Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wirnik rozruchu

Featured Replies

Napisano

wymienilem ostatnio szczotki na rozruszniku bo sie czasem zawieszaly ale mam tak wypalony wirnik juz ze czas by go bylo wymienic. Narazie jest poczyszczowy wiec troche pojeździ.

Ile moze kosztować taki wignik i czy mozna sam gdzies kupic czy trzeba caly rozrusznik.

Napisano

> podejrzewam, że w sensie komutator

to w tym sensie to raczej nie jest część zamienna

ale mozna oddać rozrusznik do regeneracji ( jesli sie jeszcze nadaje ) i za stówke dostać nowe tuleje, czyszczenie i takie tam.

rozrusznik używka to koszt koło 150-200 zika, ale do 1.2 są dość rzadkie

Napisano
  • Autor

chodzi o ta czesc na ktorej są rowki odprowadzajace pył ze szczotek i one juz są prawie całe startr i sie zapychają. Ale nie wiem jak to sie tam fachowo nazywa dla mnie to winik rozrucju jakoś tak słyszałem od kogoś.

Napisano

> chodzi o ta czesc na ktorej są rowki odprowadzajace pył ze szczotek i

> one juz są prawie całe startr i sie zapychają. Ale nie wiem jak

> to sie tam fachowo nazywa dla mnie to winik rozrucju jakoś tak

> słyszałem od kogoś.

To nie żadne rowki odprowadzające pył ze szczotek tylko właśnie komutator i z jego budowy wynika jego działanie. Toż to zwykły silnik elektryczny.

Napisano
  • Autor

nie kłuce sie bo z mechaniki to ja mam PAŁKE wiec łykam wszysko jak łabędzie w zimie;))

Czyli albo regeneracja albo szukać używki.

Napisano

jeśli jest wytarty to regeneracja niewiele pomoze

a jakie są objawy?

szukaj używki

na śmietniku znajdziesz długi fajny tekst o rozruszniku - może dowiesz sie wiecej

Napisano
  • Autor

obiawy przekrezam kluczyk na 1 zapalaja sie kontrolki wszytko gra pompa gasna kontrolki przekracam na 2 i nic absolutnie nic.

Wcześniej wzięłem łoem postukałem w rozrusznik i odrazu poszedł i po jakimś czasie znowu. Wiec wymieniłem szczotki i przez 2a tygodnio wszystko było ok. A tu nagle znowu nic nie krecil. teraz mam poczyszczone i znowu kreci ale ten co je czyscił stwierdził ze juz jest wirnik wyjechany i pewnie za jakiś czas znowu siądzie.

Napisano

komutator nie jest oficjalnie częścią zamienną

może jak znajdziesz jakiegoś rozbitka to ktoś Ci wygrzebie z niego sam "wirnik" ale wątpie i pewnie bardziej opłaci się kupić używkę.

Do regeneracji moim zdaniem to sie nie nadaje ale zadzwon do kilku warsztatów przedstaw objawy i zapytaj czy da sie to reanimować. Najpewniejszą, najszybszą i może najtanszą metodą będzie kupno nowego rozrusznika

Napisano

> a cały nowy rozrusznik to ile moze kosztowac?

pisałem powyżej

używka 150-200 zł

poszukaj na allegro, popytaj ludzi którzy mają auta na części, podzwon po szrotach. Nówka - dzwon do aso - ale pewnie ze 3 razy tyle.

Napisano
  • Autor

a kto takie rzeczy robi ślusarz, auto-elektryk niewiem.gif

i jeśli jest ktoś z rejonu śląska (Rybnik) to czy zna kogoś takiego.

I czy to się opłaca.

Ja powiem tak chce wsadzić w autko 1200 tz wymienić rozrusznkik, sprzęgło i krokowca (mam po redeneracji narazie jest ok aleeee). I ablo bedzie wszysko śmigało bo wiecej niedomagań nie stwierdziłem. grinser006.gif

Ale nie wiem czy widzieliście nowe autko marki KIA za 44000 kawałek rozsadnego autka dobrze wyposarzone za dobra kaske - sie zastanawiam. drive.gif

Napisano

w mojej bravurze miałem cos takiego ze jak odpalałem był zgrzyt jak by cos tam nie trybiło okazało sie ze wytarty bendyks a ten niby wirnik przewrucili na druga strone i wszystko działa za wszystko zpłaciłem 40 zł i chodzi tak talala

• 2 miesiące później...
Napisano

> wymieniłem szczotki i przez 2a

ile dałeś za szczotki?

sam wymieniałeś?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.