Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,7 D mk1

Featured Replies

Napisano

witam panowie w zwiazku ze lubuje sie w fiacikach a moje cc zostalo staranowane przez zuka zamierzam kupic autko do 10tys zl i zastanawiam sie nad punto mkI 1,7D chce cos oszczednego i niezawodnego , rozwazam tez mk1 1,1 55 lub 1,2 75 plus gaz ale wole diesel'a. i tak prosze napiszcie mi jaki to silnik, jak sie spisuje, ile pali i czy kupienie takiego 1,7D ma sens

Napisano

> witam panowie w zwiazku ze lubuje sie w fiacikach a moje cc zostalo

> staranowane przez zuka zamierzam kupic autko do 10tys zl i

> zastanawiam sie nad punto mkI 1,7D chce cos oszczednego i

> niezawodnego , rozwazam tez mk1 1,1 55 lub 1,2 75 plus gaz ale

> wole diesel'a. i tak prosze napiszcie mi jaki to silnik, jak sie

> spisuje, ile pali i czy kupienie takiego 1,7D ma sens

Widzę że nie tylko ja noszę się z zamiarem zmiany Cento zeby.GIF tylko że w moim przypadku jest to mk2

Napisano
  • Autor

ja nic nie zmieniam - jestem bez auta , dosc z gazami i dlatego szukam diesel'a

Napisano

> ja nic nie zmieniam - jestem bez auta , dosc z gazami i dlatego

> szukam diesel'a

za pol roku po zakupie takiego sztrucla będziesz mowił "dość z dielami,szukam LPG" rotfl.gif

Napisano

nie kupuj "wolnego ssaka" bo tylko sie zrazisz do diesla, to nie czasy golfa mkI i w123. jak diesla to tyko z turbinką przy zakupie dobrze sprawdzić i szanować. Co do 1.1 nie trzeba żadnego LPG zakładać oszczędny.. w miarę

Napisano
  • Autor

dlaczego tak mowisz ? kuzyn ma dwa auta z silnikiem 1,9D a teraz kupil trzecie i mowi ze innego by nie kupil. fakt ze to nie fiaty tylko cytryna i peugeot ale stare i z duzymi przebiegami. to co jest nie tak z 1,7TD fiata ?

Napisano

> to co jest nie tak z 1,7TD fiata ?

Chcesz kupic TD czy tylko D?Jezeli tylko D to tez nie polecam,glosno wolno,brrrr

w miare oaszczednie to fakt ale ja juz bym wolal 1.1 na PB,przynajmniej mozna liczyc na autko z mniejszym kilometrobiegiem,tak czy inaczej zycze udanego zakupu brawo.gif

Napisano
  • Autor

Co do 1.1 nie trzeba

> żadnego LPG zakładać oszczędny.. w miarę

no 8l po miescie jak nic zlosnik.gif kolega ma ja tyle samo padaka 1,6 spale a mam weekend zlosnik.gif dlatego chcialem TD punto ale nigdy nawet takiego nie widzialem na oczy i dlatego sie pytam co to za sztuka zlosnik.gif

Napisano

> Co do 1.1 nie trzeba

> no 8l po miescie jak nic kolega ma ja tyle samo padaka 1,6 spale a

> mam weekend dlatego chcialem TD punto ale nigdy nawet takiego

> nie widzialem na oczy i dlatego sie pytam co to za sztuka

no jak TD to ok można brać tylko uważać przy kupnie co by nie wtopić i będzie ok ..., no nie mów że 8L to dużo ? ja może zagazował bym jak palił by 14L. Kupuj boćka i jazda... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

przywyklem do 7l gazu na 100km moim cc903 zlosnik.gif dlatego 8l beny to sporo zlosnik.gif hmmmmm czekam na jakiegos uzytkownika 1,7TD ze mi zachwali tego makarona jakos zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

a to 6speed to fajna maszyna ?

