Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

głowica do astry

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem z głowica do astry1.7td silnik oplowski poniewaz w nie bardzo moge dostac jej wokolicy mojego zamieszkania i chcialem sie dowiedziec czy pasuje glowica od 1,6 bo tak słyszalem.

Napisano

> Witam mam problem z głowica do astry1.7td silnik oplowski poniewaz w

> nie bardzo moge dostac jej wokolicy mojego zamieszkania i

> chcialem sie dowiedziec czy pasuje glowica od 1,6 bo tak

> słyszalem.

Hmmm to chyba zle slyszales...Niestety glowice od diesli roznia sie troszku od glowic do benzyny... a szkoda bo moze nie mialbym problemu aby moja znalezc grinser006.gif

Napisano

Chcesz do diesla 1.7 wsadzić głowicę od benzyny 1.6?

hmm.gif To raczej nie będzie pasować spineyes.gif

Napisano

> Witam mam problem z głowica do astry1.7td silnik oplowski poniewaz w

> nie bardzo moge dostac jej wokolicy mojego zamieszkania i

> chcialem sie dowiedziec czy pasuje glowica od 1,6 bo tak

> słyszalem.

To byłoby super! Niestety konstrukcyjnie to inne bajki.Z tymi głowicami, to jest tak: jak jej pilnie potrzeboweałem, to nie było nigdzie, począwszy na Allegro. Gdy moja już była już zrobiona - to oczywiście się pojawiły. Ostatnio była TUTAJ i chyba nie znalazła amatora.Pozdr

Napisano

A czy aby kolega nie pyta o silnik 16D - coprawda nie wiem czy to będzie pasować ale to było tak:

Najpierw był benzyniak 16sh (duży blok 90KM) potem z tego inżyniorom z GM uwidziało się zrobić diesla i powstał 16d. Potem Zapodali tłoki o większej średnicy i zrobili 17D i 17DR a na koniec zapodali do tego Turbinke i zrobili X17DTL (to L mi się tutaj najmniej podoba - czyli zmniejszona moc wink.gif ).

Co ciekawe blok w tych dieslach to to samo co i w c20ne - wał jestdokładnie ten sam co w c18nz - gdyby dorwać z czegoś tłoki o średnicy 86mm to przy wale który daje skok 86mm (od c20ne) mielibyśmy 2.0 - ale problemem są właśnie tłoki i korby które różnią się od tych w benzynówkach. Ciekawe czy można do tego silnika kupić jakieś customowe tłoki o średnicy 86mm i niższe o 6.5mm (od góry i dołu po ok. 3mm - to na ten skok żeby nie waliło po wale i głowicy).

Sorki za OT ale szukam info jak poprawić moje x17dtl wink.gif - zna ktoś może niemiecki? Szukałem na angielskich stronach ale żadnych konkretów, podejrzewam że niemiaszki coś musieli wymodzić lecz ni cholery nie kumam tego języka hehe.

Niech ktoś koledze zerknie do EPC czy głowice z diesli 1.6/1.7 różnią się od tej w DTLu.

Napisano

O ile wiem to w Astrach nie było nigdy silnika diesla 1.6...

Ale był w Kadecie. Niestety wg EPC głowice są inne.

Napisano
  • Autor

no wlasnie tez tak myslalem (inne sa srednice walów) i pewnie w tym problem

-a czy oplaca sie spawac pekniecia w głowicy bo zdania sa podzielone jedni chwala drudzy nie.

Napisano

> no wlasnie tez tak myslalem (inne sa srednice walów) i pewnie w tym

> problem

> -a czy oplaca sie spawac pekniecia w głowicy bo zdania sa podzielone

> jedni chwala drudzy nie.

Praktycznie wiekszosc uzywanych glowic wymaga pospawania, zdarzaja sie takie juz po regeneracji... Osobiscie kupilem w bardzo dobrym stanie uzywana z malym peknieciem ktore zostalo zespawane... Co z tego wyjdzie zobaczymy, mam gwarancje na pol roku wiec moze pol roku pojezdze grinser006.gif

Napisano

> -a czy oplaca sie spawac pekniecia w głowicy bo zdania sa podzielone

> jedni chwala drudzy nie.

ja nie wyobrażałem sobie użytkowania samochodu po takich przejściach, ewentualnie naprawa tą metoda i sprzedaż. Stało się jednak tak, że zatarta pompa wtryskowa spowodowała wyrwanie kawałka bloku silnika z otworem w który wchodzi trzpień rolki prowadzącej pasek rozrządu.Mogiła, silnik po małym remoncie ( panewki i pierścienie ), łza w oku się prawie pojawiła, w perspektywie wywalanko silnika, wymiana, przeszczep lub itd i itp. Pomyslałem o przyspawaniu elementu wyłamanego.Poszukałem, znalazłem firmę. wysłałem fotki mailemPo negocjacjach, wcześniejszym przywiezieniu odłupanego fragmentu bloku ( żeby sprawdzić, jakie będą potrzebne elektrody ) zgodzili się przyjechać do moich mechaników na warsztat i temać "zaspawać" w trybie wizyty domowej. Na miejscu okazało się, że pójdą w proces rekonstrukcji bloku poprzez napawanie. trwało to 1,5 godziny ale robota, że mucha nie siada. Dali jeszcze rok gwarancji na to smarknięcie. Jeżdżę i już zapomniałem, że miałem ten problem. Do czego zmierzam. W trakcie poszukiwania fachmanów do tej roboty miałem różne oferty i propozycje. Mądrzejszy o nabyte doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że praktycznie żaden z oferentów nie wiedział za co się zabiera a efekty tych napraw mogły się okazać opłakane. Samo "przysmarkanie" tutaj nie wystarcza, trzeba wiedzieć jak, czym i w jakiej kolejności (u mnie potrzebne były dwa rodzaje elektrod ). Czyli reasumując.Chwalą Ci, którym robotę wykonali fachowcy. Obecne technologie spawania, napawania, klejenia zeliwa i aluminium są już tak zaawansowane, że gwarantują praktycznie 100% skuteczność naprawy... pod warunkiem, że wykonuje to FACHOWIEC.Pozdr

Napisano

> Sorki za OT ale szukam info jak poprawić moje x17dtl - zna ktoś może niemiecki? Szukałem na angielskich stronach ale żadnych konkretów, podejrzewam że niemiaszki coś musieli wymodzić lecz ni cholery nie kumam tego języka hehe.

Do Firefoxa są rozszerzenia, które tłumaczą np. z niemieckiego na angielski. Jak szukałem autka to z niego korzystałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.