Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne bulgotanie

Featured Replies

Napisano

Mam dziwną przypadłość. Pół roku temu szczeliła mi uszczelka pod głowicą. Przed wymianą miałem mocno słyszalne w aucie "bulgotanie" no i oczywiście pierwszyn znakiem był "ser" na bagnecie. Znajomy mechanik wymienił mi uszczelkę. I jest problem bo słychać znów "bulgotanie". Tylko że, płynu chłodniczego jest tyle ile wlałem, olej jest czysty. I przeważnie przy takiej pogodzie jak jest dziś ok 5-10C to przy ok 2500-3000 zaczyna bylgotać. W zbiorniku nie "bulgota" tylko słychać z kratek wylotowych w aucie. Pradźcie czy to może być znów uszczelka czy niedrożność np. nagrzewnicy?? Aha i jeszcze jedną rzecz co zauważyłem to po przejechaniu ok 100 km auto jest ciepłe i przed wymianą jakbym otworzył zaraz korek z płynu to by cisnienie wywaliło płyn na zewnątz, a teraz jak otworzę to nawet nie syknie. Poradźcie bo zima się zbliża...

Napisano

Witam.

Po pierwsze uzupełnij profil, napisz jaka to Astra, jaki silnik?

Układ chłodzenia był odpowietrzany?

Czy gruby wąż dochodzący do góry chłodnicy nagrzewa się od razu, czy dopiero po osiągnięciu przez silnik właściwej temp?

Czy twardnieje podczas nagrzewania silnika?

Jaka jest temp chłodziwa po przejechaniu kilku(nastu) km?

Napisano

Podpinam sie pod posta. Mam ten sam problem , cholernie bulgota czy to uszczelka daje znac osobie ze trzeba juz ja wymieniac No i ja mam duze cisnienie w zbiorniczku az chyba za duze i bardzo szybko sie ono tworzy ,po przejechaniu kilkunastu kilometrow

Napisano

Mi się wydaje, że różnie jest z tym ciśnieniem. Mi strasznie twardnieją(ciężko je ścisnąć rękami) węże jak temp wzrośnie do 95-100 stopni. Też miałem obawy, że to UPG. Ale gdy mam temp w granicach 90 stopni nawet po tzejechaniu 50km węże są miękkie więc uznałem, że tak ma być, bo jeśliby to była uszczelka to węże też by twardniały przy 90 stopniach (ciśnienie by szło do układu niezależnie od temperatury)

Napisano

Ja akurat nie mam problemu z twardoscia przewodow zawsze sa miekie , wiec nie wiem skad te bulgotanie

Napisano
  • Autor

Węże są miękkie. A temperaturę 90 osiąga po przejechaniu ok 5-7 km spokojnej jazdy. Więc przypuszczam że to nie uszczelka, tylko co ?? Astra I '94 1.6 X16SZR

Napisano

U mnie też występuje bulgotanie , ale chyba tylko wtedy , gdy silnik jest zimny i jak ruszam , potem jak silnik się nagrzeje i na wyższych biegach cisza , temp. ok , zajrzałem pod maskę i wszystko ok , tylko zauwżyłem zapocenie z pod uszczelki -nie klawiatory tylko niżej , nie wiem jak nazwać tą uszczelke i czy jest tam jakaś uszczelka , wyglądo to jak zaciapanie jakimś uszczelniaczem , jest to koło świec zapłonowych (nie jest to uszczelka głowicy)

Napisano

coś tu kiedyś o tym było, ale nie pamiętam a teraz nie moge znaleźć. Szkoda bo u mnie też słychać przelewanie oslabiony.gif

Napisano

> coś tu kiedyś o tym było, ale nie pamiętam a teraz nie moge znaleźć.

> Szkoda bo u mnie też słychać przelewanie

Mp'ek... u mnie też słychać było bulgotanie jakieś 3 tygodnie temu sick.gif i teraz auto stoi na warsztacie do wymiany upg icon_rolleyes.gif

Wiem, że cię nie pocieszyłem zlosnik.gif ale na początek sprawdź standardowo twardość węży, bagnet, płyn chłodniczy (czy nie zasyfiony) i módl się zlosnik.gif

Napisano

> Mp'ek... u mnie też słychać było bulgotanie jakieś 3 tygodnie temu

> i teraz auto stoi na warsztacie do wymiany upg

> Wiem, że cię nie pocieszyłem ale na początek sprawdź standardowo

> twardość węży, bagnet, płyn chłodniczy (czy nie zasyfiony) i

> módl się

osz Tyyyy wpysk.gifzlosnik.gif

no coś słyszałem o tym ze to może być UPG, tyle że ja miałem wymienianą już to chyba za szybko na nową hmm.gif reszte zaraz sprawdze jeszcze raz dokładnie

Napisano

> osz Tyyyy

> no coś słyszałem o tym ze to może być UPG, tyle że ja miałem

> wymienianą już to chyba za szybko na nową reszte zaraz

> sprawdze jeszcze raz dokładnie

a no to chyba że... to może układ zapowietrzony (ktoś mi coś mówił że też może być taki objaw ale czy to prawda to niewiem.gif) albo po prostu TTTM zlosnik.gif

Napisano

> a no to chyba że... to może układ zapowietrzony (ktoś mi coś mówił że

> też może być taki objaw ale czy to prawda to ) albo po prostu

> TTTM

wąże mientkie grinser006.gif byłem u mechanika nawet ale myślałem że mnie zlinczuje hmm.gifzlosnik.gif

w sumie to mu pomarudziłem o stukaniu na zimnym hydropopychacza/y no i gdzieś tam smrodek spalin czuć. Ale nie wiem kiedy będę robił bo na razie auto potrzebne.

Może być zapowietrzony w sumie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.