Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo JTD 115KM - Napis Engine fault i normalna praca.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Kupiłem kilka dni temu Stilo (3 drzwi) z dość małym przebiegiem jak na Diesla (80 tys km) 5 latek z 2001 i pewnego dnia podczas przyspieszania wcisnąłem dość mocno pedał gazu i podczas perzyspieszania zapaliła sie czerwona kontrolka silnika i napis engine fault (awaria silnika).

Cóż Auto jeździ poprawnie, nie kopci tyle ze mam wrazenie ale to tylko odczucie ze turbo tak faktycznie zaczyna chodzic od 2500 obrotow.

Co moze być tego orientacyjnym problemem.

Czytalm wczesniej opinie ze tego typu błędy lubią się zapalać i gasnąć same po jakimś czasie.

Dodam tylko dioda i napis że świeci się już 3 dzień.

Edit:

Czytam caly czas stare tematy i moze bardziej sprecyzuje błąd.

Przyspieszanie faktycznie spowodowało że ilość obrotów przekroczyła 3000obr/min bylo wtedy chyba kolo 4000obr/min. Czytam o blędzie overboost i moge stwierdzić że obroty ciągną do maksa i niue zatrzymują sie na 3000obr. Prędkości maksymalne (w tym przypadku ograniczenie do 150km/h) jeszcze nie sprawdzalem.

Dioda nie gaśnie po zejsciu na nizsze obroty a sqwieci się cały czas.

Jesli bedę musiał wymienić jeszcze i ten zawor oprocz przeplywomierza to czy błąd się sam skasuje czy trzeba będzie go kasować ręcznie?

Edit.

Co radzicie. Jechać wpierw na komputer w Zielonej Górze diagnoza 120 zl (telefonicznie sprawdzilem)

Wymiana ustroistw smile.gif koszt ok 1300 zl i ponowne udanie się na test.

Alternatywa. Wpierw poczyścić co się da i wtedy pojechać na test i skasować błąd??

Z tego co sie doczytalem na forum ze po skasowaniu blędu jak bedzie cos nie tak to po ponownym docisnieciu w pedal to samo się stanie i do ponownego kasowania. Pod warunkiem ze to czujniki a nie cos powazniejszego.

Pozdrawiam.

Edit.

Mam jedszcze jedną prośbę. czy pomoglby ktoś w dokladniejszym zlokalizowaniu: Z|aworu EGR, przeplywomierzam zaworu overboost i co tam jeszcze trzeba poczyscic smile.gif.

Ma ktoś jakies zdjęcia z zaznaczonymi elementami.

edit.

dzisiaj rano zrobilem probe i faktycznie na dwojce do 3000obr na minute a potem szarpie i nie idzie juz i na innych jest to samo. na 5 biegu 140 - 150 maks.

Napisano

> edit.

> dzisiaj rano zrobilem probe i faktycznie na dwojce do 3000obr na

> minute a potem szarpie i nie idzie juz i na innych jest to samo.

> na 5 biegu 140 - 150 maks.

mi to wygląda na przepływkę - podpięcie pod egzaminer nieuniknione

Napisano

> mi to wygląda na przepływkę - podpięcie pod egzaminer nieuniknione

I to z dokladna diagnoza czyli z wyswietleniem szczegolow bledu !!

Mi to wyglada jednak na overboost - wiem bo mialem/mam mniej wiecej to samo - po czyszczeniu overboostu blad sie nie pojawia ale delikatne szarpanie w okolicach 3000obr jest. Problemow z predkoscia maks. nie mam. Reszta info w tym zdjecia - takze examinera sa w moich postach w archiwum.

Napisano
  • Autor

> I to z dokladna diagnoza czyli z wyswietleniem szczegolow bledu !!

> Mi to wyglada jednak na overboost - wiem bo mialem/mam mniej wiecej

> to samo - po czyszczeniu overboostu blad sie nie pojawia ale

> delikatne szarpanie w okolicach 3000obr jest. Problemow z

> predkoscia maks. nie mam. Reszta info w tym zdjecia - takze

> examinera sa w moich postach w archiwum.

witam.

wlasnie jestem w trakcie czysczenia przyplywomierza i z tym sobie poradzilem tzn wyczyascilem ale dobralem sie do overboosta. i mam ta: dwa krosce do wezy i jakis filterek z pozycja ze mozna go wcisnac i wycisnać.

sprecyzuj prosze jak sie czyscći ten overboost. umiejscowiony u mni jest z boku obudowy akumulatora.

proboju dmuchac i nic dziala tylko jak zasysam w jedn a strone na jednym z kruccow. czy mozna to rozebrac?

btw. zrobilem maly test. odpialem calkowicie overboost z zaciskow kabli i auto zachowywalo sie ze na biegu jalowym gdy wcisnalem gaz to dochodzil do 3000 - 3100 i lipa dallej. po podpieciu juz gaz szedl tak jak powinien.

pozdrawiam.

