Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ssanie w 1.7 td

Featured Replies

Napisano

Mam Astrę 1.7td z silnikiem isuzu. Super bryka ale nie działa mi automatyczne ssanie. po odpaleniu jest na normalnych obrotach lub nawet na niższych jak jest zimno. Czy ma ktoś też taki problem i jak mu zaradzić?? Pozdrawiam

Napisano

Dokladnie nie wiem jak to jest w Isuzu jak by w DTLu mi sie cos takiego stało to bym sie przyjrzał blirzej wężykowi podcisnienia który idzie od pompy wtryskowej do EGRa albo jakis czujnik padł tam kolo termostatu chyba on steruje wlaczeniem/wylaczeniem obrotow w zaleznosci od temperatury silnika(moze ktorys wezyk sie przytkał i nie przepuszcza powietrza...proponuje przedmuchac) .... w sumie nigdy sie nad tym dokladniej nie z zastanawialem/przyglądałem sie

czolem

Oberon

Napisano

> Mam Astrę 1.7td z silnikiem isuzu. Super bryka ale nie działa mi

> automatyczne ssanie. po odpaleniu jest na normalnych obrotach

> lub nawet na niższych jak jest zimno. Czy ma ktoś też taki

> problem i jak mu zaradzić?? Pozdrawiam

To normalne, tak ma być, a jakie bys chcial obroty 1500?? icon_eek.gif Tak naprawde to ssanie na pompie w tym silniku włącza sie dopiero jak jest naprawde zmino, w tych temperaturach jakie teraz są jeszcze jezdzi bez ssania, jedynie grzeje swiecami. A tak wogóle to jakie masz obroty? Jak chcesz sobie lekko podniesc, to jest tam taka srubka na pompie, w poblizu pokrywy paska rozrządu.

Napisano

> To normalne, tak ma być, a jakie bys chcial obroty 1500?? Tak

> naprawde to ssanie na pompie w tym silniku włącza sie dopiero

> jak jest naprawde zmino, w tych temperaturach jakie teraz są

> jeszcze jezdzi bez ssania, jedynie grzeje swiecami.

Znmowu opre sie o DTLa... otóż ssanie załancza sie nawet przy +10 ... zwieksza obroty do tych 1050 az do momentu zlapania odp. temperatury choc jak napisałem tak jest w DTLu i zbytnio nie mialem stycznosci z Isuzu choc te silniki sa dosc podobne

czolem

Oberon

Napisano

W załączniku zamieszczam fotke, srubka nr.2 jest od obrotów, srubka nr3 jest od ssania

oslabiony.gif sory ale cos z tym forum jest nie tak, nie wyswietla dodanego jpg-a, admin ! ! ! !

Napisano

> Znmowu opre sie o DTLa... otóż ssanie załancza sie nawet przy +10 ...

> zwieksza obroty do tych 1050 az do momentu zlapania odp.

> temperatury choc jak napisałem tak jest w DTLu i zbytnio nie

> mialem stycznosci z Isuzu choc te silniki sa dosc podobne

> czolem

> Oberon

Te silniki są zupełnie inne, nie porównuj ich! isuzu ma przyspieszanie momentu wtrysku jako ssanie, dlatego obroty sie nie podnoszą, u ciebie ssanie jest zwiekszoną dawka paliwa i dlatego obroty rosną. W kazdym razie jak isuzu pali dobrze to po co szukac problemu?? gdyby nie chcial zapalic....

Napisano

> Mam Astrę 1.7td z silnikiem isuzu. Super bryka ale nie działa mi

> automatyczne ssanie. po odpaleniu jest na normalnych obrotach

> lub nawet na niższych jak jest zimno. Czy ma ktoś też taki

> problem i jak mu zaradzić?? Pozdrawiam

Jakie ssanie???????gdzie?????w dieslu????? rotfl.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

U mnie po odpaleniu jest 750 - 800 obrotów. Nawet w największe mrozy odpala z takimi obrotami. Wigoru dostaje jak się silnik rozgrzeje ale nie zdarzyło się żeby zgasł. Zresztą kto jeździ full gaz na zimnym silniku?

