Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EUROSCAN - prosba o pomoc :-)

Featured Replies

Napisano

Witam

chce zakupic interfejs diagnostyczny do swojej bravki tylko mam problem na allegro pelno tego co byscie polecali? Czy ktos sie bawil tym i faktycznie da sie wykasowac bledy z kompa?

Napisano

> Witam

> chce zakupic interfejs diagnostyczny do swojej bravki tylko mam

> problem na allegro pelno tego co byscie polecali? Czy ktos sie

> bawil tym i faktycznie da sie wykasowac bledy z kompa?

najczesciej nie kasuja bledow, maja problemy itd.... nawet KTS za kilka tysiakow do kilkunastu czasem daje pupy przy fiacie, wedlog mnie tylko z examinerem do fiatow ale to moja opinia choc poparta 6 letnim dosiwadczeniem z fiatami roznej marki

Napisano

> Witam

> chce zakupic interfejs diagnostyczny do swojej bravki tylko mam

> problem na allegro pelno tego co byscie polecali?

kup jakiś na Atmelu i starczy , chcesz stabilniejszy , weź na PICu , dodatkowo ci multiplexer obsłuży

> Czy ktos sie

pewnie że się da , a co ważniejsze pomaga w znalezieniu przyczyny tych błedów smirk.gif

Napisano

> najczesciej nie kasuja bledow, maja problemy itd.... nawet KTS za

> kilka tysiakow do kilkunastu czasem daje pupy przy fiacie,

> wedlog mnie tylko z examinerem do fiatow ale to moja opinia choc

> poparta 6 letnim dosiwadczeniem z fiatami roznej marki

Ja mam euroscana i jekoś nie miałem problemu z kasowaniem błędów, zawsze skasował wszystkie.

Napisano

> najczesciej nie kasuja bledow, maja problemy itd.... nawet KTS za

> kilka tysiakow do kilkunastu czasem daje pupy przy fiacie,

> wedlog mnie tylko z examinerem do fiatow ale to moja opinia choc

> poparta 6 letnim dosiwadczeniem z fiatami roznej marki

nie zawsze da się skasować błąd , zwłaszcza jeśli ten nadal występuje i pojawia się po chwili ...

Napisano

best price , pewnie też zadziała , o gwarancji nie piszą ,

your choice ok.gif

aha i aukcja sie już zakończyła wink.gif

Napisano

Witam... szukalem , szukalem i wiele znalazlem na forum, ale jakos do interesujacej mnie informacji nie dotarlem...

Prawie wszedzie pisze ze dotyczy to aut do roku 2000 ( chociaz znalazlem takie na allegro niby do 2001 ).

Mam Brava 1.9 JTD 105 -2000 , a moj znajomy 1.9 JTD 105 - 2001 czy EUROSCAN pasuje do tych modeli czy nie ? Jesli nie to JAKI pasuje ? ( po przeczytaniu tylu postow juz sam nie wiem... OBD2 ? )

Pozdrawiam

Napisano

> Czy ktos sie

Jak słusznie zapytałeś można się tym jedynie bawić ..

Nic poważnego tym nie zrobisz, chyba że lubisz zgadywanki typu prawda czy fałsz? Nigdy nie będziesz mógł być pewien w 100% wyników bo to zwykły półśrodek i w dodatku uniwersalny. oslabiony.gif

Gdyby zachwalający mieli rację to zastanów się czemu uniwersalny sprzęt (do wielu marek) kosztuje od kilku tysięcy złotych (np polski CDIF/2 ), lub wielokrotność np KTS, a nadal nie zrobią wszystkiego w autach jednego koncernu? Do tego służą serwisowe urządzenie i tylko te gwarantują Ci najwyższą skuteczność, wszelkie półśrodki to tylko droga zabawa, stracisz czas, stracisz pieniądze (chociaż relatywnie niewielkie) a niedługo sam dojdziesz do wniosku, że to pomyłka.

I jeszcze jedno - pytaj dokładnie co kupujesz! Połowa sprzedających (zwłaszcza na Allegro) obiecuje cuda na ich sprzęcie, jak kupisz to już nie będą tacy pewni swoich wcześniejszych twierdzeń, np Viaken sprzedaje sprzęt bez oprogramowania, ale jak się nie zorientujesz na czas to już tylko Twój problem frown.gif

Jak w życiu - tanie zawsze wychodzi najdrożej... sciana.gif

Pozdrawiam niepoprawnych optymistów biglaugh.gif

Napisano

> Witam... szukalem , szukalem i wiele znalazlem na forum, ale jakos do

> interesujacej mnie informacji nie dotarlem...