Napisano

> mam ta: dwa krosce do wezy i jakis filterek z pozycja ze mozna

> go wcisnac i wycisnać.

Hmm...

Z jednej strony zaworu jest zaslepka - trzeba ja zdjac. Pod nia jest maly gabkowy filtr - wyjnij, przedmuchaj sprezonym powietrzem. Przy okazji zobacz jak wyglada zawor w srodku - czy nie ma piasku, profilaktycznie przedmuchaj powietrzem. Uzytkownik Maczo w przypadku czyszczenia zaworu zaleca lekkie przesmarowanie WD40 - sika do srodka zaworu ale nie na gabkowy filtr !

> sprecyzuj prosze jak sie czyscći ten overboost. umiejscowiony u mni

> jest z boku obudowy akumulatora.

Oryginalnie ten zawor jest miedzy aku a lampa na dole bliko oslony silnika. Jesli masz go przy aku to znaczy, ze juz cos bylo kombinowane - moze zasniedziale styki ? Z tego co wiem Fiat zaleca taki montaz w przypadku jakis problemow z tym zaworem. W oryginalnym miejscy czesto zalewany jest woda.

Ja podczas czyszczenia nie odpinalem wezykow i czyszczenie spowodowalo, ze narazie bledow nie lapie. Pozostalo tylko lekkie szarpanie ktoremu towarzyszy przerywany swist turbiny.

ps. blad czasami sam znika (tzn ECU go pamieta ale nie wyswietla sie na tablicy) jesli nie bedziesz dusil na maksa to po kilku odpaleniach zniknie, chyba, ze dusiles X razy i wtedy zostaje do momentu kasowania.

ps2. zeby nie bylo watpliwosci - zaslepka jest po lewej:

277647459-DSC00054.JPG

Fotka zrobiona przez Camela

ps3. ostatnio w IC pytalem czy maja takie zawory - maja ale z innym numerem - z dokumentacji wynika, ze ten zamontowany u mnie zastapil ten ktory IC ma w ofercie - teoretycznie powinny byc takie same. Cena: ok 440zl - taniej niz w detalu w ASO.

Napisano

swego czasu kupiłem taki zawór na allegro - nowy za 80 zł, a dedykowany był do jakiegoś VAGa, kupiłem gdyż myślałem że w Maryśce mam padnięty, okazało się że w Maryśce mam inną wtyczkę, widzę że do Stilo zawór powinien pasować smile.gif

dobrze że go nie sprzedawałem bo może się przydać.

Napisano
  • Autor

Dzieki sliczne ale teraz jak to czytam to problem sie rozwiazal smile.gif)))

ALLE LUJA smile.gif))))))))

Wiec tak.

Wyciagnalem przyplywomierz razem z rurą. Sprawdzilem filter i jest nowuy ale tak albo ktos kombinowal z pokrywą filtra bo jesli nie to tragedia go wymieniac.

Dlatego wykrecilem przeplyw razem z dolotem bo nie mialem takiej nasadki i spokojnie na blacie kombinerkami zacisnalem i poszlo.

Kupilem preparat STP Carb cleaner cos tam mniejsza z tym ... do gaznikow i innycgh gowienek.

Przemylem zdrowo.

Potem odkrecilem zawor podcisnienia i na wstepie powiem ze moj wyglada zupelnie inaczej niz ten tutaj.

do kruccow podlaczalem wezyk i staralem sie dmuchac albo wciagac.

i wciagnac mozna bylo tylko na dolny,m kruccu. Dzialalo to tak ze tylko troche powietrza zasysal i potem sie blokjowal (pewnie nic dziwnego bo to zawor membramowy, prawda??)

mam na wiezchu taki maly filterek ktory mozna wcisnac albo qwyciagnac - nie wiem po co to smile.gif Delikatnie podwazylem oslonke i sciagnalem ją. przemylem to sitko co tam jest. Odczekalem chewle i znowu tescik na dmuchanie i wdychanie smile.gif)) i roznica odczuwalna. Znacznie lzej sie wciagalo powietrze ktore po czasie rowniez blokowalo zawor ale to chyba normalne , prawda ?