Napisano
  • Autor

> To normalne, tak ma być, a jakie bys chcial obroty 1500?? Tak

> naprawde to ssanie na pompie w tym silniku włącza sie dopiero

> jak jest naprawde zmino, w tych temperaturach jakie teraz są

> jeszcze jezdzi bez ssania, jedynie grzeje swiecami. A tak wogóle

> to jakie masz obroty? Jak chcesz sobie lekko podniesc, to jest

> tam taka srubka na pompie, w poblizu pokrywy paska rozrządu.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i zainteresowanie. Obroty mam ok. 800 i faktycznie jak jest zimny to idzie jak muł ale po przejechaniu jakiś 500 m idzie od razu lepiej smile.gif Jak ktoś będzie miał okazję to polecam ten silnik!! 1.7 td isuzu!! rewelacja. w środku cisza, spokój. jechałem ostatnio VW polo diesel tragedia. Pozdrawiam wszystkich i do usłyszenia smile.gif

post-80285-14352475767848_thumb.jpg

Napisano

> Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i zainteresowanie. Obroty mam ok.

> 800 i faktycznie jak jest zimny to idzie jak muł ale po

> przejechaniu jakiś 500 m idzie od razu lepiej Jak ktoś będzie

> miał okazję to polecam ten silnik!! 1.7 td isuzu!! rewelacja. w

> środku cisza, spokój. jechałem ostatnio VW polo diesel tragedia.

> Pozdrawiam wszystkich i do usłyszenia

cisza?? shocked.gif no niepowiedzalbym ze on taki cichy, jak sie go wkreca do 5t obr, a robie to czesto, to wyje jak najety, jak by mu zalozyc sportowy wydech to napewno by byl fajny dzwiek, bo z rury przy takich obrotach jest takie cisnienie, ze odrzuca wszystkie kamienie w kolo i kopie dolek smile.gif. isuzu rulez palacz.gif niedlugo robie mu tuning +30KM, zdam relacje co i jak, obcykałem gdzie co porobić, bardzo proste, ma naprawde sporą rezerwe, wypytalem znajomych co juz męczyli ten motor, ale trzeba uwazac lubią pękać węże wody w ksztalcie litery U, przy głowicy, dlatego od razu lepiej wymienic na cos solidnego, mi juz pękł crazy.gif, na szczescie nic sie nie stalo bo w pore wylaczylem, najgorsze jest to ze jadac z takim peknietym wezem najczesciej ludzie przegrzewają glowice, bo temp pokazuje normalną, a woda do glowicy za slabo dochodzi. W kazdym razie jak na starego diesla, ten motor jest ok.gif.

Napisano

Wracając do tego "ssania" hehe.gif

Moge się wypowiedzieć tylko na temat DTL. Otóż na pompie wtryskowej (bosz) jest takie ustrojstwo (bardzo podobne do małego amortyzatorka) , które przestawia dźwigienkę na pompie z szybkich obrotów (zimny silnik) na wolne. Dodatkowo, jest sprężynka, która cofa dźwigienkę z wolnych obrotów na szybkie po ostygnięciu silnika. U mnie pękła ta sprężynka i na zimnym silniku słabo palił. Jeżeli tak masz to sprawdź, czy to nie o to chodzi. Niestety, sprężynkę udało mi się dostać tylko w ASO. Cena niewielka (chyba kilkanaście złotych) ale czas oczekiwania ponad tydzień sick.gif

Jak ktoś wie o co chodzi, może założyć doraźnie gumkę receturkę zlosnik.gif. Pomaga na kilka dni, potem niestety pęka zlosnik2.gif

I jeszcze jedno - czyściłem sobie ostatnio wtryski preparatem STP (błękitnym) i jestem zaskoczony. Wyraźnie zmniejszyło się dymienie na wysokich obrotach. Poza tym innych efektów na + lub - nie przyciąłem.

