgaleziacz do dwoch halogenow - jeden krotszy (do lewego halogenu) i jeden dluzszy - do prawego. Kolejne rozczarowanie - wtyczki do halogenow sa inne a wtyk, ktory FIAT przygotowal do podlaczenia przewodu - inny - musisz dokupic (oczywiscie we FIACIE nie maja) odpowiednie gniazdko i odpowiednie 2 wtyki.

6. Powiedzmy, ze juz przygotowales (lub kupiles) przewod. Teraz kwintesencja - rozni ludzie beda Ci mowili, ze juz wszystko jest przygotowane do podlaczenia halogenow - guzik prawda - nic nie ma - ani przekaznika ani bezpiecznika (tzn. jest przekaznik i bezpiecznik, ale nie radze ich uzywac - przewody, ktore sa do nich doprowadzone sa blednie polaczone i ich uzycie moze spowodowac zwarcie instalacji elektrycznej) - nic... wszystko musisz zrobic sam. Najpierw bedziesz mial klopot z przewodem, ktory FIAT niby wyprowadzil do podlaczenia halogenow... przy wtyczce (tej przy przewodzie do halogenow - ktory FIAT przygotowal i wyprowadzil pod maska) beda dwa przewody - czarny i brazowy - czarny to masa - cale szczescie - minus juz jest - teraz szukaj plusa... myslisz, ze moze brazowy? Prawie dobrze... teraz szukaj, gdzie jest jego drugi koniec (owego brazowego kabla). Ja rozebralem pol samochodu zeby go znalezc - ale znalazlem... schowany byl za schowkiem (musisz odkrecic 6 srub i wyjac schowek) - wtedy brazowy kabelek bedzie w kostce z czterema pinami, razem z czerwonym i czarnym (jeden pin kostki jest wolny) - ten czerwony to Twoj plus - jestes w domu - polacz czerwony z brazowym a halogeny zaswieca - tylko dla testu oczywiscie. Teraz przekaznik - musisz pojechac do sklepu z elektryka samochodowa i kupic przekaznik 12V 20A (kostka z piecioma wyjsciami). Musisz odpowiednio polaczyc przewody ze wspomnianej kostki - z wlacznikiem halogenow - tak aby przy wlaczeniu przekaznik stykal brazowy z czerwonym - bo to jest plus - wtedy bedzie prad w plusie (czerwony i brazowy) - brazowy to jak pamietasz przewod od halogenow - czarny od halogenow byl masa - wiec do przekaznika musisz podlaczyc jakikolwiek przewod z masa (czarny) i to wszystko - pozostaje jeszcze gdzies w pulpicie umiescic wlacznik swiatel.

7. Mozesz takze zechciec podlaczyc wlacznik do listewki, ktora jest w pulpicie - i tutaj masz dwa rozwiazania - albo kupisz gotowa nowa listewke z wlacznikami (w ASO okolo 300 PLN), albo bedziesz sam dolutowywal (tak jak ja) wlacznik pod zaslepke w listewce obok wlacznika swiatel przeciwmglowych tylnych - troche meczaca robota - musisz wyciac otwor i wstawic tam wlacznik (np. z neonowka w srodku, ktora po wlaczeniu swieci sie na pomaranczowo).

Mowiac krotko - jest to robota na jakies 3-4 weekendy i wierz mi jest to bardzo mozolne i bardzo trudne - bo FIAT utrudnil dostep do wszystkiego do czego tylko dalo sie ten dostep utrudnic. Ale jednak sukces wienczy dzielo.

Nie wiem czy w ogole to przeczytasz - ale montaz halogenow nie jest latwym zadaniem - chociaz musze przyznac, ze przysparza wiele satysfakcji... Jesli zabierzesz sie za montaz, poznasz wiele tajemnic jakie kryje przed Toba Twoje wlasne auto.

pzdr

ROSTEK

277764668-halogeny.zip

Napisano

> Mowiac krotko - jest to robota na jakies 3-4 weekendy i wierz mi jest

> to bardzo mozolne i bardzo trudne - bo FIAT utrudnil dostep do

> wszystkiego do czego tylko dalo sie ten dostep utrudnic. Ale

> jednak sukces wienczy dzielo.

