Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzynia 1,4 i 1,6

Featured Replies

Napisano

czy słyszał ktoś że Fiat montował skrzynie 1,6 do silnika 1,4. Bo właśnie taką od 1,6 mam przy silniku 1,4. Problem pojawił się przy próobie wymiany przegubu, okazało się że przegub od 1,4 nie pasuje bo jest za mały wieloklin. Sprawdziłem w książce i na 100 % mam skrzynie od 1,6.

Napisano

> czy słyszał ktoś że Fiat montował skrzynie 1,6 do silnika 1,4. Bo

> właśnie taką od 1,6 mam przy silniku 1,4. Problem pojawił się

> przy próobie wymiany przegubu, okazało się że przegub od 1,4 nie

> pasuje bo jest za mały wieloklin. Sprawdziłem w książce i na 100

> % mam skrzynie od 1,6.

A nie znasz pochodzenia auta? może ktoś wymieniał skrzynie w twoim BBM-ie i włożył od 1,6, ale z półosiami? trochę dziwne. widzisz jak to jest, jak ktoś ma jakąś wiedzę to na ogół wiele sie nie odzywa a potem potrafi z kwitować na forum że ten temat już był "poczytaj archiwum". Zacytowałem tylko jednego "mondralę". Pozdrawiam drive.gif

Napisano

nie ma takiego pojęcia jak "skrzynia od 1.4" - fiat miał kilka modeli skrzyń, które montował do różnych aut i silników wedle uznania. W 1.4 są akurat jak na złość 2 skrzynie i nie wiem czy ktoś rozgryzł zasadę na jakiej była montowana jedna i druga. Straszy model ( i chyba częstszy ) jest taki sam jak w punto 1.4 - ma węższy wieloklin sprzęgła i inne półosie - np. kielichy ochronne przyczepione do półosi a nie do skrzyni jak ma to miejsce w "drugim" rodzaju skrzyni. W każdym razie jest możliwe że część kupiona do "skrzyni 1.4" nie pasuje do niej.

Napisano

to popatrz poniżej mądralo, że ktoś kto ma wiedze się odezwał, a Twoja wiedza o bbm-ach jak już sie przkonaliśmy jest znikoma więc lepiej nie mów nic, zamiast mówic nie na temat albo rzucac oskarżenia.

Napisano

> to popatrz poniżej mądralo, że ktoś kto ma wiedze się odezwał, a

> Twoja wiedza o bbm-ach jak już sie przkonaliśmy jest znikoma

> więc lepiej nie mów nic, zamiast mówic nie na temat albo rzucac

> oskarżenia.

Być może masz rację, a to nie dotyczyło Ciebie, dzięki za szczerość i krytykę waytogo.gif

Napisano

jeszcze coś...

półosie od 1.6 i od 1.4 da się odróżnić przede wszystkim po tym, że te w 1.4 mają same w sobie łącznik mechnizmu różnicowego ( wchodzą bezpośrednio wielowupustem w mechanizm różnicowy ) a od 1.6 mają na koncu przegub homokinetyczny i łączą się nim ze skrzynią ( nie wchodzą bezprośrednio do mechanizmu różnicowego ). Ponadto prawe półosie w 1.6 mają zamontowaną masę tłumiącą.

Przeszczep skrzyni z 1.6 do 1.4 wydaje mi się niemozliwy chyba że razem z całym układem zmieny biegów - w 1.4 są dwa cięgna elastyczne i jedno sztywne, w 1.6 - 3 sztywne. inne też jest sprzęgło. Ale jakby ktos się uprał...

Napisano
  • Autor

Kupując w sklepie przegub, sprzedawca pyta o pojemność silnika, a nie o typ skrzyni biegów- bo i kto to wie.

Połączenia dzwigni zmiany biegów są takie same jak w modelach z silnikiem 1,6.

Napisano

> Kupując w sklepie przegub, sprzedawca pyta o pojemność silnika, a nie

> o typ skrzyni biegów- bo i kto to wie.

co mądrzejsi pytają

mnie przy kupnie sprzęgła koleś pytał o model skrzyni

> Połączenia dzwigni zmiany biegów są takie same jak w modelach z

> silnikiem 1,6.

więc być może "ten drugi" model jest taki sam jak w 1.6.

Zrób taki test, że stań na płaski, otwórz maskę, zwolnij ręczn, daj na luz, stań przed autem i spróbuj je pchnąć. Patrz czy kielichy półosi kręcą się razem z nimi - jeśli tak to prawdopodobnie masz "zwykłą skrzynie od 1.4". Jeśli nie to masz "tę drugą". Jak przeszukasz dobrze forum ( nawet z rok wstecz ) to gdzieś kiedyś padły dokładne numery modeli skrzyń w 1.4 ale teraz już nie pomnę ich.

Napisano

aaa...

teraz dopiero zauwazylem ze my nie gadamy o samej półosi tylko o przegubie smile.gif tak - przegub od 1.6 ma większy wpust. i on zupełnie inaczej wygląda. Nie wiem jak to wytłumaczyc... w 1.4 wyjście na półoś ma kształt..walca, a w 1.6... kielicha smile.gif

Napisano

> aaa...

> teraz dopiero zauwazylem ze my nie gadamy o samej półosi tylko o

> przegubie tak - przegub od 1.6 ma większy wpust. i on zupełnie

> inaczej wygląda. Nie wiem jak to wytłumaczyc... w 1.4 wyjście na

> półoś ma kształt..walca, a w 1.6... kielicha

Jednak istnieja parodie i rzeczy nie do wytłumaczenia, troszkę się motasz z tą skrzynią patrz mój pierwszy post w tym temacie i mondrala to Ty jesteś weż sobie katalog z częściami i w staw w ramki. Pozdrawiam. 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Jednak istnieja parodie i rzeczy nie do wytłumaczenia, troszkę się

> motasz z tą skrzynią patrz mój pierwszy post w tym temacie i

> mondrala to Ty jesteś weż sobie katalog z częściami i w staw w

> ramki. Pozdrawiam.

Jakbyś przeczytał uważnie cały watek to byś zrozumiał ze sie nie motam - nie masz zielonego pojęcia o czy mowa więc nie wtrącaj się a swoje kompleksy możesz mi opisać na privie albo na towarzyskim - techniczne to nie jest miejsce na udowadnianie swojej niewiedzy i ignorancji. Poza tym naucz się ortografii (pół)inteligencie.

Napisano
  • Autor

> Jednak istnieja parodie i rzeczy nie do wytłumaczenia, troszkę się

> motasz z tą skrzynią patrz mój pierwszy post w tym temacie i

> mondrala to Ty jesteś weż sobie katalog z częściami i w staw w

> ramki. Pozdrawiam.

Nie mota się z tą skrzynią. Ja kupiłem przegub, który oddałem bo nie pasował (za duży rzeczywiście), bo nie wiedziałem że montowano 2 typy skrzyń biegów.

Napisano

> Nie mota się z tą skrzynią. Ja kupiłem przegub, który oddałem bo nie

> pasował (za duży rzeczywiście), bo nie wiedziałem że montowano 2

> typy skrzyń biegów.

To nie było do Ciebie z tym motaniem, weź stary w ręke i poprostu wymień to chyba najlepsze wyjście. Pozdrawiam.

Napisano

W 1.4 były montowane dwa typy skrzyń.Oznaczenia ich są wytłoczone bodajże pod lewą półośką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.