Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kilka spraw

Featured Replies

Napisano

Ostatnio wymienilem termostat i w zwiazku z tym mam kilka pytań:

1) mam dieselka i tu powinien byc termostat 87* ktory zakupilem i zalozylem. Natomiast poprzedni ktory byl otwieral sie przy 92*(tak miał wybite). Chce sie dowiedziec czy mialo to jakis niekorzystny wpływ na silnik? czy nie powodowalo to ze silnik byl przegrzany?

2) druga sprawa jest to czy mozna dostac w sklepie uszczelke(wchodzaca pomiedzy polowki obudowy termostatu; diesel GM) oraz pierscien gumowy który jest nasadzony na termostat bo te co kupilem w komplecie z termostatem Wehler to wogole nie pasuja do mojej obudowy.

Inna sprawa jest to czy mogłby mi ktos opisac proces wymiany (jak to zrobic) poduszek silnika w dieselku GM.

Napisano

> 1) mam dieselka i tu powinien byc termostat 87*

Nie. Do twojego silnika termostat o numerze 1338046 i 92C

> Natomiast poprzedni ktory byl otwieral sie przy

> 92*(tak miał wybite).

No bo był prawidłowy.

> bo

> te co kupilem w komplecie z termostatem Wehler to wogole nie

> pasuja do mojej obudowy.

Nie pasują bo kupiłeś komplecik nie do twojego silnika. To o czym mówisz to "uszczelka pierścieniowa", numer katalogowy 1338215

Napisano
  • Autor

Przepraszam ale nie rozumiem kolegi. ostatnio kolega w poscie tym

pisał ze u mnie w dieselku powinien byc termostat 88* a jakbym chciał kupic 92* to by mi nie pasował. A teraz znowu czytam ze termostat 92* jest do mojego silnika odpowiedni... nic juz z tego nierozumiem.

Napisano

> nic juz z

> tego nierozumiem.

Powiem Ci, że ja też przestałem rozumieć... grinser006.gif

Podałem w tamtym poście linki do sklepu, z których wynika, że do silnika 1,7D, do numeru silnika 731418 jest termostat 88C (nr. katalogowy 1338056), do nowszych silników - 85C (nr katalogowy 1338075)

Dziś poszukałem w EPC i wynalazłem numer katalogowy 1338046 do silnika 1,7D. Wpisałem numer w szukarkę innego sklepu niż opel-shop i dostałem termostat 92C. Zobacz sam:

http://www.opel-czesci.pl/szukaj.php?kod=1338046

Sorry jeśli Ci namieszalem ale opieralem się na katalogu sklepowym.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

czyli teraz co mam zrobic?? wymienic termostat na 92* czy pozostawic ten 87*?? ale jak kupowałem go to sprzedawca 3 razy sprawdzał w katalogu i mowil ze tylko taki podchodzi do tego silnika a jest to facet co troche juz pracuje w tym sklepie i napewno zna sie na rzeczy...

Napisano

> czyli teraz co mam zrobic?? wymienic termostat na 92* czy pozostawic

> ten 87*?? ale jak kupowałem go to sprzedawca 3 razy sprawdzał w

> katalogu i mowil ze tylko taki podchodzi do tego silnika a jest

> to facet co troche juz pracuje w tym sklepie i napewno zna sie

> na rzeczy...

Powiem Ci, że naprawdę nie wiem... EPC podaje numer katalogowy 13 38 046 a to oznacza termostat 92C. W sklepie opel.shop nawet nie ma takiego numeru, natomiast do 1,7D przypisuje termostaty w zależności od numeru silnika jak wyżej (88C lub 85C).

Intercars podaje dla termostatu Wahler takie oznaczenie: WA4115.92D

Naprawdę nie wiem co o tym mysleć.... Dwa źródła podają 92C, jedno 88C a facet w sklepie 87C z uszczelką, która nie pasuje... Z jakich katalogów on korzysta?

P.S.

