Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpanie przy ruszaniu

Featured Replies

Napisano

Co jakiś czas ktoś pisze, że przy ruszaniu pojawiają się dziwne kangurki i szarpania. Czasem ustają po rozgrzaniu silnika.

Jakiś czas temu dopadło i mnie. Podejrzewalem sprzęgło albo poduszki ze wskazaniem na te drugie bo swoje lata już mają.

W sobotę kable zapłonowe odmówiły współpracy i na 20 minut przed zamknięciem sklepów koleżanka śmigała po mieście w poszukiwaniu nowych. Będąc zapobiegliwym zadysponowałem zakup nowej kopułki i palca coby nie obudzić się z ręką w nocniku kiedy miałoby się okazać po zamknięciu sklepów, że to jednak ich wina smile.gif

Dziś pomyslałem sobie: po co mają leżeć "na magazynie", skoro już są to trza założyć. Wywaliłem wiekową kopułkę, która jest niewiele młodsza od niektórych forumowiczów oraz palec - jej rówieśnika smile.gif

Jakież było moje zdziwienie kiedy kangurki w cudowny sposób znikneły. Mogę nawet ruszyć z piskiem co mi się do tej pory nie udawało z powodu telepania autem zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Nie ma to jak zapłon bezrozdzielaczowy ok.gifzlosnik.gif Byłem bardzo zadowolony kiedy przeglądając Etzolda stwierdziłem , że mój silnik ma właśnie DIS spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Nie ma to jak zapłon bezrozdzielaczowy

To prawda, tylko pozazdrościć. Im mniej ruchomych części tym mniejsza szansa na awarię.

A propos awarii... Ile kosztuje Twój DIS? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Az sie niechce wierzyc!

Mi tez tak jakos podszarpuje przy ruszaniu,ale juz nic nie chcialem pisac,bo bedzie "nudzi sie i truje forum".

Jesli jak piszesz zmiany "czuc" to ja raczej inwestuje w ten interes,tym bardziej ze tanio wychodzi.

Jak by ktos pytał ile: http://www.allegro.pl/item153167506_kopulka_aparatu_zapl_opel_astra_corsa_kadet.html

Pisze tylko o kopułce bo palec wymieniłem jakies 6 tyś temu.

A Ty ile zaplaciles w sklepie?

Czy do 14NZ i 16NZ to to samo,czy znów spotykamy sie z trzema rodzajami w sześciu wersjach? wink.gif

Napisano

Ojojoj kopułki EPS nadają się na ozdobę do akwarium, a nie do samochodu.

Napisano
  • Autor

> Az sie niechce wierzyc!

> Mi tez tak jakos podszarpuje przy ruszaniu,ale juz nic nie chcialem

> pisac,bo bedzie "nudzi sie i truje forum".

> Jesli jak piszesz zmiany "czuc" to ja raczej inwestuje w ten

> interes,tym bardziej ze tanio wychodzi.

Nie gwarantuje, że u Ciebie pomoże ale spróbować możesz. Na wstępie może najpierw rozbierz i spróbuj poczyścić styki w kopułce i metalową końcówkę palca. Może obejdzie się bez wymiany

> A Ty ile zaplaciles w sklepie?

Za kopułkę 45 zł a za palec 18 zł

> Czy do 14NZ i 16NZ to to samo,czy znów spotykamy sie z trzema

> rodzajami w sześciu wersjach?

No nie. Ty masz inne ja inne. Z tym, że u Ciebie są dwie wersje zlosnik.gif Czy u Ciebie z koułki wystają metalowe końcówki na która zakłada się przewody zapłonowe czy takie plastikowe rurki a styki są schowane w środku?

Napisano

He,he!

W takim razie jakie polecasz?

Pytam bo przy lekturze tego wątku przypomnialem sobie stan mojej,i pewnie bede sie rozglądał.

Napisano

> Nie gwarantuje, że u Ciebie pomoże ale spróbować możesz.

