Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CB w BRavie

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ma ktoś może zdjęcia gdzie zamontowane jest CB w Bravach? Zastanawiam się gdzie mozna je upchać?

Napisano

deska w BBMach nie pozwala na wiele kombinacji z CB, niektórzy montują z lewej strony deski, ja wogole nie montuje na stałe bo nie uzywam w miescie tylko jak wyjezdzam w trase wtedy "wciskam" pomiedzy fotel pasażera a konsolke srodkowa trzyma sie idealnie i pod ręka tez jest jak trzeba i na widoku, ale sie zastanawialem czy wlasnie po prawej stronie konsolki czyli od pasażera na stałe jakos nie zamontować, ewentualnie jakies motylki żeby mozna było łatwo odkrecic w razie potrzeby

Napisano

> Witam.

> Ma ktoś może zdjęcia gdzie zamontowane jest CB w Bravach? Zastanawiam

> się gdzie mozna je upchać?

Ja zrobiłem z blachy uchwyt do przykręcenia CB i wsunięcia jej w szczelinę na pokrywie bezpieczników po lewej stronie. Wadą jest to, ze trzeba "przez" kierownicę zerkać na radio, żeby np. sprawdzić kanał, ale generalnie nie jest to uciążliwe.

Kabel antenowy (od magnesówki) jest upchany pod plastikiem lewego progu, prąd z bezpieczników z najbliższego możliwego miejsca.

Poniżej poglądowe zdjęcie.

277876465-cb_bravo.jpg

post-31724-14352476103748_thumb.jpg

Napisano

> Witam.

Tak jak pisal Golob mam zamontowane na stałe,pasażerowi nie przeszkadza a dla mnie jest to w miarę erginomiczne miejsce,jeśli nie zmieniam często kanału.Mikrofon wisi na lusterku wstecznym.

Napisano
  • Autor

Smooku a jak z podręcznością gruszki? Gdzie kupiłes i montowałeś CB? Jaki masz sprzęt, ja rozglądam się za czymś tanim i bez zbednych bajerów. Kto Ci nastawiał antenę? Ponoć trzeba odpowiednią dobrać do samochodu. Kumpel kupił zestaw na allegro i antena okazała się że nie może już jej nastawic.

Napisano

> Smooku a jak z podręcznością gruszki? Gdzie kupiłes i montowałeś CB?

> Jaki masz sprzęt, ja rozglądam się za czymś tanim i bez zbednych bajerów.

Gruszka ląduje w bocznej kieszeni i dostęp do niej średni, ale wystarczający. Radio mam od ojca, używaną Cobre, antena to magnesówka Hustlera.

>Kto Ci nastawiał antenę? Ponoć trzeba odpowiednią

> dobrać do samochodu. Kumpel kupił zestaw na allegro i antena

> okazała się że nie może już jej nastawic.

Zaglądnij na kącik CB. Nie słyszałem o czymś takim jak antena do samochodu, generalnie każdą da się nastroić, a jej sprawność zależy w dużym stopniu od sposobu montowania. Ja korzystam z radia sporadycznie więc magnes w zupełności mi wystarczy, gdybym jeździł częściej to na pewno montował bym na stałe bo różnica na tym samym radiu jest. Antenę stroisz w miejscu jej montażu, więc najpierw decydujesz się na antenę i jej mocowanie, a później stroisz. Ten hustler z tego co wiem jest dobrym kompromisem (mnie w wakacje kosztował 100zł z 5m kablem w sklepie niewirtualnym, teraz na allegro widzę za 80, ale do tego dochodzi przesyłka).

Podjedź sobie do jakiegoś sklepu, który sprzedaje radia i anteny, jak kupisz zestaw to montaż i strojenie będziesz miał za friko, bo filozofii w tym większej nie ma.

Ja antenę kupowałem na Szlaku zaraz przy Staszica, nie wiem czy tam koleś je montuje. Pod magnes na dachu mam przyklejone kółko z przeźroczystej folii, którą dostałem w jakimś punkcie wycinającym reklamy za friko.

Jak nie zapomnę to wkleję tu foto blachy, która u mnie służy do montażu radia i pozwala łatwo je zdemontować.

Napisano

Proszę:

Antena:

br3mv2.jpg

Radio, niestety to stare, ale sposób montażu się nie zmienił do momentu sprzedaży auta. Fotka taka nieszczególna, ale wiadomo o co chodzi. Mikrofon miałem po prostu zaczepiony o klamkę.

br4sz0.jpg

Napisano

> Witam.