Napisano

chcialem TD punto ale nigdy nawet takiego

> nie widzialem na oczy i dlatego sie pytam co to za sztuka

Znalazlem forumowicza yay.gif który ma 1.7 TD,mozesz go troszke pomęczyc devil.gifJEGO LOGIN: palmer_SC

Napisano

> a to 6speed to fajna maszyna ?

do miasta ok, lepsiejsza przyspieszka biglaugh.gif niż normalny 1.1 ogólnie z silnikiem problemów jeszcze nigdy nie miałem (po 50 kkm wymieniony altek. TTTM)

Napisano
  • Autor

bo z 1,1 to zadko problemy sa zlosnik.gif

Napisano

Tak jak napisalem Ci na priv'ie..Wedlug mnie kropek 1,7TD to REWELACYJNE autko z bardzo dobrym silnikiem(tylko trzeba uwazac zeby padliny nie kupic crazy.gif

i texty yaboll'a w stylu " za pol roku po zakupie takiego sztrucla będziesz mowił "dość z dielami,szukam LPG" i jego 10tys kropkiem mozna traktowac jako zart bo ja kropka wlasnie diesla mam pare miesiecy i zrobilem prawie 10 tysiecy i to wlasnie dieslem!!

Ja smialo polecam to autko!!!!A lpg..zobaczymy czy tak bedziecie polecali LPG po nowym roku kiedy podniosa akcyze 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Tak jak napisalem Ci na priv'ie..Wedlug mnie kropek 1,7TD to

> REWELACYJNE autko z bardzo dobrym silnikiem(tylko trzeba uwazac

> zeby padliny nie kupic

90% tych aut to padliny

> i texty yaboll'a w stylu " za pol roku po zakupie takiego sztrucla

> będziesz mowił "dość z dielami,szukam LPG" i jego 10tys

> kropkiem mozna traktowac jako zart

jako żart można pewnie traktować też moje 290 000 km starym kropkiem... hehe.gif

bo ja kropka wlasnie diesla

> mam pare miesiecy i zrobilem prawie 10 tysiecy i to wlasnie

> dieslem!!

wyjątkowo duzy przebieg...rotfl.gif

> Ja smialo polecam to autko!!!!A lpg..zobaczymy czy tak bedziecie

> polecali LPG po nowym roku kiedy podniosa akcyze

bzdura z akcyzą,niczym z "Faktu"...rotfl.gif

Napisano

> dlaczego tak mowisz ? kuzyn ma dwa auta z silnikiem 1,9D a teraz

> kupil trzecie i mowi ze innego by nie kupil. fakt ze to nie

> fiaty tylko cytryna i peugeot ale stare i z duzymi przebiegami.

> to co jest nie tak z 1,7TD fiata ?

znajdz takie auto w normalnym stanie...smirk.gif

Napisano

> znajdz takie auto w normalnym stanie...

A no widzisz ja jakos znalazlem smile.gif a mowienie ze 90% to padilny to to samo moge powiedziec o niektorych benzynowych z LPG biglaugh.gif gdzie koniki poszly do piachu....co do zrobionych kilometrow to nie zamierzam sie tutaj z Toba klocic bo jesli chodzi o ilosc przejechanych kilometrow to jestem pewien ze zrobilem ich wiecej..ale jak mowilem nie zamierzam sie spierac grinser006.gif

Napisano

> witam panowie

20.GIF

> zastanawiam sie nad punto mkI 1,7D chce cos oszczednego

Gdzie ty widzisz tutaj oszczędność:

1. Cena: ON = Pb

2. Opłata: OC ON > PB

3. O wiele większe koszty utrzymania silnika: częstsze wymiany oleju, filtra paliwa, zabawy z ON zimowy i letni, problemy z odpalaniem zimą (palmer sc?) ze świeczkami żarowymi i filtrami.

