Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Miejsce dla inwalidy + tabliczka z rejestracja

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam na osiedlu pewnego pana, ktory parkuje na kopercie dla inwalidow. Moznaby powiedziec, ze to jego miejsce parkingowe, bo pod tabliczka T-29 znajduje sie mala tabliczka z jego numerem rejestracyjnym.

Jesli ktos inny zaparkuje na tym miejscu, to gosciu ustawia sie za nim blokujac mu wyjazd.

Juz nie bede wnikal w szczegoly, ze to miejsce nie jest na przeciwko jego bloku, tylko pod rugiej stronie ulicy.

Ze zaden z niego inwalida, ani z jego zony. Spokojnie targa wieksze zakupy, dywany i co tam sie tylko da wsadzic do samochodu. Z tego co mi wiadomo, ma cos z palcem.

Tak wiec ani nie jezdzi na wozku, ani nie kuleje. Zwykly zdrowy czlowiek, ktory najwidoczniej ma jakies znajomosci.

W mojej najblizszej okolicy sa 2 takie miejsca. Jedno to tego pana o ktorym pisalem, drugie to pana ktory ledwo sie porusza i samochod musi prowadzic jego zona.

W tym przypadku rozumiem, ze mu sie miejsce nalezy i nikt tam nie parkuje poza tym jednym samochodem, bo wszyscy wiedza jaka jest sytacja.

U was tez jest taki element, ktory nie wiadomo skad i od kogo dostal uprawnienia inwalidzkie plus wlasne miejsce na parkingu?

Napisano

bycie inwalida nie koniecznie musi byc widoczne na zewnatrz

poza tym czy on ma papiery na to "prywatne" miejsce dla niepelnosprawnych?

a co jak stanie tam inny niepelnosprawny - tez go zastawia?

Napisano

> Witam,

> Mam na osiedlu pewnego pana, ktory parkuje na kopercie dla inwalidow.

> Moznaby powiedziec, ze to jego miejsce parkingowe, bo pod

> tabliczka T-29 znajduje sie mala tabliczka z jego numerem

> rejestracyjnym.

> Jesli ktos inny zaparkuje na tym miejscu, to gosciu ustawia sie za

> nim blokujac mu wyjazd.

> Juz nie bede wnikal w szczegoly, ze to miejsce nie jest na przeciwko

> jego bloku, tylko pod rugiej stronie ulicy.

> Ze zaden z niego inwalida, ani z jego zony. Spokojnie targa wieksze

> zakupy, dywany i co tam sie tylko da wsadzic do samochodu. Z

> tego co mi wiadomo, ma cos z palcem.

> Tak wiec ani nie jezdzi na wozku, ani nie kuleje. Zwykly zdrowy

> czlowiek, ktory najwidoczniej ma jakies znajomosci.

> W mojej najblizszej okolicy sa 2 takie miejsca. Jedno to tego pana o

> ktorym pisalem, drugie to pana ktory ledwo sie porusza i

> samochod musi prowadzic jego zona.

> W tym przypadku rozumiem, ze mu sie miejsce nalezy i nikt tam nie

> parkuje poza tym jednym samochodem, bo wszyscy wiedza jaka jest

> sytacja.

> U was tez jest taki element, ktory nie wiadomo skad i od kogo dostal

> uprawnienia inwalidzkie plus wlasne miejsce na parkingu?

A jaka formę własności ma to miejsce na którym on parkuje? To jest teren prywatny?

Napisano
  • Autor

> A jaka formę własności ma to miejsce na którym on parkuje? To jest

> teren prywatny?

Wydaje mi sie, ze wszystkie miejsca parkingowe jak i uliczki naleza do spoldzieli mieszkaniowej, ale to chyba nie ona ustala komu przydzielic miejsce parkingowe.

Zreszta u nas na osiedlu nie ma zasady, to miejsce jest moje wiec nie mozesz tu stawac.

Kazdy parkuje gdzie jest miejsce, ktos ma swoje wybrane miejsce to siedzi caly dzien w oknie i czeka az sie zwolni. Wtedy wychodzi i sobie przestawia wink.gif [jesli kilka takich osob]

Napisano
  • Autor

> bycie inwalida nie koniecznie musi byc widoczne na zewnatrz

> poza tym czy on ma papiery na to "prywatne" miejsce dla

> niepelnosprawnych?

