Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czarny dym z rury wydechowej

Featured Replies

Napisano

od pewnego czasu jestem posiadaczem Astry HB rok 1993 1,6 SPI - przeszedlem juz wiele -

to co wiem od mechanika: wymiana: chlodnicy, pierscieni, uszczelek, sondy, gumki na zaworach, olej,

teraz astra jezdzi nie gasnie jak poprzednio - ale nawet podczas postoju przy dzialajacym silniku z rury wydechowej widac wydobywajacy sie czarny dym... przy tym wszystkim samochod dziwnie "pierdzi" smile.gif .. chodzi o dzwiek ukladu wydechowego ..

wg mojego mechanika .. potrzebna jest reguacja zaplonu - przy pomocy urzadzenia ktorego nie ma .. - co wy na to ? moze cos poradzicie, powiecie na co zwrocic uwage - zebym nie zostal calkowicie oszukany przez mechanika .. >

PS: nie znam sie zupelnie na samochodach a to moje pierwsze w zyciu autko -- bede wdzieczny za kazdy odpisany post, ktory cokolwiek wniesie do mojej wiedzy o Astrze ..

Pozdrawiam - i z gory dziekuje ..

Napisano

no objawy rzeczywiście jakby zapłon nie w ten tego. Ustawicsz u każdego elektryka koszt około 10 zl no chyba ze nie masz aparatu za.lonowego to tam zapłon reguluje komp.

Z drugiej jednak strony sprawdź czy pali na wszystkie gary i czy oleju nie wciaga

Napisano
  • Autor

> no objawy rzeczywiście jakby zapłon nie w ten tego. Ustawicsz u

> każdego elektryka koszt około 10 zl no chyba ze nie masz aparatu

> za.lonowego to tam zapłon reguluje komp.

> Z drugiej jednak strony sprawdź czy pali na wszystkie gary i czy

> oleju nie wciaga

szczerze mówiac to nie mam pojecia .. :/ czy jest aparat czy regulacja komp. .. jesi komputerowo to gdzie nalezaloby sie udac ?

Napisano

raczej stawiam na zaplon bo jak ciagnie olej to na bialo kopci a nie na czarno ma napewno cos z iskra i co za tym idzie z mieszanka

Napisano
  • Autor

to moze powiecie co siedzi w silniku C16NZ - Astra 1993 r. 1,6 SPI - 75 kM . ?

bo nie wiem gdzie mam jechac; czy do elektryka czy ?? no wlasnie gdzie ?

Napisano

moja propozycja jedziesz do mechanika co ma cos pojecia o mechanice smile.gif czynnosci do sprawdzenia:

1 rozrzad czy czasami nie jest przestawiony o 1 zabek

2 kazdy z mechanikow ktory ma cos pojecia powinien miec lampe stroboskopowa zeby sprawdzil zaplon.

3.sprawdzic swiece i przewody czy pali na wszystkie gary

4. mozesz sprawdzic sam odpalasz silnik i przy odpalonym silniku lapiesz za weza od chlodnicy i otwierasz przepustnice jezeli waz bedzie trwardnial wraz z obrotami to masz walnieta uszczelke.

kiedys cos robilem jeszcze z ukladem wydechowym ale kurde nie moge sobie przypomniec co i jak smile.gif

Napisano
  • Autor

No wlasnie nie zmieniony byl filtr powietrza .. - jutro podjade kupie zmienie - podjade do elektryka ustawic ten zaplon .. i powiem co i jak ..

PS - jest jeszcze jeden baaarzo wielki problem - moj AsteriX pali chyba 100l na 100 km .. > :/ (sonda byla wymieniona) - co jeszcze moze byc przyczyna ze na 14-stu litrach przejezdzam 70 km ? no troche sie dzisiaj zdziwilem .. bo wachy braklo na srodku ronda przez ktore przejezdza Tramwaj ,, > frown.gif ..

Napisano

> No wlasnie nie zmieniony byl filtr powietrza .. - jutro podjade

> kupie zmienie - podjade do elektryka ustawic ten zaplon .. i

> powiem co i jak ..

> PS - jest jeszcze jeden baaarzo wielki problem - moj AsteriX pali

> chyba 100l na 100 km .. > :/ (sonda byla wymieniona) - co

> jeszcze moze byc przyczyna ze na 14-stu litrach przejezdzam 70

> km ? no troche sie dzisiaj zdziwilem .. bo wachy braklo na

> srodku ronda przez ktore przejezdza Tramwaj ,, > ..

Pewnie jezdzisz caly czas na ssaniu, moze komp nie wie ze silnik juz nagrzany? moze jakis czujnik temp, albo przeplywomierz padł?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.