-sprobuje,bo jak palec nawalal to objawy byly calkiem podobne

Na wstępie

> może najpierw rozbierz i spróbuj poczyścić styki w kopułce i

> metalową końcówkę palca. Może obejdzie się bez wymiany

-rozbieralem juz i traktowalem papierkiem,mysle ze czas na nowa-moja tez pewnie pamieta jak ja wujek Helmut w fabryce Opla przykrecal wink.gif

> Za kopułkę 45 zł a za palec 18 zł

-kopula drozej niz na alledrogo-czyzby tamta to złom?

> No nie. Ty masz inne ja inne. Z tym, że u Ciebie są dwie wersje Czy

> u Ciebie z koułki wystają metalowe końcówki na która zakłada się

> przewody zapłonowe czy takie plastikowe rurki a styki są

> schowane w środku?

-plastikowe rurki a styki są

schowane w środku.

Napisano
  • Autor

> -kopula drozej niz na alledrogo-czyzby tamta to złom?

No tamta zallegro do EPS, Orochimaru wyraził swoje zdanie na jej temat. Co prawda nie uzasadnił ale myślę, że to zrobi wink.gif

> -plastikowe rurki a styki są

> schowane w środku.

Kolejne pytanie, bo są podrodzaje tego rodzaju zlosnik.gif : kopulka mocowana na śrubki czy na zatrzaski?

Napisano

> No tamta zallegro do EPS, Orochimaru wyraził swoje zdanie na jej

> temat. Co prawda nie uzasadnił ale myślę, że to zrobi

> Kolejne pytanie, bo są podrodzaje tego rodzaju : kopulka mocowana na

> śrubki czy na zatrzaski?

-śrubki.swoja drogą ciezko sie je odkreca bez krótkiego krzyżaka (a gdzie w tych czasach znalezć krótkiego krzyżaka?w Malborku juz szukałem smile.gif )

Napisano
  • Autor

> swoja drogą ciezko sie je odkreca bez krótkiego krzyżaka

To zastosuj długiego smile.gif Ja odkręcałem zapomocą przedłużki i grzechotki

> (a gdzie w tych czasach znalezć krótkiego krzyżaka?w Malborku juz szukałem )

zlosnik.gif

Napisano

>>>Ja odkręcałem zapomocą przedłużki i grzechotki

Czyli jesli mam kopule jak w w/w postach to jakiej mam szukac?Wystarczy jak gościowi w sklepie powiem +/- jaką mam?

Przepraszam ze zawracam głowe,ale cieżko jechac do sklepu z odkręconą wink.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli jesli mam kopule jak w w/w postach to jakiej mam

> szukac?Wystarczy jak gościowi w sklepie powiem +/- jaką mam?

> Przepraszam ze zawracam głowe,ale cieżko jechac do sklepu z odkręconą

Zobacz sam w załączniku, bo ja nie bardzo rozumiem wink.gif

post-36940-14352477481822_thumb.jpg

Napisano

> Zobacz sam w załączniku, bo ja nie bardzo rozumiem

Oooo kurde. yikes.gifA na samej kopule nie ma jakichś symboli,tak zebym podał sprzedawcy?Ciezko mi teraz sprawdzic bo jestem w pracy.Ty niedawno zakladales to pewnie wiesz.

Napisano
  • Autor

> Oooo kurde. A na samej kopule nie ma jakichś symboli,tak zebym podał

> sprzedawcy?Ciezko mi teraz sprawdzic bo jestem w pracy.Ty

> niedawno zakladales to pewnie wiesz.

W mojej (w środku) było Delco Relmy Made in USA i nic poza tym. To by potwierdzało, że kopulkę zakładali jeszcze w fabryce.

Napisano

> W mojej (w środku) było Delco Relmy Made in USA i nic poza tym. To by

> potwierdzało, że kopulkę zakładali jeszcze w fabryce.

Czyli mozna powiedziec ze kupowałeś w "ciemno" i obylo sie bez ponownej wizyty w sklepie.

Napisano
  • Autor

> Czyli mozna powiedziec ze kupowałeś w "ciemno" i obylo sie bez

> ponownej wizyty w sklepie.

