Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka oleju gaśnie po 5-6 sekundach.

Featured Replies

Napisano

Mam 1.7 Dti Isuzu asterka II 2001 silnik od chwili zakupu 144 tys. km do teraz 220tys km. Po zapaleniu silnika kontrolka oleju gaśnie po 5-6 sekundach,

w servisie mówią ten typ tak ma!!!! Zaś znajomy który nie ma opla słyszał od innego że jest jakiś błąd fabryczny i przy wymianie rozrządu powinno się wymienić jakąś śrubkę bo silnik potrafi nagle stracić ciśnienie czy ktoś wie coś na ten temat.........??? Pozdro confused.gif

Napisano

Może chodzi o wkręt regulatora ciśnienia w pompie. Na twoim miejscu podłączyłbym zamiast czujnika manometr i sprawdził jak rośnie ciśnienie. Jeśli rzeczywiście powoli narasta to od razu na warsztat.

Napisano
  • Autor

> Może chodzi o wkręt regulatora ciśnienia w pompie. Na twoim miejscu

> podłączyłbym zamiast czujnika manometr i sprawdził jak rośnie

> ciśnienie. Jeśli rzeczywiście powoli narasta to od razu na

> warsztat.

Czyli jest jakiś regulator ciśnienia w pompie i trzeba to zrobić w service??? i jak rozumię to można regulować ciśnieniem oleju w układzie smarującym?? gdy włączam silnik to po zgaśnięciu kontroli słyszę, że klawiatura ciszej pracuje.

Napisano

> Czyli jest jakiś regulator ciśnienia w pompie i trzeba to zrobić w

> service??? i jak rozumię to można regulować ciśnieniem oleju w

> układzie smarującym?? gdy włączam silnik to po zgaśnięciu

> kontroli słyszę, że klawiatura ciszej pracuje.

Niepowinienes tak jezdzic a co do regulacji to nie wiem czy jest. Bo mozliwe ze pompa stracila szczelnosc i oliwa cofa sie i zanim napompuje znowu trzeba odczekac.

Ale fakt jest taki ze objaw bardzo niezdrowy zwlaszcza ze slychac ze jak kontrolka zgasnie silnik zaczyna ciszej pracowac

Napisano

Witam, ja mam taki sam objaw, tyle tylko że w Astrze F z silnikiem Isuzu. Kontrolka gaśnie po kilku sekundach od momentu uruchomienia zimnego silnika zazwyczaj z rana. Przejechałem z tym prawie 20 000 km i nic złego się nie stało.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam, ja mam taki sam objaw, tyle tylko że w Astrze F z silnikiem

> Isuzu. Kontrolka gaśnie po kilku sekundach od momentu

> uruchomienia zimnego silnika zazwyczaj z rana. Przejechałem z

> tym prawie 20 000 km i nic złego się nie stało.

> Pozdrawiam

No to gratuluje odwagi. Napewno nie jest to zdrowe dla silnika i wczesniej czy pozniej wyjdzie. Zacznie sie od mrugania kontrolki oleju na biegu jalowym a pozniej to tylko remont.

Napisano

> No to gratuluje odwagi. Napewno nie jest to zdrowe dla silnika i

> wczesniej czy pozniej wyjdzie. Zacznie sie od mrugania kontrolki

> oleju na biegu jalowym a pozniej to tylko remont.

sadze ze to normalka po nocy ( szczegolnie teraz juz chlodnej olej jest gestszy zanim pompa poda go to mija kilka chwil

Napisano

> sadze ze to normalka po nocy ( szczegolnie teraz juz chlodnej olej

> jest gestszy zanim pompa poda go to mija kilka chwil

To zle sadzisz. Kontrolka powinna gasnac zaraz po uruchomieniu silnika.

Jezeli tak sie nie dzieje prawdopodobnie oznacza to ze uklad nie jest dokonca szczelny i nie trzyma cisnienia.

Napisano

a olej pewnie mineral???

może jakby był rzadszy półsyntetyk to wcześcniej łapałby cisnienie???

Etzold zdaje się nie mówi nic o moneralnym do diesla tylko 10W40 a to przeważnie półsyntetyki...

no ale nie do każdego silniczna można zalać syntetyk....

sprawdz też czujnik...

Napisano

> Isuzu. Kontrolka gaśnie po kilku sekundach od momentu

> uruchomienia zimnego silnika zazwyczaj z rana. Przejechałem z

> Pozdrawiam

ja również mam taki objaw jednak mój to bęzyniak, dodam że auto dwa dni temu odebrałem od mechanika jest po wymianie pierścionków uważam ze u mnie jest tak dlatego ze sie wszystko jeszcze nie spasowało czy mam rację??

olej lotos mineralny 15w40

Napisano

Tam się nie ma co spasowywać. Podepnij manometr i sprawdź ciśnienie oleju.