> i

> niezawodnego

1,7 D = niezawodny hehe.gif; w tej cenie to ty starego zajeżdżonego strucla diesla dostaniesz

> , rozwazam tez mk1 1,1 55 lub 1,2 75 plus gaz

Ja bym szukał auta z tymi silnikami bez gazu. Mam 1,2 75 pali średnio 6.5 ltr benzyny/100 km, na trasie 5,2 ltr. Trzeba mieć ciężki but żeby spaliło powyżej 8 ltr.

> czy kupienie takiego 1,7D ma sens

Ekonomiczny żaden, użytkowy też (auto będzie mułowate w porównaniu z benzyną).

Pozdrawiam i życzę udanej zabawy sylwestrowej.

Napisano
  • Autor

hmmmm znam kilka 1,2 75 tek i jeszcze zaden uzytkownik mi nie powiedzial ze udalo mu sie spalic 5,2 l zlosnik.gif min to 6,5l w trasie kazdy mowi

Napisano

> hmmmm znam kilka 1,2 75 tek i jeszcze zaden uzytkownik mi nie

> powiedzial ze udalo mu sie spalic 5,2 l min to 6,5l w trasie

> kazdy mowi

Mi pali 6,5 ale w cyklu mieszanym po trasie to mialem 5,5,jechalem sam i tak w okolicach 100km/h zrobilem 273 km na 14 l paliwa

Napisano

> hmmmm znam kilka 1,2 75 tek i jeszcze zaden uzytkownik mi nie

> powiedzial ze udalo mu sie spalic 5,2 l min to 6,5l w trasie

> kazdy mowi

jak jadą 80km/h to maja, szukaj dobrego diesla !

Napisano
  • Autor

no wlasnie ja w moim cc 900 jak smigalem na benie to po trasie przy szybkim ladowaniu 7l musowo jak pykalem sam 70-80 to wtedy ponizej 6l ale kto to jedzie zawsze sam i do tego 80km/h bez zadnego wyprzedzania zlosnik.gif to sa niemal warunki laboratoryjne

Napisano

> no wlasnie ja w moim cc 900 jak smigalem na benie to po trasie przy

> szybkim ladowaniu 7l musowo jak pykalem sam 70-80 to wtedy

> ponizej 6l ale kto to jedzie zawsze sam i do tego 80km/h bez

> zadnego wyprzedzania to sa niemal warunki laboratoryjne

Dokladnie!!!..No w zyciu nie uwierze ze tyle pali w miescie(chyba ze miasto ma 2km w prostej i koniec miasta wink.gif

Tak jak powiedzial bjo1..szukaj dobrego diesla a bedziesz zadowolony!! biglaugh.gif

Napisano

> 2. Opłata: OC ON > noPb

Za diesla masz zniżkę na OC...

> 3. O wiele większe koszty utrzymania silnika:

> częstsze wymiany oleju, filtra paliwa,

To prawda

> zabawy z ON zimowy i letni, problemy z odpalaniem zimą

> (palmer sc?) ze świeczkami żarowymi i filtrami.

Jak jeździsz to na czas spalisz letnie paliwo a zimaą na stacjach jest tylko zimowe, więc żadnych zabaw nie ma. Świece wymienia się dużo żadziej niż na noPb, nie wspominając o LPG.

> Mam 1,2 75 pali średnio

> 6.5 ltr benzyny/100 km, na trasie 5,2 ltr. Trzeba mieć ciężki

> but żeby spaliło powyżej 8 ltr.

Mi po mieście przy jeździe na światłach nie schodzi poniżej 9 l/100km a zeszłej zimy jak były mrozy to i ponad 10 bywało.

Napisano

> jak jadą 80km/h to maja, szukaj dobrego diesla !

screwy.gif Prędkość ekonomiczna mojego kropka na trasie to 100-110 km/h.

Napisano

> Dokladnie!!!..No w zyciu nie uwierze ze tyle pali w miescie(chyba ze

> miasto ma 2km w prostej i koniec miasta

> Tak jak powiedzial bjo1..szukaj dobrego diesla a bedziesz

> zadowolony!!

