Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CDR 500 - dziwne stukanie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Problem wygląda tak:

Po włączeniu radia, w momencie kiedy szuka płytki CD, zaczyna głośno stukać (czy terkotać, niewiem jak to opisać) Po ok. 10 sec jest OK. Jak jest płytka to zaczyna grać, jak nie to włącza się radyjko.

Czyli problem występuje niezależnie od tego czy płytka jest włożona czy nie. Zeby było ciekawiej nie dzieje się to za każdym razem. Czasem uruchomi się normalnie - czyli cicho.

Problem na pewno związany jest z "czynnością" szukania płytki. Jednak nie bardzo wiem jak to się odbywa w praktyce i dlatego proszę o pomoc.

Czy ktoś spotkał się już z takim zjawiskiem?

Co może się dziać i ile może kosztować naprawa?

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Napisano

Mam identycznie to samo.Już od 2 miesięcy "się wożę" z tym do naprawy.Poza efektem terkotki nie odnotowuję zadnych innych negatywnych zjawisk.

Napisano

U mnie też "za cicho" nie szuka płytki, czasami wyświetla error, ale po ponownym załadowaniu CD jest ok. Ja ten problem olewam, zdarza się to bardzo rzadko... Pozdr.

Napisano

zaczyna umierać czytnik laserowy frown.gif w najlepszym wypadku wystarczy go przeczyścić alkoholem i wacikiem lub ewentualnie płyta czyszczącą { ale ja nie wierze za bardzo w jej działanie wink.gif}

Napisano

> zaczyna umierać czytnik laserowy w najlepszym wypadku wystarczy go

> przeczyścić alkoholem i wacikiem

Alkohol powoduje mętnienie plastikowych soczewek, no chyba że to alkohol izopropylowy. To nie te czasy, że soczewki były szklane.

Napisano
  • Autor

Ale chyba jak taki czytnik pada to ma problemy z czytaniem płytek a nie powoduje to zwiększenia głośności jego pracy? (nie znam się na tym ale tak to sobie wyobrażam)

W moim przypadku hałasuje coś co wykonuje ruch obrotowy przy czytaniu/szukaniu płytki. Tak na ucho to tak wygląda.

Czy takie radyjko można wyjąć i spróbować rozkręcić bez jakiegoś wielkiego ryzyka uszkodzenia czegos?

Napisano

miałem identyczny problem - terkotanie i nie za każdym razem ... radyjko 1,5 roczne

z uwagi, ze auto kupowałem jeszcze na gwarancji ..... więc oddałem do serwisu w ASO ... radio zostało wymontowane i wysłane do serwisu siemensa i wróciło naprawione po 7 dniach .... podobno jest to częsta usterka w tych radiach .... na czym polega niestety nie dowiedziałem się

Napisano

To chyba logiczne że jeśli czytnik laserowy nie może znaleźć płyty lub określonej ścieszki to jej szuka a efektem tego jest stukanie, przesuwanie mechanizmu

Więc kończący żywot czytnik jet tu głównym powodem tych kłopotów

A alkohol jest znany z właściwość zdrowotnych slinka.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.