> Prawie wszedzie pisze ze dotyczy to aut do roku 2000 ( chociaz

> znalazlem takie na allegro niby do 2001 ).

> Mam Brava 1.9 JTD 105 -2000 , a moj znajomy 1.9 JTD 105 -

2001

z 2001 Brava 1.9JTD to CF-3 , ma 100KM

> czy EUROSCAN pasuje do tych modeli czy nie ?

jak najbardziej , osobście to przetestowałem na moim klekocie i znajomych z kącika ok.gif

Napisano

> Jak słusznie zapytałeś można się tym jedynie bawić ..

> Nic poważnego tym nie zrobisz, chyba że lubisz zgadywanki typu prawda

> czy fałsz? Nigdy nie będziesz mógł być pewien w 100% wyników bo

> to zwykły półśrodek i w dodatku uniwersalny.

taaa , jakoś sądząc po diagnozach kolegów co byli na examinerze w ASO , to samo najczęsciej wynika zlosnik.gif

> Gdyby zachwalający mieli rację to zastanów się czemu uniwersalny

> sprzęt (do wielu marek) kosztuje od kilku tysięcy złotych (np

> polski CDIF/2 ), lub wielokrotność np KTS, a nadal nie zrobią

> wszystkiego w autach jednego koncernu?

urządzenia dla wąskiej specjalizacji w wersji przemysłowej + oprogramowanie , zawsze kosztują kilka , a nawet kilkanaście razy więcej niż te produkowane na szeroką skalę ,

zresztą na początku euroscan kosztował coś koło 900 PLN smile.gif

> Do tego służą serwisowe

> urządzenie i tylko te gwarantują Ci najwyższą skuteczność,

jak jest fachowiec, który umie je obsłużyć , wyciągać prawidłowe wnioski i poszukać przyczyny , to i owszem , ale to nieczęste zjawisko smirk.gif

> wszelkie półśrodki to tylko droga zabawa, stracisz czas,

> stracisz pieniądze (chociaż relatywnie niewielkie) a niedługo

> sam dojdziesz do wniosku, że to pomyłka.

pomyłką to jest wydawanie 90pln w ASO za kasowanie błędu , który za chwilę znowu może się pojawić hehe.gif

> Jak w życiu - tanie zawsze wychodzi najdrożej...

nie zawsze , 2x wizyta w ASO = euroscan , też błędy wykazuje waytogo.gif

> Pozdrawiam niepoprawnych optymistów

ja również wink.gif

Napisano

> Jak słusznie zapytałeś można się tym jedynie bawić ..

> Nic poważnego tym nie zrobisz, chyba że lubisz zgadywanki typu prawda

> czy fałsz? Nigdy nie będziesz mógł być pewien w 100% wyników bo

> to zwykły półśrodek i w dodatku uniwersalny.

taaa , jakoś sądząc po diagnozach kolegów co byli na examinerze w ASO , to samo najczęsciej wynika

A to z powodu sprzętu, czy półgłówków i niewykwalifikowanych ludzi których tam za grosze zatrudniają ?A może uważasz, że byliby skuteczniejsi posługując sie euroskanem ?

> Gdyby zachwalający mieli rację to zastanów się czemu uniwersalny

> sprzęt (do wielu marek) kosztuje od kilku tysięcy złotych (np

> polski CDIF/2 ), lub wielokrotność np KTS, a nadal nie zrobią

> wszystkiego w autach jednego koncernu?

urządzenia dla wąskiej specjalizacji w wersji przemysłowej + oprogramowanie , zawsze kosztują kilka , a nawet kilkanaście razy więcej niż te produkowane na szeroką skalę ,

zresztą na początku euroscan kosztował coś koło 900 PLN

Wąskiej specjalizacji? Idąc tym tokiem myślenia należałoby się zapytać czy można w ogóle mówić o specjalizacji i Euroskanie, oba wymienione produkty mają wielokrotnie szersze zastosowanie niż model tytułowy i jeśli to jest wąska specjalizacja to jaką posiada ten fejsik? Oprogramowania są na bieżąco aktualizowane, a tu - lipa frown.gif

Euroskan nie jest produkowany tylko nielegalnie kopiowany, ilość problemów z obsługą świadczy raczej dobitnie o podejściu do sprawy "producentów" - to jak brać kasę i szybko zwiewać nim się zaczną pytania...