Napisano

> To zle sadzisz. Kontrolka powinna gasnac zaraz po uruchomieniu

> silnika.

> Jezeli tak sie nie dzieje prawdopodobnie oznacza to ze uklad nie jest

> dokonca szczelny i nie trzyma cisnienia.

a ja twierdzę ,że przy odpalaniu zimnego silnika rano to zupełnie normalny objaw , żeby układ trzymał ciśnienie to najpierw musi je wytworzyć a z zimnym olejem nie jest to takie łatwe. Stwierdzenie "Kontrolka powinna gasnac zaraz po uruchomieniu " jest też względne, bo co znaczy "zaraz". Mój ma podobnie odkąd go mam (zrobiłem 120tkm, ama 275tkm przebiegu) i jest zupełnie w porzadku.

Napisano

Zeszłej zimy przy -32*C kontrolka gasła po ok 2 sekundach od momentu zaskoczenia silnika. Olej 5W40.

Napisano

> Zeszłej zimy przy -32*C kontrolka gasła po ok 2 sekundach od momentu

> zaskoczenia silnika. Olej 5W40.

I o czym to świadczy? Moim zdaniem tylko o tym że u Ciebie kontrolka gaśnie po 2 s a u mnie po 5s.(olej 10W/40)

Napisano

> No to gratuluje odwagi. Napewno nie jest to zdrowe dla silnika i

> wczesniej czy pozniej wyjdzie. Zacznie sie od mrugania kontrolki

> oleju na biegu jalowym a pozniej to tylko remont.

Każde odpalanie zimnego silnika jest dla niego niezdrowe.

Napisano

> I o czym to świadczy? Moim zdaniem tylko o tym że u Ciebie kontrolka

> gaśnie po 2 s a u mnie po 5s.(olej 10W/40)

U mnie kontrolka gasla najpier po okolo 5s pozniej wydluzylo sie to do 7 s. Okazalo sie ze pompa tracila szczelnosc.i olej cofal sie do miski i zanim nabilo cisnienie troszke to trwalo.

Dalo sie slyszec wtedy ze siilnik dosc mocno halasuje do momentu az kontrolka gasla.

Skonczylo sie na wymianie pompy i teraz kontrolka gasnie odrazu po odpaleniu nie zadne 2 s.

I tak ma byc w sprawnym samochodzie.

Acha zapomnialbym dodac ze u mnie zakonczylo sie to w sumie generalnym remontem silnika.

I zgodze sie ze odpalanie zimnego silnika jest niekorzyste. Ale pomysl jak bardzo niekorzystne jest odpalanie zimnego silnika w ktorym nie ma cisnienia oleju.

Napisano

> Mam 1.7 Dti Isuzu asterka II 2001 silnik od chwili zakupu 144 tys. km

> do teraz 220tys km. Po zapaleniu silnika kontrolka oleju gaśnie

> po 5-6 sekundach,

> w servisie mówią ten typ tak ma!!!! Zaś znajomy który nie ma opla

> słyszał od innego że jest jakiś błąd fabryczny i przy wymianie

> rozrządu powinno się wymienić jakąś śrubkę bo silnik potrafi

> nagle stracić ciśnienie czy ktoś wie coś na ten

> temat.........??? Pozdro

Witam.Tez tak mam,tyle ze w benzynce.Na zimnym 4-5 s. a jak sie juz zagrzeje to kontrolka gasnie momentalnie z uruchomieniem silnika.Jak tylko troszeczke dluzej pokrece na cieplym (a zdarza sie nieraz frown.gif ) to kontolka potrafi zgasnac zanim odpali silnik.

Napisano

> I zgodze sie ze odpalanie zimnego silnika jest niekorzyste. Ale

> pomysl jak bardzo niekorzystne jest odpalanie zimnego silnika w

> ktorym nie ma cisnienia oleju.

Witam wszystkich popieram kolege krzyś 139

pozdrawiam

--------------------------------------------------

asterka kombi F 1.6 16v zagazowana + cb

Napisano

u mnie ta kontrolka gasnie okolo sekunde, moze niecala po wlaczeniu silnika (oczywiscie chodzi o zimny motor) JEzeli mowicie ze moze to byc zwiazane z cisnieniem to hmm mozliwe... Po wymianie oleju zaczal mi on cieknac, najprawdopodobniej z filtra oleju, moze z pod uszczelki od miski olejowej. Na dniach pojade o mechanika, wymieni mi uszczelke od miski, poprosze go aby dokrecil dobrze filtr oleju, wyczyszcze silnik tam gdzie sa wycieki i sprawde jak bedzie z ta kontrolka. JEzeli wycieki ustana to wychodzi ze zlapal szczelnosc i tym samym trzyma cisnienie co z mojego rozumowania powinno dac rezultat w postaci natychmiastowego gasniecia tej ze kontrolki wink.gif. DAm znac co i jak jak nie zapone 270751858-jezyk.gif

