Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to w końcu jest z tymi wymiarami

Featured Replies

Napisano

Witam . Kupiłem głośnik basowy i zbudowałem skrzynie do niego według wyliczeń producenta i nie gra mi to za ładnie. Może zrobilem błąd z tylną ścianą skrzyni ,tzn nie jest pochylona. Czy to może przez to .Koledzy pomóżcie. Pozdrawiam

Napisano

> Witam . Kupiłem głośnik basowy i zbudowałem skrzynie do niego według

> wyliczeń producenta i nie gra mi to za ładnie. Może zrobilem

> błąd z tylną ścianą skrzyni ,tzn nie jest pochylona. Czy to

> może przez to .Koledzy pomóżcie. Pozdrawiam

A co to za głośnik?? Jaka obudowa?? Z czego?? Co w środku??

Napisano
A dobrze wysterowany wzmacniaczem??
Napisano
  • Autor

Nie nie .Mam tego suba połączone szeregowo tzn cewki i wzmacniacz zmostkowany na 2 ohm .Niewiem czy dobrze ,ale próbowałem na różne sposoby.

Napisano

> Nie nie .Mam tego suba połączone szeregowo tzn cewki i wzmacniacz

> zmostkowany na 2 ohm .Niewiem czy dobrze ,ale próbowałem na

> różne sposoby.

Nie szeregowo tylko równolegle zlosnik.gif

Jaką masz pojemność skrzyni, jak nie wiesz to podaj jej wymiary i jaka jest grubość płyty z tej skrzynki??

Napisano
  • Autor

To jest wymiar wewnetrzny 26,6 wys,31,7 szer, 19 głeb wszystko w cm ,a grubość MDF-u to 25 mm . Ile to ma litrów ? coś około 26 jeśli dobrze to rozumiem.

Napisano

> Nie nie .Mam tego suba połączone szeregowo tzn cewki i wzmacniacz

> zmostkowany na 2 ohm .Niewiem czy dobrze ,ale próbowałem na

> różne sposoby.

Chyba źle, bo z tego co rozumiem polaczyles dwa kanały wzmacniacza w mostek i obciązyles je 2 Ohmami. W opisie ktory jest na stronie w ogole nie ma wzmianki o mozliwosci mostkowania wiec wątpie zeby wzmacniacz w mostku byl stabilny do 2 Ohm, ale moge sie mylić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Pokombinuje nad tym podłączeniem ,tylko mnie trapi ta obudowa czy jest dobry litraż i czy tylna ściana skrzyni ma być ustawiona pod skosem coby fala z głośnika nie cofała sie a rozpraszała . Czy dobrze myśle ?

Napisano
  • Autor

Koledzy doradzicie mi co z tą skrzynią ?

Mdf-u mam całą płyte tak że moge budować nastepne pudło tylko co z tym litrażem ?

Napisano

> Pokombinuje nad tym podłączeniem ,tylko mnie trapi ta obudowa czy

> jest dobry litraż i czy tylna ściana skrzyni ma być ustawiona

> pod skosem coby fala z głośnika nie cofała sie a rozpraszała .

> Czy dobrze myśle ?

pochylenie tylnej ścianki nie ma wpływu na jakieś zakrzywienia i inne cuda z falą dźwiękową wytwarzaną przez głośniki niskotonowe gdyż jest ona na tyle długa że nie ma się co obawiać że ulegnie ona jakiemuś zniekształceniu przez niepochylona tylna ściankę, poza tym piszesz że obudowa jest wytłumiona. Pochylona tylna ściankę robi się w subach tylko z powodów praktycznych żeby można było dosunąć suba do tylnych oparć, nie ma ona żądnego wpływu na jakoś dźwięku. Napisz jakiego typu jest to skrzynia, zamknięta czy bass refleks, bo wszystko wskazuje na to że są źle dobrane wymiary obudowy i wyszła jakaś beznadziejna odpowiedź impulsowa. Mówisz że bas jest przeciągły i buczący??

Skąd wziąłeś objętość obudowy która zbudowałeś dla tego głośnika?? Bo jeżeli dobrze liczę to obj. wewnętrzna twojej skrzyni wychodzi zaledwie 8l odliczając obj. zajmowaną przez głośnik, to skrzynka nawet zamknięta wydaje się wyjątkowo mała jak na 25cm głośnik.

Daj jakiegoś linka do jakichś konkretnych danych T/S tego głośnika, to się wrzuci do WinISD i się zobaczy.

Napisano
  • Autor

Objetość skrzyni wziąłem ze strony producenta w załączniku jest wszystko opisane

Napisano

> Halo jest tu ktoś

Więcej spokoju proszę.

No więc tak jak podejrzewałem masz złą obiętość skrzynki zrobioną. Z tego co mi wyszło z wymiarów które podałeś to twoja skrzynka ma 8l, a ma mieć 0.6 Cu Ft(stopy sześciennej) czyli troszkę ponad 16l (objętości wewnętrznej )gdyż stopa to 30,479cm, a stopa sześcienna to 30,479cm^3. Możesz robić nową skrzynkę.

Napisano

> Więcej spokoju proszę.

