Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarówki-jak się do nich dostać... i nie tylko...

Featured Replies

Napisano

Hi,

Kolejne 2 pytania od nowicjusza ze stilo MW jtd

1. Chciałbym wymienić żarówki (oczywiście samodzielnie) jedna światło pozycyjne prawe z tyłu a druga - jedna z żarówek oświetlenia pasażerów na tylnej kanapie. Jak sie do tego dobrać bez niebezpieczeństwa połamania plastików? Nie wiem jak są zaczepione.

2. Regulacja polożenia reflektorów - niestety działa mi tylko jedna strona a druga ni hu hu nie drgnie - czym to moze być spowodowane? Uszkodzenie jakiegoś silniczka czy coś moze nie styka? Również jak sie do tego dobrać?

Dzieki

PS. Moze niedługo znów cos wymyśle do zapytania sie Was smile.gif

Napisano

> Hi,

> Kolejne 2 pytania od nowicjusza ze stilo MW jtd

> 1. Chciałbym wymienić żarówki (oczywiście samodzielnie) jedna

> światło pozycyjne prawe z tyłu a druga - jedna z żarówek

> oświetlenia pasażerów na tylnej kanapie. Jak sie do tego dobrać

> bez niebezpieczeństwa połamania plastików? Nie wiem jak są

> zaczepione.

> 2. Regulacja polożenia reflektorów - niestety działa mi tylko jedna

> strona a druga ni hu hu nie drgnie - czym to moze być

> spowodowane? Uszkodzenie jakiegoś silniczka czy coś moze nie

> styka? Również jak sie do tego dobrać?

> Dzieki

Odpowiem tylko na pytanie dotyczące silniczka pozycjonujacego lampę z przodu: Ja też tak mam, ale kiedy lekko stuknę to zaczyna działać - na chwilę. Próbowałem rozbierać dostając się od nadkola (jest to prawa strona). Silniczek raczej nie wyjdzie tą drogą - z tego co wiem, trzeba wyjąć lampę, to grubsza robota więc sobie na razie odpuściłem. 20.GIF

Napisano

> światło pozycyjne prawe z tyłu a druga - jedna z żarówek

> oświetlenia pasażerów na tylnej kanapie. Jak sie do tego dobrać

Całość jest wciśnięta na zatrzask w podsufitkę. Pchnij i przesuń wzdłuż samochodu klosz, póżniej podwadż nożem, wyjdzie całość .

W moim przypadku silniczki miały spaloną płytkę z elektroniką. Silniczki można kupić na allegro za 35-45zł. Rozbierałem je, były nowe nie używane. płytka z elektroniką trochę zmieniona.

Napisano

> zaraz grubsza... trzeba zderzak zdjac

jak puszczą śruby to "cieńka" robota, jak nie to grubsza(dłuższa)

Napisano

> światło pozycyjne prawe z tyłu. Jak sie do tego dobrać

> bez niebezpieczeństwa połamania plastików? Nie wiem jak są zaczepione.

Jeśli jest to żarówka na rogu błotnika, to otwierasz ruchem obrotowym zasłonkę schowka na gaśnicę, wyjmujesz gaśnicę, a za gaśnica masz nacięcie tapicerki przyczepione na rzep. Wsadzasz tam rękę i wyjmujesz oprawkę żarówki.

Jeśli jest to żarówka w klapie, to te prawie kwadratowe zaślepki po bokach klapy ściągają się w bok. Po prostu trzeba otworzyć klapę, stanąć z boku i to pociągnąć. wink.gif

> strona a druga ni hu hu nie drgnie - czym to moze być

> spowodowane? Uszkodzenie jakiegoś silniczka czy coś moze nie

> styka? Również jak sie do tego dobrać?

Jak uchylisz dekielek osłaniający żarówki, to zobaczysz czarny prostopadłościan wielkości pudełka zapałek. To je to. zlosnik.gif U mnie pomaga dociśnięcie srubokrętem w kierunku ziemi, ale na krótko. Pomaga też walnięcie piąchą w reflektor od przodu.