Ja CB mam tak jak na zamieszczonej fotce, tylko gruche przewieszam przez kolumne kierowniczą i jest git!! Antene mam magnesówkę i tez nie narzekam!!

POZDRAWIAM

Napisano
  • Autor

A do czego dokręciliście obejmę CB? Chyba nie do pokrywy bezpieczników bo tam słabo się trzyma tylko na 2 śrubach i plastikowych łącznikach.

Napisano

> A do czego dokręciliście obejmę CB? Chyba nie do pokrywy

> bezpieczników bo tam słabo się trzyma tylko na 2 śrubach i

> plastikowych łącznikach.

Do niczego nie dokręcałem. Nie chce mi się już schodzić do samochodu bo zrobiłbym zdjęcie tego uchwytu.

Wyobraź sobie literę T, której końcówki daszka zaginasz pod kątem 90st. i w nich robisz dziury na śruby do montażu radia. Podstawę literki (czyli taki jakby języczek) wygiąłem tak, że wsuwa się w szczeliną w pokrywie bezpieczników. Tzn. tam gdzie jest ta nibypółeczka, w miejsu gdzie jest wycięta jest taka milimetrowa szczelina, która jest akurat w sam raz żeby wsunąć w nią blachę. Radio przykręcone mam do blachy i zabieram je razem z tym "mocowaniem".

Dziś radio jest w samochodzie ojca, a blachę mam w samochodzie i szczerze nie chce mi się tam schodzić. Jak nie zapomnę, to jutro zrobię fotkę.

Napisano
  • Autor

Dzięki, teraz wszystko jest jasne. Teraz tylko powiedzcie mi dlaczego wybraliście stała antenę a nie na magnes? Jak zabezpieczyliście przed kradzieżą? Czy za każdym razem odkręcacie? Może zamiast motylka do przykręcania anteny zrobić jakis patent z nakrętką na stałe?

Napisano

> Dzięki, teraz wszystko jest jasne. Teraz tylko powiedzcie mi dlaczego

> wybraliście stała antenę a nie na magnes?

Ja akurat wybrałem magnes, ale tylko dlatego, że sporadycznie z radia korzystam. Z tego co widzę na fotkach powyżej to nie jest stała antena tylko na dodatkowym uchwycie.

Generalnie antena zamocowana na stałe będzie miała lepszą skuteczność, co przekłada się bezpośrednio na zakres działania radia - na stałe można zamocować również dłuższą lepszą antenę - tego na magnesie nie zrobisz. Zadaj sobe pytanie jak często będziesz jeżdził z radiem i zdecyduj.

> Jak zabezpieczyliście

> przed kradzieżą? Czy za każdym razem odkręcacie? Może zamiast

> motylka do przykręcania anteny zrobić jakiś patent z nakrętką na

> stałe?

No i co z tą nakrętką zrobisz? Bo przecież nie zespawasz. A jak zespawasz to ci ktoś dach pognie, żeby tylko antenę urwać. A po co ma kusić. Motylek jest właśnie po to, żeby szybko i łatwo zdemontować antenę bez dodatkowych kluczyków. Antenę zakładasz jak podłączasz radio, a jak kończysz jazdę to odkręcasz i ładujesz do bagażnika, żeby nie kusiła.

Napisano

> Teraz tylko powiedzcie mi dlaczego wybraliście stała antenę a nie

> na magnes?

Najpierw miałem magnes, ale to dość denerwująca i niewygodna opcja. Kabel wala się luźno po dachu, chowanie anteny jest bardzo niewygodne itp itd. Generalnie magnes jest dobrym rozwiązaniem tylko wtedy kiedy antenę używamy na więcej niż jednym aucie i trzeba ją przekładać

> Jak zabezpieczyliście przed kradzieżą?

> Czy za każdym razem odkręcacie?

Ja odkręcam zawsze kiedy parkuję w niepewnych miejscach. 10 sekund i antena ląduje w środku. To znacznie wygodniejsze od magnesu smile.gif

> Może zamiast motylka do przykręcania anteny zrobić jakis patent

> z nakrętką na stałe?