> Nie wiem czy w ogole to przeczytasz - ale montaz halogenow nie jest

> latwym zadaniem - chociaz musze przyznac, ze przysparza wiele

> satysfakcji... Jesli zabierzesz sie za montaz, poznasz wiele

> tajemnic jakie kryje przed Toba Twoje wlasne auto.

> pzdr

> ROSTEK

Instrukcja - rewelacja! Nic dodać, nic ująć wink.gif

Nie myślałeś o pisaniu książek, albo chociaż dokumentacji technicznych? Pan Zembowicz normalnie wysiada cool.gif

A zawsze wkurzało mnie jak opis wspominał coś w stylu "...wyjąć silnik, a następnie odkręcić wygodnie skrzynię biegów ..." - no dobra, spoko, tylko jak ??? Za takie dzieło to powinni Ci przyznać medal brawo.gif

Napisano

> Opowiedz, a najlepiej narysuj przeróbkę złączek.

> Pytam, bo właśnie taki problem mam u siebie - Maryśka jest z 97 roku,

> a listwę mam po fl - inne są kostki i inna zasada działania

> listwy - wydaje mi się, że w starej listwie prąd szedł przez

> przełączniki, a nowa daje jedynie impuls na przekaźniki.

Nie no nie będę rysował - nie zawstydzaj mnie skromny.gif

Aż taki talent plastyczny u mnie nie występuje...

Jak znajdę gdzieś coś w papierach do dołączę na forum - będzie jaśniej w temacie. Jednak można to śmiało zrobić intuicyjnie jak masz mnej więcej pojęcie o co chodzi.

Co do innej zasady działania to nie całkiem tak, ani stara, ani nowa nie mają wewnętrznego przekaźnika halogenów(piszę o listwach), jedyna różnica to taka, że w starych występuje izostat do sterowania cewką przekaźnika i kontrolka na powrotnym kablu, a w nowych sterowanie jest na switch-ach i też na cewkę.

Niestety w nowej różnią się też wyprowadzenia pinów, kostki, oraz same konektory dlatego najłatwiej byłoby ci zamienić gdzieś listwy i po kłopocie. Możesz też sobie ułatwić i przełożyć po rozebraniu doszczętnym starej listwy włącznik z nowej i po wlutowaniu całości i przełożeniu plastików powinno Ci dać oczekiwany efekt bez konieczności obcinania kabli i przerabiania wiązek. Jak nie przepadasz za takimi robótkami to podjedź do elektryka, wytłumacz w czym rzecz i za godzinę powinno być gotowe, nie powinno to przekroczyć 50 zł, ale jak czujesz się na siłach i wiesz z grubsza o co biega to spokojnie dasz radę.

No a instrukcję samego montażu to kolega wyżej przygotował Ci już perfekcyjnie palacz.gif

Napisano

> Mam Brave S - tzw. "opcja bieda"

Gratuluję samozaparcia, cierpliwości i dotarcia do celu.

Ja po zakupie swojego auta też odkryłem ten kabel i planowałem go wykorzystać bo w poprzednim aucie miałem porządne przeciwmgłowe, a że mieszkam w środku Pojezierza więc mgły i opary są na porządku dziennym ( a raczej nocnym i porannym )

Jednak po ocenie kosztów - ramki, halogeny , listwa z wyłącznikiem no i robocizna doszedłem do wniosku, że wydatek jest zbyt duży.

Poszedłem na łatwiznę i na razie mam pseudo przeciwmgłowe w postaci podłużnych halogeników umieszczonych w dolnej szparze zderzaka i podłączonych zupełnie oddzielną instalacją - aku, halogeny, wyłącznik umieszczony pod kierownicą.

