Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie tylko po ostrej jeździe.

Featured Replies

Napisano

Witam. Od jakiegoś czasu mam taką przypadłość jak w temacie. Może od początku - praę miesięcy temy zaczął mi samochodzik gasnąć po przejechaniu paru kilometrów, zawsze przy chamowaniu i zapalał się CE. W końcu po którymś razie przeczytałem kod - był 47 - wskazanie na EGR. Pojechałewm do warsztatu, żeby mi to zaślepili. Fachman podniósł maskę pokazał mi EGR (taka aluminiowa bańka z dochodzącymi węzykami od jakiegoś elektrycznego ustrojstwa) rozkręcił i zaślepił. Domyśliłem się więc z tego, żę mam EGR podciśnieniowy z elektryczną centralka - podobno jest coś takiego. Po tym zabiegu jak ręką odjął. Dwa miesiące jazdy do pracy i bez objawów. Niestety niedawno wybrałem sie poza miasto i doszło do ostrej jazdy tak w granicach 4-5 tysięcy obrótów. Po takim wyprzedzaniu po jakichs 2 minutach samochodzik zaczał szarpać i przy skrezyżowaniu zgasł. Potem zapalił się CE poswiecił się, zgasł i juz było ok. Znów 2 tygodnie jazdy do pracy i ok. Dziś byłem poza miastem i dałem mu w tyłek przy jakimś wyprzedzaniu. Po paru minutach dojezdzam do miasta skrzyżowanie i buuu. Zapala sie CE , parę nastepnych skrzyżowan buuu - w koncu CE gasnie i jest OK. Przeczytałem te kody błedów - tylko 47 , a EGR zaślepiony wiec fizycznie mi nie bruzdzi. Co tu zrobić ? Nie chiałbym w to mieszać faktu, ze przed pierwszym takim zdarzeniem zatankowałem na cichociemnej stacji paliwo - ale już dotankowywałem wiec ......

Pozdrawiam i czekam na porady, może ktoś miał tak samo smile.gif

Napisano

XEL z tego co wiem ma EGR elektryczny.

Po prostu zdechł. Możesz spróbować go rozruszać, przesmarować. Pewnie nawet pomoże, ale nie na długo. Jeśli nie chcesz błędu to czeka cię wymiana na nowy. Po wymianie od razu go zaślep. Czysty dłużej pochodzi.

Napisano
  • Autor

> XEL z tego co wiem ma EGR elektryczny.

> Po prostu zdechł. Możesz spróbować go rozruszać, przesmarować. Pewnie

> nawet pomoże, ale nie na długo. Jeśli nie chcesz błędu to czeka

> cię wymiana na nowy. Po wymianie od razu go zaślep. Czysty

> dłużej pochodzi.

ale ja mam zaślepiony i w tym cała rzecz ..... moja astra jest z niemiec, rok prod 94 moze nie ma elektrycznego EGR ?

Napisano

> ale ja mam zaślepiony i w tym cała rzecz .....

To nic, że masz zaślepiony. Ale jest sterowany elektrycznie i jeżeli jest niesprawny to komputer o tym wie i wywala błędy. Dlatego Orochimaru radzi abyś kupił nowy. Jeżeli będziesz chciał go zaślepić to nie ma problemu ale to są dwie różne rzeczy: zaślepienie (aby nie dopuszczać spalin do dolotu) i sprawne działanie (otwieranie i zamykanie zaworu)

Napisano
  • Autor

> To nic, że masz zaślepiony. Ale jest sterowany elektrycznie i jeżeli

> jest niesprawny to komputer o tym wie i wywala błędy. Dlatego

> Orochimaru radzi abyś kupił nowy. Jeżeli będziesz chciał go

> zaślepić to nie ma problemu ale to są dwie różne rzeczy:

> zaślepienie (aby nie dopuszczać spalin do dolotu) i sprawne

> działanie (otwieranie i zamykanie zaworu)

i same błędy powodują, że mi gasnie ?

Napisano

To jest mało prawdopodobne.

Może gdzieś łapie lewe powietrze. Zaślepka jest w dobrym stanie?

Napisano
  • Autor

> To jest mało prawdopodobne.

> Może gdzieś łapie lewe powietrze. Zaślepka jest w dobrym stanie?

jedno co mi sie kojarzy to fakt, żę kiedyś na kąciku czytałem, że większość zaślepiając EGR uszczelnia go jeszcze silikonem - u mnie nikt go nie uszczelniał .... jakieś sugestie ?

• 5 tygodni później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.