Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blokada - niedźwiedź-lock

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chcę zamontować w autku blokadę skrzyni biegów - niedźwiedź-lock. Będzie to ta najprostsza blokada bolcowa.

Jeśli w tym zacnym gronie jest ktoś kto już takowe zabezpieczenie posiada to proszę o opinię jak się ona sprawuje.

Czy nie czuć jej podczas jazdy (czy drążek nie obija się o jej części?)

Zauważyłem, że przy siedzeniu jest trochę ciasno. Czy nie sprawia to problemów w codziennej obsłudze blokady?

Gdybym zakładał w serwisie to bym nie pytał, ale będę zakładał z kolegą. Oszczędność bagatela 300 zł. (dla mnie dużo).

O wypowiedzi proszę głównie posiadaczy mojego modelu, gdyż każda blokada jest indywidualna pod dany model, ale jeśli ktoś ma szczególne doświadczenie to oczywiście też niech się wypowie.

Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam

Napisano

Ja mam taką blokadę, wygląda z zewnątrz tak:

277791084-Foto%2815%29.jpg

Nie ma żadnych problemów z obsługą, nic się nie obija jednym słowem polecam smile.gif

post-56061-14352475657958_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Ja mam taką blokadę, wygląda z zewnątrz tak:

> Nie ma żadnych problemów z obsługą, nic się nie obija jednym słowem

> polecam

Dzięki za ekspresową odpowiedź.

A może jeśli nie sprawi kłopotu napiszesz jaki ma symbol, numer czy jak tam jest oznaczona?

I czy była montowana w serwisie czy samemu?

Mamy z kumplem wątpliwości czy montować przy takiej temperaturze bo garaż jest nieogrzewany (chodzi o plastiki, żeby nie popękały). Zobaczymy

Pozdro

Napisano

> Dzięki za ekspresową odpowiedź.

> A może jeśli nie sprawi kłopotu napiszesz jaki ma symbol, numer czy

> jak tam jest oznaczona?

> I czy była montowana w serwisie czy samemu?

> Mamy z kumplem wątpliwości czy montować przy takiej temperaturze bo

> garaż jest nieogrzewany (chodzi o plastiki, żeby nie popękały).

Montowałem w serwisie jakiś rok temu - kosztowało mnie to ok 400 PLN.

Niestety nie mam żadnych oznaczeń - mam tylko kartę kodową.

Z tego co pamiętam to trzeba zdjąć tunel środkowy, "koszyczek" w którym jest lewarek i w nim trzeba cośtam poprzycinać

Napisano

a dlaczego wybrales taka blokade? i ile jesli mozna wiedziec musisz za nia zaplacic jak montujesz sam?

nie lepiej pstryczek? mysle, ze ta blokada spokojnie jest do zdjecia - kwestia wprawy kradzieja.

Napisano

Z rankingów wynika, że najlepsze są blokady mechaniczne, potem dopiero elektroniczne indywidualne odcięcia nietypowe, a najgorsze są autoalarmy i imobilizery fabryczne montowane u dealerów.

Wewnętrzne blokady skrzyni są o tyle dobre, że są trudne do usunięcia, ale jak wszystkie zabezpieczenia, nie są nie do złamania. Czytałem gdzieś, że złodzieje na siłę drążkiem zmiany biegów "przełączają" ze wstecznego na V bieg i jakoś tam odjeżdżają na wysokich obrotach. Słyszałem też o polewaniu ciekłym azotem, ale chyba to bujda, bo przecież może pokruszyć razem z blokadą mechanizm zmiany biegów...

Mój kolega ma Punto bez żadnego alarmu, jedynie co założył, to właśnie taka blokadę. Od zakupu w salonie nie miał nawet próby włamania. Być może złodzieje omijają takie zabezpieczenia, bo dużo z nimi roboty, łatwiej obejść fabryczny alarm lub odcięcie zapłonu, czy immobilizer.

Pozdr.

Napisano

Witam!!! rok temu zapłaciłem ok 360 pln..warto -zero problemów - wyglada dokładnie tak jak w poscie powyżej. zadnych trzasków, stuków

Raczej polecam montaż w zakładzie -tam wiedzą dokładnie co i jak..a samemu....hmm. wolałem nie eksperymentować

Tyle ze są dwie wersje do astry 2 - w zależnosci od tego czy lewarek zmiany biegów jest połaczony ze skrzynia wałkiem lub ciegnami -ja mam wałek

Pozdrawiam

Napisano

witam, miałem blokade w polonezie chyba Dipo Lock (Gerda) czy jakos tak, kilka lat temu dałem za nią jakies 350 zł - to nie mało wtedy było, ale powiem, ze gdyby nie ona to poldka stracił bym juz kilka razy, nie raz auto było otwarte, splądrowane, bez szyb ale nie ukradli - na szczescie smile.gif:P

Napisano
  • Autor

> a dlaczego wybrales taka blokade? i ile jesli mozna wiedziec musisz

> za nia zaplacic jak montujesz sam?

> nie lepiej pstryczek? mysle, ze ta blokada spokojnie jest do zdjecia

> - kwestia wprawy kradzieja.

blokadę wybrałem za radą znajomego i pod wpływem dobrych opinii w necie o blokadach mech. (ich skuteczności).

pstryczek (jak mniemam autoalarm) w tej chwili to w/g mnie marne zabezpieczenie, a tą blokadę można zdjąć podobno w warunkach warsztatowych, więc nikomu się pod hipermarketem czy na parkingu nie będzie chciało się w to bawić.

Oczywitym jest, że nie daje ona 100% pewności.

W Luboniu w siedzibie firmy powiedziano mi, że 480 zł., ale za daleko.

W Wawie sporo ponad 500, a kolega ma mi ściągnąć za ok. 250.

Montaż to wiadomo (parę browarków). Tym bardziej, że już montował takie blokady.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!!! rok temu zapłaciłem ok 360 pln..warto -zero problemów -

gdzie ja zakladales (chodzi mi o warsztat)?

pytam, bo tez jestem ze slaska..

pozdrowienia,

gl

Napisano

Mam taką blokadę już osiem lat, była montowana w serwisie po zakupie samochodu jak narazie wszystko jest w porządku, działa bez zarzutu. yay.gif

Napisano

Też mam blokadę zakładaną w serwisie przy kupnie autka. For-Lock II

Nie ma z nią żadnych problemów. Jedynie gdy fotel jest przesunięty do przodu ciężko ją otworzyć. Ale tak jest we wszystkich blokadach tego typu.

Napisano
  • Autor

Dzięki Wam za opinie

Jak pisałem wcześniej z montażem blokady nie powinno być problemów tylko mamy zkumplem wątpliwości co do temp. plastików. Będą zimne, oby wytrzymały zdejmowanie itp. Najwyżej z farelką będę siedział zlosnik2.gif

Pozdrowienia

Napisano

U siebie montowalem blokade Dipol (odpowiednik niedzwiedzia), zakup na allegro 220zeta, montaz samodzielny. Do kazdej blokady jest przygotowany kit pod konkretne auto (uchwyty, instrukcja). Od 1,5roku sprawuje sie bezproblemowo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.