Być może w przyszłości wrócę do zainstalowania oryginałów

Pozdr

Napisano

> Instrukcja - rewelacja! Nic dodać, nic ująć

> Nie myślałeś o pisaniu książek, albo chociaż dokumentacji

> technicznych? Pan Zembowicz normalnie wysiada

> A zawsze wkurzało mnie jak opis wspominał coś w stylu "...wyjąć

> silnik, a następnie odkręcić wygodnie skrzynię biegów ..." - no

> dobra, spoko, tylko jak ??? Za takie dzieło to powinni Ci

> przyznać medal

Milo uslyszec cos milego :-)

A dokumentacje techniczna pisze prawie codziennie - taka praca :-)

pzdr

Rostek

Napisano

> Nie wiem jaką maszynę ma kolega, ale ta listwa za 80 zeta to raczej

> po FL. Jeśli kolega ma wcześniejszą to kostki nie będą pasować i

> trzeba będzie sporo gimnastyki i dziabnąć stare złącza.

> Starsza wersja ma mieć dwie białe kostki, a do sterowania z

> instalacji dokłada się tylko dwa piny.

> Pozdrawiam

Masz rację, to jest listwa po FL i bez klimy (termometru), ale to nie stanowi problemu.

Też tak miałem, mam auto po FL a listwę z halogenami kupiłem starego typu sprzed FL.

Z kupionej listwy wyjąłem mikrowyłącznik i plastikowy przycisk oraz diodę do podświetlenia i przełożyłem to do listwy którą miałem oryginalnie w aucie. Wszystko hula i jest jak w oryginale.

Napisano

> Też tak miałem, mam auto po FL a listwę z halogenami kupiłem starego

> typu sprzed FL.

No widzisz, a było pytać? Ja mam poliftingową, a fura sprzed FL. Wymienilibyśmy się.

• 2 miesiące później...
Napisano

> Masz rację, to jest listwa po FL i bez klimy (termometru), ale to nie

> stanowi problemu.

> Też tak miałem, mam auto po FL a listwę z halogenami kupiłem starego

> typu sprzed FL.

> Z kupionej listwy wyjąłem mikrowyłącznik i plastikowy przycisk oraz

> diodę do podświetlenia i przełożyłem to do listwy którą miałem

> oryginalnie w aucie. Wszystko hula i jest jak w oryginale.

Wracam do sprawy.

Też zrobiłem przeszczep z mikrowyłącznika, przycisku, diód, rezystorów SMD do swojej Bravy Steel. I na razie tyle frown.gif Działa mi podświetlenie ikonki halogenu tak jak innych ikonek, ale nie bardzo wiem na które piny podpiąć przekażnik. Wg różnych strzępków informacji wynika, że należy dołożyć dwa piny, ale nie wiem na pewno które i przede wszystkim co na który podać.

Mółbyś napisać szczegółowo co i jak robiłeś?

Ja u siebie nie znalazlem nawet jeszcze konca tego brazowego kabla od halogenow we wnetrzu - tam gdzie go mial Rostek ja go nie widze u siebie frown.gif

Napisano

> Powiem że są Magneti Marelli razem z listwą. Cena to 250zl i ani

> grosza mniej

A mógłbyś zeskanować taką instrukcję jaka jest dołączona do tego zestawu i podesłać?

Napisano

> Wg różnych

> strzępków informacji wynika, że należy dołożyć dwa piny, ale nie

> wiem na pewno które i przede wszystkim co na który podać.

> Mółbyś napisać szczegółowo co i jak robiłeś?

nie mam pewności, ale z tego co ja znalałem to z listwy idzie jeden pin na włącznik, jeden na diodę sygnalizacyjną, do przekaźnika idzie plus, kabel brązowy (ten słynny zlosnik.gif ), jeden pin z listwy i jakiś kabel po stacyjce, kabel do diody sygnalizacyjnej idzie za przekaźnikiem i łączy się z tym brązowym - nie ręczę za to, pierwsze primo nie jestem elektrykiem, drugie primo na schematach się nie znam, ale jak dopadniesz schemat to myśle ze to potwierdzisz skromny.gif

> Ja u siebie nie znalazlem nawet jeszcze konca tego brazowego kabla od

> halogenow we wnetrzu - tam gdzie go mial Rostek ja go nie widze

> u siebie

w autach po FL znajdziesz go pod kierownicą, w głębi, w podłużnej kostce, takiej mniej więcej na 20 pinów..... będzie to skrajny kabel nie połączony z innym

