Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przejście z USB na RS232

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam pytanko.

Posiadam interface do instalacji LPG z wejsciem COM.

Kompa mam z USB, kupilem przejsciowke ale nie ma komunikacji.

Czy sa jakies sprawdzone przejscowki, ktore w 100% dzialaja z takimi interface-ami??

Z góry dzieki za pomoc.

pozdrawiam

Napisano

A sterowniki do tej przejściówki masz dobre? U mnie zadziałało bez problemu...zdaje się na com5...w programie zobacz czy możesz to ustawić - może sam nie wykrywa...

Napisano

> Witam.

> Mam pytanko.

> Posiadam interface do instalacji LPG z wejsciem COM.

> Kompa mam z USB, kupilem przejsciowke ale nie ma komunikacji.

> Czy sa jakies sprawdzone przejscowki, ktore w 100% dzialaja z takimi

> interface-ami??

> Z góry dzieki za pomoc.

> pozdrawiam

Ja kupilem jakas tania przejsciowke na allegro i dostalem do niej sterowniki na plytce i wszystko smiga, tylko trzeba bylo zmienic u mnie w programie do BINGO M port com podajrze na 4 lub 5 ok.gif

Napisano

> Witam.

> Mam pytanko.

> Posiadam interface do instalacji LPG z wejsciem COM.

> Kompa mam z USB, kupilem przejsciowke ale nie ma komunikacji.

Komunikacja może zależeć także od tego jaki jest komp. gazowy.

> Czy sa jakies sprawdzone przejscowki, ktore w 100% dzialaja z takimi interface-ami??

Z jakimi?

Jeżeli będzie wiadomo jaki interfejs to można spróbować.

Mam interfejs przerobiony z interfejsu do komórki i np. działa z Elpigaz Leonardo, Tartarini tec99 (tylko pod win98), Stag 300, ale np. ze Stag200 nie działa w ogóle ...

Napisano

nie będą tez działały programy DOSowe

Napisano

> nie będą tez działały programy DOSowe

No tego nie byłbym pewien zeby.GIF Na mojej przelotce nie chodził soft do Nicolausa2004 z moją instalką a bez problemu ruszył dosowy do Voili+ mjego brata (dało się odczytywać ustawienia, zresetował lapka przy zmianie smile.gif)

Napisano

> No tego nie byłbym pewien Na mojej przelotce nie chodził soft do

> Nicolausa2004 z moją instalką a bez problemu ruszył dosowy do

> Voili+ mjego brata (dało się odczytywać ustawienia, zresetował

> lapka przy zmianie )

nieprawdopodobne, dosowe programy odwołują się bezpośrednio do adresów a wirtualne porty tworzone są w systemie operacyjnym

Napisano

> nieprawdopodobne, dosowe programy odwołują się bezpośrednio do

> adresów a wirtualne porty tworzone są w systemie operacyjnym

Możesz sobie wyobrazić jak ja się zdziwiłem zeby.GIF Akurat brat do mnie podjechał jak w garażu byłem i z ciekawości podpiąłem i zadziałało zeby.GIF Klik i już był połączony z centralką i odczytywał parametry zeby.GIF Ale jak się zresetował lapek to ciężko miał wstać smile.gif Muszę jeszcze powalczyć kiedyś z tą przelotką, może mój n2k4 z nią zadziała smile.gif

Napisano
  • Autor

Mam instalke ELPI gaz, leonardo - przepraszam NICOLAUS.

Interface prtzerobiony z telefonicznego.

Ale nie laczy sie z centralko LPG.

Napisano

> nieprawdopodobne, dosowe programy odwołują się bezpośrednio do adresów a wirtualne porty tworzone są w systemie operacyjnym

To może jeszcze dodam coś od siebie.

Tak jak na pisałem wcześniej interfejs komórkowy przerobiony przeze mnie na gazowy działa z programem te99rpo do instalacji tec99. Dla wyjaśnienia napiszę jeszcze, że port COM służący do komunikacji w przypadku tego programu musi mieć przerwanie.

I tu niespodzianka - interfejs komórkowy w win98 ma przydzielone przerwanie dla wirtualnego portu COM.

Dzięki temu program działa smile.gif.

Ale to jest wydaje mi się jeden z nielicznych wyjątków - generalnie programy DOSowe nie będą działały na przejściówkach COM-USB, często nawet wtedy gdy przerwanie jest przydzielone do wirtualnego portu COM.

Niestety konieczne jest sprawdzenie w każdym przypadku osobno ...

Napisano

> Mam instalke ELPI gaz, leonardo - przepraszam NICOLAUS.

> Interface prtzerobiony z telefonicznego.

> Ale nie laczy sie z centralko LPG.

Niestety nie miałem dostępu do Nicolausa, tylko Leonardo ...

Napisano

Witam!

Zakupiłem jakieś 2 lata temu kabel (interface) do instalki gazu Nicolaus2004.

Dodatkowo zakupiłem przejściówkę USB-COM. Na początku nie chciał zatrybić.

Sprawdziłem w ustawieniach sprzętu jaki port był ustawiony dla przejściówki i okazało się ze po zmianie portu od razu zadziałało wszystko. Faktem jest że mam program pod WIN a nie dos, ale przelotka na 100% działała tez z VAGiem (dosowym) do odczytu parametrów kompa w autku.

Wychodzi na to że nie zależy to w żadnej mierze od systemu tylko od jakości przelotki i nie ukrywam że tez wykonania interfejsu!

Pozdrawiam

Napisano

> Wychodzi na to że nie zależy to w żadnej mierze od systemu tylko od jakości przelotki i nie ukrywam że tez wykonania interfejsu!

Interfejsy telefonów komórkowych mogą działać na dwa napięcia - 5V lub 3,3V. Jeżeli korzysta się z takiego interfejsu i nie podłącza do niego zasilania z auta, to interfejs 3,3V nie będzie działał na instalacji która wymaga 5V.

Jakość wykonania jest oczywiście istotna, ale tylko w przypadku interfejsów wykonywanych samodzielnie w przypadku przeróbki z interfejsu tel. komórkowego ważniejszy jest zastosowany układ scalony, szczególnie w przypadku interfejsów usb.

Napisano

> Interfejsy telefonów komórkowych mogą działać na dwa napięcia - 5V

> lub 3,3V.

Interfejsy na napięcie 5V wykonane sa w oparciu o układ MAX 232, a te na 3,3V - na MAX 3232, jedna cyferka więcej a jaka różnica i ile problemów ;-))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.