Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówna praca silnika

Featured Replies

Napisano

Co poradzicie na nierówną pracę silnika. Swiece i filtr powietrza mają 6 tys. przejechane, kable nowe, krokowiec wyczyszczony, a silnikiem trzęsie czy to na gazie czy na benzynie. Moze cos podregulowac trzeba? Dodam, ze mam to od jakiegoś czasu bo kiedyś chodził cacy, przy moim marnym słuchu zastanawiałem sie czasem czy silnik pracuje, tak równiutko i cicho chodził.

A i jeszcze jedno, jak sie nagrzeje to jest to bardziej odczuwalne niz jak jest zimny.

hmm.gif

Napisano

> sprawdz kompresje oraz poduszki silnika i skrzyni.

jets spora szansa ze na którymś garze jest niższe ciś nienie i dlatego nie równo chodzi.

Niestety tak jest prawdopodobnie u mnie

Napisano

Podepne sie pod temat.Witam.U mnie wystepuje taka przypadłość od okolo tygodnia,mianowicie silnik na benzin chodzi rowno w gornym zakresie obrotów na luzie,tzn na ucho bo obrotka nie posiadam,niemniej nie sa to wysokie obroty.Gwarantuja stabilna prace silnika.Co mnie boli to to ,ze wlasnie od tygodnia ni stad ni zowad spadaja obroty w dól aż do trzesawki silnikiem by za moment doslownie wrocic do pierwotnego stanu.Przypomina to połamplitude z tym iz jest ona malejaca.Czyli raz OK za moment DÓŁ,po czym znowu OK.Podzespoły wymienione ,więc gdzie szukac?.

Napisano
  • Autor

> Może łapać lewe powietrze.

Ale skąd? Na forum było kiedyś cos o jakimś wezyku dochodzącym do serwa (chyba ze cos pomyliłem) i do kolektora dolotowego, ale nie wiem co ma serwo z tym wspólnego i nie wiem o który wezyk chodzi. Moze ktos ma zdjęcie, na którym mógłby zaznaczyć konkretnie , które elementy sprawdzić. Z góry dzieki.

A i jeszcze taka sprawa jak załącza sie wam wiatrak chłodnicy to silnik zwieksza ilosc paliwa (oczywiste) ale czy u was tez jest to wyczuwalne w kabinie tzn. bardziej telepie silnikiem. hmm.gif

Napisano

Musisz niestety sprawdzić wszystkie wężyki i uszczelki między wtryskiwaczem i blokiem silnika. Serwo to taki "garnek" założony na pompę hamulcową (na niej jest zbiorniczek płynu). Z tego "garnka" wychodzi twarda zbrojona rurka i idzie do kolektora dolotowego. Trzeba sprawdzić oba jej końce. (odpinamy krokowego i smarujemy benzynką wszyskie połączenia)

Co do wentylatora chłodnicy. U mnie tylko na chwilkę silnik zwalnia, potem pracuje normalnie, nic nie telepie.

Napisano
  • Autor

> Musisz niestety sprawdzić wszystkie wężyki i uszczelki między

> wtryskiwaczem i blokiem silnika. Serwo to taki "garnek" założony

> na pompę hamulcową (na niej jest zbiorniczek płynu). Z tego

> "garnka" wychodzi twarda zbrojona rurka i idzie do kolektora

> dolotowego. Trzeba sprawdzić oba jej końce. (odpinamy krokowego

> i smarujemy benzynką wszyskie połączenia)

> Co do wentylatora chłodnicy. U mnie tylko na chwilkę silnik zwalnia,

> potem pracuje normalnie, nic nie telepie.

Dzieki za objasnienia (wyjasnie ze wiem co to serwo) waytogo.gif

Ale tak mnie zastanawia po co łączyc serwo z kolektorem dolotowym hmm.gif

A jakie ma znaczenie posmarowanie krokowca benzyną (tzn uszczelnien, chodzi o oring)?

Napisano

> Dzieki za objasnienia (wyjasnie ze wiem co to serwo)

> Ale tak mnie zastanawia po co łączyc serwo z kolektorem dolotowym

serwo działa dzięki podciśnieniu z kolektora dolotowego

> A jakie ma znaczenie posmarowanie krokowca benzyną (tzn uszczelnien,

> chodzi o oring)?

nie krokowca tylko wszystkich połączeń rurek podciśnieniowych.

Napisano
  • Autor

> serwo działa dzięki podciśnieniu z kolektora dolotowego

> nie krokowca tylko wszystkich połączeń rurek podciśnieniowych.

No własnie miałem sie ptytać jak sprawdzićtę nieszczelność?

Takie posmarowanie pomoze mi w jakis sposób. Sorry, ze tak wnikam ale kiedys sobie oglądałem te rurkę, ona jest jakby z plastiku i w miejscach zgięcia ma kakie karby (jak rurka do napoi). Ewentualnie jak znajde to jak uszczelnić te miejsca?

Napisano

Odłączasz krokowego, żeby nie regulował obrotów.

Smarujesz wszystkie połączenia, złączki, zaciski, uszczelki itd benzyną. Jeśli będzie nieszczelność to silnik zassie przez nią benzynę i trochę przyspieszy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.