Jak się nie startuje spod świateł do następnych świateł i ma się założone dobre świece i kabelki, i tankuje się dobre paliwo to spokojnie tyle pali; mierzone nie na jednym zbiorniku paliwa koledzy palacz.gif

Napisano

> Prędkość ekonomiczna mojego kropka na trasie to 100-110 km/h.

a to my a trasie mówimy... MDo 1.8TD z 4 ludźmi bagażami 110-120 z wyprzedzanie bo ojciec wolniej nie jeździ 6L.

dla mnie diesel to wyższa szkoła jazdy o wiele badziej wole diesla od benzyny smile.gif a byle czym już jechałem

Napisano

> Za diesla masz zniżkę na OC...

Ale i tak wychodzi więcej hehe.gif

> Jak jeździsz to na czas spalisz letnie paliwo a zimaą na stacjach

> jest tylko zimowe, więc żadnych zabaw nie ma.

Ale jak się zimą zatankuje letnie paliwo chociaż sprzedawca twierdzi że jest zimowe to się zabawy zaczynają z parafiną, filtrami (kolego sprzedaję części do traktorów i tir'ów; nawet sobie nie wyobrażasz ile klientów przychodzi do mnie z filtrami paliwa zawalonymi parafiną sick.gif; i każdy twierdzi że zimowe paliwo tankował hehe.gif)

> Świece wymienia

> się dużo żadziej niż na noPb, nie wspominając o LPG.

są tu jeszcze wtryskiwacze i pompy paliwa które o wiele częściej odmawiają posłuszeństwa niż świece zapłonowe na PB.

> Mi po mieście przy jeździe na światłach nie schodzi poniżej 9 l/100km

> a zeszłej zimy jak były mrozy to i ponad 10 bywało.

zapłon do wymiany kolego; a może i nie tylko palacz.gif

Pozdrawiam. 20.GIF

Napisano

> a to my a trasie mówimy...

80 km/h na mieście to ja nie jeżdżę. Proszę czytać posty.

> MDo 1.8TD z 4 ludźmi bagażami 110-120 z

> wyprzedzanie bo ojciec wolniej nie jeździ 6L.

Normalne spalanie na trasie w moim aucie (nie ma czym się chwalić) wink.gif

> dla mnie diesel to wyższa szkoła jazdy o wiele badziej wole diesla od

> benzyny a byle czym już jechałem

Dla mnie silnik diesla to silnik do traktora albo ciężarówki. Najsilniejszy jest na niskich obrotach; na wysokich jest słaby. Oczywiście TD lub TDI mają te charakterystki lepsze, ale czy dla kolegi rozpoczynającego wątek nie chodziło czasami o zwykły wolnossący diesel. Proszę czytać; potem głos zabierać. cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Mi po mieście przy jeździe na światłach nie schodzi poniżej 9 l/100km

> a zeszłej zimy jak były mrozy to i ponad 10 bywało.

o wlasnie to sie slyszy do okola a nie 5 litrow zlosnik.gif takie rzeczy to w erze zlosnik.gif no to moje 1,6 w padace niezle sie prezentuje bo 10l w miescie i 8 w trasie

Napisano

> o wlasnie to sie slyszy do okola a nie 5 litrow takie rzeczy to w

> erze no to moje 1,6 w padace niezle sie prezentuje bo 10l w

> miescie i 8 w trasie

Mało koledzy więdzą przeto o charakterystyce ekonomicznej jazdy. wink.gif

Napisano

zdaje mi się ze zeszliśmy na początku na TD a nie na "wolne ssaki", a co do spalania Twojego a MDO to chyba bagażnik na kropkowy dach jeszcze musi być by tyle bagażu zabrać smile.gif i jednak trochę większy silnik smile.gif.

ok kończę bo i tak Ty na 100% nie przekonasz mnie do benzyny a ja Ciebie do TD wink.gif, a tu zrobimy tylko spam i tyle.. 30.GIF

