Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasek alternatora - jak zmienić jego napięcie ?

Featured Replies

Napisano

Siemka!

Mam pytanko: W jaki sposób można poluzować pasek od alternatora bez demontowania go z wałków altka i wału silnika?

Około dwa miechy temu przy okazji wymiany paska rorządu powiedziałem mechanikowi żeby naciągnął pasek altka ponieważ piszczy,. Niestety pomysł z naciągnięciem okazał się zły. Niedawno z okolic altka zaczęły dochodzić dziwne dzwięki w postaci rzężenia i lekkiego świstu (coś jakby z łóżyskami altka) . Proszę was o radę i pomoc poniewaz za ponowną wizytę w ASO bede musiał z pewnościa słono zabulić.

Czy sutuacja wyżej opisana może mieć związek z felernymi alternatorami w tych autach?

Moje auto to Palio 1.4 bez klimy, wersja EL + KAT, rok 98 , przebieg 79kkm, nie wymieniałem jeszcze alternatora, a wiem że są wadliwe

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Kapitan Żbik wink.gif

Napisano

Prawdopodobnie łożysko Ci siada no.gif

Altek ZTCP luzujesz dwie sruby(luzujesz pasek) i potem dokręcasz ok.gif

Ps.Uprasza się Usera o uzupełnienie profilu

Napisano

> Siemka!

Może byc tak, że siada ci łożysko, ale równie prawdopodobne jest to że pekła obudowa alternatora i wirnik zaczyna się ocierac. Wydaje wtedy dżwięki, podobne do tych jak włączająca sie turbina. Wejdz pod auto i zobacz od spodu alternator.

893goodvibes.gif

Napisano

> Mam pytanko: W jaki sposób można poluzować pasek od alternatora bez

> demontowania go z wałków altka i wału silnika?

Musisz się wczołgać pod samochód - w okolicy rolki napinającej jest śruba (chyba na klucz 13 choć nie jestem pewien). Będziesz potrzebował dwóch kluczy gdyż ta śruba jest zabezpieczona przed odkręceniem przeciwnakrętką. Jeśli chcesz poluzować pasek to ją musisz troche odkręcić i ponownie zabezpieczyć dokręcając przeciwnakrętkę...

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za pomoc !, jutro zabieram się do roboty wink.gif

PS. Pytanie do Hyska: co oznacza skrót ZTCP ? wink.gif

Napisano

> Wielkie dzięki za pomoc !, jutro zabieram się do roboty

> PS. Pytanie do Hyska: co oznacza skrót ZTCP ?

Z Tego Co Pamiętam hehe.gif

Napisano

> Altek ZTCP luzujesz dwie sruby(luzujesz pasek) i potem dokręcasz

Niestety w sienie 1,4 i 1,6 napięcie paska nie reguluje się po przez mocowanie alternatora - do tego służy rolka napinająca. Alternator jest mocowany "na sztywno" bez możliwości regulacji.

Napisano

> Niestety w sienie 1,4 i 1,6 napięcie paska nie reguluje się po przez

> mocowanie alternatora - do tego służy rolka napinająca.

> Alternator jest mocowany "na sztywno" bez możliwości

> regulacji.

Dla tego napisałem ZTCP zlosnik.gif, dzięki za sprostowanie - popierniczyło mi się z altkiem w UNO mlotek.gif

Napisano

I szykuj sie na wymiane alternatora to raczej będzie w najbliższym czasie pewnie niezbędne przy 80 tys. obudowa się rozlatuje Myślałem że to mity z opowieści innych ale przkonałem się na własnym przykladzie u mnie pękał w 3 miejscach Smutne ale prawdziwe Makaroniarze nie potrafili zaprojektować alternatora albo raczej wyprodukować go z odpowiedniego materiału hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.