Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ścinanie opon

Featured Replies

Napisano

Generalnie problem z oponami występuje i u mnie. Ponieważ nie zdążyłem w pore przyuważyć, więc nic nie moge już zrobić.

Ponieważ mam zwyczaj, że po jakimś przebiegu przerzucam opony z tyłu na przód i odwrotnie, więc dodatkowo zmyliło to moją czujność. Jedna z opon jest tak ścieta, że jak pokazywałem oponiażowi przy wyważaniu, to stwierdził, że samochód jest na 100% bity. Wspomniałem tylko, że nie jest bity, bo jest nowy z salonu. Stwierdził, że to niemiożliwe. Powiedz tylko, czy ścina Ci z przodu, czy z tyłu., bo ja, poprzez to przekładanie, juz sam nie moge jednoznacznie stwierdzić, która oś jest spaprana . niewiem.gif

Napisano

> Powiedz tylko, czy ścina Ci z przodu, czy z tyłu., bo ja, poprzez to przekładanie, juz sam nie moge jednoznacznie stwierdzić, która oś jest spaprana .

Mnie z przodu ścina od wewnątrz (na 42kkm ścięło 2 mm więcej niż normalnie), a z tyłu ścina od zewnętrznej (1 mm więcej).

Napisano
  • Autor

> Mnie z przodu ścina od wewnątrz (na 42kkm ścięło 2 mm więcej niż

> normalnie), a z tyłu ścina od zewnętrznej (1 mm więcej).

No to niezła "maniana". Czy sprawdzałeś geometrię z tyłu. ??

Napisano

> No to niezła "maniana". Czy sprawdzałeś geometrię z tyłu. ??

Z tyłu nie ma geometrii. Belka jest na stałe.

Napisano
  • Autor

> Z tyłu nie ma geometrii. Belka jest na stałe.

Nieeeee noooooooooo, to ja wiem cfaniaczek.gif

Chodzi o samo sprawdzenie, czy trzyma parametry.

Napisano

na ścieżce od zbieżności nic nie wykazywało? na kazdej stacji to i za dobry usmiech mozna sie wkrecic zeby tylko sobie na nią wjechac, albo sciemnic ze chce sie ustawic zbieznosc u nich i przed tym chce sie wjechac na sciezke. poza tym ja akurat w poprzednim aucie mialem poscinane opony z tylu. okazalo sie ze byly wytluczone jedne z tulejek wahacza i kola potrafily sie ustawiac minimalnie pod kątem do kierunku jazdy. jezeli to nie geo przodu to sprobuj chwycic z tylu za kolo, najlepiej na lekko uniesionym aucie i poruszac nim na boki, w poziomie ( w pionie zreszta tez skoro to od srodka je scina). Akurat nie wiem jak wyglada budowa zaiweszenia w stilo, jeszcze tego nie musialem przerabiac, ale ile wiedzialem na przykladzie poprzedniego auta tyle powiedzialem wink.gif

Napisano

> Powiedz tylko, czy ścina Ci z

> przodu, czy z tyłu., bo ja, poprzez to przekładanie, juz sam nie

> moge jednoznacznie stwierdzić, która oś jest spaprana .

U mnie ścinało tył od zewnątrz, w sposób niebyt może widoczny ale dało się zauważyć (po wymianie osi na poprawioną nie ma śladu po scinaniu).

Z przodu cięło wewnętrzne strony opon i to dość mocno po 10kkm było brak około 2-2,5 mm bieżnika w stosunku do strony zewętrznej a to już widać, dorażnie pomogło lekkie podniesienie ciśnienia w oponach, dopiero potem ASiO zrobiło jak należy (żeby było śmieszniej pojechałem z mistrzem zmiany do serwisu pewnej koreańskiej firmy gdzie zrobiono nastawy wg zaleceń producenta, nie te jednak które podają w instrukcji, nastawy bliżej 0 stopni).

Teraz zbieżność robię u prywaciaża i od 2 lat nie mam problemu ze ścinaniem.

Napisano
  • Autor

[...] nie te jednak które podają w instrukcji, nastawy bliżej 0 stopni).

> Teraz zbieżność robię u prywaciaża i od 2 lat nie mam problemu ze

> ścinaniem.

Ja w zasadzie dopiero przed 3 miesiącami sam osobiście ustawiałem geo z przodu. I ściśle według sugestii kącikowiczów czyli lekko na miniusie, ale w ramach tolerancji. W ASO robią w/g zaleceń Fiata i odpowiaqdają zgodnie z prawdą, że wszystko jest ok. O ile przód mnie nie wkurza, bo to zawsze mozna poprawić o tyle tył mnie niepokoi. Ale sprawdzę na wszelki wypadek i tył. mad.gif

Napisano

> Z tyłu nie ma geometrii. Belka jest na stałe.

hehe... tak jest oficjalnie, warsztatowcy twierdza ze belka jest mocowana na "fasolkach" czyli jakas regulacja (potencjlanie) jest

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.