Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujniki cofania/parkowania

Featured Replies

Napisano

Jeszcze raz powracam do watku. Nie pytam o ZA i PRZECIW, a o konkretne rozwiązania techniczne.

Po primo:

Tylne czujniki podłącza sie pod światło wstecznego. A pod co podłaczyć przednie??? Sugestie były, aby podłaczyć pod STOP, ale to bez sensu, bo w momencie załaczenia czujników (czyli naciśnięcia stopu), czujnik wydaje dźwięk (bip). W takim razie to rozwiązanie odpada, bo bym szału dostał, gdyby mi bip-ało przy każdym naciśnięciu stopu. Zasilenie z "POZYCYJNYCH" również odpada, ponieważ sa to czujniki zintegrowane z lusterkiem, i przy podłaczeniu pod POZYCJĘ, cały czas by się świeciło lusterko. Macie jakies inne pomysły???

Po duo:

Jak powinny być rozmieszczone czujniki na zderzaku??? W jakich odległościach od siebie. Są to jakies czujniki "sprzęgnięte", to znaczy, że jeden wysyła sygnał, a drugi odbiera. W takim razie cujniki obsługujące jedną stronę auta, musze się "znaleźć". Wiadomo, że w niektórych autach (konkretnie Mondeo), zderzaki są obłe, i nie wiem, czy jak założe czujnik na krzywiźnie zderzka, czy będzie działał prawidłowo.

Z góry dzięki, za wszelką pomoc.

Napisano

Przednie czujniki standardowo podłącza się pod STOP. Jest to rozwiązanie rzeczywiście trochę bez sensu bo cały czas pika. Jedynym wyjściem wydaje się w tym momencie osobny "pstryczek elektryczek" włączasz kiedy chcesz smile.gif

W przypadku tylnych są rozmieszczone w miarę równomiernie na zderzaku co jakieś ok. 40 cm. i na wysokości ok. 40-60 cm.

W przypadku obłych zderzaków ważne jest ustawienie czujników w miarę równolegle do podłoża. Inaczej będą czujniki "ekologiczne", u mnie wykrywały kiedy jeździłem po trawie wink.gif

Czujniki powinny być podłączane osobnymi kablami, aby nie było zakłóceń (ale zależy to wszystko od rozbudowania centralki). Szczerze powiedziawszy nie wiem jak to było u mnie, na wyświetlaczu pokazuje mi z której strony jest przeszkoda (z tyłu).

Napisano
  • Autor

> Przednie czujniki standardowo podłącza się pod STOP. Jest to

> rozwiązanie rzeczywiście trochę bez sensu bo cały czas pika.

> Jedynym wyjściem wydaje się w tym momencie osobny "pstryczek

> elektryczek" włączasz kiedy chcesz

> W przypadku tylnych są rozmieszczone w miarę równomiernie na zderzaku

> co jakieś ok. 40 cm. i na wysokości ok. 40-60 cm.

> W przypadku obłych zderzaków ważne jest ustawienie czujników w miarę

> równolegle do podłoża. Inaczej będą czujniki "ekologiczne", u

> mnie wykrywały kiedy jeździłem po trawie

> Czujniki powinny być podłączane osobnymi kablami, aby nie było

> zakłóceń (ale zależy to wszystko od rozbudowania centralki).

> Szczerze powiedziawszy nie wiem jak to było u mnie, na

> wyświetlaczu pokazuje mi z której strony jest przeszkoda (z

> tyłu).

Tez myślałem o tym "pstryczku elektryczku". Nic innego wymysleć nie mogę frown.gif

Do każdego czujnika mam osobny kabelek smile.gif, tylko zmartwił mnie zaprzyjaźniony elektronik, że może byc problem jesli czujniczki nie będa sie widziały frown.gif Podglądam jak to inni mają, i w zasadzie mają zamontowane na "obłościach" zderzaka. Tylko czy wszystkie czujniki działaja jednakowo oslabiony.gif

Napisano

a gdyby jakiś czujnik 1 biegu i pod to? mikolaj.gif

Napisano

Mi sie zawsze wydawalo ze tylne czujniki sie podlacza pod pozycje "Reverse" skrzyni a przednie pod "Drive" smile.gif

P.S. W Saabie by sie przednie bardzo przydaly bo ciagle o cos zaczepiam spoilerem frown.gif

Napisano
  • Autor

Może gdybym miał aftomat ....

Napisano
  • Autor

Byłoby to samo co z hamulcem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.