Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

406 hdi

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie. Mam możliwośc kupić 406 kombi rocznik 2003 z przebiegiem podobno udokumentowanym 45000 km za rozsądne pieniądze. Bezwypadkowy z klimatyzacja automatyczną. Czego mam się obawiać i co sprawdzić szczególnie. Dotychczas nie miałem żadnych doświadczeń z francuzami, gustowałem we włośczyźnie. Proszę o rady.

Napisano

A jakie dokladnie to HDI?

W sumie dobry samochod oprocz silnika (tylko nie wiem czy chodzi o pierwsze HDI czy wszystkie 90km tak maja), moj tata jezdzi rocznikiem 2000, padlo kolo pasowe, normalka, trzebabytlo dac nowe. Padł układ wtryskowy ze wzgledu na jakosc paliwa, wymiana, co jakis czas swieci sie check engine z czym ASO raczej sobie nie radzi.

Pozatym to spoko samochod, bo nie mowie ze problemy z silnikiem to normalka, jest wygodny, przestronny.

Napisano

> Witam wszystkich serdecznie. Mam możliwośc kupić 406 kombi rocznik

> 2003 z przebiegiem podobno udokumentowanym 45000 km za rozsądne

> pieniądze. Bezwypadkowy z klimatyzacja automatyczną. Czego mam

> się obawiać i co sprawdzić szczególnie. Dotychczas nie miałem

> żadnych doświadczeń z francuzami, gustowałem we włośczyźnie.

> Proszę o rady.

zaczniesz gustować w innych jak sobie kupisz 406 bo to bardzo wygodne auto smile.gif, miałem przyjemniość drive.gif 406 w sedanie ale z benzynowym silnikiem

a który to hdi?

Napisano

> Witam wszystkich serdecznie. Mam możliwośc kupić 406 kombi

tu sobie poczytaj -> Klub Peugeota a koledzy wlasciciele pomoga w razie co....

406 piekny samochod a kombi to juz w ogole... silnik wcale nie jest znowu taki awaryjny... w Partnerze do 165 kkm nic sie z nim nie dzialo potem byl dzwon... ale w tym kombiaku to pewnie ten 110 KM siedzi...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> zaczniesz gustować w innych jak sobie kupisz 406 bo to bardzo wygodne

> auto , miałem przyjemniość 406 w sedanie ale z benzynowym

> silnikiem

> a który to hdi?

Jeszcze nie wiem jakiej mocy ten hdi, umówiłem się na ogladanie w niedzielę, pojeżdżę to sie przekonam.

troszke się obawiam tego silnika bo śledząć prasę motoryzacyjną niestety pojawiają się te same usterki. Ile może kosztwać padaka koła pasowego i kiedy może nastąpić? Osobiście byłem nastawiony na młodsze stilo MW z dislem 115 km, chyba się przekonuję do vanowatychg aut, ale maija

serce.giftuk.gif postawiła silny opór.

Napisano

> Ile może kosztwać padaka

> koła pasowego i kiedy może nastąpić?

ok80 kkm zalecana wymiana chyba ze zacznie wczesniej halasowac...

w 2002 przekonstruowali kolo ale dalej byla kupa tylko spadla cena o okolo polowe z 1000 na 500 w ASO jak pamietam... natomiast jak nie zrobisz w najgorszym przypadku bedzie Cie kosztowac silnik sztuk jeden...

pozdr.

M.

• 2 miesiące później...
Napisano

> ok80 kkm zalecana wymiana chyba ze zacznie wczesniej halasowac...

> w 2002 przekonstruowali kolo ale dalej byla kupa tylko spadla cena o

> okolo polowe z 1000 na 500 w ASO jak pamietam... natomiast jak

> nie zrobisz w najgorszym przypadku bedzie Cie kosztowac silnik

> sztuk jeden...

> pozdr.

> M.

Witam, w tym tygodniu wybieram sie obejrzeć taka 406 hdi. Możecie dokładniej opisać czym sie objawia pad tego koła? Jak to sprawdzić? Na co jeszcze zwrócić uwage przy kupnie 406? Można jakoś sprawdzić oryginalność przebiegu (kodowanie w ecu itp)? Jak z awaryjnością tego modelu? Rocznik 2004 jeżeli to ma znaczenie

Napisano

> Witam, w tym tygodniu wybieram sie obejrzeć taka 406 hdi. Możecie

> dokładniej opisać czym sie objawia pad tego koła? Jak to

> sprawdzić?

dokladnie ten problem co Twoj jest teraz przerabiany tutaj -> Klub Peugeota

Jest kilku specjalistow od tych silnikow na tym forum...

Z tego co pamietam z eksploatacji poprzedniego Puzia wlasnie z silnikiem HDI to zgrzytanie i tarcie metalu o metal z okolic rozrzadu w trakcie przyspieszania nasilajace sie w okolicy 2-3 kRPM

wymiana kola pasowego standardowo co okolo 80 kkm ale zdaza sie czesciej czyli co 60 kkm a bezwzglednie jak zacznie halasowac...

a o ile dobrze pamietam jesli bedzies ogladal puzia z silnikiem 110 KM (rozni sie od 90 KM na pierwszy rzut oka wystepowaniem intercoolera) to jest tam FAP i dochodzi wymiana filtra teoretycznie co 140 kkm praktycznie zwlaszcza w trakcie jazdy miejskiej duzo czesciej...

pozdr.

M.

Napisano

Witam ponownie, dzisiaj obejrzałem tą 406 i po zapaleniu silnika słychać przez 1-2s metaliczny dźwięki z okolic rozrządu, później jest spokój. Autko ma 59kkm przejechane. Silnik 110KM hdi. Jakiego wydatku można się spodziewać po kupnie? Koło pasowe? O jakim filtrze mowa? Filtr cząstek stałych był już w 406 z 2004r? Ile kosztuje wymiana? Z góry dzięki za odpowiedzi smile.gif

Napisano

Nie powinno byc czegos takiego, ale to nie kolo bo ono caly czas chalasuje.

Napisano
cool.gifTo może być koło dwumasowe, to też często pada w HDI.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.