> Do tego służą serwisowe

> urządzenie i tylko te gwarantują Ci najwyższą skuteczność,

jak jest fachowiec, który umie je obsłużyć , wyciągać prawidłowe wnioski i poszukać przyczyny , to i owszem , ale to nieczęste zjawisko

To już akurat jest wspomniany wyżej niewykwalifikowany personel, na szczęście z profesjonalnego sprzętu korzystają też ludzie potrafiący z niego korzystać, chociaż najczęściej nie w ASO ;-)

> wszelkie półśrodki to tylko droga zabawa, stracisz czas,

> stracisz pieniądze (chociaż relatywnie niewielkie) a niedługo

> sam dojdziesz do wniosku, że to pomyłka.

pomyłką to jest wydawanie 90pln w ASO za kasowanie błędu , który za chwilę znowu może się pojawić

Czy dla użytkowników pojazdów skasowanie błędu a naprawa to to samo? Być może Euroskan tylko do tego służy, jednak to raczej błędna droga... Sprzęt do diagnostyki może i same błędy kasować, ale z reguły ma trudniejsze zadania - najpierw informuje o błędach i przyczynach, ale ma też właściwe narzędzia w procesie naprawy/weryfikacji usterki. Dla przykładu - potrafisz za pomocą Euroskana uruchomić zablokowany sterownik? Uruchomisz awaryjnie samochód po awarii immo? Uaktualnisz oprogramowanie kompa silnika? Wprogramujesz nowe klucze? Zmienisz/wyedytujesz aktywne parametry (np. obroty silnika?), zrobisz test w oparciu o normy producenta np kompresji silnika, podciśnień, poborów instalacji, sprawności czujników, właściwej temperatury, itp? Wątpię, a to tylko część możliwości a i tak mało kto w serwisie ASO w ogóle z tego korzysta...

> Jak w życiu - tanie zawsze wychodzi najdrożej...

nie zawsze , 2x wizyta w ASO = euroscan , też błędy wykazuje

Idąc tym tropem dalej - 0 zł, wykręcenie kontrolki i też nie będzie widać usterki bo nie będzie błędów - tak?

Wydałem sporo kasy na ten diagnoskop i gdybym miał jeszcze raz podjąć decyzję co kupić nie zawahałbym się - szukałem profesjonalnego sprzętu a nie zabawki... Nie wstyd Ci przed klientem, że pracujesz takim sprzętem? Nie masz obiekcji, że ktoś powie komuś i wpadnie kontrol od nielicencjonowanego oprogramowania? Wystawisz za to fakturę? Podejrzewam, że mając wiedzę i możliwości marnujesz się stojąc w miejscu bo to raczej sprzęt bez perspektyw - nikt już nic w nim nie poprawi, a samochody rozwijają się technologicznie non stop. Cytując jednego z moich kolegów zostaniesz za rok, lub dwa z kombinerkami w rękach i możliwością obsługi jedynie 10 letnich pojazdów ... Przemyśl to, może zweryfikujesz pogląd jeśli doczytasz do końca idea.gif

> Pozdrawiam niepoprawnych optymistów

ja również

Napisano

ja z innej beczki - kuzwa to ja sie morduje z moja padaka a ty mi mozesz wszystko zbadac i naprawic. napisz na prv gdzie mam sie zglosic bo w zawierciu nawet magicy z aso lapki rozkladaja zlosnik.gif

Napisano

> taaa , jakoś sądząc po diagnozach kolegów co byli na examinerze w ASO

> , to samo najczęsciej wynika

> A to z powodu sprzętu, czy półgłówków i niewykwalifikowanych ludzi

> których tam za grosze zatrudniają ?A może uważasz, że byliby

> skuteczniejsi posługując sie euroskanem ?

na ogół są tak samo skuteczni ...

choć profesjonalny sprzęt w rękach fachowca to jak dobry instrument muzyczny w rękach wirtuoza wink.gif