Podlaczylem spowrotem.

przejechalem sie na stacj ktora mam jakies 1,5 km od domu. Podjechalem na stacje i mieso juz lata smile.gif)). zatankowalem i przyjechalem pod dom. wjezdzam do garazu i cos mi sie za ciemno na desce zrobilo, zagladam a tam... no wlasnie brak czerwonego silniczka smile.gif))) masakra. Z powrotem wyjechalem bo wiem mniej wiecej kiedy to wyskoczylo.

I spowrotem na stacje. Czwrty bieg właczalem dopiero przy 110 km. Oj maszyna szla. Choc mam wrazenie ze do 2500 obrotow troche nie chętnie idzie ale potem to juz daje kopa. Doszlem z przyspieszeniem do 3500obr/min i nie zapalila sie spowrotem smile.gif))))

Czyli ktos tutaj pisal. Gdy juz bedzie ok to po jakims czasie komputer sam skasuje bład, tzn w pamieci pewnie jest ten blad ale juz nie nęka smile.gif

jutro rano do pracy 3,5 km pojade przez obwodnice w sumie ok 13km i sproboje ile maszynka pojdzie:)))))

dzieki wielki dziewczyny i chlopaki.

Bede tutaj siedzial na forum juz smile.gif)))

macie big big big

20.GIF

Napisano

> mam na wiezchu taki maly filterek ktory mozna wcisnac albo qwyciagnac

> - nie wiem po co to Delikatnie podwazylem oslonke i

> sciagnalem ją. przemylem to sitko co tam jest. Odczekalem chewle

> i znowu tescik na dmuchanie i wdychanie )) i roznica odczuwalna.

Czyli wyjales te zaslepke, pod nia jest ten okragly gabkowy filtr a pod nim jest jakas oslonka ktora kryje sitko ??

Gdybys mogl to opisac precyzyjnie to bylbym wdzieczny.

ps. czy miales delikatne szarpanie podczas spokojnego przyspieszania ? (rejon 2800-2900-3000obr) ?

Napisano

Od VAGow jest multum tylko czy "charakterystyka dzialania" jest taka sama ?? Czyms sie chyba te zawory roznia (?)

Napisano

> Od VAGow jest multum tylko czy "charakterystyka dzialania" jest taka

> sama ?? Czyms sie chyba te zawory roznia (?)

powiem tak, ja ten swój nowy zawór zamontowałem na próbę w Maryśce JTD i działał dobrze, porównywałem wskazania ciśnienia itd ze starym zaworem na aucie podpiętym pod Euroscana i było ok, a że na starym było identycznie to nowy lezy w pudełku od dłuższego czasu.

Napisano
  • Autor

No i dzisiaj lipa frown.gif

Wystartowalem i wszystko było ok. Przyspieszalęm dochodząc na każdym biegu do 3700 obr/min. na czwórce już nie ciągnalem go mocno i przy 120 juz piątke wrzucilem i okolo 140km/h czerwona kontrolka gong i komunikat na desce.

Postaram sie dzisiaj zastosować tę metodę czysczenia co wcześniej kolega pokazal. Sciągnę tę zaślepke. Postaram się sprawdzić dokładnie gdzie terurki idą i dokladnie poczyscic przed i za. Bede probowal i mam nadzieje ze tym razem bład sam zniknie tak jak wczesniej. Pozdro.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj jeszcze raz wyciagne zawor od podcisnienia wezme na blat i rozgbiore co sie da. Przy okazji porobie fotki.

Edit.

Odnośnie szarpania. Nic nie szarpało w okolicach 3000 obr/min. Płynnie przyspieszało i czym wieksze obroty tym lepiej sie wkrecał.

Edit. Proboje dedukować co jeszcze moze być. Dochodze do wniosku ze z turbina powinno być wszystko ok ponieważ gdyby bylo cos nie tak to za grzyba nie skasowałby sie sam wczoraj błąd. Tak wiec pytanko czy na 100procent odpięcie przepływomierza zasygnalizuje komputer bo chcę ostatecznie wyeliminować ową awarie wyswietlaną. Być możę to przez przepływkę. W tym momencie nie jestem juz tego sprawdzić puki mam ciągły bład.

jeśli mi dzisiaj bład zniknie po czysczeniu zaworu wowczas będe wiedział że to przez to jesli nie to bedę musiał znów wyciągnąć przepływkę. Chyba że tym razem się juz zawor uszkodzil na dobre.

