Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szwankujące ogrzewanie

Featured Replies

Napisano

Witam

Jakiś czas temu miałem problemy z ogrzewaniem, tzn raz działało, raz nie. Jak już działało to grzało dobrze. W czasie gdy ogrzewanie nie działało nagrzewnica była zimna. To było przez pare dni jakies 3-4 tygodnie temu, później sie uspokoiło i było ok. Jednak dzisiaj w czasie jazdy (w trasie) przestało mi działać ogrzewanie. Nie wiem czy to ma związek, ale stało sie to chwile po tym jak regulowałem temperature i kilka razy przełączałem obieg zamknięty. Po przyjeździe pod dom sprawdziłem nagrzewnice i okazało się że jest zimna. Otworzyłem maske żeby zobaczyć jak wygląda sytuacja z wężami do nagrzewnicy. Okazało się że ten bardziej od strony pasażera jest zimny natomiast drugi gorący.

Zastanowiła mnie jednak jedna rzecz, na tym zimnym wężu jest taki jakby trójnik z okrągłą górą i przewodem/linką idącym do kabiny, znajduje się on na tym wężu który był zimny. Dziwne dla mnie było to, że wąż pomiędzy tym trójnikiem a nagrzewnicą był zimny, natomiast z drugiej strony trójnika już był gorący.

Myślałem, że mam przytkaną nagrzewnice, ale teraz sie zastanawiam czy powodem szwankującego ogrzewania nie jest właśnie ten "trójnik". Czym jest ten "trójnik" i za co odpowiada?

Moja Astra jest z klimatyzacją jeśli to ma znaczenie.

Zrobiłem zdjęcie tego, węże zaznaczone na czerwono były gorące, na niebiesko zimny.

277805054-weze.jpg

post-85520-14352475735622_thumb.jpg

Napisano

To tak wygłąda jakby w tym trójniku był zawór, któru w zależności od ustawienia pokretła w kabinie puszczał albo na nagrzewnicę albo w obejście...

Może zrób tak: zrób testa na zimno:

Niech ktoś pokręca pokrętlem w kabinie a ty obserwuj trójnik czy linka "pracuje". Jeżeli "pracuje" to znaczy, że cięgło siedzi na pokretle. W związku z tym winy trzeba upatrywać we wnętrzu trójnika (zakłądając, że działa jak zawór).

Napisano
  • Autor

> To tak wygłąda jakby w tym trójniku był zawór, któru w zależności od

> ustawienia pokretła w kabinie puszczał albo na nagrzewnicę albo

> w obejście...

> Może zrób tak: zrób testa na zimno:

> Niech ktoś pokręca pokrętlem w kabinie a ty obserwuj trójnik czy

> linka "pracuje". Jeżeli "pracuje" to znaczy, że cięgło siedzi na

> pokretle. W związku z tym winy trzeba upatrywać we wnętrzu

> trójnika (zakłądając, że działa jak zawór).

Ale z tego co czytałem na forum i co mi mówił kiedyś jeszcze mechanik, to w Astrze F nagrzewnica jest cały czas włączona do małego obiegu, niema żadnych zaworów. Czyżby jednak był jakiś zawór? Może w wersji z klimatyzacją jednak jest zawór?

A to może jeszcze w takim razie prośba do kogoś kto ma EPC, czy mógł by mi sprawdzić jak ta część się nazywa, może jest jakiś jej przekrój na rysunku? Moja Astra to 1.6 8V 97 rok.

Napisano

> A to może jeszcze w takim razie prośba do kogoś kto ma EPC, czy mógł

> by mi sprawdzić jak ta część się nazywa, może jest jakiś jej

> przekrój na rysunku? Moja Astra to 1.6 8V 97 rok.

Wg EPC to się nazywa:

ZAWÓR, NAGRZEWNICA, WĄŻ WLOTOWY WODY

Ale musisz podać dokładnie typ silnika aby można sprawdzić numer katalogowy.

Wrócę wieczorem i sprawdzę.

Napisano

Prawdopodobnie w wersji z klimatyzacją jest jak w A II.Przy włączeniu klimatyzacji na max chłodzenie zawór odcina przepływ płynu przez nagrzewnicę.