Napisano

> nie mam pewności, ale z tego co ja znalałem to z listwy idzie jeden

> pin na włącznik, jeden na diodę sygnalizacyjną, do przekaźnika

> idzie plus, kabel brązowy (ten słynny ), jeden pin z listwy i

> jakiś kabel po stacyjce, kabel do diody sygnalizacyjnej idzie za

> przekaźnikiem i łączy się z tym brązowym - nie ręczę za to,

> pierwsze primo nie jestem elektrykiem, drugie primo na

> schematach się nie znam, ale jak dopadniesz schemat to myśle ze

> to potwierdzisz

> w autach po FL znajdziesz go pod kierownicą, w głębi, w podłużnej

> kostce, takiej mniej więcej na 20 pinów..... będzie to skrajny

> kabel nie połączony z innym

Dzięki, znalazłem kostkę! W życiu bym do niej nie trafił. Pomimo tego, że po twoim poście wiedziałem już gdzie szukać i tak miałem kłopoty. Pomogłem sobie dopiero testerem/wykrywaczem przewodów - jak już wiedziałem w której okolicy pika to zobaczyłem leżąc głową na pedałach daleko w górze pomiędzy plątaniną prętów i cięgien jakąś białą kostkę i to było to... walczę więc dalej.

A co do schematu - Zembowicz, czy może ktoś ma coś lepszego do tych halogenów?

Napisano

> Dzięki, znalazłem kostkę! W życiu bym do niej nie trafił. Pomimo

> tego, że po twoim poście wiedziałem już gdzie szukać i tak

> miałem kłopoty. Pomogłem sobie dopiero testerem/wykrywaczem

> przewodów - jak już wiedziałem w której okolicy pika to

> zobaczyłem leżąc głową na pedałach daleko w górze pomiędzy

> plątaniną prętów i cięgien jakąś białą kostkę i to było to...

> walczę więc dalej.

ja musiałem szukać bez testera, a miałem takie info jak Ty.....

daj znać jak Ci poszło..... ok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> nie mam pewności, ale z tego co ja znalałem to z listwy idzie jeden

> pin na włącznik, jeden na diodę sygnalizacyjną, do przekaźnika

> idzie plus, kabel brązowy (ten słynny ), jeden pin z listwy i

> jakiś kabel po stacyjce, kabel do diody sygnalizacyjnej idzie za

> przekaźnikiem i łączy się z tym brązowym - nie ręczę za to,

Dzięki za pomoc! Problem miałem jeszcze potem ze zidentyfikowaniem miejsca "kabla po stacyjce" smile.gif To jest pierwszy z lewej pin w lewej górnej kostce w przełączniku zespolonym (patrzac "przez" kierownicę). A przynajmniej do niego ja się wpiąłem, bo tak mi wychodziło ze schematu i działa. Nie miałem oryginalnego pina do kostki, ale porozginałem i nalutowałem trochę cyny żeby był grubszy na jakiś konektor, który mi został ze styków maty grzejnej lusterek i jakoś to siadło...

Wkurza mnie jeszcze jedna rzecz - u mnie diody sygnalizujace załączenie podgrzewania tylnej szyby i tylnych przeciwmgielnych są pomarańczowe, a ta, którą przeszczepiłem z listwy po FL (ale jednak innej i starszej niż moja w Steel) jest zielona. Bede musiał chyba przelutować dwie pozostałe diody z dokupionej listwy, żeby wszystkie były zielone, bo trzeciej pomarańczowej niestety nie mam frown.gif chyba, że to nie diody, a plastiki w przyciskach dają kolor...??? Muszę podpiąć taką diodę solo i sprawdzić.