P.S. a autor i tak zrobi po swojemu wink.gif

Napisano
  • Autor

> P.S. a autor i tak zrobi po swojemu

pociagiem bede smigal zlosnik.gif

Napisano

> Ale jak się zimą zatankuje letnie paliwo chociaż sprzedawca twierdzi

> że jest zimowe to się zabawy zaczynają z parafiną, filtrami

> (kolego sprzedaję części do traktorów i tir'ów; nawet sobie nie

> wyobrażasz ile klientów przychodzi do mnie z filtrami paliwa

> zawalonymi parafiną ; i każdy twierdzi że zimowe paliwo

> tankował )

> są tu jeszcze wtryskiwacze i pompy paliwa które o wiele częściej

> odmawiają posłuszeństwa niż świece zapłonowe na PB.

Ojciec ma Astrę II z turbodieslem i z paliwem jeszcze nie miał problemów, po prostu nic nie kombinuje i tankuje tylko na dużych, markowych stacjach (głównie BP).

> zapłon do wymiany kolego; a może i nie tylko

> Pozdrawiam.

Co masz na myśli pisząc zapłon? Rozmawiałem z kilkoma osobami eksploatującymi Kropki mk.1 75 w podobnych warunkach jak ja (wyłącznie miasto, dojazdy po 5-6km przez centrum) i też im tyle palą. ECU nie wykazuje błędów (o ile sam czegoś nie "rozepnę" , żeby był błąd).

Napisano

jonasz w Ty pewno w swoim kropku nigdy swiec nie wymieniasz tylko drucianka czyscisz i jeszcze moze dodatkowe KM masz z tego..To ze mi padly swiece to nie musi byc powod ze diesle sa drozsze(z czym sie nie zgadzam;) tylko ze poprzednia wlascicielka ich dlugo nie wymieniala i dlatego mi padly...never mind wink.gif

Parafine???...ja jezdze tirem od paru lat i jak lejesz paliwo na stacji a nie opal to jeszcze nigdy nie slyszalem zeby byly jakies problemy..

Jak ktos super powiedzial 20.GIF20.GIF..Ty nie przekonasz mnie do benzyny..ja Ciebie do diesla biglaugh.gif

Szczesliwego Nowego Roku...bezawaryjnej jazdy..duzo km i malo mandatow w nowym roku 20.GIF

Napisano

> Jak się nie startuje spod świateł do następnych świateł i ma się

> założone dobre świece i kabelki, i tankuje się dobre paliwo to

> spokojnie tyle pali; mierzone nie na jednym zbiorniku paliwa

> koledzy

mylisz pojecia; nie wiem co rozumiesz pod pojeciem miasto ale w moim przypadku to np dojazdy do pracy codziennie w godzinach szczytu 4km w jedna strone, 9skrzyzowan, 6 z sygnalizacja swietlna....i w takim trybie jazdy nie schodzi mi w zimie ponizej 10/100beny i 11,5/100 lpg a w lecie 8,5beny i 10lpg.

wiem jednak ze sa i tacy ktorzy zaliczaja po drodze miasto 5000 mieszkancow po 10 km trasy i pisza o spalaniu w cyklu mieszanym

pozdro

Napisano

ale cyrk z tymi paliwami letnio-zimowymi urządzacie icon_rolleyes.gif, jeżdze w pracy już 8 lat dieslami i jakoś nigdy nie miałem problemów zpaliwem w zimie czy w lecie, może w twoich rejonach sa takie problemy wink.gif

Napisano

> mylisz pojecia; nie wiem co rozumiesz pod pojeciem miasto ale w moim

> przypadku to np dojazdy do pracy codziennie w godzinach szczytu

> 4km w jedna strone, 9skrzyzowan, 6 z sygnalizacja swietlna....i

> w takim trybie jazdy nie schodzi mi w zimie ponizej 10/100beny i

> 11,5/100 lpg a w lecie 8,5beny i 10lpg.

