Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik cofania/parkowania - co wybrać

Featured Replies

Napisano

Chciałbym sobie zainstalować czujnik cofania/parkowania. Jestem ciekaw wszelkich opini uzytkowników, jaki produkt wybrać, co jest godne polecenia. Bede wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Napisano

> Chciałbym sobie zainstalować czujnik cofania/parkowania. Jestem

> ciekaw wszelkich opini uzytkowników, jaki produkt wybrać, co

> jest godne polecenia. Bede wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.

> Pozdrawiam

mam firmowy audi i bardzo sobie chwale.. jest doskonaly..

nie ma niepotrzebnych pierdolek typu diodki itd.. tylko sygnalizowanie pikaniem im blizej tym czesciej pika az do ciaglego dzwieku... najprostrze i chyba najlepsze rozwiazanie.. zadne diodki nie szpeca wnetrza jezor.gif

Napisano

> Ale cena jest mniej doskonala

> Mysle, ze autorowi chodzilo raczej o zestawy do kupienia np. na

> allegro.

A czy taki czujnik wogole cos wnosi do samego uzywania samochodu, oprocz kupy roboty z zamontowaniem, psuciem zderzaka i szpeceniem tylu samochodu tymi czterema guzikami, nie mowiac o wydanych pieniadzach?

Czy mozna az tak nie znac wlasnego samochodu, zeby nie umiec nim cofnac? Nawet, gdyby trzeba bylo jednak odwrocic na chwile glowe i spojrzec do tylu grinser006.gif.

Napisano

Nie znać samochodu. Pojęcie względne. Mój papa kilka dni temu radośnie cofał, cofał aż wreszcie zatrzymał się na 40 centymetrowym słupku. Czy to przez to ze nie zna samochodu, raczej nie

Napisano

O widze, ze wraca stary dobry temat zlosnik.gif

> A czy taki czujnik wogole cos wnosi do samego uzywania samochodu,

> oprocz kupy roboty z zamontowaniem, psuciem zderzaka i

> szpeceniem tylu samochodu tymi czterema guzikami, nie mowiac o

> wydanych pieniadzach?

Tak. Sam nie mam (w hatchbacku nie uwazam za potrzebny), ale gdybym mial dlugie kombi zalozylbym bez wahania.

Kwestie estetyczne chyba wyolbrzymiles wink.gif

> Czy mozna az tak nie znac wlasnego samochodu, zeby nie umiec nim

> cofnac? Nawet, gdyby trzeba bylo jednak odwrocic na chwile glowe

> i spojrzec do tylu .

Podawany tu przeze mnie pare dni temu przyklad: W124 kombi. Za cholere bym tym nie wjechal w koperte bez czujnikow, moze dlatego ze nie moj. Ale nie widze mozliwosci nauczenia sie parkowania tym bydleciem na cm wink.gif

Druga sprawa - kobiety. Dzisiaj kolezanka wpasowala sie vectra w betonowy slupek wysokosci kilkudziesieciu cm. Naprawa zderzaka bedzie kosztowac wiecej niz komplet czujnikow zlosnik.gif A tu juz nie pierwsza pad.gif

Napisano

> A czy taki czujnik wogole cos wnosi do samego uzywania samochodu,

> oprocz kupy roboty z zamontowaniem, psuciem zderzaka i

> szpeceniem tylu samochodu tymi czterema guzikami, nie mowiac o

> wydanych pieniadzach?

> Czy mozna az tak nie znac wlasnego samochodu, zeby nie umiec nim

> cofnac?

Wiesz to kwestja poziomu "odpuszczania" na ciasnych parkingach. Jak nie musisz zaparkować to odpuszczasz i szukasz dalej. Sek w tym że niektórzy z róznych powodów nie mogą znaleźć lepszego miejsca np 400 metrów dalej.

Teraz tam gdzie mieszkam parkuje bez problemu ale na starym mieszkaniu gdzie parkowało sie dosłownie na wcisk (czesto po 2-3 cm od sciany, zderzaka sąsiada i co tam woliszto dobry czujnik parkowania byłby nieoceniony. Wiem możesz powiedzieć że zawsze mogę wysiąść i sprawdzić czy mam jeszcze 15 cm czy nie ale takie wysiadanie trochę trwa.

Delco

Napisano

> Ale cena jest mniej doskonala

> Mysle, ze autorowi chodzilo raczej o zestawy do kupienia np. na

> allegro.

otoz wszystko wzialem pod uwage... to ze jest firmowy to tylko taki plus ze jest zamontowany seryjnie w zderzaku... ale na allegro bez problemu wlasnie tego typu mozna kupic i jest pewnie tanszy.. w sensie z samym dzwiekiem... bez niepotrzebnych gadzetow

Napisano

Czasami trzeba zaparkowac doslownie na milimetry przed zderzakiem innego auta - wydaje mi sie, ze wzrokowo z srodka auta ciezko ocenic odleglosc do tego stopnia.

