Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra F problem chyba z rozrusznikiem

Featured Replies

Napisano

witam

w bolidzie astra F 1,4 60KM mam problem chyba z rozrusznikiem...otóż jak przekręcam kluczyk silnik zapali - puszczam kluczyk coś dalej rzegocze jakby rozrusznik nie odbijał czy coś?? dalej chodzi jakbym cały czas kręcił rozrusznikiem, nie wiem jak się do tego zabrac? miał może ktoś podobny problem?

Napisano

najprawdopodobniej to bedzie rozrusznik. poprostu zawiesza sie bendiks, no niestety trzeba wyciągać rozrusznik.

Napisano

> najprawdopodobniej to bedzie rozrusznik. poprostu zawiesza sie

> bendiks, no niestety trzeba wyciągać rozrusznik.

Trzeba wyciagnac i to jak najszybciej. Bo pozniej moze byc za pozno dla rozrusznika.

Napisano
  • Autor

ile kosztuje takowy rozrusznik? , qrcze mam dwie lewe rece wink.gif i nie wiem czy sobie poradze z wyjaciem rozrusznika... chyba bede musial tak pojechac z 10 km do mechanika.. ciekawe czy dojade?

Napisano

Witam!

Miałem to samo z tym silnikiem, pewnego razu zapalam i słyszę jakiś dźwiek myślę pewno wentylator (silnik gorący)no i jadę,

w między czasie chcę włączyć dmuchawę a tu nic nie działa pomyślałem pewnie bezpiecznik, po ok. 8 km nagle smród, dym spod maski szybko zjechałem akurat na parking, maska do góry, pełno dymu naszczęście że się nie zaczą palić, odłączam akumulator zaglądam no i patrzę rozrusznik się zjarał.

Odkręciłem go kable zaizolowałem, odpaliłem na pych i do domu, dmuchawa działała, na następny dzień pojechałem z kolegą na szrot i kupiłem za 150 PLN używany i narazie jast ok.

Dziwne jest to, że niebyło go prawie słychać jak się nie wyłączył.

Później się okazało, że winna była stacyjka.

Napisano

> witam

> w bolidzie astra F 1,4 60KM mam problem chyba z rozrusznikiem...otóż

> jak przekręcam kluczyk silnik zapali - puszczam kluczyk coś

> dalej rzegocze jakby rozrusznik nie odbijał czy coś?? dalej

> chodzi jakbym cały czas kręcił rozrusznikiem, nie wiem jak się

> do tego zabrac? miał może ktoś podobny problem?

prawdopodobnie zawiesza się wyłącznik elektromagnetyczny albo zębnik . Jest też mała możliwość , że uszkodzona jest stacyjka . Wykręć rozrusznik i zobacz czy cofa się zębnik . W razie wątpliwości możesz zanieść sam rozrusznik do naprawy , zaoszczędzisz na kosztach demontażu .

Napisano

> ile kosztuje takowy rozrusznik? , qrcze mam dwie lewe rece i nie

> wiem czy sobie poradze z wyjaciem rozrusznika... chyba bede

> musial tak pojechac z 10 km do mechanika.. ciekawe czy dojade?

Ostatnio przerabiałem temat...

Samo wyjęcie jest o tyle trudne że jest średnio kiepski dostęp do rozrusznika (ja wyciągałem od góry bo nie mam kanału ale Etzold poleca wyciągać z kanału, bo widocznie jest lepszy dostęp). W 1,4 do odkręcenia są 2 śruby mocujące i dwie śrubki trzymające kabelki.Po odkręceniu śrub mocujących może być niespodzianka że dalej się będzie twardo trzymał wystarczy wtedy go podważyć i pójdzie.

Mój rozrusznik w ogóle nie kręcił naprawa wyszła 165 pln (nowe sprzęgiełko, tulejki i coś jeszcze + czyszczenie i przetoczenie) .

Nowy kosztował chyba 246pln a regenerowany "na wymiane" coś koło 200.

Pozdrawiam.

Napisano

> ile kosztuje takowy rozrusznik? , qrcze mam dwie lewe rece i nie

parę dni temu wyciągałem u siebie z silnika 1.6 . Robiłem to na zwykłym podnośniku , bez kanału . Problem miałem z odkręceniem górnej śruby mocującej bo jest do niej bardzo kiepski dostęp - jest w szczelinie między blokiem silnika a obudową rozrusznika i od góry jest jeszcze rura układu chłodzenia . Ale da się ją odkręcić od góry za pomocą oczkowej 13 . Zostaje potem jedna śruba od dołu i 2 kable . Oczywiście trzeba wcześniej odłączyć aku .

Napisano

U mnie też słyszałem że się nie cofa od razu (szczególnie gdy zrobiło się troche chłodniej). Wystarczyło go wykręcić, przeczyścić i nasmarować (za głowę się złapałem jak zobaczyłem ile brudu tam może być). Jak narazie działa bez zarzutu.

Napisano

> nie

Po odpaleniu spróbuj postukać w rozrusznik (lekko) młotkiem, czy prętem metalowym. Jeśli odskoczy to jedź do mechanika/elektryka i demontujcie. Jeśli nie odskoczy, to chyba nie dojedziesz i będziesz musiał zdemontować sam.

Napisano

u mnie podobne objawy wystepuja co u kolego tylko ze ja jak odpale silnik to ten odglos zanika po 2-3 sek. tez sie zastanawialem co to moze byc?? bo gdy silnik jest cieply to w wiekszosci przypadków nie slychac nic a gdy wystygnie to jest ten odgłos (i jest on napewno z rozrusznika a nie z regulatorow luzu zaworów). zastanawiam sie czy wyciagni9ecie i przeczyszczenie go we wlasnym zakresie załatwi sprawe czy trzeba odsdac do regeneracji??

Napisano

> u mnie podobne objawy wystepuja co u kolego tylko ze ja jak odpale

> silnik to ten odglos zanika po 2-3 sek. tez sie zastanawialem co

> to moze byc?? bo gdy silnik jest cieply to w wiekszosci

> przypadków nie slychac nic a gdy wystygnie to jest ten odgłos (i

> jest on napewno z rozrusznika a nie z regulatorow luzu zaworów).

> zastanawiam sie czy wyciagni9ecie i przeczyszczenie go we

> wlasnym zakresie załatwi sprawe czy trzeba odsdac do

> regeneracji??

najpewniej zębnik cofa się z opóźnieniem po odpaleniu silnika . Powinno wystarczyć nasmarowanie osi wirnika i zębnika w zaznaczonym na focie miejscu .

278055248-r.jpg

post-10906-14352477020456_thumb.jpg

Napisano

Potwierdzam miałem to samo i jak napisał kolwga wystarczyło wyczyścić, nasmarować i jest OK

Napisano

> Potwierdzam miałem to samo i jak napisał kolwga wystarczyło

> wyczyścić, nasmarować i jest OK

czyściłem ,przesamrowałem i dalej kiszka niby luzu nie ma jak jest około +10 stopni to wszystko ok a jak temperatura spadnie to coś sie przycina ,hmm co by tu zrobić (oprucz wymiany na nowy)

Napisano

> czyściłem ,przesamrowałem i dalej kiszka niby luzu nie ma jak jest

> około +10 stopni to wszystko ok a jak temperatura spadnie to coś

> sie przycina ,hmm co by tu zrobić (oprucz wymiany na nowy)

Można jeszcze rozciągnąc sprężynę (ta która powoduje wycofanie zazębnika)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.