Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakłócenia w radiu.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mniej więcej od tygodnia pojwiły mi się w radiu zakłócenia.

Słychcać w głośnikach takie charakterystyczne "terkotanie" w czasie pracy silnika a w telewizorze w domu zakłócenia od anteny.

Poradźcie plis!

Napisano

> Witam.

> Mniej więcej od tygodnia pojwiły mi się w radiu zakłócenia.

> Słychcać w głośnikach takie charakterystyczne "terkotanie" w czasie

> pracy silnika a w telewizorze w domu zakłócenia od anteny.

> Poradźcie plis!

20.GIFMoim zdaniem przewody WN do wymiany. Zobacz po ciemku czy nie świecą.

Napisano
  • Autor

Sorki. nie napisałem dokładnie. Przewody WN wymieniłem miesiąc temu. Sprawdze jednak, dzięki za radę. Zdziwiło mnie to, że było wszytsko OK a nagle zaczeło terkotać w głośnikach.

Pozdrawiam.

Napisano

u mnie w AII od kiedy ją kupiłem to "pierdzi" mi również w radiu mimo, że przewodów WN nie mam. Czego nie robiłem - inna antena, filtr na zasilanie, sprawdzony wzmacniacz anteny fabrycznej - 'ok, sprawdzona masa na radiu i antenie - ok. W morde - wszystko ok a w radiu pierdzi. Oczywiście tylko radio bo na CD jest ok. Nie jest to również wina radia bo wkładałem do dwóch innych aut i jest w nich dobrze. Nie mam już pomysłów frown.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie w AII od kiedy ją kupiłem to "pierdzi" mi również w radiu

> mimo, że przewodów WN nie mam. Czego nie robiłem - inna antena,

> filtr na zasilanie, sprawdzony wzmacniacz anteny fabrycznej -

> 'ok, sprawdzona masa na radiu i antenie - ok. W morde - wszystko

> ok a w radiu pierdzi. Oczywiście tylko radio bo na CD jest ok.

> Nie jest to również wina radia bo wkładałem do dwóch innych aut

> i jest w nich dobrze. Nie mam już pomysłów

Kurcze belans mnie też to wpienia. RMF ładnie chodzi bo jest mocny sygnał a reszta "pierdzi". Miałem to radio w Fiaciku 126prędki i piknie grało, założyłem do Astry i też piknie grało do czasu wrrr.gif Może coś pierdyknęło w części zasilającej w radyjku? Musze go wrzucic do Fiacika /teraz teściu sie nim rozbija o kamienie, jechał pijany i wyrżnął bokiem pasażera w taki wielki kamień heheheh a na drugi dzień zabrali mu prawko na 3 lata i 1 tysiączek grzywny bo capneli go jak jechał bez świateł idiota. Dobrze mu tak/

Alternator raczej wykluczam, bo to pierdzi tak jakby razem z iskrą na świecach.

Myslę też o podłączeniu kondensatora w obwód cewki tak jak w malcu jest kondensator przy cewce. Ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ciąg dalszy opowieści wigilijnej wink.gif

Spędziłem wczoraj popołudnie na dłubaniu w instalacji celem zlokalizowania źródła zakłóceń.

Wyeliminowałem alternator i przewody WN (zdjąłem pasek klinowy i założyłem stare kable WN). Bezskutecznie a wręcz przeciwnie: na starych przewodach WN "pierdzenie" jest nawet wyraźniejsze niż na nowych.

Obejrzałem podłączenie anteny do radia i wyszło mi, że ekran na przewodzie antenowym bierze "masę" z radia. Może jest ktoś lepiej zorientowany w tej kwestii, bo nie jestem pewien czy powinien być masowany po obydwu końcach? Jeszcze jedno: przy antenie są 2 przewody: 1 gruby taki jak biegnie do radia i 2 cienki nie wiem do czego? Masowy? Obydwa te kabelki wchodzą w obudowę anteny a nie dałem rady dotrzec do końca tego cienkiego.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Odświeżam wątek bo może dzisiaj ktoś coś poradzi?

Wczoraj spędziłem kolejne popołudnie na zabawie z pierdzeniem w głośnikach.

