Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chip tuning oplowskiego DTI

Featured Replies

Napisano

A więc po ponad pół roku zastanawiania się dzisiaj zawirusowałem swojego klekota Opla Zafirę X20DTL. Dla niewtajemniczonych to taki troszkę niewypał Opla bo z dwóch litrów katalogowo ma 82KM i 185Nm. W każdym razie po zawirusowaniu realna moc do osiągnięcia to około 100KM i 235 Nm.

Oczywiście na samym początku hamownia i sprawdzenie czy silnik sie jeszcze nadaje do przeróbki bo mimo licznikowych 150kkm przebiegu prawdopodobnie autko ma grubo ponad 200kkm. I tutaj miłe zaskoczenie, silnik trzyma parametry a nawet ma lekki bonus co nie zdarza się często w przypadku Opla. Wynik 82,5KM oraz 198,3 Nm.

278124357-070106JetronikOpelprzedczipemwykres.jpg

Czyli wszystko fajnie specjalista bierze się do roboty, pojawia się oczywiście pierwszy problem gdyż ze względu na jakis tam rodzaj kości w kompie nie można wgrać programu przez złacze OBD. Ale nic to fachowiec przygotowany auto na podnośnik wyciąganie komputera (jest w okolicach lewego nadkola). Zgranie programu zamontowanie nowej kości ze zmodyfikowanym programem (przy okazji założonmo taką kość aby można było wgrywać program za pomocą OBD) i na hamownie. W tym miejscu konsternacja moc tylko około 88KM i moment zgodnie z zapowiedzią 231 Nm. Coś jest ewidentnie nie tak. Fachman sprawdza mapy i stwierdza, że nie zmienił mapy na ciśnienie turbo czyl turbina dalej dmuchała jak w serii. szybka korekta wgranie, hamowanie i.... moc 90,6KM moment 236,8 Nm.

278124376-070106JetronikOpelpoczipowanuwykres.jpg

Konsternacja i zastanawianie co jest przyczyną. Porównany zostaje wykres sprzed przeróbki z wykresem innego X20DTL i okazuje się, że prawie w całym zakresie obrotów mój silnik ma większą moc niż ten porównywany (jakieś 1-1,5KM) ale powyżej 3500 obr/min zaczyna tracić moc i ma mniejszą o 1-1,5KM. Tak więc podejrzenie pada na zasilanie paliwem, a dokładnie filtr paliwa, który nie wiem kiedy był ostatnio wymieniany. Aby sprawdzić tę hipotezę zwiększona zostaje dawka paliwa w programie jednak zabieg ten przynosi odwrotny skutek, moc spada do około 89KM a przy takiej dawce auto powinno już zacząć dymić co może potwierdzać hipotezę, że ukł. nie wydala i nie daje tyle paliwa ile trzeba. Dlategoteż w przyszłym tygodniu robię wymianę filtre i mam nadzieję, że to on a nie np. tfu tfu pompa paliwowa czy wtryskowa jest problemem.

Co sądzicie o moim przypadku czy możecie potwierdzić, że rzeczywiści filtr paliwa może mieć tak duzy wpływ na moc?

P.S. Przeróbka byla wykonywana w porządnej i znanej w Polsce wrocławskiej firmie Jetronik.

post-11463-14352477400677_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

wykres po.

post-11463-14352477401608_thumb.jpg

Napisano

ogolnie oplowskie diesle nie slyna z podatnosci na modyfikacje (nie sa tak spektakularne jak modyfikacje VAG'ow czy Hondowskich jednostek)

a co do zaistnialej sytuacji to jak najbardziej nalezy przyjzec sie blizej calemu ukladowi zasilania silnika w paliwo... oczywiscie nalezy zaczac od wymiany filtra (a jesli dawno nie byl wymieniany to nalezy tez przeczyscic koncowki ukladu wtryskowego ktore moga byc zasyfiale jesli filtr od jakiegos czasu nie spelnial swojego zadania)

powiem tylko ze u mnie moj dieselek po wymianie filtra i przeczyszczeniu wtryskow zyskal 6KM (i w zakresie od 3tys obrotow do konca poprawila sie charakterystyka przebiegu mocy i momentu co bardzo dawalo sie odczuc w jezdzie)

u kumpla w benzynowym audi po wymianie filtra paliwa auto odzywskalo 19KM (z 212 -> 231KM) filt byl atak zasyfialy ze byl w nim doslownie gnuj a po oczyszczeniu obudowy okazalo sie ze jest na nim jeszcze napis West-Germany i jest to oryginalny filtr z jakim auto opuscilo fabryke...

filtr czesto jest bagatelizowanym elementem ale potrafi znacznie wplynac na prace silnika, osiagi a w nowoczesnych jednostkach napedowych brak wymiany moze prowadzic do powaznych uszkodzen ukladu zasilania... (co jest bardzo kosztowne...)

zasyfiony filtr moze powodowac spadek cisnienie paliwa i dlatego jest problem z zasilaniem silnika i w wyzszych obrotach moc spada...

