Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewody wysokiego napięcia Powertec... jakie opinie??

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Chyba czeka mnie wymiana przewodów wysokiego napięcia. Coś ostatnio w wilgotne poranki auto mi przerywa na zimnym silniku i nie ma mocy. Po rozgrzaniu się wszystko jest już oki. Dziś rano jak mu wcisnąłem na dwójce to powolutku się zbierał i czuć delikatnie było, że coś przerywa... aż nagle dostawał kopa jak rakieta:) Stawiam na kable bo świeczki mają 3 miesiące i 5kkm... oplowskie. Kable mają na pewno więcej niż 3 latka (a podejrzewam, że mogą mieć dużo więcej... nie wiem jakiej firmy). Oczywiście auto rano odpala normalnie tylko czasem jak jest bardzo wilgotno to lubi sobię popracować nie na wszystkie gary (ale wtedy też odpala odrazu).

No i tak jak w temacie... jakie macie opinie o kabelkach Powertec?? Są adekwatnie tanie bo kosztują coś około 100 PLN i bardzo je zachwalają sprzedawcy (ale wiadomo jak to sprzedawcy:)). Myślałem o jakiś firmowych: NGK. Bosch, Beru ale ich ceny są naprawdę prawie że kosmiczne... około 240 PLN.

Powiedzcie mi czy warto kupić te Powertec czy odpuścić sobie??

Z góry dzięki za opinie.

Napisano

Ja tam nie narzekam. Zmieniłem je z Beru (profilaktycznie) i od niecałego roku śmigam na nich bezproblemowo. Gdzieś na forum jakiś gazownik je chwalił (może się odezwie ?), sprzedawca również, więc POLECAM.

Napisano

ale ich ceny są

> naprawdę prawie że kosmiczne... około 240 PLN.

Gdzie ty widziales takie ceny za markowe przewody? dzisiaj bylem w Bosch Service zamowic przewody do mojego auta i wyniosa mnie 114zł (komplet przewodow na swiece + przewod do cewki) Polecam wybrać się bezposrednio do producenta a wtedy ceny beda zdecydowanie bardziej ludzkie smile.gif

Napisano

Do C20NE są zdecydowanie tańsze niż do X16XEL. A tak z ciekawości przewody o jakim symbolu zamówiłeś w Bosch Serwisie? 0 986 356 801?

Napisano

na 75% to wina przewodów ale jak by sie sytuacja nie zmieniła po wymianie kabli to jeszcze zostaje aparat zapłonowy(on tez jak jest wilgotno lubi przerywać)

Napisano

> przewody o jakim symbolu zamówiłeś w Bosch Serwisie? 0 986 356

> 801?

Dokładnie te przewody. Jedne mieli na miejscu ale musiala byc jakas pomylka przy pakowaniu bo przewod do cewki byl za krotki mad.gif

Napisano

Odpuść sobie i kup najtańsze jakie tylko są, nie odczujesz żadnej różnicy.

Napisano
  • Autor

Udało mi się dowiedzieć w Inter Cars (filia w Szczecinie przy ul. M. Dąbrowskiej 34), że podobno mają do mojego silnika przewody NGK i Bosch w cenie około 140-150 PLN. Pojadę i zobaczę... jeśli to prawda to bardzo tanie by były.

A co jest najlepsze... to w innej filii w Szczecinie - przy ul. E. Plater (dzwoniłem też do oddziału głównego chyba w Wawie) dowiedziałem się wcześniej, że przewody tych firm mają w cenie właśnie około 220-240 PLN:) I teraz nie wiem... czy gościu ściemnia, że ma je w tej cenie (około 140-150 PLN) do mojego silnika żeby tylko ściągnać mnie do sklepu a później sprzedać mi je w cenie 240 PLN czy naprawdę ma je tak tanio??:)) Pytałem go kilka razy czy na pewno do mojego silnika... mówił, że tak... że są 3 rodzaje do mojego silnika ale każde w cenie około 140-150 PLN. Pojedziemy zobaczymy... ale coś nie chce mi się wierzyć, żeby w jednej firmie były aż takie rozbieżności cenowe...

A może ktoś wie jaki dokładnie numer katalogowy przewodów NGK dedykowany jest do mojego silnika (X16XEL)?? To by bardzo mi pomogło... wtedy wiedziałbym, że gość nie wciska mi byle czego... Z góry dzięki.

Napisano

Zobacz na stronie NGK, na pewno mają katalog przewodów

Napisano

No to zapłacisz normalną cenę, jaką sugeruje producent. A można taniej grinser006.gif

Napisano

Coś ściemnia. Przewody NGK do tego silnika mają cymbol RC-OP438. W sieci Intercars jest tylko jeden komplet na całą Polskę i leży aktualnie w magazynie pod Warszawą. Cena tych przewodów dla klienta "z ulicy" to obecnie 224,84zł (więc sporo więcej niż 140-150zł). Przewody Boscha - symbol 0 986 356 778 - kosztują w Intercarsie 240,91zł i nie ma ich w filii na M. Dąbrowskiej. Jeden komplet jest na Emilii Plater.