Nr części 90358541 nr katalogowy 18 20 009 - w/g EPC jest to zawór,nagrzewnica,wąż wlotowy wody ( oprócz japonii , chin ,krajów zatoki perskiej )

Napisano
  • Autor

Może faktycznie tam jest tak jak w AII. Byłem teraz sprawdzić i przy kręceniu pokrętłem temperatury lub załączniu obiegu zamkniętego nie da sie wyczuć czy linka pracuje (zarówna na zapalonym jak i zgaszonym silniku). Napewno jest to jednak linka lub coś innego w twardym pancerzu. Możliwe jest jednak że nic nie da sie wyczuć dlatego iż linka jest dość dobrze zabudowana i może ona sobie w środku chodzi a na zewnątrz nic nie czuć.

Co do silnika to hmmm.... nie wiem jaki mam, wiem, że jest to 1.6 8V 75KM, może po VIN da sie to sprawdzić jakoś? Kiedyś miałem BMW i tam sie dało tak sprawdzić. Podam VIN, może mi ktoś sprawdzi: W0L000058V5116839

Pozdrawiam

DG

Napisano

> Nr części 90358541 nr katalogowy 18 20 009

Pod warunkiem, że kolega ma silnik jeden z tych:

16LZ2,

16NZ2

Bo jeżeli ma X16XEL to bedzie:

Nr części 90566948 nr katalogowy 18 20 013

A jeżeli :

16NZR,

C16NZ,

X16SZ,

X16SZR,

C16SE

to:

Nr części 90566947 nr katalogowy 18 20 014

Dlatego tak się dopominałem o dokładny typ silnika.

Napisano
  • Autor

> Dlatego tak się dopominałem o dokładny typ silnika.

A nie da sie tego jakoś sprawdzić po numerze VIN bo za cholere nie wiem jaki mam. Czytałem, że gdzieś na korpusie silnika to jest, szukałem i nie znalazłem. Jeśli da sie sprawdzić po VIN to gdzie i jak. Mój numer Vin podawałem dwa posty wcześniej jak by ktoś mi mógł sprawdzić.

Napisano

> Jeśli da sie sprawdzić po VIN to

> gdzie i jak.

No tylko to da się odczytać:

W0L = General Motors

000058 = 5 DRZWIOWY HATCHBACK

V = 1997

5 = Antwerp

116839 = NUMER SERYJNY

Napisano

> Co do silnika to hmmm.... nie wiem jaki mam, wiem, że jest to 1.6 8V

> 75KM,

Zapodaj fotkę silnika to może dojdziemy jaki to jest.

Napisano

> Zapodaj fotkę silnika to może dojdziemy jaki to jest.

Taki?

277807598-IMG_1843.jpg

post-33861-14352475746095_thumb.jpg

Napisano

> Może faktycznie tam jest tak jak w AII. Byłem teraz sprawdzić i przy

> kręceniu pokrętłem temperatury lub załączniu obiegu zamkniętego

> nie da sie wyczuć czy linka pracuje (zarówna na zapalonym jak i

> zgaszonym silniku). Napewno jest to jednak linka lub coś innego

> w twardym pancerzu. Możliwe jest jednak że nic nie da sie wyczuć

> dlatego iż linka jest dość dobrze zabudowana i może ona sobie w

> środku chodzi a na zewnątrz nic nie czuć.

> Co do silnika to hmmm.... nie wiem jaki mam, wiem, że jest to 1.6 8V

> 75KM, może po VIN da sie to sprawdzić jakoś? Kiedyś miałem BMW i

> tam sie dało tak sprawdzić. Podam VIN, może mi ktoś sprawdzi:

> W0L000058V5116839

> Pozdrawiam

> DG

Czuję że ten zawór działa na podciśnienie i dla tego jest to rurka anie obudowa linki. Może właśnie gdzieś to się rozszczelniło lub zabrudziło. Rurka powinna ać się sciągnąć bo sprzedają bez.Zobacz :

http://www.opel-shop.pl/product_info.php...5597a4242ef58ca

pozwolisz -wykożystam twoją fotkę na forum o LPG

Napisano

Też męczę ten temat...