Napisano

> po 5-6 sekundach,

Sprawdz cisnienie czujnikiem w warsztacie - najprawdopodobna przyczyna jest pompa oleju. Przy sprawnym ukladzie olejowym kontrolka cisnienia powinna w normalnych warunkach (od -15 wzwyz) zgasnac do 2 sekund po uruchomieniu silnika (nie mowie o "pilowaniu", bo wtedy tez zgasnie mimo, ze silnikiem obraca tylko rozrusznik). Przy przebiegu u mnie 250 000 km i oleju 10W-40 kontrolka nigdy nie swieci dluzej niz 1 sekunde po "start engine".

Napisano

teraz kontrolka gasnie odrazu po

> odpaleniu nie zadne 2 s.

> I tak ma byc w sprawnym samochodzie.

U mnie jest tako samo. Gaśnie od razu. W starszych konstrukcjach ( patrz technologia malucha, poloneza, łady ) faktycznie czasami ( ale nie w każdym egzemplarzu ) była zwłoka w gasnięciu kontrolki oleju. Wtedy medchaniory mówili mi, że to normalne. W astrze ( niezaleznie czy todiesel czy benzyna ) takie zachowanie kontrolki musi stanowić powód do postawienia diagnozy i prawdopodobnie interwencji.pozdr

Napisano

W pompie oleju jest zawór nadciśnieniowy , który trzeba sprawdzić jeśli przy niższych rpm silnika jest zbyt niskie ciśnienie oleju sygnalizowane lampką kontrolną

Napisano

> W pompie oleju jest zawór nadciśnieniowy , który trzeba sprawdzić

> jeśli przy niższych rpm silnika jest zbyt niskie ciśnienie oleju

> sygnalizowane lampką kontrolną

U mnie ten zawor jest integralna niewymienna czescia pompy nie wiem jak w innych silnikach.

Napisano

> U mnie ten zawor jest integralna niewymienna czescia pompy nie wiem

> jak w innych silnikach.

w F-ce w silnikach benzynowych jest "wykręcalny" , nie popatrzyłem na rodzaj silnika autora tematu blush.gif

Napisano

> w F-ce w silnikach benzynowych jest "wykręcalny" , nie popatrzyłem na

> rodzaj silnika autora tematu

Gdy u mnie pojawily sie takie objawy auto trafilo do mechanika. Ktory wpadl na cudowny pomysl rozruszania zaworu.

Zlozyl wszystko i bylo ok przez miesiac. Pozniej i tak skonczylo sie na wymianie pompy.

Napisano

A ja mam odwrotnie;)

Rano wszystko jest ok. Przekręcam kluczyk, lamka od oleju się zapala, po uruchomieniu silnika po 2sek gaśnie. Ale jak silnik jest rozgrzany, to przekręcam kluczyk i lamka już się nie zapala. Wczoraj sprawdziłem po 2h po dłuższej trasie i jeszcze się nie zapaliła - silnik był jeszcze troszkę ciepły. CO TO MOŻE BYĆ???

Napisano

> Isuzu.

U mnie też F i Isuzu i taki sam objaw.

Kontrolka gaśnie po kilku sekundach od momentu

> uruchomienia zimnego silnika zazwyczaj z rana.

Kontrolka ganie po 3-4 sekundach.

Przejechałem z

Przejechałem z tym 50 tkm i też się nic nie stało. Olej półsyntetyk.

> Pozdrawiam

Pozdro.

Napisano

> U mnie też F i Isuzu i taki sam objaw.

> Kontrolka gaśnie po kilku sekundach od momentu

> Kontrolka ganie po 3-4 sekundach.

> Przejechałem z

> Przejechałem z tym 50 tkm i też się nic nie stało. Olej

> półsyntetyk.

> Pozdro.

Kazdy papieros skraca zycie o kilka sekund. Teraz tego tez nie widac ale kiedys napewno odbije sie na zdrowiu.

Widzisz ta analogie do silnika w samochodzie.?

Napisano

Rozumiem. Jeden kończy od fajki drugi od szklanki, a trzeci od jednego i drugiego. ;

Nic złego się nie dzieje przez 3 lata to nie będę kasy wyrzucał na zmianę pompy. No może przy jakiejś okazji zrobię próbę ciśnienia.

Pozdro.

