Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H i centralny

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Czy jest mozliwe ustawienie centralnego tak, zeby sie blokowal automatycznie po przekroczeniu jakiejs predkosci?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Czy jest mozliwe ustawienie centralnego tak, zeby sie blokowal

> automatycznie po przekroczeniu jakiejs predkosci?

> Pozdrawiam

Tak, jest taka możliwość. Przeczytaj instrukcję...

Napisano

Witam.

Ale to chyba zależy od wersji Astry, czy jest taka mozliwość. Podobnie jak w mojej np. nie domykają się same szyby.

Pozdrawiam

Napisano

Wymijająco zadam dwa pytania:

- czy samochód był kupowany w Polsce czy sprowadzany?

- czy nie odłączaliście czasem akumulatora?

Znam odpowiedzi, na oba problemy, ale poczekam, aż mi odpowiecie. cool.gif

Napisano

Witam

Przeszukalem instrukcje pod tym katem, dalem do przeszukania mojej lepszej polowie i zadne z nas nie znalazlo odpowiedzi na to pytanie. Auto kupilem w piatek, w salonie i nie odlaczalem aku. smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Ja nie znalazłem czegoś takiego u siebie. POdobnie nie mam domykania szybek przy zamnięciu centralnego - dowiedziałem się, że do tego potrzebny jest alarm

Napisano

Witam.

Również kupowałem auto w salonie. No i musze zamykać sam od środka. Akumulatora nigdy nie odłączałem. Wersja Enjoy

Pozdrawiam

Napisano

> Wymijająco zadam dwa pytania:

> - czy samochód był kupowany w Polsce czy sprowadzany?

> - czy nie odłączaliście czasem akumulatora?

> Znam odpowiedzi, na oba problemy, ale poczekam, aż mi odpowiecie.

No Javo nie trzymaj nas w napięciu smile.gif

Sprowadzałem autko i może żyję w nieświadomości że można coś takiego zaprogramować ?

Napisano

Witam.

W oczekiwaniu na pdpowiedź od Javo, to zapytam jak się sprawuje ta nowa asterka i jak wrażenia z jazdy tym silnikiem. Na początku byłem trochę zły, że nie wziąłem benzyniaka, ale teraz bym sie nie zamienił. Jak dla mnie super wersja.

Pozdrawiam

Napisano

Czytałem opis kolegi samochodu i muszę przyznać, że furka jest niczego sobie i wyposażenie super, ale pozostaje mały niedosyt (przynajmniej dla mnie) jeśli chodzi o silnik - 1,4 90 KM - to chyba trochę za mało ?? W sumie usterek - drobnych, bo drobnych ale jednak - też przez ten krótki okres czasu się nazbierało. Czy kolega kupował autko w salonie czy było ono sprowadzane z zagranicy ?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam.

> W oczekiwaniu na pdpowiedź od Javo, to zapytam jak się sprawuje ta

> nowa asterka i

Ja jestem na etapie przyzwyczajania sie, bo jest to moj pierwszy diesel i probuje wyczuc kiedy zmieniac biegi itp. Moze jakies wskazowki? smile.gif Bo na razie to mi srednio wychodzi ok 7l na setke - spodziewalem sie mniej... Generalnie jestem bardzo zadowolony smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

OK, Panowie, jedziemy z odpowiedziami:

Kolega mdymel - otwieramy instrukcję na stronie 53 (rozdział o centralnym zamku). Tam czytamy, że po przekroczeniu prędkości 12 km/h CZ zamyka się samoczynnie. Jeśli tak nie jest trzeba to zaprogramować poprzez wciśnięcie przycisku CZ na konsoli obok środkowych nawiewów na ok.2-3 sek przy odryglowanych drzwiach. Drzwi się zamkną i usłyszymy krótkie piknięcie. Wtedy funkcja jest włączona. Jej wyłączenie przebiega tak samo.

Reszta Kolegów w temacie domykania szyb. Domykanie szyb jest możliwe z pilotazdalnego sterowania.