Jakiś czes temu przestało działać ogrzewanie - dolałem pół litra płynu do układu chłodzenia, bo miałem za niski poziom i wszystko wróciło do normy.

Po dwóch tygodniach sytuacja powtórzyła się - czyżby nieszczelność?

Od tej pory ogrzewanie raz działa - raz nie.

Zauważyłem jedną zależność:ogrzewanie działa jeżeli pokrętło jest ustawione w pozycji ciepłe/czerwone. Silnik nagrzewa się i zaczyna lecieć ciepłe powietrze.

Problemy zaczynają się jeżeli startuje z pozycji "zimne" i po nagrzaniu silnika przełącze na "ciepłe"- leci dalej zimne powietrze....

To samo jeżeli na nagrzanym silniku włącze zimny nawiew, powrót na ciepłe i zonk- leci zimne.

Może to ten zawór...?

Napisano

> Czuję że ten zawór działa na podciśnienie i dla tego jest to rurka

> anie obudowa linki. Może właśnie gdzieś to się rozszczelniło lub

> zabrudziło. Rurka powinna ać się sciągnąć bo sprzedają

> bez.Zobacz :

> http://www.opel-shop.pl/product_info.php...5597a4242ef58ca

> pozwolisz -wykożystam twoją fotkę na forum o LPG

Fotę podpisz i korzystaj śmiało:)

Cena tego zaworu mogła byc niższa...

Tylko jak ten zawór ma się do sterowania cieplym/zimnym powietrzem?

Myślałem że jest to powieszone na lince sterującej jakąś klapką.

Napisano
  • Autor

> Taki?

Wydaje mi sie, że taki, ale pokazuje zdjęcie. Jaki to jest silnik?

277807769-IMG_0777.jpg

post-85520-14352475748394_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Zauważyłem jedną zależność:ogrzewanie działa jeżeli pokrętło jest

> ustawione w pozycji ciepłe/czerwone. Silnik nagrzewa się i

> zaczyna lecieć ciepłe powietrze.

> Problemy zaczynają się jeżeli startuje z pozycji "zimne" i po

> nagrzaniu silnika przełącze na "ciepłe"- leci dalej zimne

> powietrze....

> To samo jeżeli na nagrzanym silniku włącze zimny nawiew, powrót na

> ciepłe i zonk- leci zimne.

Dokładnie taką samą zależność podejrzewałem u siebie, ale nie byłem na 100% pewien bo u mnie czasami jak startuje na zimnym to jest ok, ale nie zawsze.

Rozumie, że twoja Astra też jest z klimatyzacją? Sprawdzałeś węże? Które u Ciebie są ciepłe a które zimne? Tak samo jak u mnie?

Napisano

> Dokładnie taką samą zależność podejrzewałem u siebie, ale nie byłem

> na 100% pewien bo u mnie czasami jak startuje na zimnym to jest

> ok, ale nie zawsze.

> Rozumie, że twoja Astra też jest z klimatyzacją? Sprawdzałeś węże?

> Które u Ciebie są ciepłe a które zimne? Tak samo jak u mnie?

Testu Macajewa jeszcze nie robiłem.

Klima jest.

Jutro sprawdzę jak to jest z tą temperaturą węży.

Tak kombinuję, jeżeli przyczyną jest ten zawór, to nie jest tak źle- w stówie się zmieścimy:)

Tylko po co ten wężyk podciśnienia??

Jak to ogrzewanie działa....

Napisano

Więc kolekny mit został rozwiązany tzn. w przypadku Astry F z klimatyzacją jest zawór odcinający dopływ płynu do nagrzewnicy. Ja mam silnik X16SZR, rok produkcji 1997, klimę oczywiście i ten zawór też mam. Jest on sterowany podciśnieniowo i działa w dwóch fazach zamknięty lub otwarty - nic po środku. Sterowanie podciśnienia podpięte jest do pokrętła temperatury. Mógł się tam ten wężyk po prostu odłączyć. Podciśnienie jest brane z tego samego punktu, co do obiegu wewnętrznego (jest mały trójnik). Tylko nie wiem w jakiej pozycji zatrzyma się zawór, gdyby wężyk odłączyć...