Także elektrykę mam skończoną (nie licząc ewentualnej wymiany diód), zostało mi jeszcze cięcie-rżnięcie zderzaka smile.gif

Napisano

> Dzięki za pomoc! Problem miałem jeszcze potem ze zidentyfikowaniem

> miejsca "kabla po stacyjce" To jest pierwszy z lewej pin w

> lewej górnej kostce w przełączniku zespolonym (patrzac "przez"

> kierownicę). A przynajmniej do niego ja się wpiąłem, bo tak mi

> wychodziło ze schematu i działa. Nie miałem oryginalnego pina do

> kostki, ale porozginałem i nalutowałem trochę cyny żeby był

> grubszy na jakiś konektor, który mi został ze styków maty

> grzejnej lusterek i jakoś to siadło...

to powiedz jeszcze który pin na listwie podpinasz do halogenów (przkaźnik) i który idzie na diodę sygnalizacyjną - w tej 12 pinowej kostce

> Wkurza mnie jeszcze jedna rzecz - u mnie diody sygnalizujace

> załączenie podgrzewania tylnej szyby i tylnych przeciwmgielnych

> są pomarańczowe, a ta, którą przeszczepiłem z listwy po FL (ale

> jednak innej i starszej niż moja w Steel) jest zielona. Bede

> musiał chyba przelutować dwie pozostałe diody z dokupionej

> listwy, żeby wszystkie były zielone, bo trzeciej pomarańczowej

> niestety nie mam chyba, że to nie diody, a plastiki w

> przyciskach dają kolor...??? Muszę podpiąć taką diodę solo i

> sprawdzić.

> Także elektrykę mam skończoną (nie licząc ewentualnej wymiany diód),

> zostało mi jeszcze cięcie-rżnięcie zderzaka

ta dioda ma taka być zlosnik.gif

przednie p. mgielne mają zieloną

tylne i szyba ma pomarańczową

TTTM

Napisano

Jarek, jak Ty jesteś taki magik i masz to już przećwiczone, to może mógłbym się u Ciebie zjawic z moją Maryśką i kompletem części?

Mam dwie listwy i komplet kabli, polokalizowane końce przewodu, problem tylko jak z dwóch listew zrobić jedną banglającą.

A ja pomógłbym Ci w cięciu zdesia...

Napisano

> Jarek, jak Ty jesteś taki magik i masz to już przećwiczone, to może

> mógłbym się u Ciebie zjawic z moją Maryśką i kompletem części?

> Mam dwie listwy i komplet kabli, polokalizowane końce przewodu,

> problem tylko jak z dwóch listew zrobić jedną banglającą.

> A ja pomógłbym Ci w cięciu zdesia...

No problem. Szczegoly na priv.

Twoje listwy sa inne niz moje, ale z dwoch powinnismy sklecic jedna full wypas:)

Pojawil sie kompletny referat Rostka smile.gif to bedzie nam latwiej to skonczyc. Kup jeszcze przekaznik i kostke.

Napisano

panowie a przerabial ktos temat diody od alarmu ... do ktorych pinow nalezy sie podlaczyc aby ona zaczela tetnic zyciem smile.gif

Napisano

> panowie a przerabial ktos temat diody od alarmu ... do ktorych pinow

> nalezy sie podlaczyc aby ona zaczela tetnic zyciem

pin 1 masa, pin 6 plus diody.

Jak wyciagniesz wtyczke (12 pinowa po FL - czarna) i patrzysz jej "w dziurki", kabelki masz z tylu, a zatrzask u góry, to pin 1 to górny skrajny prawy, a pin 6 to górny skrajny lewy.

Napisano

> Jarek, jak Ty jesteś taki magik i masz to już przećwiczone, to może

> mógłbym się u Ciebie zjawic z moją Maryśką i kompletem części?

> Mam dwie listwy i komplet kabli, polokalizowane końce przewodu,

> problem tylko jak z dwóch listew zrobić jedną banglającą.

> A ja pomógłbym Ci w cięciu zdesia...

Zdeś już zarżnięty smile.gif sposobem "na lenia", czyli bez demontażu - wślizg pod auto z Dremelem w dłoni i gotowe.

Dzisiaj wszystko poskładałem do kupy i jest git.

Teraz musimy z Twoimi bebechami powalczyć mlotek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.