> wiem jednak ze sa i tacy ktorzy zaliczaja po drodze miasto 5000

> mieszkancow po 10 km trasy i pisza o spalaniu w cyklu mieszanym

> pozdro

Cytuję moją wypowiedź:

> Mam 1,2 75 pali średnio 6.5 ltr benzyny/100 km, na trasie 5,2 ltr. Trzeba mieć ciężki but żeby spaliło powyżej 8 ltr.

Gdzie tu jest mowa o mieście? niewiem.gif

Pozdro...

Napisano

> ok kończę bo i tak Ty na 100% nie przekonasz mnie do benzyny a ja

> Ciebie do TD , a tu zrobimy tylko spam i tyle..

20.GIF

Napisano

> jonasz w Ty pewno w swoim kropku nigdy swiec nie wymieniasz tylko

> drucianka czyscisz i jeszcze moze dodatkowe KM masz z tego.

Kolega schodzi poniżej poziomu tej dyskusji. A szkoda... crazy.gif

> Parafine???...ja jezdze tirem od paru lat i jak lejesz paliwo na

> stacji a nie opal to jeszcze nigdy nie slyszalem zeby byly

> jakies problemy..

Jeżdżąc na opale nie ma problemów z wydzielaniem parafiny. To najlepsze paliwo na mróz. (w sumie tylko na mróz bo tak to strasznie zasiarczona breja jest). Mam sporo kolegów jeżdżących tir-ami i każdy stara się oszczędzać na zakupie paliwa i dlatego kupują tańszy ON, taka ekonomika biznesu)

> Jak ktos super powiedzial ..Ty nie przekonasz mnie do benzyny..ja

> Ciebie do diesla

> Szczesliwego Nowego Roku...bezawaryjnej jazdy..duzo km i malo

> mandatow w nowym roku

Pozdrawiam i Ja 20.GIF

Napisano

> niezawodnego , wole diesel'a. i tak prosze napiszcie mi jaki to silnik, jak sie

powitać

mam punto mk1 td od 2 lat. przejechałem nim ok 20 tkm. z silnikiem żadnych problemów.sama obsługa droższa od benzynowego - rozrząd,filtry, głośniejsza praca mułowatość w porównaniu do silnika 1,2 75 km.ja sobie chwalę, nie zależy mi na szybkim starcie - 90% jazda miejska (ok 50 tys mieszkańców).silnik 1,7 ma oc droższe niz 1,2. spalanie diesla w moim przypadku wynosi do max 6 - 7 l miasto w zależnosci ile było zimnych rozruchów. w trasach pali 5 -6 l ale full załadowany - wyjazdy wakacyjne.najlepsza prędkość podróżna to 110 km/h a max to ok 140 km/h.w sprawnym silniku diesla odpada okresowa wymiana świec i przewodów w/n.przy odrobinie chęci postoisz ok 20 min na cpn gdzie tankują tiry i kupisz paliwko za 2,5 - 2,8 zł za litr prosto z dystrybutora, tzw oszczędności.punto użytkuje żona, która razem z moja mama prowadzi działalnośc gastronomiczną.

mam jeszcze sc 0.9 które mam dla siebie na dojazdy do pracy - chwale je za niskie koszty oc - spalanie to 6,5 - 7 l .chce je zmienic na cos wiekszego i zgadnijna na co - na diesla.

uwaga - trudno znależć punto diesel w dobrym stanie.

jak masz pytania to pytaj

yay.gifpozdro

Napisano

> niezawodnego , rozwazam tez mk1 1,1 55 lub 1,2 75 plus gaz ale

> wole diesel'a. i tak prosze napiszcie mi jaki to silnik, jak sie

Punto 1 TD to moj 1 samochod, kupiony w zasadzie bez wielkiej znajomosci tematu wink.gif. Nie żałuje tego zakupu, jedyne co wymienilem w silniku przez 20kkm mojej jazdy to termostat - 180zl frown.gif. Teraz bede wymienial koncowki wtryskow (jak samochod wroci od blacharza: frown.gif ).