Jeżeli nie masz zniżek w Intercarsie to polecam zakupy u mnie zlosnik.gif

Napisano

Mozliwe ze mozna taniej ale i tak jak na przewody Boscha to nie jest wygórowana cena moim zdaniem. W Poznaniu szukalem ich zarowno w Intercars jak i w Norauto i tam nie mieli wogóle przewodów Boscha co Dla mnie jest paranoją icon_eek.gif

Napisano

Przewody o takim symbolu jak wcześniej podawałem są w Intercarsie w Poznaniu na Ustronnej (5 kompletów), Druskiennickiej (2 komplety), św Wincentego (1 komplet). Cena dla klienta z ulicy to właśnie 114zł

Napisano

Ja bylem wczoraj na św Wincentego to gosciu mi powiedzial ze nie ma Boscha. Oferowal mi tylko NGK za 190 lub jakies inne tanie o ktorych slyszalem pierwszy raz w zyciu wiec podziekowalem. Moze świeżych klientów traktują inaczej? Ja jeszcze nie mam u nich swojego "konta" i może dlatego dla mnie nie mieli czesci...

Napisano
  • Autor

> Przewody o takim symbolu jak wcześniej podawałem są w Intercarsie w

> Poznaniu na Ustronnej (5 kompletów), Druskiennickiej (2

> komplety), św Wincentego (1 komplet). Cena dla klienta z ulicy

> to właśnie 114zł

No i kupiłem przewody... właśnie w Inter Cars... i to te o których mówisz... Bosch 801. Gość powiedział, że widnieją one u niego w systemie jako zamienniki tych droższych przewodów Boscha (tamte kosztowały coś około 230 PLN). Te które kupiłem kosztowały 114 PLN. I teraz moje pytanie bo jeszcze ich nie zamontowałem więc mam 7 dni w razie czego na ich zwrot.

Czy te przewody Bosch 801 są naprawdę dedykowane do mojego silnika?? Bo cena jak za Bosch'a jest naprawdę niewielka. Czym one się różnią od tych 2 razy droższych?? Podobno te 801 w Boschu są zamiennikami tych droższych (za 230 PLN) też Bosch'a.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

Już samemu udało mi się dowiedzieć, że gość wcisnął mi przewody nie do mojego silnika... były to kable do silnika z 1 wałkiem. No więc pojechałem je oddać i na M. Dąbrowskiej w Inter Cars już nie będę kupował bo gość wydał mi się mało kompetentny i praktycznie niepomocny. A wszystko co robił sprawiało, że robi to od niechcenia. Pozdrawiam... no i chyba kupię oryginały Boscha dedykowane do mojego silnika za jakieś 240 PLN albo poszukam gdzieś jeszcze kabli NGK bo chyba lepsze są od Boscha a cena identyczma.

Napisano

> Coś ściemnia. Przewody NGK do tego silnika mają cymbol RC-OP438. W

> sieci Intercars jest tylko jeden komplet na całą Polskę i leży

> aktualnie w magazynie pod Warszawą. Cena tych przewodów dla

> klienta "z ulicy" to obecnie 224,84zł (więc sporo więcej niż

> 140-150zł). Przewody Boscha - symbol 0 986 356 778 - kosztują w

> Intercarsie 240,91zł i nie ma ich w filii na M. Dąbrowskiej.

> Jeden komplet jest na Emilii Plater.

> Jeżeli nie masz zniżek w Intercarsie to polecam zakupy u mnie

Witam!

Przymierzam się właśnie do kupna przewodów WN jakie by Pan mi polecił do olpla astry silnik 1.4 CNZ 8V 60KM+LPG. Proszę o przesłanie mi jakiegoś cennika ze swojego sklepu na w miarę dobre przewody które mógłbym kupić w cenie max do 160 PLN.

Ceny oraz adres sklepu proszę przesłać na adres e-mail: [email protected] .

Mam również nadzieję że dla Autokącikowiczów daje Pan jakieś rabaty wink.gif

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Tomo26

Napisano

0 986 356 801 - te przewody są do silników C18NZ i C20NZ.

Do X16XEL nie pasują!!! Do silnika X16XEL są 0 986 356 778.

W katalogu InterCars jest przez pomyłkę podana zamienność dla tych kabli, ale sprzedawca powinien zauważyć, że są to zupełnie inne przewody.

PS. Jeżeli macie jakieś pytania o przewody zapłonowe (albo o inne części) i ceny u mnie, to piszcie proszę na priv do mnie albo na maila (zaznaczając, że jesteście z Autokącika). Pytania na forum mogą mi umknąć i pozostać bez odpowiedzi.

Napisano
  • Autor

No i tym razem kupiłem już odpowiednie do mojego silnika przewody:) Za fachową i popartą praktyką radą kolegi Bouler zakupiłem kabelki Power Tec PT556ST. Stwierdziłem, że nie są aż tak drogie aby nie przetestować ich. Zawsze to chyba lepiej zmieniać jak będzie trzeba Power Tec co roku niż NGK czy Bosch co 3 latka:)

Kabelki już się usadowiły wygodnie pod maseczką mojego auta i wszystko jak na razie śmiga aż miło:) Podobno te kable co miałem to były oryginalne 11 letnie GM'y:) No więc miało prawo coś im czasem podolegać:)

Ale czy przyczyną przerywania czasem zimnego silnika po mokrej nocy były na pewno kable dowiem się dopiero jak w Szczecinie będzie chłodna i mokra noc:) Na razie świeci słońce.

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za rady... co by człowiek zrobił bez tego kącika??:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.