Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znikający płyn

Featured Replies

Napisano
Sucho wszędzie, czysto wszędzie, znów mi jutro ciut ubędzie tongue.gif Mowa o płynie chłodniczym. Ubywa cholerstwa, a trochę mi szkoda, bo parafluk nie jest najtańszy frown.gifWszędzie sucho i czysto, układ nie jest zapowietrzony, olej czyściutki i odpala na dotyk nawet przy -20 (gdyby ktoś sugerował uszczelkę głowicy). niewiem.gif
Napisano

A czy przypadkiem nie śmierdzi jak włączysz dmuchawę z grzaniem? Czy szybki nie parują paskudnie? Jeżeli tak, to są to objawy padu nagrzewnicy. Jeżeli tak, to mam przykrą wiadomość - trza demolować cały przód (deskę + kierownica) w środku.

Napisano
  • Autor

Tyż się o to bałem, ale odpada tonguea.gif Suchutko, nie capi a jedyne co paruje to śnieg z wycieraczek:)

palacz.gif

Napisano
Może zaworek w zakrętce nie trzyma i tam odparowuje nadmiernie ?
Napisano

To nie ma bata musi gdzies cieknac. A moze padla tak uszczelka pod glowica ze dostaje sie do cylindra ktoregos?

Nie masz bulgotania w zbiorniku wyrownawczym jak silnik chodzi?

Krawiec

Napisano

Powiem jak kolega koledze i to z Z.G. - moj typ to pompa H2O, cieknie i tyle. Koszt zamiennika 160 zl.

Napisano

Też bym to obstawiał. Przebieg juz jakby ten sick.gif

A jak temperatura silniczka? Strzałeczka nie ma tendencji do chwilowych wahań?

Napisano
  • Autor

> Powiem jak kolega koledze i to z Z.G. - moj typ to pompa

> H2O, cieknie i tyle. Koszt zamiennika 160 zl.

Tyle, że pompa ma ok. 3 tygodni (zapomniałem dopisać) oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Może zaworek w zakrętce nie trzyma i tam odparowuje

> nadmiernie ?

Niestety trzyma (niestety, bo gdyby to było to, to było by super) tonguea.gif

Napisano
  • Autor

> Też bym to obstawiał. Przebieg juz jakby ten

> A jak temperatura silniczka? Strzałeczka nie ma

> tendencji do chwilowych wahań?

No więc własnie tego się boję. Wymieniałem olej i był czyściutki, nic nie bulgocze, ale obawiam się właśnie tej opcji shocked.gif

Napisano

A nie ma dużej ilości pary wodnej z rury wydechowej?

Napisano

> A nie ma dużej ilości pary wodnej z rury wydechowej?

Przy LPG jest zawsze nawet jak płynu nie ubywa. zlosnik.gif

Napisano

> Przy LPG jest zawsze nawet jak płynu nie ubywa.

Tak, ale tylko przy niskiem temp.

A w ramach testu trza by przełączyć na bene (drogą jak cholera) zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dobrym tonie jest zawsze wyjaśnić co było, więc piszę tonguea.gifBanał: trójnik "wmontowany" przed nagrzewnicę do parownika... Ale dlaczego jak byłem w kochanym serwisie Fiata, goście powiedzieli, że nic nie widzą???? Sam musiałem zdiagnozować cholerstwo co kosztowało mnie ok. 35 zł (1,5 litra płynu:( ). Przynajmniej zrechabilitowali się, naprawiając mi gratis usterkę, jako, że nie mam garażu a na mrozie nie byłem w stanie samodzielnie docisnąc opaski alien.gif
Napisano

Jak u Ciebie dziala ogrzewanie? Czy potrzebuje duzo czasu zeby dojsc do jako takiej temperatury i w czasie jazdy grzeje znacznie lepiej niz na postoju? Czy na poziomie max grzania wciaz leci powietrze tylko lekko cieple a nigdy bardzo cieple zwlaszcza przy mrozach takich jak ostatnio?

U mnie plyn jest pobierany do reduktora chyba w ten sam sposob co u Ciebie i podejrzewalem, ze to moze wlasnie byc ta przyczyna (reduktor zabiera sobie cielutki plyn)

> Banał: trójnik "wmontowany" przed nagrzewnicę do

> parownika...

Napisano

>Zabieram głos nie wzywanym być...,

Otóż zauważyłem, że w te mrozy grzeje, oj cieniutko, to znaczy trzeba się troche

najeździć zanim dojdzie tonguea.gif, Ale tak po 15 minutach juz grzeje ładnie.

Nie wiem jak to jest na gazie, ale ponieważ temperatura pracy silnika jest wyższa,

to powinno być nieco lepiej, confused.gif, tak myśle idea.gif

Napisano

> Otóż zauważyłem, że w te mrozy grzeje, oj cieniutko, to

> znaczy trzeba się troche

> najeździć zanim dojdzie , Ale tak po 15 minutach juz

> grzeje ładnie.