Napisano

> Rozumiem. Jeden kończy od fajki drugi od szklanki, a trzeci od

> jednego i drugiego. ;

> Nic złego się nie dzieje przez 3 lata to nie będę kasy wyrzucał na

> zmianę pompy. No może przy jakiejś okazji zrobię próbę

> ciśnienia.

> Pozdro.

Zgadzam się z kolegą. Uważam że nie warto inwestować w coś co nie jest tego warte. Moje autko ma już 13 lat, pojeżdzę nim jeszcze około roku lub dwóch latek i sprzedam. Myslę że do tego czasu remont nie bedzie potrzebny.

Pozdrawiam

Napisano

ja w swoim 1.7 D jak palę go rano to kontrolka od oleju gaśnie po ok 2-max 3 sek ale gdy już odpalam go ciepłego to nawet nie trwa to sekundę. Czyli jest to normalne ale czy aż 5-6 sekund to trochę dużo.

A jak już jesteśmy w temacie kontrolek to:

Zauważyłem że kontrolna od +- przy włączonym ogrzewaniu na 3, światłach długich i przeciwmgłowych no i radyjko tak jak by się leciutko świeciła. W dzień nie da się tego zauważyć ale nocą tak. Gdy wyłączę światła i ogrzeanie to przestaje się jażyć?

Czy to objaw słabego ładowania? Wydaje mi się że nie bo już spory czs tak mam a dziś zajżałem na te oczko w aku i jest zielona kropeczka czyli aku jest naładowany. Zresztą jak by go dobrze nie ładował to dawno juz by mi padł.

Może trzeba przeczyścić klemy?

Napisano

> po 5-6 sekundach,

Witam.

Mama Astrę II 1,7 cdti 2005r, i jest dokładnie to samo. Byłem w ASO i otrzymałem informację, że ten typ tak ma, a mianowicie, że kontrolka nie gaśnie gdy czujnik otrzyma sygnał, tylko ten sygnał idzie do komputera, a komputer dopiero po chwili gasi kontrolkę. Nie do końca się z tym zgadzam, bo wtedy na ciepłym też powinna gasnąć później. Ponoć sprawdzali ciśnienie i wszystko jest O.K. ale czy ciśnienie jest O.K. kiedy kontrolka się pali tego nie wiem. Inna teoria, bardziej prawdopodobna to to, że czujnik ciśnienia oleju jest umieszczony w innym miejcu niż w wiekszości samochodów, czyli na końcu układu olejowego, daleko od pompy i dlatego gaśnie tak późno. Ja moją Astrą zrobiłem 20 000 km i powoli przestaję się tym przejmować, ale zawsze przed ruszeniem czekam aż kontrolka zgaśnie.

Napisano

> Witam.

> Mama Astrę II 1,7 cdti 2005r, i jest dokładnie to samo. Byłem w ASO i

> otrzymałem informację, że ten typ tak ma, a mianowicie, że

> kontrolka nie gaśnie gdy czujnik otrzyma sygnał, tylko ten

> sygnał idzie do komputera, a komputer dopiero po chwili gasi

> kontrolkę. Nie do końca się z tym zgadzam, bo wtedy na ciepłym

> też powinna gasnąć później. Ponoć sprawdzali ciśnienie i

> wszystko jest O.K. ale czy ciśnienie jest O.K. kiedy kontrolka

> się pali tego nie wiem. Inna teoria, bardziej prawdopodobna to

> to, że czujnik ciśnienia oleju jest umieszczony w innym miejcu

> niż w wiekszości samochodów, czyli na końcu układu olejowego,

> daleko od pompy i dlatego gaśnie tak późno. Ja moją Astrą

> zrobiłem 20 000 km i powoli przestaję się tym przejmować, ale

> zawsze przed ruszeniem czekam aż kontrolka zgaśnie.

U mnie kontrolka gasla po kilku sekundach mierzono cisnienie oleju i na zimno i na cieplo bylo super.

Niestety jak sie pozniej okazalo skutki pojawily sie dosc szybko i zamknely sie suma 2 tys.zl.

Napisano
  • Autor

Ok. dzięki za odpowiedzi! Ale w Service powiedziano mi - Zanim czujnik otrzyma odpowiednie ciśnienie (cały układ olejowy, a czujnik ten znajduje się na górze silnika) trwa to parę sekund - proszę się tym nie przejmować TTTM. Czy ktoś wie czy jest jakiś element jak w Astrze F w tym silniku Isuzu 1,7 DTI 01 odpowiedzialny za ciśnienie - chodzi mi o regulację ciśnienia oleju, gdy jest za duże to i olej powinien płynąć do miski, a nie do kanalików np: prędkość 160-180km/h. Słyszę, że jak gaśnie kontrolka oleju to klawiatura ciszej pracuje confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.