Odłączyłem antenę od radyjka i zamiast niej podłączyłem kawałek zwyklego przewodu, około 0,5 metra miedzianej linki. Okazało się, że i na takiej niby "antenie" są pierdzenia wcale nie mniejsze niż na oryginalnej antenie angryfire.gif

W czasie jak silnik nie pracuje jest dobrze, po włączeniu stacyjki też, ale po uruchomieniu silnika zaczyna "pierdzieć". Wykluczam alternator, pompę paliwa (nic nie słychać po przekręceniu kluczyka do momentu uruchomienia motorka).

Acha, te zakłócenia są nie tylko w grajku w moim samochodzie ale roztaczają się wokół auta, tak, że słychac też pierdzenie w samochodach obok i obrazu w telewizorze w domu u mnie i sąsiadów wrrr.gif Czasem inne samochody przejeżdżające koło mojego domu też tak robią.

Podejrzewam jeszcze palec rozdzielacza zapłonu bo wymieniałem razem z przewodami WN, ale nie robie sobie nadziei. Ostatecznośc to bebechy w aparacie zapłonowym albo cewka zapłonowa.

Po ciemku żedne iskry nie skacza po instalacji WN a cewka i kopułka optycznie nie wykazują uszkodzeń.

Pozdrawiam

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany smile.gif

Odświeżam wątek po raz któryś.

Po wielu udrękach spowodowanych poszukiwaniami żródła zakłóceń, terkotania, pierdzenia itp. znalazłem rozwiązanie problemu.

Okazało się, że cała i jedyna przyczyna to kopułka rozdzielacza zapłonu. Niestety mój C16NZ ma nieszczęsną kopułkę taką: 279078889-kopu%B3ka.jpg

Niby optycznie wszystko w starej kopułce było OK poza naturalnie zużytymi stykami.

Założyłem nową pod sklepem na próbę i nagle cisza w radiu, zero terkotania claps.gif

Pozdrawiam jak zwykle serdecznie

Napisano

Też mam zakłócenia w radiu, ale w mojej to altek, bo kiedy go odłączam to wszystko jest git.

Napisano
  • Autor

> Też mam zakłócenia w radiu, ale w mojej to altek, bo kiedy go

> odłączam to wszystko jest git.

Przeszukiwałem internet chcąc znaleźć rozwiązanie mojego problema i na temat altka było sporo. Najpierw sprawdź połaczenia altka i stan szczotek + połaczenie z bieżnią.

Szwagier /mechanik/ proponował mi podłączenie kondensatora odkłócającego (np. od malucha) do alternatora.

Looknij jak jest w malcu i taki sobie spróbuj podłaczyć.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam,

Podepnę się pod temat by nie zakładać nowego. Otóż w mojej Astrze pojawiają się zakłócenia w radio tylko wtedy, gdy nacisnę...hamulec. Może żarówki stopu robią zawarcie? Albo są słabej jakości? Nie mam pojęcia co to może być. Proszę o radę co i jak sprawdzić.

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Podepnę się pod temat by nie zakładać nowego. Otóż w mojej Astrze

> pojawiają się zakłócenia w radio tylko wtedy, gdy

> nacisnę...hamulec. Może żarówki stopu robią zawarcie? Albo są

> słabej jakości? Nie mam pojęcia co to może być. Proszę o radę co

> i jak sprawdzić.

Jakby robiły zwracie to paliłoby Ci bezpieczniki. Zacznij od sprawdzenia prawidłowego połączenia "masy" z oprawą każdej lampy. Może być też i tak, że gdzieś przetarła się izolacja przewodu i delikatnie iskrzy w tym miejscu.

Zazwyczaj brak dobrego połączenia wywołuje efekt "choinki" w lampach a nawet kontrolkach. Opisz dokładniej te zakłócenia.

Napisano

>Opisz dokładniej te zakłócenia. ...

Hmm, trudno opisać zakłócenia. Coś jakby CB radio bez filtra ANL i z odkręconym zupełnie Squelchem i z trzaskami jakie czasami słychać gdy w pobliżu jest burza. Mam też wrażenie, że po naciśnięciu hamulca powstaje gwałtowny szum, który stopniowo cichnie w czasie trzymania hamulca, ale nie cichnie zupełnie. Sprawdze masy przy obudowie jak radzisz i dam znać jutro.

/Następnego dnia.../

Problem rozwiązany. Był tak błahy że wstyd mówić. Po prostu jedna z żarówek była przepalona i należało ją wymienić. Choć dziwi mnie, że przepalona żarówka tak potrafi siać.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.