Napisano

> Pozdrawiam

Kupiłem na allegro czujnik firmy exus. Kierowałem sie tym , aby wyswietlacz nie był za duzy, aby pokazywał odległosć do przeszkody i z której strony, oraz buzer był oddzielnie na kablu, a nie zintegrowany z wyswietlaczem. Plus takiego rozwiazania to to, ze buzer chowasz w bagazniku, mozesz go równiez okleic czyms aby dostosowac nateżenie dzwieku. Inaczej jak bedziesz miał przy głowie do dostaniesz szału od tego pikania.Uwazam, ze lepiej miec bo to nie jest tylko bajer, niz nie miec i meczyc sie z parkowaniem podczas np. deszczu, zaparowanych szyb itp. Montaz jest banalnie prosty i kazdy kto ma dwie ręce potrafiłby to zrobić. Korzystam z tego na co dzień, uwierz że bardzo ułatwia manewrowanie szczególnie jak masz wjechac tyłem w lukę. Ja czesto musze parkowac w miejscu przy samej scianie i na cm do samochodu z tyłu. Nie kazdy musi spac w samochodzie, aby tak dobrze go znać, lub tez robic z siebie mistrza kierownicy. Olej takie wypowiedzi i montuj, nie bedziesz zalował wink.gif

Napisano
  • Autor

O kobietę chodzi poniekąd smile.gif Żona zdała egzamin i chciałbym jej trochę zycie ułatwić smile.gif

Napisano
  • Autor

Super !!! Własnie o takie komentarze mi chodziło - czyli rzeczowe smile.gif. Mógłbyś napisać coś więcej, czy sam go montowałeś??? Gdzie rozmieścić czujniki??? I takie tam sugestie ...

Napisano

> Czasami trzeba zaparkowac doslownie na milimetry przed zderzakiem

> innego auta - wydaje mi sie, ze wzrokowo z srodka auta ciezko

> ocenic odleglosc do tego stopnia. ]

Ale tutaj czujnik ultradzwiekowy Ci nie pomoze...

Wiekszosc modeli konczy pomiar na ~30 cm - wszystko co jest blizej to juz 0!

Napisano

> Super !!! Własnie o takie komentarze mi chodziło - czyli rzeczowe .

> Mógłbyś napisać coś więcej, czy sam go montowałeś??? Gdzie

> rozmieścić czujniki??? I takie tam sugestie ...

Sam montowałem i trwało to ok 3 h nie śpiesząc się. Czujki zamontowałem w zdejmowanej listwie na zderzaku. Było to o tyle łatwe, że po zdjeciu listwy, w zderzaku były otwory pod fabryczne czujki. wystarczyło zdjać wymiar i nawiercić w listwie otwory. Po zamontowaniu przeciagnałem kable do bagaznika przez otwór technologiczny . Pomocny był drut z hakiem na koncu i dzieki temu obeszło sie bez zdejmowania zderzaka. Centralke zamontowałem przy nadkolu za wykładziną i tam tez umiesciłem buzer. Pozostaje wpiecie sie w kabel od swiatła cofania. Ja to zrobiłem poprzez złaczke uzywana w kablach telekomunikacyjnych (w sklepie raczej nie kupisz, chyba ze cos podobnego, ale nie wiem gdzie). Wskaznik umieściłem na podszybiu, a kabel scowałem za uszczelkę na drzwiami. Nic nie idać i trwało to 10 min. 893goodvibes.gif

Napisano

> Ale tutaj czujnik ultradzwiekowy Ci nie pomoze...

> Wiekszosc modeli konczy pomiar na ~30 cm - wszystko co jest blizej to

> juz 0!

Nie ma problemu, jak masz 0 to jeszcze mozesz minimalnie cofnąć. Zreszta w normalnym uzytkowaniu na parkingach nie ma takiej potrzeby aby podjezdzać na kilka cm.

Napisano
  • Autor

Dzięki smile.gif

A powiedz - o ile wiesz - czy czujniki można pomalować??? Tak żeby były w kolorze nadwozia.

I jeszcze jedno (choć Ty miałeś fabryczne otwory w zderzaku) - wyczytałem gdzieś, że czujniki powinny być na wysokości 60-80 cm nad ziemią. Jak to u Ciebie wygląda???

Napisano

> Dzięki

> A powiedz - o ile wiesz - czy czujniki można pomalować??? Tak żeby

> były w kolorze nadwozia.

> I jeszcze jedno (choć Ty miałeś fabryczne otwory w zderzaku) -

> wyczytałem gdzieś, że czujniki powinny być na wysokości 60-80 cm

> nad ziemią. Jak to u Ciebie wygląda???

Co do malowania, to w instrukcji powinno być określone.

Napisano

> Dzięki

> A powiedz - o ile wiesz - czy czujniki można pomalować??? Tak żeby

> były w kolorze nadwozia.