Acha na liczniku mam 164kkm przejechane. Jesli chodzi o inne koszty eksploatacji - filtry chyba w podobnej cenie co w benzynowych, tarcze, klocki, drozsze. Za to nie slyszalem żeby komuś w TD pękł alternator smile.gif.

Napisano

pomijając wszelkie inne wypowiedzi bo nie cche mi się z nikim kłócić wink.gif

swojego kropka kupiłem jakoś w czerwcu smile.gif wtedy miał 170 kkm przebiegu, teraz ma przebiegu koło 190 kkm

co moge powiedzieć po użytkowaniu przez 6 miesięcy. jeśli chodzi o "bezawaryjność", to z niekrytą dumą nieraz czytam o problemach a to z cewkami zapłonowymi, a to kablami WN, świecami, parownikami od LPG, silniczkami krokowymi etc. cieszę się że mnie one nie dotyczą. nie zdarzyła mi się jeszcze żadna awaria przez te pół roku. no, żarówka światła mijania mi się przepaliła 270751858-jezyk.gif olej wymieniam co jakieś 7 kkm profilaktycznie, nie zarzynam silnika, choć czasem lubię usłyszeć świst turbawki wink.gif

Vmax jaką udało mi się osiągnąć to 160 km/h, tu benzyna niewątpliwie okaże się lepsza no i chyba cichsza

może jestem dziwny ale mnie strasznie rajcuje ten powolny odgłos motoru na wolnych obrotach jump.gif

spalanie nie uciekło mi nigdy powyżej 8L i nie spadło poniżej 5 wink.gif dla mnei niewątpliwą zaletą jest bezproblemowe ruszanie samochodu na bezdechu (do korków lepszy tylko aftamat 270751858-jezyk.gif )

jeśli chodzi o problemy zimowe, nic o tym nie powiem bo zimy w tym roku nie ma smile.gif ale w zeszłym roku codziennie jeżdżąc koło 300 km dieslem w 20-30 stopniowych mrozach niestety musiałem lać ulepszacza bo ropa zwyczajnie gęstniała (citroen c15d - mogła to być wina tego próchna)

jeśli świece są dobre to nie ma problemów z odpalaniem.

generalnie diesel jest wg mnie bardziej bezawaryjny jako silnik od benzynyniaka. części są nieco droższe, niektóre znacznie droższe. choćby takie bębny, półośki, przeguby. to może zniechęcać, ale dzięki Bogu narazie mam spokój wink.gif

ale jeśli już, to na Twoim miejscu kupiłbym wersję z turbiną. kilka komentarzy widziałem gdzie użytkownicy psioczyli na mułowatość D smile.gif

ze swojej strony gorąco polecam wersję TD smile.gif

Napisano

> Ja bym szukał auta z tymi silnikami bez gazu. Mam 1,2 75 pali średnio 6.5 ltr benzyny/100 km, na trasie 5,2 ltr. Trzeba mieć ciężki but żeby spaliło powyżej 8 ltr.

dobre hehe.gif...8 to pali przy jeździe miejskiej do 4000obr/min..

Napisano

> Chyba Ci sie kolego auta albo silniki pomylily ..Jak poprzednik

> napisal..ponizej 5 ciezko zejsc ale zeby wzial ponad 8 to juz

> sztuka..naprawde

przeczytaj uważnie jeszcze raz, i posyp głowe popiołem...

Napisano

> dobre ...8 to pali przy jeździe miejskiej do 4000obr/min..

mój kropek (mk2 1,2 8V 60KM) w mieście max 6,5 pożera i z obrotami do tych 4.000 ale częściej jest do 3.000 smile.gif

trasa Płońsk-Gdańsk, dystans ~296km, czas podróży 2,5 godziny, zużycie bliskie 9/100 noPb ale trzeba się o takie postarać. STOP wariatom drogowym swiety.gif

Aktualnie LPG - czy miasto czy trasa to równo 8,5 ani mniej ani więcej vibra.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.