Pozdrawiam

Napisano

> Wracając do tego "ssania"

> Moge się wypowiedzieć tylko na temat DTL. Otóż na pompie wtryskowej

> (bosz) jest takie ustrojstwo (bardzo podobne do małego

> amortyzatorka) , które przestawia dźwigienkę na pompie z

> szybkich obrotów (zimny silnik) na wolne. Dodatkowo, jest

> sprężynka, która cofa dźwigienkę z wolnych obrotów na szybkie po

> ostygnięciu silnika. U mnie pękła ta sprężynka i na zimnym

> silniku słabo palił. Jeżeli tak masz to sprawdź, czy to nie o to

> chodzi. Niestety, sprężynkę udało mi się dostać tylko w ASO.

> Cena niewielka (chyba kilkanaście złotych) ale czas oczekiwania

> ponad tydzień

> Jak ktoś wie o co chodzi, może założyć doraźnie gumkę receturkę .

> Pomaga na kilka dni, potem niestety pęka

> I jeszcze jedno - czyściłem sobie ostatnio wtryski preparatem STP

> (błękitnym) i jestem zaskoczony. Wyraźnie zmniejszyło się

> dymienie na wysokich obrotach. Poza tym innych efektów na + lub

> - nie przyciąłem.

> Pozdrawiam

W isuzu jest podobnie, jest taka dziwgienka która popycha dziwgienke do ktorej jest przymocowana linka od gazu. Steruje tym bimetal, (ciepło bierze z układu chłodzenia, jest to "podpiete w obieg"). Nazywa sie to przyspieszacz zimnego rozruchu i działa to tylko jak jest zimno, chodz ma dosyc spora regulacje, ja to "rozregulowałem" bo mnie wkurzało ze silnik ma wieksze obroty (im zimniej tym wieksze). Co do ssania to w benzyniaku polega to na "wzbogaceniu mieszanki" ale jak to jest mozliwe w "mechanicznej" pompie wtryskowej to nie wiem.

Napisano

> Co do ssania to w benzyniaku polega to

> na "wzbogaceniu mieszanki" ale jak to jest mozliwe w

> "mechanicznej" pompie wtryskowej to nie wiem.

No właśnie ssanie wystepuje tylko w silnikach benzynowych i to w dodatku z gażnikami. Juz we wtryskach ssania zadnego niem nie wspominajac o dieslach.

Ssanie polegało na tym że były w gazniku dwie przepustnice na dole od gazu u góry do ssania. Przy uruchomieniu zimnego silnika pociagało sie z dzwignie ssania czyli zamykało sie górna przepustnice. Wtedy powietrze przechodziło specjalnym kanałem i tamzaciągało z dodatkowej dyszy paliwo. W miare rozgrzewania dzwigienke siewpychało czyli otwierało sie główna gardziel.

We wtryskach jest tylko jedna przepustnica i powietrza i tylko jedna gardziel. Tutaj przy tej samej ilości powietrza komp dawkuje wiekszą dawkę paliwa przez wydłużanie czsu otwarcia wtryskiwacza,

W dieslach jest jeszcze inaczej tam o ssaniu wogóle nie ma mowy ponieważ silnik nie potrzebuje nawet wzbogaconej mieszanki aby chodzic na zimno ale zeby zapalic musi być większa. Czyli w momecie zapłonu pierwsze wtryski sa bogatrze w paliwo po zapaleniu dawka wraca do normy. Dlatego w momecie zapłonu z silnika wydostaję sie charakterystyczny klekot który zaraz cichnie. Klekotowi towazysz kłab czarnego dymuz rury wydechowej który tez po chwili niknie.

W dieslach bez kompów moga wystepowac jakieś mechaniczne regulatory ale maja one za zadanie utrzymanie obrotów dla zimnego silnika ale nie mają nic wspólnego z dawkowaniem paliwa nie wspominajac o ssaniu.

I błagam przestańcie pisać o ssaniu w dieslach bo ręce opadają jak sie takie rzeczy czyta pad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.