Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic 1.9 dci

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!!

Mam zamiar zakupić Scenica 1.9 dci 2001 prosze o rady i sugestie confused.gif.

Będe wdzięczny za każdą porade bow.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Witam wszystkich!!

> Mam zamiar zakupić Scenica 1.9 dci 2001 prosze o rady i sugestie .

> Będe wdzięczny za każdą porade

> Pozdrawiam

Co do silnika - od jakiegoś czasu mam też turbosmroda 1.5dCi i jestem zachwycony a podobno 1.9 jest jeszcze lepszy i mniej z nim problemów.

Co do zawieszenia - gwarantowane ciągłe wymiany amortyzatorów z tyłu. W wyniku błędu konstrukcyjnego łamią się w pobliżu górnego mocowania. Nic nie można na to poradzić ale amorki kupuje się za 163zł komplet a wymiana to chwilka i nawet nic nie trzeba zdejmować.

Napisano

> Witam wszystkich!!

> Mam zamiar zakupić Scenica 1.9 dci 2001 prosze o rady i

ja mam 5 miesiecy i sciagnolem sam sobie z zagranicy awiec wiem co mam jest to bardzo wylodne autko i pojemne nawet zonka zakochala sie od pierwszej jazdy a jak kupilem to byl problem i ostro tylko czesci sa troche drosze od niemca nawet 2 razy niektore i nikt mi niepowie ze nie bo sprawdzalem w serwisie i juz wiem

a spalanie top mi na rtasie pali 5.5 -6 trasa i to ostra a w miescie to nawer 10 litra ale to sa bardzo krotkie odcinki zedu 2 km i tak 4 razy dziennie |szkola przedszkole praca i wieczorem to samo|a normalna jazda w miescie to 7 -8 litra jest ogulnie bardzo fajne autko

Napisano

Zależy gdzie się kupuje - np. kompletny rozrząd do 1.6 16V kosztował mnie 320zł a w ASO życzą sobie za TO SAMO w TYM SAMYM pudełku 780zł.

Za dwa drążki, dwa sworznie wahaczy zapłaciłem 170zł - to drogo??

Za filtr przeciwpyłkowy - 38zł (Purflux).

Za filtr powietrza - 32zł(Oryginalny Renault czyli Purflux).

Za filtr oleju ASO bierze około 44zł a w sklepie (też w pudełku Renault) kosztuje 20zł.

Jedyne co pada w benzynowym to te cholerne cewki - to jest drogie ale też po 180-200zł da się kupić (nie od złodzieja tylko w sklepie).

Jeździłem Renault Megane Kombi przez prawie 5 lat i twierdzę że był to jeden z najtańszych w utrzymaniu samochodów jakie znam.

.............tyle że z forów internetowych i gazet wiadomo że "Reno to gówno.........". I gdyby nawet fakty przeczyły słowom.......................tym gorzej dla faktów*)

*) To jeden z moich ulubionych cytatów "Kolegi kierownika" z czasów "60 minut na godzinę" nadawanej w "Trójce".

Napisano

ok nie twierdze ze wszystkie czesci sa drogir ale naprzyklad zaworekERG kosztuje do reno miedzy 600-750 zeta a do opla czy do golfa kolo 250-300zeta i tak moge wymieniac wiecej ogulnie jest drozej nie wszystko a tak to jest wygodniejsze reno i komfort jest d................. o lepszy niz w niemcach bo brat ma astre 2 z 200r 200dti i jest to auto twarde i sztywne to zalezy co kto lubi ja jestem zadowolony z mojej sceniki i tyle jak chce gosc kupic to polecam

Napisano

> ok nie twierdze ze wszystkie czesci sa drogir ale naprzyklad

> zaworekERG kosztuje do reno miedzy 600-750 zeta

przecież można go co jakiś czas oczyścić zlosnik.gif jak się go całkiem zaniedba to później zostaje jedynie wymiana crazy.gif

Napisano

> Co do silnika - od jakiegoś czasu mam też turbosmroda 1.5dCi i jestem

> zachwycony a podobno 1.9 jest jeszcze lepszy i mniej z nim

> problemów.

