Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do użytkowników CB w Caravanie

Featured Replies

Napisano

Idzie zima, a będzie to moja pierwsza z CB i asterką.

Mam antenkę magnetyczną z dość długim kablem i sam nie wiem którędy poprowadzić kabel do wewnątrz pojazdu, aby nie leciało zimno z zimie.

Zawsze korzstałem z szyberdachy, ale na mróz odpada.

Przycinać ją drzwiami też nie za bardzo mi pasuje, gdyż kabel po prostu straci swoje własciwości. Przez lekko otwartą szybę???

Jakieś sygestie?

Napisano

Antenka z tyłu przed anteną radiową, przewód przez tylną klapę, potem pod prowadnicą rolety, potem pod plastikiem progu. Ja akurat mam radyjko pod klapką bezpieczników.Długość kabla jest taka, że swobodnie chowam antenę ( hustler ) do bagaznika w razie poptrzeby.

Napisano

Najlepiej przez najmniej używane drzwi ale... moze warto zastanowic sie nad montażem w otworze w dachu ? Powoli moi znajomi przekonuja sie do tego, ostatnio wiercilem w lanosie i focusie kombii, o mojej AII nie wspomnę:

Astra

antena_astra.jpg

Lanos

IMG_6662.JPG

Focus

IMG_6772.JPG

pzdr

Napisano

> Idzie zima, a będzie to moja pierwsza z CB i asterką.

> Mam antenkę magnetyczną z dość długim kablem i sam nie wiem którędy

> poprowadzić kabel do wewnątrz pojazdu, aby nie leciało zimno z

> zimie.

> Zawsze korzstałem z szyberdachy, ale na mróz odpada.

> Przycinać ją drzwiami też nie za bardzo mi pasuje, gdyż kabel po

> prostu straci swoje własciwości. Przez lekko otwartą szybę???

> Jakieś sygestie?

Ja mam antenke "postawiona" przy relingu przy krawendzi dachu i kalbelek "wpada" pod klape od bagaznika - ale i tak tzreba uwazac, zeby nie przycinalo go przy otwieraniu/zamykaniu - najpeliej jak wchodzi pod klape tak troche "z ukosa/z boku" a potem pod uszczelke gumowa go wpakowalem i wychodzi u dolu pod plastikiem maskujacym a potem pod wykladzina do kabiny - aha - kupielm sobie przedlozke na allegro - dobry patent bo mozna poprowadzic kabel tak jak pasuje

Napisano

Polecam najbardziej radykalne posunięcie - dziurka w dachu. Najlepsze parametry odbioru/nadawania. Są na rynku ładne, dyskretne i o bdd parametrach antenki (to min Pres. Indiana i Sirio DV27 -chyba że lubisz klasyczne). Dorosłem do tego tematu i nie żałuję. Koniec z przyciętym kablem, wodą pod magnesem itp.

Napisano

> Polecam najbardziej radykalne posunięcie - dziurka w dachu. Najlepsze

> parametry odbioru/nadawania. Są na rynku ładne, dyskretne i o

> bdd parametrach antenki (to min Pres. Indiana i Sirio DV27

> -chyba że lubisz klasyczne). Dorosłem do tego tematu i nie

> żałuję. Koniec z przyciętym kablem, wodą pod magnesem itp.

Brawo smile.gif Porzadnie zrobiony montaz w otworze w dachu nie grozi korozją a jednoczesnie gwarantuje duzy komfort korzystania z radia CB.

Napisano

Tylko jak już wiercić blachę to z rozmysłem. Postawienie anteny cb w bezpośrednim sąsiedztwie zwykłej anteny radiowej (przykładowe zdjęcie kol. Pekin-a)- nie pozostaje bez wpływu na jakość odbioru/nadawania, skutkuje mniejszą sprawnością tej pierwszej. frown.gif

Napisano

> Tylko jak już wiercić blachę to z rozmysłem. Postawienie anteny cb w

> bezpośrednim sąsiedztwie zwykłej anteny radiowej (przykładowe

> zdjęcie kol. Pekin-a)- nie pozostaje bez wpływu na jakość

> odbioru/nadawania, skutkuje mniejszą sprawnością tej pierwszej.

Bez przesady, nie zauważam problemów z odbiorem stacji radiowych na UKF ani odbiorem na paśmie CB. Taki montaz nie przeszkodził rownież w zrobieniu kilku DX-ow podczas letniego urlopu. Zgadzam sie ze sasiedztwo drugiej anteny z punktu widzenia fizyki ma wpływ na prace obu anten ale jest to wpływ niezauwazalny.

Poza tym w Astrze kombii nie widze innego miejsca na montaz anteny - sproboj dobrac sie nad podsufitke z przodu samochodu a z kolei montaz anteny posrodku dachu uniemozliwi montaz boxu bagazowego podczas wyjazdow urlopowych. No i w tym miejscu jest najwiekszy przeswit miedzy dachem a podsufitka a moj grzybek antenowy wyglada tak od spodu:

opel_astra_g_caravan_9.jpg

Napisano

mam na uchwycie klapy bagaznika i miedzy uszczelkami do srodka, w gume od kabli i dalej nad sufitem i za plastikami z boku i progu

Napisano

Mam antene na magnes Midland - 145 i radio Uniden 520.Kładę ją na środku dachu.

Od podstawy idzie ok 50 cm kabla zakończonego wtyczką / jest to skrócony od strony podstawy fabryczny kabel/.Od środka dachu po prawej stronie wciśnięty obok listwy biegnący wzdłuż dachu do tylnej klapy.

Wewnątrz auta od radia zamontowanego na tunelu od strony kierowcy idzie pod wykładziną do tylnej kanapy a potem pod plastikami do tylnej klapy.Na zewnątrz wychodzi poprzez gumę którą idą kable i przewód płynu od spryskiwacza.

obie części łączą się za pomocą "beczki".W razie potrzeby to zdejmuję antenę odkręcam ja od "beczki" i nie ma śladu,że posiadamy CB.

Mam nadzieję,że zrozumiale to opisałem.

Uprzedzając pytania.Odbiór bardzo dobry bez jakichkolwiek zakłóceń.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.