> I jeszcze jedno (choć Ty miałeś fabryczne otwory w zderzaku) -

> wyczytałem gdzieś, że czujniki powinny być na wysokości 60-80 cm

> nad ziemią. Jak to u Ciebie wygląda???

dsc01293amw9.th.jpg

dsc01301la6.th.jpg

Napisano

witam

podłączę sie do pytania

mam ochotę zakupić na allegro zastawik z wyświetlaczem i 4 czyjnikami i

- podłączyć lewe 2 czujniki z tyłu na rogach i 2 prawe z przodu tyż na rogach a czyjnik podłączyć pod stacyjkę a nie pod wsteczny

i czy będzie to chodziło hmm.gif

Napisano

> witam

> podłączę sie do pytania

> mam ochotę zakupić na allegro zastawik z wyświetlaczem i 4 czyjnikami

> i

> - podłączyć lewe 2 czujniki z tyłu na rogach i 2 prawe z przodu tyż

> na rogach a czyjnik podłączyć pod stacyjkę a nie pod wsteczny

> i czy będzie to chodziło

"Chodziło" będzie tylko jak przeszkoda będzie pośrodku, to będziesz miał sciana.gifklnie.gifrant.gifbeksa.gif

Napisano
  • Autor

Wydaje mi się, że 2 to mało. Wolałbym tylko na tył założyć ale 4. Zwiększy to zasięg (pole) działania czujników.

Napisano
  • Autor

Dzięki

Napisano

> witam

> podłączę sie do pytania

> mam ochotę zakupić na allegro zastawik z wyświetlaczem i 4 czyjnikami

> i

> - podłączyć lewe 2 czujniki z tyłu na rogach i 2 prawe z przodu tyż

> na rogach a czyjnik podłączyć pod stacyjkę a nie pod wsteczny

> i czy będzie to chodziło

Chodzić będzie pod warunkiem, że jak już ktoś wspomniał nie będzie przeszkodzy pośrodku oraz w czasie jazdy w korku dystans do samochodu z przodu i z tyłu bedzie większy niż 1,5 (1,6) m.

Napisano

> Pozdrawiam

Ja mam Valeo cośtamcośtam nr 0002.

Sprawdza się bardzo dobrze, ale trzeba pamiętać o dokładnym ustawieniu pochylenia czujników w stosunku do jezdni. U mnie na początku był czujnik "ekologiczny" wykrywał kiedy jeżdzę po trawie wink.gif

Uprzedzając pytanie:

Warsztat mi go instalował cool.gif

Napisano

> Pozdrawiam

Dwa lata temu sam zakładałem, montaż prosty.

Bardzo przydatne urządzenie dla kobiet, niedzielnyvh kierowców, parkujących na styk oraz przy zaparowanych szybach.

Napisano

> "Chodziło" będzie tylko jak przeszkoda będzie pośrodku, to będziesz

> miał

a jak jest z hakiem nie będzie wykrywany przez czujniki ??

Napisano
  • Autor

. U mnie na

> początku był czujnik "ekologiczny" wykrywał kiedy jeżdzę po

> trawie

Prawidłowo smile.gif "Szanuj Zieleń" grinser006.gif

Napisano

> Pozdrawiam

Na poczatku uważałem że to niepotrzebny bajer. Jednak gdy któregoś pięknego dnia moja żona rozwaliła na parkingu zderzak to przy okazji naprawy zdecydowałem się założyć czujniki. Kupiłem jakieś jedne z tańszych z allegro i sprawywały się bardzo dobrze. Nagle odkryłem że gdy wydawało mi się że już już zaraz stuknę w ten samochód za mną to mam jeszcze ponad póltora metra do przeszkody (civic ma wysoko tylną szybę i ciężko jest ocenić odległość do tyłu). No i kilka razy uratował mi zderzak przed spotkaniem z niskim słupkiem (takich słupków to w tynm samochodzie bardzo często wogóle nie widać).

Wyświetlacz podający odległość miałem umieszczony na tylnym prawym słupku. Idealnie widać go było gdy się odwracałem cofając.

Nauczony doświadczeniem w nowym civicu czujniki zamontowałem od razu u dealera (wytargowałem prawie gratis...) i założył mi model TAKI...

Bardzo fajny ma wyświetlacz, nie podający co prawda odległości, ale zapalający lampki. Poza tym zamontowany jest przy podsufitce, nic nie szpeci a widać go zarówno patrząc do tyłu jak i w lusterku.. I ma ładne, malutkie czujki.

W clio czujniki takie wydawały mi się zbytnim bajerem (tam wszystko widać do tyłu), ale uległem namowom żony i korzystając z okazji że pewien człowieczek skasował mi właśnie tył, podczas naprawy, montuję ten bajerek.

Główny argument za w tym przypadku jest taki że wyjeżdżając z ciasnego miejsca parkingowego można patrzeć w przód, uważając żeby nie przytrzeć przodem samochodów obok i nie martwić się bardzo czy coś z tyłu się nagle nie pojawiło...

Tak więc bazując na doświadczeniach bardzo polecam smile.gif

Ł.

Napisano
  • Autor

Dzięki cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.