Lepszy to jest ... ale 3,0 dCi w espaku grinser006.gif bo rożnicy znaczacej między 1,5 a 1,9 nie poczujesz shhh.gif

Napisano

Mam takiego z 2002 roku z przebiegiem ok 90 kkm. Z poważniejszych awarii to urwany amortyzator przy ok 50 kkm, padniety egr przy 85 kkm (koszt ok 1100 pln). No i ostatnio musiałem powymienić trochę jakiś dupereli w przednim zawieszeniu, żeby przestał pukać i stukać. Spalenie średnio 6-7, przy mojej ciężkiej nodze raczej poniżej 6l/100km sie nie da. Ogólnie w miarę.

Napisano

> Lepszy to jest ... ale 3,0 dCi w espaku bo rożnicy znaczacej między

> 1,5 a 1,9 nie poczujesz

Przesadzasz, silnik to może dobry jest ale napewno nie w espace, ten automat strasznie go muli. Miałem go na parę dni w wakacje i jakoś na kolana nie powalał. Może gdyby skrzynia był normalna nie automat to by jakoś lepiej się zbierał, no i spalanie też spore jak na diesla.

Napisano

> Zależy gdzie się kupuje - np. kompletny rozrząd do 1.6 16V kosztował

> mnie 320zł

mnie to dzisiaj kosztowalo 580 zl (nie w ASO) - rozrzad + napinacze ...przeplacilem ??? hmm.gif

do tego pasek alternatora i jakas tam inna pierdola...zrobilo sie 700 zl crazy.gif

a i tarcze hamulcowe musialbym wymienic, a jak tarcze to i klocki...olej...

o rany ... sporo mnie to wyjdzie crazy.gif

Napisano

> ok nie twierdze ze wszystkie czesci sa drogir ale naprzyklad

> zaworekERG kosztuje do reno miedzy 600-750 zeta a do opla czy do

> golfa kolo 250-300zeta

Po co wam ten EGR ? confused.gif Ja mam Lanosa i Mondeo i w obu autkach zaślepiłem to guwno smile.gif

Napisano

> mnie to dzisiaj kosztowalo 580 zl (nie w ASO) - rozrzad + napinacze

> ...przeplacilem ???

> do tego pasek alternatora i jakas tam inna pierdola...zrobilo sie 700

> zl

> a i tarcze hamulcowe musialbym wymienic, a jak tarcze to i

> klocki...olej...

> o rany ... sporo mnie to wyjdzie

nie porownuj dizla do benzyny sa to idne ceny i jest idna cena rozrzadu do tych silnikow bo do dizla to jest koszt kolo 500 i sa po 400 te sa bez wzmocnienia robota od 150 -200 zeta i co ty nato a jeszcze nie kazdy ma znajomosci w sklepie lub w warsztacie

Napisano

> nie porownuj dizla do benzyny sa to idne ceny i jest idna cena

nie porownuje

> rozrzadu do tych silnikow bo do dizla to jest koszt kolo 500 i

> sa po 400 te sa ....

ale o co ci chodzi ? confused.gif spytalem sie tylko czy przeplacilem. Gorex wymienial rozrzad i napisal ze kosztowalo go to 320 zl - ale nie wiem czy wymienial napinacze ...? proste pytanie z oczekiwaniem na odpowiedz nie podszyte jadem, zlosliwoscia ani cynizmem.

co ty na to ? smirk.gif

Napisano

Ja nie wiem co to są napinaczezlosnik.gif. Wiem tylko że "komplet" do 1.6 16V kosztował mnie 320zł a w tym samym sklepie do 1.5 dCi kosztuje 280zł. Dowiadywałem się kilka dni temu.

Za wymianę rozrządu plus pompy wody, plus paska klinowego (bo według serwisu warto), plus jakieś pierdółki typu "pozycjoner czegoś tam" zapłaciłem z robocizną 720zł. Nie wiem czy to dużo czy mało - wiem tylko że w porównaniu z ASO które obliczyło taką samą robotę (bez paska klinowego) na 2450zł jest to różnica lat świetlnych.

Wiem też - co powtarzam z czystym sumieniem (bo już sprzedałem Renówkę) - że był to absulotnie najtańśzy w utrzymaniu samochód jaki miałem.

......i to wliczając w to parszywe cewki które dzięki temu że ASO mnie oszukało musiałem wymieniać 5 razy (a silnik ma 4 cylindry - tak gwoli przypomnieniazlosnik.gif).

Jak będzie z dizlem - nie mam pojęcia. Póki co przyzwyczajam się że ciągle klepią mi popychacze zaworówzlosnik.gifzlosnik.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.