tak wiec moja rada bedzie to zebys dokladnie sie temu przyjzal a potem pojechal na sprawdzenie czy jest poprawa...

niech moc bedzie z Toba hy hy... zlosnik2.gifwink.gif

Napisano

My podczas chipowania Zafiry mieliśmy identyczny problem, że moc dziwnie opadała powyżej 3500rpm. W turbince jest zaworek (wentyl), który upuszcza nadmiar ciśnienia, u nas był zbyt luźny i zamiast tłoczyć do silnika, wysyłał wszystko w kosmos

Napisano
  • Autor

> ogolnie oplowskie diesle nie slyna z podatnosci na modyfikacje (nie

> sa tak spektakularne jak modyfikacje VAG'ow czy Hondowskich

> jednostek)

Zdawałem sobie z tego sprawę, ale nawet tuner powiedział, że 8KM to trochę za mało jak na taki motor.

> a co do zaistnialej sytuacji to jak najbardziej nalezy przyjzec sie

> blizej calemu ukladowi zasilania silnika w paliwo... oczywiscie

> nalezy zaczac od wymiany filtra (a jesli dawno nie byl

> wymieniany to nalezy tez przeczyscic koncowki ukladu wtryskowego

> ktore moga byc zasyfiale jesli filtr od jakiegos czasu nie

> spelnial swojego zadania)

> powiem tylko ze u mnie moj dieselek po wymianie filtra i

> przeczyszczeniu wtryskow zyskal 6KM (i w zakresie od 3tys

> obrotow do konca poprawila sie charakterystyka przebiegu mocy i

> momentu co bardzo dawalo sie odczuc w jezdzie)

> u kumpla w benzynowym audi po wymianie filtra paliwa auto odzywskalo

> 19KM (z 212 -

> filtr czesto jest bagatelizowanym elementem ale potrafi znacznie

> wplynac na prace silnika, osiagi a w nowoczesnych jednostkach

> napedowych brak wymiany moze prowadzic do powaznych uszkodzen

> ukladu zasilania... (co jest bardzo kosztowne...)

> zasyfiony filtr moze powodowac spadek cisnienie paliwa i dlatego jest

> problem z zasilaniem silnika i w wyzszych obrotach moc spada...

> tak wiec moja rada bedzie to zebys dokladnie sie temu przyjzal a

> potem pojechal na sprawdzenie czy jest poprawa...

> niech moc bedzie z Toba hy hy...

Dzięki za odpowiedź, tak jak już pisałem będę wymieniać ten filtr i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ale jest też inna rzecz, która mnie zaniepokoiła, a mianowicie przebieg krzywej momentu obrotowego. Naogladałem się wykresów (ale głównie silników TDI) i na żadnym z nich nie ma takiego piku jak u mnie w okolicach 2000 obr/min. Czy te wykresy po strojeniu wyglądają dobrze czy może jednak coś z nimi nie tak?

Napisano
  • Autor

> My podczas chipowania Zafiry mieliśmy identyczny problem, że moc

> dziwnie opadała powyżej 3500rpm. W turbince jest zaworek

> (wentyl), który upuszcza nadmiar ciśnienia, u nas był zbyt luźny

> i zamiast tłoczyć do silnika, wysyłał wszystko w kosmos

Napisz proszę coś więcej co to za zaworek, gdzie on dokładnie jest i czy trzeba go wymienić czy też może wystarczy coś dokręcić?

Napisano

> Napisz proszę coś więcej co to za zaworek, gdzie on dokładnie jest i

> czy trzeba go wymienić czy też może wystarczy coś dokręcić?

Dokręcić. Gość, który robił chipa nam to pokazał, ale to było 2.5 roku temu i już nie pamiętam frown.gif Jest na turbinie, trzeba było zdjąć osłonę termiczną na 100%

Napisano

> Dokręcić. Gość, który robił chipa nam to pokazał, ale to było 2.5

> roku temu i już nie pamiętam Jest na turbinie, trzeba było

> zdjąć osłonę termiczną na 100%

moze chodzi o WG?

Napisano

> Dokręcić. Gość, który robił chipa nam to pokazał, ale to było 2.5

> roku temu i już nie pamiętam Jest na turbinie, trzeba było

> zdjąć osłonę termiczną na 100%

moze chodzi o WG?

radze samemu tego zaworka nie ruszac... skrecenie go na maksa moze dac fajny efekt zakonczony huczna smiercia turbiny co moze przelozyc sie na smierc silnika... zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> moze chodzi o WG?

> radze samemu tego zaworka nie ruszac... skrecenie go na maksa moze

> dac fajny efekt zakonczony huczna smiercia turbiny co moze

> przelozyc sie na smierc silnika...

A co to jest ten WG?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> A co to jest ten WG?

Waste gate? Ale chyba DTL tego nie ma na swej symbolicznej turbince.

• 11 miesięcy później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.