- aby zamknąć otwarte szyby należy nacisnąć i przytrzymać poniższy przycisk pilota aż do zamknięcia szyb

bt_close.jpg

- aby otworzyć szyby należy wcisnąć i przytrzymać poniżej przedstawiony przycisk pilota, aż do pożądanego otwarcia szyb.

bt_open.jpg

Do powyższego działania szyb (z tego co wiem) musi być spełniony jeden z warunków frown.gif:

- samochód musi posiadać alarm (fabryczny lub współpracujący z CAN-Bus);

albo

- samochód musi posiadać elektryczne sterowanie wszystkich 4 szyb.

Napisano

> Czytałem opis kolegi samochodu i muszę przyznać, że furka jest

> niczego sobie i wyposażenie super, ale pozostaje mały niedosyt

> (przynajmniej dla mnie) jeśli chodzi o silnik - 1,4 90 KM - to

> chyba trochę za mało ?? W sumie usterek - drobnych, bo drobnych

> ale jednak - też przez ten krótki okres czasu się nazbierało.

> Czy kolega kupował autko w salonie czy było ono sprowadzane z

> zagranicy ?

Witam Kolegę zza Wisły smile.gif

Autko jest z polskiego salonu. Usterek się trochę nazbierało, ale to chyba były "niedomagania wieku niemowlęcego" - samochód był rejestrowany w 04.2004r. czyli pochodzi z pierwszych serii Astry H.

Co do silnika, chciałem kupić min. 1.6 16V (miałem Astrę F z taką pojemnością i uważam tą pojemność za optmalną jeśli chodzi o stosunek osiągów do spalania). Ale, że cena na mój konkretny egzemplarz była atrakcyjna, wziąłem go stawiając wyposażenie przed wersją silnikową.

A propos silnika - oryginalnie po prawej stronie chromowanej listwy na klapie tylnej jest mocowane oznaczenie silnika np. 1.4 TWINPORT" albo "1.3 CDTI. U mnie tego nie było od nowości, więc ktoś kto patrzy na samochód nie wie, że mam pod maską najsłabszą wersję benzynową. cool.gif

Dodatkowo mój egzemplarz nie posiada od nowości listew ozdobnych w kolorze srebrnym na drzwiach, tak jak inne egzemplarze wersji Enjoy.

Poniżej moje drzwi:

img_2089m.jpg

I innego egzemplarza Enjoy:

C1848275_3.jpg

Napisano

> A propos silnika - oryginalnie po prawej stronie chromowanej listwy

> na klapie tylnej jest mocowane oznaczenie silnika np. 1.4

> TWINPORT" albo "1.3 CDTI. U mnie tego nie było od nowości, więc

> ktoś kto patrzy na samochód nie wie, że mam pod maską najsłabszą

> wersję benzynową.

Taka ciekawostka własnie: Opel w swoich autach nie lansuje oznaczeń silnika przy ich najsłabszych wersjach.

W przypadku 1.4 jest puste miejsce, ale już od 1.6 oznaczenie jest.

Przy dieslach w wersji 1.3 jest samo oznaczenie CDTI (po to żeby zasygnalizowac ze jest to diesel), dopiero od wersji 1.7 jest pokazana pojemnosc silnika.

Identyczne rozwiazanie jest i było w C-C, C-D, Z-B, V-C, ale nie w A-G (tam nawet silnik 1.4 jest oznaczony.... pewnie dlatego że 1.2 swego czasu był bez znaczka)

pzdr

Napisano

Domykanie szyb jest

> możliwe z pilotazdalnego sterowania.

> - aby zamknąć otwarte szyby należy nacisnąć i przytrzymać poniższy

> przycisk pilota aż do zamknięcia szyb

> - aby otworzyć szyby należy wcisnąć i przytrzymać poniżej

> przedstawiony przycisk pilota, aż do pożądanego otwarcia szyb.

> Do powyższego działania szyb (z tego co wiem) musi być spełniony

> jeden z warunków :

> - samochód musi posiadać alarm (fabryczny lub współpracujący z

> CAN-Bus);

> albo

> - samochód musi posiadać elektryczne sterowanie wszystkich 4 szyb.

