Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

coś mi popiskuje ;(

Featured Replies

Napisano

witam,

mam zapytanko do szanownych kącikowiczów...

od jakiegoś czas moja unóweczka choruje na taką przypadłość - otóz jak delikatnie skręcam w lewo to daje się słyszeć wysoki dźwięk, piszczenie, dobiegające z okolicy lewego przedniego koła. nie jest to obecne zawsze, czasem przy skrętach o dużym kącie nie występuje, ale jest obecne i na tyle irytujące, że chętnie bym coś z tym zrobiła.

po wymianie oponek z zimóweczek na letnie zauważyłam, że bieżnik tej lewej starł się nierównomiernie - bardzo dziwnie, bo od środka oponka ma wytarty bieżnik ale nie na całym obwodzie, tylko, powiedzmy, na jego czwartej części - wygląda jakbym nieźle przychamowała. gumiarz powiedział, że to pewnie wina źle ustawionej zbieżności. pojechałam do zakładu diagnostycznego, zbieżnośc zbadałam i musiałam regulowac. podczas regulacji spytałąm pana czy jeśli zbieżnośc jest walnięta to może mi popiskiwać - pan stwierdził, że tak. ustawił zbieżność.... ale koło nadal popiskuje.

czy ktoś z Was ma pomysł co to może być?

Napisano

Miałem niedawno podobny wątek na blacie. Może być to łożysko, jeśli piszczy tylko przy skręcie. A co co nierównomiernego zużycia bieżnika, to może opona miała wybrzuszenie (jakas wada fabryczna) i w tym miejscu sie wytarło. Miałaś nowe oponki czy używane?

Napisano
  • Autor

miałam używane, kupiłam je w komplecie razem z autem. zimówki.

a w sobotę zakupiłam na naszej giełdzie samochodowej komplet Continentali za 140zł, rocznik - 3 sztuki 2001, jedna 2002 smile.gif gośc od wymiany opon powiedział, że całkiem niezłe, spokojnie dwa sezony pojeżdżą.

i wszystko w autku jest na tip-top, tylko to piszczenie mnie bardziej drażni niż wpływa na jakość jazdy.

gdzie jest łożysko?

> Miałem niedawno podobny wątek na blacie. Może być to łożysko, jeśli

> piszczy tylko przy skręcie. A co co nierównomiernego zużycia

> bieżnika, to może opona miała wybrzuszenie (jakas wada

> fabryczna) i w tym miejscu sie wytarło. Miałaś nowe oponki czy

> używane?

Napisano

> gdzie jest łożysko?

W piaście koła. Niestety nie mam rysunku frown.gif

Napisano

Jeszcze jedno:

Poczytaj to.

Jest tu troche o łożyskach

Napisano
  • Autor

poczytałam. hmm, to może to jednak coś z hamulcami, gdyż nie jest to dźwięk ciągły, słychać go tylko gdy skręcam kierownicą lekko w lewo, zaś sam dźwięk jest o podobnej częstotliwości jak kiedy hamuję i hamulce piszczą.

muszę się wybrać do jakiegoś mechaniora...

> Jeszcze jedno:

> Poczytaj to.

> Jest tu troche o łożyskach

Napisano

> nikt nie ma pomysłu co to może być??

popatrz Tu a pewnie to bedzie to.

Ja w zeszlym roku mialem w swoim uniaczku taka sama przypadlosc jak twoja - popiskiwalo lewe kolko. Troche sie podenerowalem.Zima sie zblizala a niemam garazu to stwierdzilem ze poczekam do wiosny bo w takich warunkach to pracowac se neda 270751858-jezyk.gif Przy wiekszej predkosci i wlaczonej muzie to nawet nie bylo tego slychac 893goodvibes.gif tylko nieco kolko sie grzalo.

Po zimie jednak zauwazylem ze juz nie jedno a obydwa kolka piszcza (tak jakby klocki ocieraly o tarcze) lecz tylko przy jezdzie na wprost. Podczas delikatnych skretow piszczenie zanika. Bazujac na opiniach kolegow z forum przypuszczam ze nalezy wymienic elastyczne przewody, przeczyscic zaciski i jarzmo, oraz sprawdzic dzialanie toczkow

Tu opis Mareckiego

Prace swoje poszerze o wymiane plynu - nie ruszany od 4 lat i wymiane okladzin w bebnach - nie ruszane od 86 kkm

Przypuszczam wiec ze popiskiwanie twojego uniaczka zwiazane jest z niedroznym przewodem elastycznym, niesprawnym tloczkiem lub zasyfionym jarzmem.

A tak przy okazji - wie ktos jaki plyn se by nadal i ile go trzeba?

Napisano

Jak sądzę masz kłopoty ze zbieżnością. Musisz udać się do fachowca w celu jej ustawienia.

Co to piszczenia to pewnie hamulce. Spóbój przy np. 20km/h gwałtownie zachamować z zablokowaniem kół - tak ze dwa razy.

Powinno pomóc smile.gif

Napisano
  • Autor

zbieżnośc ustawiałam właśnie w sobotę ale piszczenie nadal jest. nie ciągle ale jest. muszę pomacać koła. zawsze zapominam...

> Jak sądzę masz kłopoty ze zbieżnością. Musisz udać się do fachowca w

> celu jej ustawienia.

> Co to piszczenia to pewnie hamulce. Spóbój przy np. 20km/h gwałtownie

> zachamować z zablokowaniem kół - tak ze dwa razy.

> Powinno pomóc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.