Napisano
  • Autor

A wracając do mojego silnika, jest to X16SZR? Silnik jest na zdjęciu w moim poście (parę postów wyżej)

Napisano

> A wracając do mojego silnika, jest to X16SZR? Silnik jest na zdjęciu

> w moim poście (parę postów wyżej)

X16SZ lub X16SZR

Napisano

> X16SZ lub X16SZR

Czyli takie numery w/g EPC 3 - baza danych z 2005/10/24r. : nr części 90457649 nr katalogowy 18 20 138

Napisano

> X16SZ lub X16SZR

X16SZR => 75 KM

X16SZ => 71 KM

piwo.gif

Napisano
  • Autor

No to wychodzi, że mam X16SZR, bo według wszelkich danych jakie mam silnik jest 55kW czyli 75KM.

Napisano
  • Autor

> Jest on sterowany podciśnieniowo i działa w dwóch

> fazach zamknięty lub otwarty - nic po środku. Sterowanie

> podciśnienia podpięte jest do pokrętła temperatury. Mógł się tam

> ten wężyk po prostu odłączyć. Podciśnienie jest brane z tego

> samego punktu, co do obiegu wewnętrznego (jest mały trójnik).

> Tylko nie wiem w jakiej pozycji zatrzyma się zawór, gdyby wężyk

> odłączyć...

Czyli, aby wykluczyć możliwość zatkania tego wężyka muszę ściągnąć w kabinie panel z pokrętłami od ogrzewania i tamtędy się do niego dostać? Co moge przy okazji zepsuć i na co zwrócić uwage? Skoro tam jest jakieś podciśnienie to czy po założeniu tego na nowo nie będzie żadnych problemów? Na jakiej zasadzie działa to podciśnienie? Jak kręce pokrętłem to wciskam jakiś tłoczek który spręża powietrze czy jak?

Napisano

> Czyli, aby wykluczyć możliwość zatkania tego wężyka muszę ściągnąć w

> kabinie panel z pokrętłami od ogrzewania i tamtędy się do niego

> dostać? Co moge przy okazji zepsuć i na co zwrócić uwage? Skoro

> tam jest jakieś podciśnienie to czy po założeniu tego na nowo

> nie będzie żadnych problemów? Na jakiej zasadzie działa to

> podciśnienie? Jak kręce pokrętłem to wciskam jakiś tłoczek który

> spręża powietrze czy jak?

Na początek zrobiłbym test. Tj. ściągnął rurkę z zaworu i na uruchomionym silniku kręcąc pokrętłem temperatury od min. do max. i tak w kółko (najlepiej we dwie osoby) zobaczył czy w pewnym momencie powietrze tam będzie zasysane lub wydmuchiwane (w którą stronę to działa to nie wiem), ale najważniejsze, żeby była jakaś zmiana! Jeśli to będzie działało tak jak opisuję, to znaczy, że sam zawór jest zepsuty, jeśli tych zmian w zasysaniu / wydmuchiwaniu nie będzie to napisz, a będziemy się dalej głowić. Trzeba będzie się dostac od tyłu do pokrętła i tam szukać... Jeszcze raz sprawdź, czy działa Tobie obieg wewnętrzny - to jest sterowane z tego samego wężyka z podciśnieniem... Acha jeszcze możesz zobaczyć czy w ogóle to podciśnienie ma prawo działać - jego początek jest na przewodzie pomiędzy kolektorem ssącym, a wspomaganiem hamulcy (mały wężyk odchodzi w dół). Zobacz czy jest w tym miejscu drożny. Na uruchomionym silniku przy tej grubszej rurce będzie wyczuwalny palcem ruch powietrza.