Nie w ciemno bo u mnie jest tylko jeden rodzaj kopułki wink.gif

Podjedź pod sklep, napatrz się na swoją kopulkę aż sie nauczysz jej na pamięć (opcjonalnie zrób jej fotę) i niech Ci sprzedawca pokazuje jakie ma wink.gif

Albo rozbierz pod sklepem, zanieś mu na wzór i zamobtuj nową na miejscu. Ja tak wymianiałem w Peugeocie klocki z przodu i innym razem cylinderek z tyłu zlosnik.gif Dodam, że w krawacie zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nie w ciemno bo u mnie jest tylko jeden rodzaj kopułki

> Podjedź pod sklep, napatrz się na swoją kopulkę aż sie nauczysz jej

> na pamięć (opcjonalnie zrób jej fotę) i niech Ci sprzedawca

> pokazuje jakie ma

> Albo rozbierz pod sklepem, zanieś mu na wzór i zamobtuj nową na

> miejscu. Ja tak wymianiałem w Peugeocie klocki z przodu i innym

> cylinderek z tyłu Dodam, że w krawacie

> Pozdroofka

I tak zrobie.To tylko 2 srubki.Rozbiore pod sklepem i tyle.Dzieki za pomoc.Pozdrawiam.

Napisano

a ja wczoraj odkrecalem kopulke i niestety musialem uzyc przecinaka do krzyzaka i zrobilem malutka dziurke w kopulce przy srubce ... czy przez to mam obawiac sie wilgoci jeszcze bardziej? confused.gif

Napisano

> Nie ma to jak zapłon bezrozdzielaczowy Byłem bardzo zadowolony

> kiedy przeglądając Etzolda stwierdziłem , że mój silnik ma

> właśnie DIS

Witam

to co znaczy że mogę go pominąć w watpliwościach ? bo u mnie na ten przyklad jakoś nierówno pali asterka jakby nie na wszystkich garkach . świece i przewody wymienione , EGR i krokowy są OK , wymieniona UPG ciśnienie na cyl po 13 , jaki jest objaw awari DISa ?

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> a ja wczoraj odkrecalem kopulke i niestety musialem uzyc przecinaka

> do krzyzaka i zrobilem malutka dziurke w kopulce przy srubce ...

> czy przez to mam obawiac sie wilgoci jeszcze bardziej?

No trza to czymś zalepić bo woda bedzie się skrapalać w środku i bedzie śniedzieć. Że nie wspomnę o mokrych "stykach" i słabszej iskrze.

Napisano

> To prawda, tylko pozazdrościć. Im mniej ruchomych części tym

> mniejsza szansa na awarię.

> A propos awarii... Ile kosztuje Twój DIS?

> Pozdroofka

jeszcze się nie zepsuł skromny.gifchoć o-ring pod cewką już wymieniałem spineyes.gif

Napisano

> jeszcze się nie zepsuł choć o-ring pod cewką już wymieniałem

Heh ja dziś wymieniłem łoringa pod moim DISem...

A wracając do przewodów - to uważałem, że z moimi jest wszystko OK ale profilaktycznie wymieniłem - i zauważyłem, że teraz z "dwójki" można spokojnie ruszać... Faktycznie inaczej samochodzik się buja. (założyłem BERU 215zł)

Napisano
  • Autor

> zauważyłem, że teraz z

> "dwójki" można spokojnie ruszać... Faktycznie inaczej

> samochodzik się buja.

No właśnie o tym mówię. U mnie przed wymianą zabytkowej kopułki i palca, owszem można było ruszyć z dwójki ale szkoda mi było kataować silnika nawet dla prób bo aż pasek popiskiwał. Teraz nie ma problemów. No i z jedynki ślicznie startuje bez telepania sinlkiem.

Pozdroofka

Napisano

>No i z jedynki ślicznie startuje bez telepania sinlkiem.

Psiakiś tydzień temu postanowiłem "zmieścić się" na skrzyżowaniu na lewoskręcie - i z tego "telepnięcia" to mi jedynka wyskoczyła i miałem lekki wzrost adrenaliny... ale dwójka, palenie sprzęgła i się wymigałem.