I tutaj też wcisnę swoje zdanie: otóż jakiś czas temu ta kwestia bardzo mnie nurtowała dlatego też przeprowadziłem małe dochodzenie grinser006.gif

po konsultacjach z kolegami z serwisu oraz moimi doświadczeniami doszedłem do wniosku iż .... zlosnik.gif

domykanie centralnym zamkiem (ew. alarmem) możliwe jest, jeżeli po wyjęciu kluczyka ze stacyjki można jeszcze przez pewien czas przyciskiem opuścić lub podnieść szyby. Wtedy ta opcja domykania działa.

I tak jak napisałem alarm nie jest konieczny.

Co do nówek to różnie to bywa ponieważ jedne egzemplarze taką opcję mają a inne nie. Dlatego drodzy Koledzy sprawdzcie jak możecie w swoich bolidach czy się to zgadza.

Ja ostatnio przećwiczyłem to na Nowej Corsie: miałem obok siebie dwa jednakowe egzemplarze w tej samej wersji wyposażenia (Enjoy, RP2006). W jednej szyby po wyjęciu kluczyka sie opuszczały, a w drugiej już nie. Idąc dalej w pierwszej domykanie szyb działało a w drugiej już nie. Dlaczego tak jest? Czemu dwa auta z mniej więcej tego samego dnia produkcji mają inne mozliwości i funkcje? Tego niestety nie wiem.

Napisano

Witam.

W mojej z roku 2006 o CZ jest na innej stronie i ani słowa o samoczynnym zamykaniu. Zamykanie automatycznie nie działa, można jedynie samemu to włączyć. Nie mam autoalarmu i domykanie szyb też nie działa. Niby Enjoy a taki jakby okrojony. Ale ogólnie tpo super wersja.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam.

> W mojej z roku 2006 o CZ jest na innej stronie i ani słowa o

> samoczynnym zamykaniu. Zamykanie automatycznie nie działa, można

> jedynie samemu to włączyć. Nie mam autoalarmu i domykanie szyb

> też nie działa. Niby Enjoy a taki jakby okrojony. Ale ogólnie

> tpo super wersja.

> Pozdrawiam.

Niby mam wersję Elegance ale centralny też nie da się zaprogramować w opisany przez Ciebie sposób.

Domykanie szyb działa - nie wiem czy to zasługa alarmu GM-a czy też 4 elektrycznych szyb - bo mam jedno i drugie.

Ja też widziałem dwie różne wersje instrukcji - stąd te różnice stron.

Napisano

HArtur1 i astereczka oto co TIS mówi (po angielsku niestety) na programowanie samoczynnego zamykania CZ:

"The following function can be changed by the customers themselves: - Central locking (once a certain vehicle speed is reached, all doors are locked automatically, this function can be switched on or off by pressing the lock or unlock button of the central locking facility for longer than 3 seconds)"

Ja to mam w swojej instrukcji, nie sądzę żeby ze względów oszczędnościowych pozbawili Astrę tej funkcji.

Napisano

> OK, Panowie, jedziemy z odpowiedziami:

> Kolega mdymel - otwieramy instrukcję na stronie 53 (rozdział o

> centralnym zamku). Tam czytamy, że po przekroczeniu prędkości 12

> km/h CZ zamyka się samoczynnie. Jeśli tak nie jest trzeba to

> zaprogramować poprzez wciśnięcie przycisku CZ na konsoli obok

> środkowych nawiewów na ok.2-3 sek przy odryglowanych drzwiach.

> Drzwi się zamkną i usłyszymy krótkie piknięcie. Wtedy funkcja

> jest włączona. Jej wyłączenie przebiega tak samo.

To chyba zmienili instrukcę, bo u mnie na 53 jest o kompie pokładowym, natomiast w rozdziale o CZ nic na ten temat nie ma...

Ale jutro sprawdzę czy może nie napisali, a działa smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.