Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna sprawa (świece żarowe ISUZU)

Featured Replies

Napisano

Mam diesla isuzu AstraF 94 i dziwna jest dla mnie zasada działania grzania świec a mianowicie:

zrobiłem sobie dodatkowy układ zasilania świec żarowych ( przycisk zwierny + bezpiecznik + przekaźnik) podpięty do zasilania świec żarowych. Dodałem do tego kontrolkę podłączoną bezpośrednio pod listwę zasilającą świece żeby wiedzieć jak i ile czasu jest podawane napięcie na świece. I tu jest dla mnie nie zrozumiała sprawa:

1. włączenie stacyjki kontrolka na liczniku się zapala świece grzeją; po paru sekundach kontrolka gaśnie; świece grzeją nadal; po mniej więcej 20 sekundach przekaźnik świec żarowych je wyłącza. I to dla mnie jest jasne ale po przekręceniu rozrusznikiem przekaźnik załącza zasilanie świec i one grzeją cały czas nawet po uruchomieniu silnika. Przekaźnik podtrzymuje napięcie na świecach dość długo nawet kilkanaście minut. Wydaje mi się ża to ma coś wspólnego z osiąganą temperaturą silnika, ale po zapaleniu ciepłego silnika sytuacja jest podobna z tym że szybciej się świece wyłączają a wg mnie nie powinny się wcale włączyć ??Czy to jest normalne?? i czy to nie załatwi świec żarowych ???

Napisano

Wszytko jest normalnie i tak ma być. Jakieś pół roku temu ktoś dał piękny wykład na temat działania świec żarowych w nowych dieslach, podparty linkami do artykułów.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Wszytko jest normalnie i tak ma być. Jakieś pół roku temu ktoś dał

> piękny wykład na temat działania świec żarowych w nowych

> dieslach, podparty linkami do artykułów.

> Pozdroofka

No tak pewnie to wyjaśnia dlaczego padają altki w isuzu ...... i cenę świecy żarowej do isuzu CY53(NGK) około 100 zł za sztukę. Jak to są świece przeznaczone do pracy ciągłej .....

Napisano

U mnie napiecie na swiecach znika po jakis 5-6 sekundach po zgasnieciu kontrolki. Po uruchomieniu silnika swiece sa zasilane "połową" napiecia (u mnie lekko ponad 6 V) do czasu az silnik nie osiagnie danej temperatury, u mnie jest to 30*, niektorzy podaja 50* inni 60*. Ładowanie w czasie grzania swiec podobno jest zmniejszane aby nie uszkodzic altka. Ale tego ostatniego osobiscie nie sprawdzalem.

Altki hitachi padaja głownie przez diody w mostku, wygladaja one na bardzo słabiutkie. Nie maja nawet obudowy tylko sa zalane czyms co przypomina taki klej "z pistoletu" na ciepło. Ja w swoim wymieniłem te diody na "Boschowskie" z golfa i odpukac mam spokój z altkiem.

Co do swiec to ja NGK za 40 zł sztuka kupiłem ale nie wiem jaki model. Za 100 zł to juz Beru mozna kupic (fabrycznie montowane)

Napisano
  • Autor

> U mnie napiecie na swiecach znika po jakis 5-6 sekundach po

> zgasnieciu kontrolki. Po uruchomieniu silnika swiece sa zasilane

> "połową" napiecia (u mnie lekko ponad 6 V) do czasu az silnik

> nie osiagnie danej temperatury, u mnie jest to 30*, niektorzy

> podaja 50* inni 60*. Ładowanie w czasie grzania swiec podobno

> jest zmniejszane aby nie uszkodzic altka. Ale tego ostatniego

> osobiscie nie sprawdzalem.

> Altki hitachi padaja głownie przez diody w mostku, wygladaja one na

> bardzo słabiutkie. Nie maja nawet obudowy tylko sa zalane czyms

> co przypomina taki klej "z pistoletu" na ciepło. Ja w swoim

> wymieniłem te diody na "Boschowskie" z golfa i odpukac mam

> spokój z altkiem.

> Co do swiec to ja NGK za 40 zł sztuka kupiłem ale nie wiem jaki

> model. Za 100 zł to juz Beru mozna kupic (fabrycznie montowane)

nie no z tymi ngk za 100 to napisałem bo widziałem ostatnio norauto ale oni raczej do najtańszych grinser006.gif nie należą

a w naszych isuzu są stosowane dwa typy świec tu chodzi o czas produkcji silnika tzn do numeru silnika bodaj 65000.... jest starszy typ a potem nowszy te wcześniesze silniki nie są dogrzewane świecami potem. wiem bo mam dwie takie astry jedna z roku 93 i ona nie dogrzewa świec po uruchomieniu silnika

Napisano

To by wyjaśniało moje kłopoty z alternatorem...Przy okazji, jak często zmieniacie świece w silnikach isuzu?

Napisano

> To by wyjaśniało moje kłopoty z alternatorem...Przy okazji, jak

> często zmieniacie świece w silnikach isuzu?

co prawda nie isuzu a dtl, ale zmieniam jak się przepalą i auto ciężko odpala;) wcześniej nie widze powodu

Napisano

> nie no z tymi ngk za 100 to napisałem bo widziałem ostatnio norauto

> ale oni raczej do najtańszych nie należą

> a w naszych isuzu są stosowane dwa typy świec tu chodzi o czas

> produkcji silnika tzn do numeru silnika bodaj 65000.... jest

> starszy typ a potem nowszy te wcześniesze silniki nie są

> dogrzewane świecami potem. wiem bo mam dwie takie astry jedna z

> roku 93 i ona nie dogrzewa świec po uruchomieniu silnika

No ja mam 93 i mam dogrzewanie, zreszta opisałem Ci jak jest u mnie.

Napisano
  • Autor

> No ja mam 93 i mam dogrzewanie, zreszta opisałem Ci jak jest u mnie.

smile.gif no to pewnie u mnie padnięty jest automat do podgrzewania świec i wyłącza się zaraz po odpaleniu silnika ....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.