A może Twój silnik to nie 1,7D? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Powiem Ci, że naprawdę nie wiem...

A ja spotkałem sie z taką opinią: Termostat do TD to 92C. Opcja 87 dotyczy tylko samochodów produkowanych specjalnie dla jakiegoś kraju poza Europą, nie pamiętam jakiego, ale na pewno gorącego.

Zresztą sam niedawno wymieniałem termostat i założyłem oczywiście 92C. Po założeniu jest super. Wskaźnik praktycznie cały czas po rozgrzaniu wskazuje 90C. Myślę, że nie ma nad czym myśleć tylko założyć termostat 92C.

Napisano

> Termostat do TD

Ale kolega przemek22t ma D nie TD

> Opcja 87

> dotyczy tylko samochodów produkowanych specjalnie dla jakiegoś

> kraju poza Europą

Tak, chodzi o Tunezję i opcja jest 82C a nie 87C

> Myślę, że nie ma nad czym myśleć tylko

> założyć termostat 92C.

Żeby tu chodziło tylko o "myslenie". Termostat ma pasować do obudowy oraz jego uszczelka

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Napewno mam 1.7 D a na bloku jest odlew 17D. ten temostat co kupiłem pasuje idealnie w obudowe (po założeniu na niego tego pierscienia gumowego ze starego), natomiast pierscien ktory byl przy nowym wogole nie daje sie wlozyc na termostat tzn. nie ma tego wyżłobienia od wewnatrz ale pasuje idealnie pod termostat do otworu. Uszczelka ta pod obudowe to na kształt troche okragły i z boku jest jeszcze tak jakby kawałek pod jakis wypust z boku z otworem tak jakby jakis czujnik. wiec sam juz nie wiem co to za termostat. A z jakiego katalogu korzysta to nie wiem.

Napisano

Po co się tak głowisz. Idz do konkretnego sklepu sprzedającego części do opla, podasz typ silnika i rocznik a sprzedawca powinien, na podstawie danych programu komputerowego, dobrać odpowiedni termostat.

Napisano

> Uszczelka ta pod obudowe to na kształt troche okragły

> i z boku jest jeszcze tak jakby kawałek pod jakis wypust z boku

> z otworem tak jakby jakis czujnik. wiec sam juz nie wiem co to

> za termostat.

Zobacz jak EPC rysuje Twój termostat i jego okolice:

277928845-17.jpg

post-36940-14352476478072_thumb.jpg

Napisano

ja bym się nie martwił tymi 5 stopniami i dał sobie na luz. Od tego ani się silnik nie przegrzeje ani nie bedzie zbytnio niedogrzany

Napisano

> ja bym się nie martwił tymi 5 stopniami i dał sobie na luz. Od tego

> ani się silnik nie przegrzeje ani nie bedzie zbytnio niedogrzany

ok.gif

Napisano
  • Autor

U mnie jest niby tak jak na rysunku. ten pierscien(nr5) jest taki sam jak ten co kupiłem z nowym termostatem. i według tego schematu ma on isc pod termostat i tak tez zakładałem ale wtedy wystepowala mała luka miedzu termostatem a obudowa i powodowaloby to przeciek plynu z malego obiegu do chlodnicy. Dopiero jak nalozylem stary pierscien na termostat to wszystko bylo spasowane ok. Tak wiec juz nie wiem nic z tego. Jezeli dobrze rozumien schemat to mam dobry termostat bo w zestawie mialem pierscien ktory wchodzil pod termostat. No chyba ze jest jeszcze inna ewentualnosc ze ktos w jakis sposob wymienil kiedys w przeszlosci obudowe z termostatu z innego modelu.

Z tego co widze na schemacie to pod obudowe nie wchodzi zadna"papierowa" uszczelka tylko gumowa a w zestawie ktory kupilem byla taka uszczelka.

Napisano
  • Autor

a jak z tymi poduszkami silnika?? wymieniał ktos? jezeli tak to prosze o mala instrukcje wymiany

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.