Napisano
  • Autor

> Na początek zrobiłbym test. Tj. ściągnął rurkę z zaworu i na

> uruchomionym silniku kręcąc pokrętłem temperatury od min. do

> max. i tak w kółko (najlepiej we dwie osoby) zobaczył czy w

> pewnym momencie powietrze tam będzie zasysane lub wydmuchiwane

> (w którą stronę to działa to nie wiem), ale najważniejsze, żeby

> była jakaś zmiana! Jeśli to będzie działało tak jak opisuję, to

> znaczy, że sam zawór jest zepsuty, jeśli tych zmian w zasysaniu

> / wydmuchiwaniu nie będzie to napisz, a będziemy się dalej

> głowić. Trzeba będzie się dostac od tyłu do pokrętła i tam

> szukać... Jeszcze raz sprawdź, czy działa Tobie obieg wewnętrzny

> - to jest sterowane z tego samego wężyka z podciśnieniem... Acha

> jeszcze możesz zobaczyć czy w ogóle to podciśnienie ma prawo

> działać - jego początek jest na przewodzie pomiędzy kolektorem

> ssącym, a wspomaganiem hamulcy (mały wężyk odchodzi w dół).

> Zobacz czy jest w tym miejscu drożny. Na uruchomionym silniku

> przy tej grubszej rurce będzie wyczuwalny palcem ruch powietrza.

No i posprawdzałem dzisiaj co i jak, ale uczucia mam mieszane...., ale może nieco dokładniej.

Najpierw sprawdziłem czy jest zasilanie podciśnienia na wężyku łączącym wspomaganie hamulca z kolektorem, tam było ok. Później zacząłem sprawdzać wężyk koło tego nieszczęsnego zaworu nagrzewnicy, po jego ściągnięciu okazało się, jak druga osoba kręciła pokrętłem temperatury to coś się zmieniało ale nie wiem czy nie za mało. Wyglądało to tak, że przy ogrzewanie skręconym na zimne powietrze było zasysane do wężyka, natomiast gdy było odkręcone na ciepłe to też zasysało ale już troszkę mniej.

Teraz nie wiem czy to zawór czy różnice w zasysaniu są zbyt małe. Wydawało mi się, że różnica powinna być drastyczna, czyli raz zasysa a raz nie, ale tak nie jest.

Co o tym myślicie, gdzie dalej szukać? Wymiana zaworu w ciemno trochę zbyt kosztowana bo kosztuje on około 80zł, a znowu, żeby dostać sie do pokręteł to trzeba pół tapicerki rozebrać.

Nie wiem czy nie zostawie tego wężyka odłączonego na zime, wtedy prawdopodobnie zawór będzie cały czas otwarty, jak myślicie można tak?

Napisano

Kilka dni pojeździłem z działającym prawidłowo ogrzewaniem, ale dzisiaj znowu nie działa....

Zauważyłem że fatkycznie ma to związek z ciśnieniem/podciśnieniem, kiedy uruchamiając silnik mam skręcone ogrzewanie na "ciepłe" to po nagrzaniu silnika leci ciepłe powietrze.

Problemy zaczynają sie kiedy próbuje powrócić z "zimnego" do "ciepłego"

Jutro spróbuje sprawdzić jaką temperaturę mają węże i sprawdzę wężyk od podciśnienia.

Ciekaw jestem jak działa ten zawór...

Napisano
  • Autor

Nurtowały mnie wyniki tego wczorajszego sprawdzenia wężyka podciśnienia. Postanowiłem to sprawdzić dzisiaj jeszcze raz. Okazało się, że dzisiaj przy kręceniu pokrętłem różnice są znaczne, tzn przy ogrzewaniu skręconym na zimne powietrze jest zasysane, natomiast, gdy ogrzewanie jest na ciepłe to niema żadnego ruchu powietrza. Konfrontując to z wczorajszym wynikiem dochodze do wniosku, że to jednak coś prze pokrętle jest nie tak, raz pewnie działa dobrze raz nie. Postanowiłem, że narazie będe tak jeździł z tym i obserwował co się dzieje.

Nawet gdyby czasem mi nie działało ogrzewanie a było zimno i bede go potrzebował to zatrzymam się i ściągne wężyk podciśnienia wtedy zawór powinien puścić ciepło na nagrzewnice. Upewnię się też wtedy, że to wina pokrętła lub czegoś w jego okolicy. Będe też wtedy kombinował co z tym zrobić bo wygląda, że to jednak coś przy pokrętle, a żeby się do tego dostać to trzeba rozebrać pół tapicerki i można dużo przy okazji zepsuć.

Może ktoś ma jakieś pomysły co może być nie tak, jak już zabiore sie do rozebrania tej tapicerki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.