Napisano

> Płynnie przyspieszało i czym wieksze obroty tym lepiej sie

> wkrecał.

Jak przyspieszam normalnie to tez wkreca sie bez problemu - szarpanie wystepuje przy spokojnym albo nawet b. spokojnym przyspieszaniu.

> Dochodze do wniosku ze z

> turbina powinno być wszystko ok ponieważ gdyby bylo cos nie tak

> to za grzyba nie skasowałby sie sam wczoraj błąd.

IMO mylisz sie.

Przyklad: jesli komp wykryje blad zwiazany z przeladowywaniem (zbyt wysokie cisnienie) to winny moze byc zawor ale moze byc winna turbina a konkretnie przycinajace sie kierownice ! W okreslonych warunkach turbina moze pracowac poprawnie (tzn cisnienie miesci sie w limicie w ECU), przy gazie wduszonym w podloge kierownice moga uchylac sie zbyt wolno a w konsekwencji turbo pompuje zbyt duzo.

To, ze blad zniknal z wyswietlacza to norma - jesli kilka razy z rzedu nie jechales tak aby ten blad mogl powstac to komp uznaje ten blad za przerywany i nie wyswietla na wyswietlaczu. Jesli jezdzilbys tak, ze regularnie wystepowalby powod tego bledu to Engine Fault mialbys do momentu kasowania examinerem.

ps. w obu przypadkach ECU pamieta ten blad.

Tak wiec

> pytanko czy na 100procent odpięcie przepływomierza zasygnalizuje

> komputer bo chcę ostatecznie wyeliminować ową awarie

ECU zapamieta blad na 99%.

Zaraz wkleje fotki ktore dostalem od Camela - diagnozowanie zaworu overboost a examinerze.

Taki blad pojawia sie gdy uszkodzony jest zawor. BARDZO WAZNE jest aby diagnosta sprawdzil informacje na "Ekranach" ktore sa na zdjeciu ! (podstawowy ekran - lewa gora nie zawiera szczegolow).

277973586-all.JPG

post-12964-14352476665401_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzieki śliczne za pomoc. Zaraz bede wychodzil z pracy i zrobie inaczej.

Pojadę bardzo spokojnie nie wytęzając silnika i jakąc bardzo spokojnie i postaram pojechac kilka do kilkunastu kilometrow i wedlug tego jak wczoraj auto postapilo z niwelacja bledu to powinno (przynajmniej) tak samo postapic. Jesli sa to wady turbiny to przy jezdzie na niskich obrotach i przy delikatnym przyspieszaniu nie powinno to teoretycznie wystapić.

Probuje jakos to ogarnąć. Jednak wczoraj po przeczyszczeniu wszystkiego ruszylem dosc mocno i nie ukrywam ze postepowałem dość energicznie z samochodem i po jakims czasie bład zniknął. Potem jeszcze raz runde zrobilem aby sprawdzić i było ok.

Najprawdopodobniej przez to ze nie rozebralem calego zaworu tak jak w opisie wyzej.

Dzisiaj sprawdze to jeszcze raz. Z resztą nie jest to zbyt skomplikowana czynność wyciągnąć ten zawor tak wiec nie zaszkodzi sprobowac jeszcze raz.

Pozdro.

edit. Czy do analizy komputera musi byc dedykowany sprzet pomiarowy. chodzi mi o to czy musze jechac do serwisu Fiata (prawie 30km mam do serwisu) czy moge to zrobic w lokalnym warszatacie. Z opowiesci slyszalem ze gosc jest konkret i ma naprawde dobry sprzet.

Czy nawet na tym "porzadnym" sprzecie bedzie mozliwosc analizy wlasnie tych bledow tak jak widzę to na tych zdjęciach.

Napisano

> Z resztą nie jest to zbyt

> skomplikowana czynność wyciągnąć ten zawor tak wiec nie

> zaszkodzi sprobowac jeszcze raz.

Hehe bo masz zawor w innym niz oryginalne miejscu - demontaz z oryginalnego troche czasu i nerwow kosztuje.

> edit. Czy do analizy komputera musi byc dedykowany sprzet pomiarowy.

> chodzi mi o to czy musze jechac do serwisu Fiata (prawie 30km

> mam do serwisu) czy moge to zrobic w lokalnym warszatacie. Z

> opowiesci slyszalem ze gosc jest konkret i ma naprawde dobry

> sprzet.

