Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile Wam palą silniki 1.4 XEP i 1.6 XEP?

Featured Replies

Napisano

> Ile Wam palą silniki 1.4 XEP i 1.6 XEP?

Latem schodziłem poniżej 5,5 l /100km, rekord 5,3 l /100km zeszłej zimy przy -20 dochodził do 6,5 l /100km 893goodvibes.gif ale jeżdziłem przeważnie sam i unikałem korków wink.gif no i trza umieć też jeżdzić palacz.gif

Napisano

Witam,

Według komputera pokładowego (dane z klikunastu tysięcy km), na benzynie spalałbym srednio 8l/100km. Wliczone w to używanie klimy w lecie.

Piszę "spalałbym" bo jeżdże na gazie.

Niezbyt wierze w wyniki kolegi parota nono.gif, bo są one poniżej katalogowej średniej, która dla Z14XEP wynosi 6,3 l/100km.

Wiem, po kompie pokł., jak trudno zejść do katalogowej średniej. Toż to chyba trzeba codziennie jeździć "Zakopianką", ale tylko od Zakopanego (z górki) i hamując silnikiem, bo wtedy spalanie chwilowe wychodzi bliskie 0l/100km.

Napisano

Witam

Cytuje wypowiedz z swojego posta:

"wlasnie przeprowadzilem test i jadac trasa lodz - katowice ,zgodnie z przepisami 90 km/h uzyskalem spalanie 5,66 l/100 km. "

dodam tylko ze wtedy padalo i jechalem w trzy osoby bez wlaczonej klimy.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Według komputera pokładowego (dane z klikunastu tysięcy km), na

> benzynie spalałbym srednio 8l/100km. Wliczone w to używanie

> klimy w lecie.

> Piszę "spalałbym" bo jeżdże na gazie.

> Niezbyt wierze w wyniki kolegi parota , bo są one poniżej katalogowej

> średniej, która dla Z14XEP wynosi 6,3 l/100km.

Nikt mi nie wierzy biglaugh.gif ale jakoś się tym nie martwie wink.gif oczywiście nie jeżdże po mieście (luźne warunki podmiejskie) cfaniak.gif

Napisano

> Nikt mi nie wierzy ale jakoś się tym nie martwie oczywiście nie

> jeżdże po mieście (luźne warunki podmiejskie)

Witam

Ja ci wierze waytogo.gif

Precz z niedowiarkami czerwona.gif

Ja uzyskalem swoj wynik tak jak pisalem wyzej.

Pozdrawiam

Napisano

po 1000 km średnio 8.0 l/100km ( połowa miasto, połowa trasa), w mieście przez 200 km spaliła mi 8,4 l/100km. Tyle , że silniczek sie jeszcze układa

Napisano

> Witam

> Ja ci wierze

> Precz z niedowiarkami

> Ja uzyskalem swoj wynik tak jak pisalem wyzej.

> Pozdrawiam

Kiedyś juz pisałem na grupie o moich sukcesach w spalaniu biglaugh.gif i tak tylko powtórze moje doświadczenia w osiąganiu takich wyników smile.gif w twinporcie przyspieszamy wciskając delikatnie pedał gazu dzięki temu zawór EGR jest otwarty i przepustnica "port" w kolektorze dolotowym przymknięta dzieki temu 30% spalin jest z powrotem dostarczana do cylindrów wraz ze świerza mieszanką a dzięki technologi "twinport" nie powoduje to odczuwalnego pogorszenia osiągów dzięki lepszemu wymieszaniu obu tych "substancji" wciśnięcie pedału gazu do "dechy" powoduje tylko nieznacznie lepsze przyspieszenie niż stopniowe w miarę rozpedzenia samochodu jego wciskanie smile.gif Do tego oczywiście zawsze stosuje cut-offa i obserwyje droge daleko przed sobą oceniając rozwój wydarzeń, mozna dojść do sporej wprawy co owocuje tak niskim spalaniem że co poniektórzy uznają mnie za szarlatana który głosi herezje grinser006.gif

Napisano

mozna dojść do sporej wprawy co owocuje tak niskim

> spalaniem że co poniektórzy uznają mnie za szarlatana który

> głosi herezje

To chyba do mnie wink.gif

Niestety jakieś 70% paliwa z mojego zbiornika to jazda miejska. Druga sprawa to, fakt że zbytnio nie zwracam uwagi na oszczędną jazdę, ale z drugiej strony nie jeżdżę z gazem w podłodze.

Mam zwyczaj kasowanie kompa pokładowego, gdy zalewam zbiornik do pełna, wtedy mam wskazania spalania średniego. Minimalne jakie uzyskałem w trasie było ok 7,2 l/100km (w trasie jadę zazwyczaj 110-120km/h).

Postaram się następny zbiornik przejeździć wg. wskazówek kolegi parota i wtedy zobaczymy co się okaże.

Napisano
  • Autor

Pytanie do kolegów parot i djdoc.

Wasze wyniki spalania pochodzą z komputera czy z własnych wyliczeń?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.