Nigdy w życiu nie wiązał bym tego z przewodami wysokiego... a jednak człowiek uczy się całe życie.

Napisano
  • Autor

> Nigdy w życiu nie wiązał bym tego z przewodami wysokiego... a jednak

> człowiek uczy się całe życie.

U mnie na liście podejrzanych (tak jak pisałem na wstępie) było sprzęgło i poduszki silnika - ze wskazaniem na te drugie. A tu kurna kopułka i palec.. smile.gif

Pozdroofka

P.S.

Jak tam siłowniczki pod maską? wink.gif Ja sie nie mogę nacieszyć grinser006.gif Zapodałem smar grafitowy w przegubiki. Aha... Przyjrzałem się dokladnie i masz rację: maska utrzyma siena jednym siłowniku. Kiedy pisałem, że u mnie na jednym po ok 10 minutach delikatnie opadła, zapomniałem napisać, że na podniesionej masce wisiała lampa warsztatowa i ciągneła ją w dół zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Jak tam siłowniczki pod maską? Ja sie nie mogę nacieszyć Zapodałem

> smar grafitowy w przegubiki. Aha... Przyjrzałem się dokladnie i > masz rację: maska utrzyma siena jednym siłowniku. Kiedy pisałem, > że u mnie na jednym po ok 10 minutach delikatnie opadła, > zapomniałem napisać, że na podniesionej masce wisiała lampa > warsztatowa i ciągneła ją w dół

> Pozdroofka

HEH U mnie lampa warsztatowa waży niewiele - świetlówka 12V...

Dziś dumałem nad prętem - ale chyba wyrwę chwasta - źle mi się kojarzy passed_out.gif

Napisano
  • Autor

> HEH U mnie lampa warsztatowa waży niewiele - świetlówka 12V...

Mam i ja taką... smile.gif Całe 17 zł na allegro. Jeżdzi sobie przypięta rzepem w bagażniku i czeka na swoją kolej (raz użyłem kiedy w nocy pod domem wymowalem zegary celem wymiany diody podświetlenia smile.gif ) . W garażu wolę lampę z zarówką.

> Dziś dumałem nad prętem - ale chyba wyrwę chwasta - źle mi się

> kojarzy

Ja pewnie kiedy już się przyzwyczaję do siłowników też wywalę, ale narazie prześladuje mnie myśl: co zrobię jak siłowniki zawiodą? smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Zapodałem

> smar grafitowy w przegubiki.

Pozatym rozejrzałem się trochę po sklepie i wypatrzyłem smar STP do przegubów kulowych, zwrotnic... ten pewnie byłby najlepsiejszy...

Ale w końcu chodzi o jakikolwiek poślizg - każdy będzie dobry do takiego szczegułu.

Jak by tak człowiek się wczuwał to by w końcu napakował smaru molibdenowego do przegubów napędowych... hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Jak by tak człowiek się wczuwał to by w końcu napakował smaru

> molibdenowego do przegubów napędowych...

O, to jest pomysł. grinser006.gif

Albo smar, który zapodają do smarowania uszczelek między członami rakiet na paliwo stałe w promach kosmicznych... hahaha.gif

Napisano

> Albo smar, który zapodają do smarowania uszczelek między członami

> rakiet na paliwo stałe w promach kosmicznych...

Wystarczy ROYCO GREASE 11 MS

Smar lotniczy ogólnego stosowania o wysokiej zdolności do przenoszenia obciążeń.

Napisano
  • Autor

> Wystarczy ROYCO GREASE 11 MS

> Smar lotniczy ogólnego stosowania o wysokiej zdolności do

> przenoszenia obciążeń.

Trzeba jeszcze uwzględnić, że podczas otwierania maski wzrasta temperatura smaru o 0,00016* wink.gif

P.S.

Ale pierdzielimy... grinser006.gif Zaraz nas ktoś pogoni... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

O tej porze to faktycznie nikt na temat smaru nic nie powie... a szkoda, bo może znalazło by się "złoty środek" hahaha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.