> Czy nawet na tym "porzadnym" sprzecie bedzie mozliwosc analizy

> wlasnie tych bledow tak jak widzę to na tych zdjęciach.

Tego powiem szczerze, ze nie wiem - centralka jest Boscha.

Napisano
  • Autor

Na początku hehehe zdziwiłem się, że można tak oszczędnie jeździć. Średnia 4,7l a najmniejsza chwilowa w czasie jazdy 3l i to w mieście smile.gif))) Czwóreczką 60km/h przez miasto kilka razy. Nic nie dało, błąd nie zniknął.

Podskoczyłem do kolegi kilkanaście kilometrów dalej. Kilka razy po drodze stawałem i wyłączałem silnik i nic bład jak był tak był.

przyjechałem do domu i wyciągnąlem go jeszcze raz i tym razem sprawdziłem go jeszcze raz i ku mojemu zdumieniu.

Pierwsza diagnoza, zatarty zawór.

PICT0626.JPG

Tak wygląda mój zawór

PICT0628.JPG

Z innego ujęcia.

Ściągnąłem zaślepke od spodu zaworu i ku mojemu zdziwieniu nic takiego tam nie było poza również widocznym uzwojeniem.

PICT0630.JPG

moze dokladnie tego na tym zdjęciu nie widać.

Napisałem że prawdopodobnie zatarty albo może przytarty bo:

(nie smiejcie sie ale odrecznie rysunki robilem smile.gif )

_001.GIF

według wszelkich gwiazd na niebie tak powinien działać.

Ale mniejsza z tym.

Spróbowałem takich technik sprawdzania jak wczoraj:

_002.GIF

Ciągnąc powietrze zawór zasysał powietrze przez filtr i to w miare gładko.

Spróbowalem jednak dmuchnąć (zmienić kierunek) i oczywiście zawór nie przepuszcza już i dmuchalem coraz mocniej. Następnie spowrotem ciągnąłem i tu lipa już tak nie szło i musiałem mocniej wciągnąć i poczul;em w rękach jak cięzko się otwiera a po chwili gwałtownie i coś zatyka.

I wniosek sie chyba nasunął sam:

Obróciłem zawór do góry "nogami" a krućcami do dołu smile.gif

Wcviągnąłem kilka razy aby nie pozwolić do całkowitego zamknięcia i wtłoczyłem powoli trochę płynu WD-40 i obróciłem spowrotem kruccami do góry a zaślepką do dołu i zostawiłem go na jakąś chwilę.

_003.GIF

Potem pomyslalem sobie ze jakoś trzeba będzie wydostać z tamtąd płyn aby nie narobił bałaganu potem w obiegu. Wiedzialem że jak będę potem wciagał to się go najem i zastosowałem taki ustniczek z bibułki i wsunąłem gazę do środka.

Powoli ropbiłem próbę i zawór zupełnie inaczej zaczął się zachowywać. Wyciągnąłem jakoś płyn. pozostało sie pewnie tyle co potrzebne do smarowania.

Założyłem filtr i zaczełem sprawdzać.

Po kilku kilometrach i dwóch - trzech gaszeniach i odpaleniach silnika i w końcu w czasie jazdy kontrolka zgasła (stałem na czerwonym) smile.gif)))))))

Konkluzja. Wczoraj czysciłem preparatem do gaźników. |Przepłukało zawór, wysechł ale że odrazu jeździłem samochodem to chodził. Przez noc autro stało i pewnie rano już miał kłopoty z pracę i dlatego wyskoczyła awaria.

Zrobiłem ze 30km i to z roznymi predkosciami do 140km w sumie maks bo nie chcialem od razu czadu dawac niech zawor sobie popracowal troche i sie smaował.

Zrobilem prube na 3 biegu od 30 km/h do jakich 3800obr na min. powoli przyspieszając i nic nie szarpało przy ok 3000obr/min potem na 4 sprawdzilem jak auto zachowuje sie w okolicach 3000 obr/min. Przeprowadzilem kilka prób z róznymi szybkościami przyspieszania i zadnego szarpania. Czasami ostro deptałem w pedał i też nic. Zadnej awarii i szarpania. Sprawdzilem czy faktuycznie w około 10s od 0 do 100km/h osiągnie i potwierdziło sie smile.gif)

Przez noc postoi i jutro pośmigam trochę i zobaczę.

jedno wiem teraz. Auto jest żwawsze. Przyspiesza płynnie i zuypełnie inaczej zchodzi z obrotów zwłaszcza przy redukcji z jednynki na dwójkę. Całkiem inaczej zachowuje sie przy przyspieszaniu na piątce z 60 km na godszine. Nie kombinuje już tak jak koń pod gorę przy niskich obrotach a płynnie nabiera obrotów i prędkości i to przede wszystkim czuć.