> urządzenia dla wąskiej specjalizacji w wersji przemysłowej +

> oprogramowanie , zawsze kosztują kilka , a nawet kilkanaście

> razy więcej niż te produkowane na szeroką skalę ,

> zresztą na początku euroscan kosztował coś koło 900 PLN

> Wąskiej specjalizacji? Idąc tym tokiem myślenia należałoby się

> zapytać czy można w ogóle mówić o specjalizacji i Euroskanie,

> oba wymienione produkty mają wielokrotnie szersze zastosowanie

> niż model tytułowy i jeśli to jest wąska specjalizacja to jaką

> posiada ten fejsik? Oprogramowania są na bieżąco aktualizowane, a tu - lipa

w klasie możliwości/cena euroscan jest bezkonkurencyjny ,

co do porównania jego możliwości z KTSem albo Examinerem to nie ma co w zasadzie porównywać , tylko ta cena ... zlosnik.gif

> jak jest fachowiec, który umie je obsłużyć , wyciągać prawidłowe

> wnioski i poszukać przyczyny , to i owszem , ale to nieczęste

> zjawisko

> To już akurat jest wspomniany wyżej niewykwalifikowany personel, na

> szczęście z profesjonalnego sprzętu korzystają też ludzie

> potrafiący z niego korzystać, chociaż najczęściej nie w ASO ;-)

tu jak najbardziej się zgodzę , szkoda tylko że ASO nie potrafi zazwyczaj wykorzystać świetnego sprzętu jakim dysponuje

> pomyłką to jest wydawanie 90pln w ASO za kasowanie błędu , który za

> chwilę znowu może się pojawić

> Czy dla użytkowników pojazdów skasowanie błędu a naprawa to to samo?

a napisałem że to samo ?

do tego jednak najczęściej sprowadza się diagnoza w ASO i za to słono kasują , ew. wymieniają wszystko po kolei aż do skutku ( albo i nie ) i za to też płaci klient

> Być może Euroskan tylko do tego służy, jednak to raczej błędna

> droga... Sprzęt do diagnostyki może i same błędy kasować, ale z

> reguły ma trudniejsze zadania - najpierw informuje o błędach i

> przyczynach, ale ma też właściwe narzędzia w procesie

> naprawy/weryfikacji usterki. Dla przykładu - potrafisz za pomocą

> Euroskana uruchomić zablokowany sterownik? Uruchomisz awaryjnie

> samochód po awarii immo? Uaktualnisz oprogramowanie kompa

> silnika? Wprogramujesz nowe klucze? Zmienisz/wyedytujesz aktywne

> parametry (np. obroty silnika?), zrobisz test w oparciu o normy

> producenta np kompresji silnika, podciśnień, poborów instalacji,

> sprawności czujników, właściwej temperatury, itp? Wątpię, a to

> tylko część możliwości a i tak mało kto w serwisie ASO w ogóle z

> tego korzysta...

i w tym sęk ...

> nie zawsze , 2x wizyta w ASO = euroscan , też błędy wykazuje

> Idąc tym tropem dalej - 0 zł, wykręcenie kontrolki i też nie będzie

> widać usterki bo nie będzie błędów - tak?

bez przesady , nie uogólniaj , bo nie o to chodzi żeby wykasować błąd ( nie mówiąc już o demontażu kontrolek albo przecinaniu ścieżek , bo to już przegięcie ), tylko dojść do tego co go spowodowało i wyeliminować usterkę

> Wydałem sporo kasy na ten diagnoskop i gdybym miał jeszcze raz podjąć

> decyzję co kupić nie zawahałbym się - szukałem profesjonalnego

> sprzętu a nie zabawki... Nie wstyd Ci przed klientem, że

> pracujesz takim sprzętem?

fejsa używam do diagnostyki mojego auta i kącikowych kolegów i robię to nieodpłatnie , więc nie mam takich odczuć , wprost przeciwnie smile.gif

jedyne czego żałuję to tego , że nie mam dostępu do wielu danych serwisowych , które są niezbędne do poprawnej diagnostyki , a które np. są dostępne z poziomu examinera smarta jako wartość oczekiwana

poza tym nie masz się czego obawiać , konkurencji ci nie zrobię , a jeśli koledzy z kącika będą zadowoleni z twoich usług to b. mnie to również ucieszy , bo prawdziwych specjalistów jest jak na lekarstwo smirk.gif

jednocześnie cenię fachowców co zainwestowali w drogi sprzęt , umieją go w pełni wykorzystać , więc jest sprawą jasną , że za ich wiedzę , doświadczenie i wykonaną pracę odpowiednia gratyfikacja jak najbardziej się należy , ale w przeciwnym wypadku to " po co przepłacać " jeśli wychodzi niemal na to samo ok.gif

> może zweryfikujesz pogląd jeśli doczytasz do końca

staram się być obiektywnym waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.