> Nie wiem jak to jest na gazie, ale ponieważ temperatura

> pracy silnika jest wyższa,

> to powinno być nieco lepiej, , tak myśle

Parownik (element instalacji gazowej) podłączony jest do układu chłodzenia i pobiera z niego ciepło dla ogrzania gazu. Propan Butan idzie od butli do parownika jako ciecz i w parowniku zmienia stan skupienia. aby cały ten kram nie zamarzł, grzany jest wodą z ukłądu chłodzenia

Napisano

> Banał: trójnik "wmontowany" przed nagrzewnicę do

> parownika...

Czy możesz dokładniej napisać w którym miejscu to ustrojstwo jest i jak sprawdziłeś, że masz wyciek? Tez mi ubywa płynu i nie wiem dlaczego.

Napisano
  • Autor
Jak jeszcze nie miałem instalacji, mam wrażenie, że ciut szybciej nagrzewnica dawała czadu palacz.gifAle teraz nawet przy minus 20C jest cieplutko, tyle, że ciu później... Sprawdź ilość płynu w zbiorniku. Niestety zwyczajem jest w warsztatach montujących instalacje, że spuszcają płyn, montują LPG i wlewają go come back - tyle, że pojemnośc całego układu się zwiększa + jeszcze coś im chlupnie na bok i tyle - trzeba uzupełnić płyn! tongue.gifJednak jako, że temp. spalania gazu jest wyższ niż Pb, powinien grzać nie mniej dobrze, a wręcz lepiej... cool.gif
Napisano

No ale czy to podlaczenie moze miec wplyw na slabe grzanie? Czy to jednak nagrzewnica padla. Plynu nie czuc w srodku, ale ogrzewanie pracuje bardzo slabo, dmuchawa musi byc na 2 poziomie i non stop dmuchac na szyby zeby nie parowaly, teraz to wszystko dziala najgorzej frown.gif

> Parownik (element instalacji gazowej) podłączony jest

> do układu chłodzenia i pobiera z niego ciepło dla

> ogrzania gazu. Propan Butan idzie od butli do

> parownika jako ciecz i w parowniku zmienia stan

> skupienia. aby cały ten kram nie zamarzł, grzany

> jest wodą z ukłądu chłodzenia

Napisano
  • Autor

Gość w serwisie powiedział, że już eli kiedys taki przypadek, że trójnik był walnięty:) Jak zdiagnozowałem? Otóż jak autko było fest rozgrane - nie było śladu na ziemi. Ale gdy przejechałem nim na mrozie zaledwie kilka km i odstawiłem na noc- rano była plamka na nawierzchni. Zacząłem macać rekoma wszystkie pzrewody no i trafiłem na mokry ślad na trójniku palacz.gifGdzie jest trójnik? Otóż u mnie jest pod zaworem odpowietrzacza (to cholerstwo ma niewygodne dojście - jest "za świecami" z tyłu. Z karoserii wychodzi przewód chłodniczy od nagrzewnicy i kilka cm od karoserii wcisnęli mi trójnik. Jednak u Ciebie może być w innym miejscu - to zależy od montera LPG tongue.gif Od parownika idą 2 przewody chłodzące - sprawdź dokąd "lecą" - każdy z nich musi iść do swojego trójniczka, tam, gdzie wcinaja się w układ chłodniczy. POWODZENIA biglaugh.gif

Napisano

Od poczatku jezdze na gazie (kupilem autko uzywane juz z instalacja) wiec nie wiem jak bylo wczesniej, a teraz na benzynce hmm na 99% nie ma roznicy, moze jeszcze to sprawdze (troche szkoda tego PB smile.gif Poziom plynu ok.gif

Czyzby nagrzewnica? Plynem nie czuc.. a moze ten z Praktikera jest taki bezwonny, kurcze sam go nie wlewalem no ale zapach jakis powinien byc, jutro rano bede wachal uwaznie hehe.gif

> Jak jeszcze nie miałem instalacji, mam wrażenie, że

> ciut szybciej nagrzewnica dawała czadu Ale teraz

> nawet przy minus 20C jest cieplutko, tyle, że ciu

> później... Sprawdź ilość płynu w zbiorniku.

> Niestety zwyczajem jest w warsztatach montujących

> instalacje, że spuszcają płyn, montują LPG i

> wlewają go come back - tyle, że pojemnośc całego

> układu się zwiększa + jeszcze coś im chlupnie na

> bok i tyle - trzeba uzupełnić płyn! Jednak jako,

> że temp. spalania gazu jest wyższ niż Pb, powinien

> grzać nie mniej dobrze, a wręcz lepiej...

Napisano

Pol godzny jazdy i dalej no.gif Lekko cieple powietrze leci przy max ustawieniu na grzanie, a na postoju to doslownie letnie

> Otóż zauważyłem, że w te mrozy grzeje, oj cieniutko, to

> znaczy trzeba się troche

> najeździć zanim dojdzie , Ale tak po 15 minutach juz

> grzeje ładnie.

> Nie wiem jak to jest na gazie, ale ponieważ temperatura

> pracy silnika jest wyższa,

> to powinno być nieco lepiej, , tak myśle

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.