Nie wiem czy taki zawór ma aż tak wielki wpływ. nasuwa się że nie jest to zawór dwustanowy czyli calkowicie otwarty i zamknięty. Pewnie napięciem reguluje siłę otwarcia. jak był przytarty to przy za duzym otwarciu albo zamknięciu nie mial siły pracować.

tak mi się wydaje aczkolwiek moge się mylić.

Wydaje mi się teraz że powinno byc już ok.

Pozdro i dzienks za wszystkie porady.

Napisano

Witam

Mi wczoraj udało się rozwiązać problem z tym zaworem overboost i mój stilo JTD 115 chodzi i przyśpiesza jak rakieta. Przyczyną okazał sie przetarty wężyk doprowadzający powietrze do overboosta, nie wiem jak on się przetarł, ale była dzióra.Obiawami awari była słaba moc a przy ok 3000obr/min na 4 i 5 biegu zapalała się awaria silnika i wtedy to już wogól był słaby max 140-150km/h, ale to podobno przez przejście silnika w pracę w trybie awaryjnym. W fiacie po diagnozie wyszedł błąd przerwany overboost P0236 i stwierdzili że napewno jest do wymiany ten zawór, więc i psychicznie nastawiłem się na wydatek ok 800zł, ale dla pewności oddałem go do naprawy w zakładzie gdzie mi wszystko sprawdzili i odrazu mówili że może to być coś innego niż zawór i mieli racje . Pytałem o natrawę tego w czterech serwisach fiata i wszędzie stwierdzili że do wymiany jest ten overboost, więc radzę upewniać sie gdzieś jeszcze jak będziecie coś naprawiać w fiacie, bo oni wszystko widzę chcą wymieniać.

Życzę powodzenia w rozwiązaniu problemu.

Napisano

Wielkie dzieki - musze to samo zrobic u siebie - jak nie pomoze to wymienie na nowy.

> Nie wiem czy taki zawór ma aż tak wielki wpływ.

Oczywiscie, ze ma - on odpowiada za cisnienie doladowania bo steruje kierownicami w turbinie.

nasuwa się że nie

> jest to zawór dwustanowy czyli calkowicie otwarty i zamknięty.

Regulacja jest plynna - jak nie jest (zaciety zawor) to masz odrazu info o Engine Fault.

> Pewnie napięciem reguluje siłę otwarcia. jak był

Byc moze - napewno jest wpiety te sama wiazke ktora idzie do przeplywomierza.

przytarty to

> przy za duzym otwarciu albo zamknięciu nie mial siły pracować.

> tak mi się wydaje aczkolwiek moge się mylić.

Dokladnie - blad bral sie z tego ze cisnienie realne bylo inne niz to ktorego wymaga ECU.

> Wydaje mi się teraz że powinno byc już ok.

> Pozdro i dzienks za wszystkie porady.

Mysle, ze teraz temat overboost jest ostatecznie wyjasniony. Dzieki !

ps. po zdjeciu wezykow z kroccow zaworow pozniej po montazu montowalec na nie jakies opaski ? (oryginalnie wezyki sa tylko wcisniete).

Napisano
  • Autor

> ps. po zdjeciu wezykow z kroccow zaworow pozniej po montazu

> montowalec na nie jakies opaski ? (oryginalnie wezyki sa tylko

> wcisniete).

Nie. Mam na końcach wężyków takie nakładki i dość ciasno wchodzą na krućce. Z resztą są szczelne ponieważ przy sciąganiu z górnego słyszałem schodzące (albo napełniające, w zaleznosci czy to podcisnienie czy nie) powietrze z układu. Nie wiem czy było to normalne czy spowodowane zacięciem zaworu.

Napisano

> Z resztą są szczelne ponieważ przy sciąganiu z górnego

> słyszałem schodzące (albo napełniające, w zaleznosci czy to

> podcisnienie czy nie) powietrze z układu. Nie wiem czy było to

> normalne czy spowodowane zacięciem zaworu.

Też tak miałem , wygląda że normalne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.