Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubytki oleju

Featured Replies

Napisano

Witam!

Sprawa jest taka: autko 3,5 letnie; przebieg ok. 70 kkm i od jakiegoś czasu (powiedzmy od 50 kkm) ubywa oleju i mam wrażenie, że jest coraz gorzej confused.gif Od nowości zalewany półsyntetykiem -początkowo 10W-30 od 30 kkm 10W-40. Obecnie wlany Midland i tu pytanie: czy może olej jakiś trefny hmm.gif i przez to się zużywa?

Silnik suchutki, żadnych plam czy przecieków. Planuję na próbę kupić jakiś naprawdę porządny typu Mobil i zobaczyć czy też tak będzie znikał. Tylko nie wiem czy to ma sens?

Normalnie już mnie angryfire.gifklnie.gifklnie.gifklnie.gif właśnie po to kupiłem nowy samochód palacz.gif żeby nie mieć takich problemów a tu sciana.gif

Wczoraj jeszcze teść mnie dobił, jego Felicia z przebiegiem 100 kkm od wymiany do wymiany ŻADNYCH dolewek a na bagnecie poziom jak w dniu zalania.

Napisano

> Witam!

> Sprawa jest taka: autko 3,5 letnie; przebieg ok. 70 kkm i od jakiegoś

> czasu (powiedzmy od 50 kkm) ubywa oleju i mam wrażenie, że jest

> coraz gorzej Od nowości zalewany półsyntetykiem -początkowo

> 10W-30 od 30 kkm 10W-40. Obecnie wlany Midland i tu pytanie: czy

> może olej jakiś trefny i przez to się zużywa?

Kwestia ile i co ile dolewasz? A czemu polsyntetyk a nie syntetyk? Zreszta wiesz... Midland to mistrzostwo swiata na pewno nie jest.

Napisano
  • Autor

Dużo ubywa! Dziś patrzyłem i jest poniżej minimum yikes.gif a przejechane od zalania ok. 3 000. I raczej za ostro się nie jeździ.

Napisano
  • Autor

A półsyntetyk był zalany we fabryce i tak zostało. Też się dziwię czemu niektóre Matizy mają fabrycznie syntetyk a inne półsyntetyk.

Napisano

> Witam!

Każdy olej silnikowy "się zużywa"

> Silnik suchutki, żadnych plam czy przecieków. Planuję na próbę kupić

> jakiś naprawdę porządny typu Mobil i zobaczyć czy też tak będzie

> znikał. Tylko nie wiem czy to ma sens?

Podejrzewam, że też będzie znikał

> Normalnie już mnie właśnie po to kupiłem nowy samochód żeby

> nie mieć takich problemów a tu

Najważniejsze, nie napisałeś ile tego oleju znika, ile dolewasz, może wszystko mieści się w normie. To że auto "bierze" olej jest naturalnym procesem, to normalne. Kwestia tylko ile, fakt ze producenci w pewnym sensie się zabezpieczają i podają za normę spalanie oleju na poziomie 07-1l/1000km co jest przesada (przy zwykłym użytkowaniu samochodu)

> Wczoraj jeszcze teść mnie dobił, jego Felicia z przebiegiem 100 kkm

> od wymiany do wymiany ŻADNYCH dolewek a na bagnecie poziom jak w

> dniu zalania.

tak, a u mnie na dodatek produkuje swieżutki syntetyk z półsyntetyka. Tak poważnie jest to możliwe ale przy ściśle określonych warunkach gdyż jak już zostało powiedziane spalanie oleju to naturalny proces. Możliwe ze spalanie jest tak małe, że praktycznie nie zauważalne, bagnet do precyzyjnych urządzeń pomiarowych nie należy.

pzdr.