> No więc tak jak podejrzewałem masz złą obiętość skrzynki zrobioną. Z

> tego co mi wyszło z wymiarów które podałeś to twoja skrzynka ma

> 8l, a ma mieć 0.6 Cu Ft(stopy sześciennej) czyli troszkę ponad

> 16l (objętości wewnętrznej )gdyż stopa to 30,479cm, a stopa

> sześcienna to 30,479cm^3. Możesz robić nową skrzynkę.

dokładnie tak jak kolega kurian napisał, możesz robić nowa skrzynkę i modlić sie ze tan wzmacniacz bedzie miał jakakolwiek kontrole nad tym głosnikiem bo głośnik ma 500W rms a wzmacniacz tylko 200W rms co jest stanowczo za mało

jeśli kupiłes ten wzmacniacz tylko do tego suba to popełniłeś błąd, trzeba było kupić monobloka, Boss ma w ofercie monobloka 300W rms albo GZ którego własnie kupiłem i ma 500W rms

Napisano
  • Autor

Może któryś z kolegów policzył by mi tą skrzynkie bo naprawde sobie z tym programem nie radze ,jakieś cuda mi wychodzą z wymiarami. Bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam.

Napisano

> Może któryś z kolegów policzył by mi tą skrzynkie bo naprawde sobie z

> tym programem nie radze ,jakieś cuda mi wychodzą z wymiarami.

> Bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam.

a co ty za programu używasz do obliczenia wymiarów skrzyni, tosz to prosta matematyka jest długość a,b,c mnożysz ze sobą wg wzoru a*b*c. Sam chyba wiesz jak chcesz żeby wyglądała twoja skrzynia??

Wg producenta potrzebujesz uzyskać pojemność 16,9l, masz do dyspozycji MDF o gr.25mm, to ja bym proponował ci takie wymiary zewnętrzne 320x320x300mm co po odliczeniu 50mm z grubości ścianek da wymiary wewnętrzne 270x270x250mm które dają objętość wewnętrzną 18,2l, naddatek idealnie zrekompensuje objętość zajmowana przez głośnik.

Napisano

> Może któryś z kolegów policzył by mi tą skrzynkie bo naprawde sobie z

> tym programem nie radze ,jakieś cuda mi wychodzą z wymiarami.

> Bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam.

I jak zrobił kolega ta nową skrzynie?? jak to teraz gra??

Napisano
  • Autor

Zrobiłem i teraz to gra gorzej niż poprzednio tamtą miałem wiekszą .Niewiem jak kolega to obliczał i jakim programem ale WINISD strasznie przekłamuje .Moim zdaniem musze chyba budować coraz wieksze skrzynki i próbować po kolei.Ta stara skrzynia miała wymiary 26.6*31.7*19 co dawało 16 L . Już mi sie odechcialo budowania audio w samochodzie frown.gif

Napisano

> Zrobiłem i teraz to gra gorzej niż poprzednio tamtą miałem wiekszą

> .Niewiem jak kolega to obliczał i jakim programem ale WINISD

> strasznie przekłamuje .Moim zdaniem musze chyba budować coraz

> wieksze skrzynki i próbować po kolei.Ta stara skrzynia miała

> wymiary 26.6*31.7*19 co dawało 16 L . Już mi sie odechcialo

> budowania audio w samochodzie

ma 16 litrów ale cała, wewnętrzna objętość jest dużo mniejsza, bo masz bardzo gruby mdf 25mm co powoduje że z każdej z tych długości które podałeś musisz odjąć po 50mm co daje ledwo 8l objętości wewnętrznej. Zrobiłeś tą drugą skrzynie wg. tych wymiarów które ci podałem w jednym z poprzednich moich postów??

Napisano

> Zrobiłem i teraz to gra gorzej niż poprzednio tamtą miałem wiekszą

> .Niewiem jak kolega to obliczał i jakim programem ale WINISD

> strasznie przekłamuje .Moim zdaniem musze chyba budować coraz

> wieksze skrzynki i próbować po kolei.Ta stara skrzynia miała

> wymiary 26.6*31.7*19 co dawało 16 L . Już mi sie odechcialo

> budowania audio w samochodzie

moglbys wpasc na ktoregos spota lokalnego kącika - grupy zachodniopomorskiej ? posłuchał bym hmm.gif

Napisano

> ma 16 litrów ale cała, wewnętrzna objętość jest dużo mniejsza, bo

> masz bardzo gruby mdf 25mm co powoduje że z każdej z tych

> długości które podałeś musisz odjąć po 50mm co daje ledwo 8l

> objętości wewnętrznej. Zrobiłeś tą drugą skrzynie wg. tych

> wymiarów które ci podałem w jednym z poprzednich moich postów??

Kurian ale dolicz jeszcze to ze głośnik zabiera ze 2litry jak nie wiecej

Napisano

> Kurian ale dolicz jeszcze to ze głośnik zabiera ze 2litry jak nie

> wiecej

ja mu zaproponowałem takie coś. I tu jest mały naddatek objętości.

Napisano
  • Autor

Koledzy a może to ma związek ze spadkiem napiecia bo nie mam komdensatora a w dodatku mam dwa wzmacniacze w aucie o mocy w sumie 1600 watt max . Może to dlatego ,bo tak jak pisałem na początku bas jest taki przeciągniety i z opóżnieniem do reszty muzyki . Co myślicie.?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.