Można też tak. Znam sporą grupkę osób które tak zrobiły. Najlepsze wyjście to po prostu zastąpienie motylka (w moim przypadku klamki) zwykłą śrubą, najlepiej 'torks' żeby nie dało się tego odkręcić pierwszym lepszym śrubokrętem.

Napisano

Ja jeszcze mam takie coś pod maską, na nieoświetlonych rowerzystów i innych pijaków. Ludzie zwykle myślę, że to policja więc agresywni nie są wink.gif

277919633-tuba1.jpg

post-29128-14352476410103_thumb.jpg

• 1 rok później...
Napisano

> Ja jeszcze mam takie coś pod maską, na nieoświetlonych rowerzystów i

> innych pijaków. Ludzie zwykle myślę, że to policja więc

> agresywni nie są

Kolego to wyglada jak moja syrena alarmowa... czy majac alarm to moge sobie podłaczyc syrene alarmową jednoczesnie do cb i zeby dalej działała z alarmem ?

Napisano

> Kolego to wyglada jak moja syrena alarmowa... czy majac alarm to moge

> sobie podłaczyc syrene alarmową jednoczesnie do cb i zeby dalej

> działała z alarmem ?

A po jaką chol_erę chcesz podłączać syrenę od alarmu pod cb? cfaniaczek.gif

Napisano

> Kolego to wyglada jak moja syrena alarmowa... czy majac alarm to

> moge sobie podłaczyc syrene alarmową jednoczesnie do cb i

> zeby dalej działała z alarmem ?

To jest tzw. tuba zrobiona specjalnie pod CB (w radiu musi być funkcja PA). Może udałoby Ci się zaadaptować tą od alarmu, ale więcej z tego pewnie roboty niż korzyści. A taki badziew kosztuje parę groszy na allegro wink.gif

Napisano

> To jest tzw. tuba zrobiona specjalnie pod CB

i krzyczysz tym na ludzi ?? icon_eek.gif

osobiście bym wolał syrenke jako straszaka, a jeśli jeszcze auto w kolorze blue to już pełen wypas policyjny, i kogut na magnesie policial.gif

Napisano

> i krzyczysz tym na ludzi ??

> osobiście bym wolał syrenke jako straszaka, a jeśli jeszcze auto w

> kolorze blue to już pełen wypas policyjny, i kogut na

> magnesie

Da rade, ale na ranczu chyba zlosnik.gif

W Opolu był już taki co do swojej Corsy A pod wpływem % zalożył sobie koguta niebieskiego na dach i śmigał jak wariat po dzielnicy, a później pozował do zdjęć jak go zatrzymali siłą spineyes.gif

Napisano

> i krzyczysz tym na ludzi ??

Już nie, bo przez pewną panią zabawka uległa zmiażdżeniu frown.gif A na nową szkoda mi już pieniędzy. Tak naprawdę przez ponad rok czasu miałem okazję skorzystać z tego może 2-3 razy.

Napisano

> Już nie, bo przez pewną panią zabawka uległa zmiażdżeniu A na nową

> szkoda mi już pieniędzy. Tak naprawdę przez ponad rok czasu

> miałem okazję skorzystać z tego może 2-3 razy.

A duzo zabawy z podłaczeniem tego?Fajna sprawa...gdzie to zakupiles i jak to sie podlacza?

Napisano

> A duzo zabawy z podłaczeniem tego?Fajna sprawa...gdzie to zakupiles i

> jak to sie podlacza?

kabelkiem dwużyłowym do CB radia smile.gif

Napisano

> A duzo zabawy z podłaczeniem tego?Fajna sprawa...gdzie to

> zakupiles i jak to sie podlacza?

Tuba zwykle jest oryginalnie zakończona końcówką (jack, mono) którą wpinasz do radia - bez dodatkowego zasilania. Zabawy trochę jest z wyprowadzeniem tego kabelka z wnętrza pod maskę cfaniaczek.gif

Cena w przedziale 13,5 - 70zł. Ja zakupiłem za pośrednictwem allegro od gościa z Częstochowy i odebrałem osobiście. Dałem 28zł podczas gdy u innych sprzedawców taka kosztowała 45zł grinser006.gif

No i drobna uwaga - głośność w bardzo dużym stopniu zależy od radia. W moim midlandzie 1001z nie było rewelacyjnie. Za to u kolegi ta sama tuba przy onwie MK2 nadawała tak, że nie trzeba było używać anteny, żeby mieć zasięg 10km zlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.