Można je jednak wymieniać na takie z allegro za 25 do Skody. Podobno pasują. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No i mam problem.. Jak pisałem wczesniej - jedna lampka z 2 nad tylnimi fotelami pasażerów mi nie świeci... Oczywiste było ze myślałem ze to żarówka - jednak nie.... Żaróweczka jest cała i zdrowa i jak zamienię miejscami je - lewa z prawą - to dalej prawa mi nie świeci frown.gif Wygląda na to że nie dochodzi kabelkiem prądzik.. Bo całą puszkę zabrałem do domu i pomierzyłem multimetrem. Czy coś we własnym zakresie moge jeszcze spróbować czy zostaje mi tylko jazda do aso? (czy takimi rzeczami tez komputer steruje?)

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> moze bezpieczniki na poczatek?

Ale... Czy każde światełko ma osobny bezpiecznik? Bo z 2-ch nad tylnią kanapą pali sie tylko jedno... Czytałem narazie instr. auta i nic mi mojej uwagi nie przyciągneło który to może być (z tego co pamietam to był jeden wspólny?) oczywiście to nie jest coś bez czego nie da się żyć, ale fajnie by było to uruchomić.

Z tego co mi powiedział poprzedni właściciel (mój kuzyn) to to nie działało od początku (od nowości)

PS. Kurde... że też on nie zgłosił tego w aso jak jeszcze była gwarancja :/

Napisano

a jak rozlaczales kabel to ile bylo przewodow? moze to cos we wtyczce albo w module samej lampki? w bravo pamietam ze byly tam jakies diody i mozna je bylo np, przy przepaleniu upalic

Napisano
  • Autor

diodek podswietlających nie za zadnych (puste miejsca) natomiast rezystory są ok i przejścia są tez wszedzie ok (miernikiem sprawdzałem), a do gniazda - we wtyczce jest 5 przewodów... funkcje wlączników pełnią takie gumowe przyciski jak w pilotach tv 270751858-jezyk.gif i wszystkie są czyste, praktycznie jak nówki....

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

To może jeszcze jedno pytanko odnośnie żarówek... tym razem zapewne "sławny" problem - jak się dostać do halogena z przodu od strony kierowcy.... W gre wchodzi TYLKO demontaż akumulatora ? Bo tam tak ciasno... Czy ktoś ma jakiś sprytny sposób? Zwkły element ekspolatacyjny a "przeciętny kowalski" nie ma się jak tam normalnie dostać? ehhh plizz help smile.gif

Napisano

ja daje rade bez demontazu akumulatora

- zdjac pokrywe akumulatora

- odlaczyc zasilanie reflektora i odsunac wiazke

- nie demontaowac klapki tylko wysunac ja tak by trzymal ja w pozycji otwartej palak zabezpieczajcy

- uzywac dlugich szczypiec badz zagietej pensety do operacji na zarowce

Napisano
  • Autor

> ja daje rade bez demontazu akumulatora

> - zdjac pokrywe akumulatora

> - odlaczyc zasilanie reflektora i odsunac wiazke

> - nie demontaowac klapki tylko wysunac ja tak by trzymal ja w pozycji

> otwartej palak zabezpieczajcy

> - uzywac dlugich szczypiec badz zagietej pensety do operacji na

> zarowce

OK, będę próbował... W innym poście przeczytałem odnośnie odłączania wiązki zasilania wiec spróbuje... Bo wccoraj rękę sobie podrapałem a nic nie zdziałałem hehe.gif pozdrawiam

Napisano

dodam jeszcze uwazac na palczek zabezpieczajcy zarowke; teraz to wyginam sobie drucik i odciagam palak tak zeby nie przeszkadzal albo co gorsza nie spadl (wtedy to kongo)

Napisano
  • Autor

Sukces smile.gif Co prawda reka rozorana ale zarówka naprawiona.

Dzieki za rade ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.