Napisano

może jak był nowy kolega go dobrze nie dotarł tylko odrazu po garach dawał i się pierścionki zapiekły albo co.

ps. bije twojego teścia na głowę

- megane 1,4benz 200tkm i ani kropli dolewki

-astra 1,7dtl 250tkm i bez dolewek

oba na lotosie mineralnym od kiedy sa u mnie w rodzinie, a trochę już sa

Napisano

> Dużo ubywa! Dziś patrzyłem i jest poniżej minimum a przejechane od

> zalania ok. 3 000. I raczej za ostro się nie jeździ.

zakładając, że zalane było "do polowy" oznaczenia na bagnecie, wychodzi ze spalił ci około 0,5l/3000kkm, tragedii nie ma ale fakt sporo przy spokojnej jeździe.

Pamiętajmy, że silnik silnikowi nie równy. Z twojej wypowiedzi wynika że znikanie zaczęło się przy 20kkm przebiegu, nie miałeś wtedy gwarancji nie probowałeś interweniować?

pzdr.

Napisano
  • Autor

> > - megane 1,4benz 200tkm i ani kropli dolewki

> -astra 1,7dtl 250tkm i bez dolewek

Ano właśnie i to jest odpowiedź na to co producenci piszą, że ma prawo do litra na 1000 itd.

Mało kto jednak w stosunkowo młodym samochodzie dolewa olej. Jak tak dalej pójdzie to przy 150 kkm remont albo złom sick.gif

Albo nie przegap jedynej takiej okazji na allegro! matiz jak nowy, stan idealny niski przebieg ....

Napisano
  • Autor

> . Z twojej wypowiedzi wynika

> że znikanie zaczęło się przy 20kkm przebiegu, nie miałeś wtedy

> gwarancji nie probowałeś interweniować?

> pzdr.

Może wyraziłem się nieprecyzyjnie. mam w tej chwili ok. 70 kkm a zaczęło się przy 50 kkm.

Napisano

> Może wyraziłem się nieprecyzyjnie. mam w tej chwili ok. 70 kkm a

> zaczęło się przy 50 kkm.

hmm... wiem, że to irytujące (dolewanie oleju) ale jeżeli nic innego złego się nie dzieje to nic tylko dolewać (małe koszty) i śmigać. Remont silnika w tym przypadku jest wysoce nieopłacalny. No zostaje ci jeszcze sytuacja jak wyżej, czyli sprzedaż matiza w idealnym stanie który nie bierze ani kropelki.

pzdr.

Napisano

> Witam!

A jak wygląda rura wydechowa, bo u mojego wujka w matizie czarna od smoły i silnik też łyka olej (przejechane 50kkm). Szwagier ma podobnie (też czarny wydech), tylko przebieg trochę większy.

Ten olej 10W-30 to pewnie lałeś oryginał Daewoo, który w naszym klimacie podobno ani na zime ani na lato dobry nie jest. Koledze zaraz na pierwszym przeglądzie zalali Mobilem 5W-50 i silnik mimo, że ma 100kkm nie bierze oleju, a rura bez osadów. Widać matiz mimo prostej konstrukcji silnika potrzebuje dobrego oleju niewiem.gif.

Napisano

Ja tam specem, nie jestem, ale z tego co wiem, Matiz ma mały (0.8) 3 cylindrowy silnik, za to chyba dosyć wysilony, bo z tej pojemności i liczby cylindrów ma ponad 50KM mocy, czyli mniej więcej tyle, ile np. SC z silnika 1.1. Wydaje mi się, że do takiego silnika właśnie potrzebny jest dobry olej, a silnik musi trochę podbierać.

Napisano

Piszesz o Matizie jak rozumiem. U mnie w Matizie też przy około 70 tys zniknął olej. Piszę zniknął bo w pewnym momencie brał 1 litr na 500 km hehe.gif

Skończyło się remontem silnika, na szczęście w Matizie drogo nie wyszło smile.gif A zaczęło się jak mi powiedziano od wypalenia uszczelniaczy zaworowych czy jak się to tam nazywa. U mnie też nie bardzo widać było żeby coś się popsuło, po prostu olej się spalał, troszkę dymił, ale nie oczekuj że dym będzie jak za Syreną czy Wartburgiem smile.gif

Na Twoim miejscu oddałbym go mechanikowi do przeglądu i sprawa się wyjaśni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.