> a co jak stanie tam inny niepelnosprawny - tez go zastawia?

Wiesz z tego co ludzie mowia, to gosciu ma cos z palcem.

Teraz chyba wyjechal gdzies na swieta, bo widze ze jego sasiedzi z klatki staja na tej jego kopercie.

Nie wiem czy ma na to miejsce papiery ale pewnie ma. Sam sobie zapewne nie zrobil tabliczki.

Jeszcze nie widzialem, zeby jakis inny niepelnosprawny parkowal na tym miejscu. Zreszta w pełni sprawni tez zadko tam parkuja, szczegolnie mieszkancy osiedla w pelni sprawni.

Nie kazdy lubi miec zablokowany samochod. Szczegolnie jak gosciu wyznaje zasade, ze to moje miejsce i nigdzie indziej nie bede parkowal mimo, ze inne miejsca sa wolne.

Aut na osiedlu przybywa, miejsc parkingowych niestety nie. Zreszta widac to bylo w okresie swiatecznym.

Napisano

jak ci sie chce to poszperaj, popytaj tu i tam i dowiedz sie czy on to miejsce ma legalnie

poza tym zastawianie aut jest chyba karalne?

Napisano

Typowy blokowy "dzień świra". hehe.gif

A z tym zastawianiem to do pierwszego razu - jak trafi na kogoś kto się zdenerwuje.

Napisano

można sobie wykupić miejsce parkingowe zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Typowy blokowy "dzień świra".

> A z tym zastawianiem to do pierwszego razu - jak trafi na kogoś kto

> się zdenerwuje.

Kolejne zastawienie zapewnie skonczy sie jedna wielka rysą do samej blachy. Juz kilka osob sobie to obiecalo, ze tym razem nie popuszczą.

Ja tam wole poszukać miejsca na innym parkingu niz meczyc sie z kims takim. Bo dosyc, ze zastawi ta osobe na kopercie, to jeszcze samochod obok. Nie ustawie sie prostopadle tylko bokiem.

Napisano

Poszukaj znajomego inwalidy i stań na tym miejscu.

Jak gość przyfurczy to go przerób na weterana "Pustynnej Burzy" i po problemie. Tabliczke z numerem to se każdy wywiesić może

Napisano

Najlepiej iść, napisać... do właściciela terenu i się dowiedzieć wink.gif

Napisano

do wlasciciela terenu idz i sie dowiesz wszystkiego, jesli nie ma parkingu wykupioneo to zastaw mu miejsce a jak cie zablokuje to dzwon na policje ok.gif

Napisano

> Najlepiej iść, napisać... do właściciela terenu i się dowiedzieć

D o k ł a d n i e tak.

Najpierw zdobądź info - zadymę zawsze zdążysz.

A tak BTW, jak się domyślam chodzi o znak T-29 ?

Quote:

Tabliczka informująca o miejscach dla pojazdów przewożących lub kierowanych przez osoby niepełnosprawne mające trudności w poruszaniu się

Nie dotyczy on tylko i wyłącznie inwalidów - dotyczy niepełnosprawnych - osób o orzeczonym stopniu niepełnosprawności.

Znam parę takich osób, że za Chiny Ludowe nikt nie powiedziałby, że są niepełnosprawne, albo mają trudności w poruszaniu się.

A tak niestety jest.

Napisano

u mnie pod blokiem jest takie jedno "imienne" miejsce parkingowe dla inwalidow, rodzina ma corke z uposledzeniem mozgowym, ale nie w tym rzecz

ktos kiedys zaparkowal na tym miejscu, kobieta wrocila autem i zastawila to miejsce, zadzwonila na policje, ze ktos jej miejsce zajal

policja przyjechala i jej wystawila mandat, za blokowanie drogi (jednokierunkowa jednopasmowa uliczka osiedlowa) 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Jeśli masz wątpliwości zwróć się do organów osiedla o wyjaśnienie.

Najlepiej na pismie. Potem stanąć na jego miejscu (jezeli nie ma do niego prawa), jak zablokuje tel. na 112 i pokazać pisemko ze SM.

Pozdr. P.

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi sie, ze wszystkie miejsca parkingowe jak i uliczki naleza

> do spoldzieli mieszkaniowej, ale to chyba nie ona ustala komu

> przydzielic miejsce parkingowe.

No to niby kto ma ustalać, jak nie właściciel? zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.