Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czerwone swiatlo

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj jade sobie do pracy i na jednym ze skrzyzowan oczywista awaria - zamiast samych zoltych pulsuje zolte z czerwonym. NIkt sie tym specjalnie nie przejmuje, ale chyba wg przepisow kazdy powinien sie zatrzymac i czekac (pulsujace czerwone oznacza STOP). Co myslicie, teoretyczne busted.gif moze z pocalowaniem reki wlepic mi mandat za jazde na czerwonym nie? (pomijajac aspekt praktyczny wzgledem przepisow jest to w porzadku).

A propos jeszcze pulsujacego czerwonego - refleksja ogolna:

czesto zdarza sie na przejazdach itd. ze ludzie w ogole go nie respektuja, np. jest przejazd ze szlabanem i swiatlem i szlaban otwarty a swiatlo mryga - czyli STOP, a wszyscy jada. To samo jak nie ma szlabanu - swiatlo mryga + znak stop i wszyscy jada...

Nie wiem z czego to wynika, z niewiedzy czy ignorancji?

Napisano

> A propos jeszcze pulsujacego czerwonego - refleksja ogolna:

> czesto zdarza sie na przejazdach itd. ze ludzie w ogole go nie

> respektuja, np. jest przejazd ze szlabanem i swiatlem i szlaban

> otwarty a swiatlo mryga - czyli STOP, a wszyscy jada. To samo

> jak nie ma szlabanu - swiatlo mryga + znak stop i wszyscy

> jada...

> Nie wiem z czego to wynika, z niewiedzy czy ignorancji?

Wynika to z często z braku związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy tym światłem a przejazdem pociągu.

Np przejazd kolejowy przez tory WKD przy stacji Komorów - światło sobie mryga jak pociąg stoi na stacji, a że pociąg tam kończy bieg, to stoi czasami i pół godziny, a przez ten czas światełko sobie mryga.

Podobnie jest na innych przejazdach WKD - światełko se mryga, pociągu nie widaćbo pędzi z zawrotną prędkością maksymalną 40 km/h, a czujnik jest tak daleko od przejazdu, jakby jechał 200 km/h. Poza tym na WKD zawsze przed przejazdem jest jeszcze stacja i pociąg nim dojedzie do przejazdu, to jeszcze stoi 30 sek na przystanku, a światełko sobie dalej wesoło mryga, a kierowcy leją na nie ciepłym moczem.

Takie światełko - sugestia.

Napisano

> Dzisiaj jade sobie do pracy i na jednym ze skrzyzowan oczywista

> awaria - zamiast samych zoltych pulsuje zolte z czerwonym. NIkt

czyżby było to skrzyżowanie przy pomniku lotnika??

Napisano
  • Autor

To to ja rozumiem, ale:

- nie wszyscy sa "tutejsi" i nie musza wiedziec

- mandat mozna za to dostac.. frown.gif

Napisano
  • Autor

> czyżby było to skrzyżowanie przy pomniku lotnika??

Nie, Jerozolimskie/Smiglowca przy reducie.

Napisano

Ba, kiedyś przy Hali Wola była inna akcja - sygnalizacja "świeciła się" prawidłowo, ale ....... światła się w ogóle nie zmieniały!!! icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

To były dopiero jazdy!!!

Jadący na zielonym, niczego nie świadomi (bo nie czekali, więc nie wiedzieli o awarii) jechali sobie jak Pan Bóg przykazał, a tu icon_eek.gif z poprzecznej ludzie się wpychają na czerwonym... blush.gif

Złapałem za telefon na 112 i jak wracałem kilkanaście minut później migało już żółte. Po jakims czasie wszystko wróciło do normy.

Pozdr. P.

Napisano

> To to ja rozumiem, ale:

> - nie wszyscy sa "tutejsi" i nie musza wiedziec

> - mandat mozna za to dostac..

Od kogo?

Bo policja też na to leje. Gdy ktos zamiejscowy zatrzyma się na czerwonym w Komorowie, to wszyscy trąbią na niego. Policja też robi to samo.

Zgłaszałem kiedyś tą sprawę i do gazety i na policję i wszyscy mają to gdzieś.

A raz był wypadek - koleś widział, że jest czerwone światło, widział, ze kolejka stoi na stacji i ruszać się nie zamierza, wjechał na przejazd prosto pod pociąg jadący z drugiej strony.

Po prostu - widzisz czerwone światło, to sie zatrzymaj i rozejrzyj, czy nic nie jedzie, a jak nic nie jedzie - jedz dale. I tak wszyscy robią na przejazdach WKD.

Napisano

> Dzisiaj jade sobie do pracy i na jednym ze skrzyzowan oczywista

> awaria - zamiast samych zoltych pulsuje zolte z czerwonym. NIkt

> sie tym specjalnie nie przejmuje, ale chyba wg przepisow kazdy

> powinien sie zatrzymac i czekac (pulsujace czerwone oznacza

> STOP). Co myslicie, teoretyczne moze z pocalowaniem reki wlepic

> mi mandat za jazde na czerwonym nie?

a moze by tak jechac skokami rotfl.gif jak swiatlo czerwone swieci to sie zatrzymac jak gasnie to ruszac zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> a moze by tak jechac skokami jak swiatlo czerwone swieci to sie

> zatrzymac jak gasnie to ruszac

Mniej wiecej tak jak pulsuje zolte -> uwazac-nie uwazac. grinser006.gif

Napisano

IMO to całkowity zanik instynktu samozachowawczego. Mnie z kolei denerwuje ruszanie samochodów oczekujących na przejeździe, gdy tylko rogatki zaczynają się podnosić, a jeszcze świeci się czerwone światło. W PoRD jest wyraźny zapis mówiący, że (cytat z pamięci) zabrania się wjazdu na przejazd kolejowy gdy opuszczanie zapór zostało rozpoczęte lub ich podnoszenie nie zostało zakończone. Kilka razy zostałem strąbiony gdy czekałem na całkowite podniesienie się rogatek i wyłączenie czerwonego światła. Czy naprawdę kogoś zbawi te 5 sekund?

Inną sprawą jest wjazd na przejazd przy braku widoczności torów. Niemal codziennie przejeżdżam przez taki przejazd - z jednej strony widoczność jest znakomita i tory widać na odległość kilkuset metrów. Gdy jedziemy z drugiej strony, widok zasłaniają budynki stacyjne i nastawnia, a tory na odległość większą niż kilknaście metrów widać dopiero w czasie wjazdu na przejazd. Obserwuję tam, że praktycznie nikt nie zwalnia, wszyscy mają całkowite zaufanie do rogatek i sygnalizacji (sterowanych ręcznie przez operatora nastawni). A gdy jadąc tam zwalniam do około 20 km/h, często jestem wyprzedzany na przejeździe. Jakoś śmierć na przjezdach kolejowych przy podniesionych rogatkach, nawet tak medialna jak śmierć znanego rajdowca, nikogo nie uczy rozumu.

Napisano

> A propos jeszcze pulsujacego czerwonego - refleksja ogolna:

> czesto zdarza sie na przejazdach itd. ze ludzie w ogole go nie

> respektuja, np. jest przejazd ze szlabanem i swiatlem i szlaban

> otwarty a swiatlo mryga - czyli STOP, a wszyscy jada. To samo

> jak nie ma szlabanu - swiatlo mryga + znak stop i wszyscy

> jada...

Z GŁUPOTY !!! - bo inaczej tego nazwać nie można.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.