Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyprzedzanie roweru

Featured Replies

Napisano

Tak mnie naszło po przeczytaniu tego artukułu .

"W Piotrkowie Trybunalskim pracownicy WORD analizowali ostatnio nagranie z egzaminu mężczyzny, który protestował przeciwko niekorzystnej dla siebie decyzji. - Przekonywał, że nie wyprzedzał rowerzysty na przejściu dla pieszych. Obejrzeliśmy film i okazało się, że w momencie wyprzedzania rower znajdował się na samym środku pasów - mówi Wieńczysław Niewieczerzał, szef ośrodka w Piotrkowie Trybunalskim. Niedoszły kierowca wycofał zażalenie. "

Jak to w końcu jest ? Zrobili tego przyszłego kierowce w 270747800-sex.gif , bo za chwile sie moze okazac ze na zakazie wyprzedzania roweru nie bedzie mozna wyprzedzic zlosnik.gif .

Napisano

> Jak to w końcu jest ? Zrobili tego przyszłego kierowce w , bo za

> chwile sie moze okazac ze na zakazie wyprzedzania roweru nie

> bedzie mozna wyprzedzic .

A co, to na zakazie wyprzedzania można wyprzedzać? I na pasach też? biglaugh.gif

Napisano

A tak nawiazujac do tego wyrzedzania rowerzystow...np poza zabudowanym jak mamy jadacego droga rowerzyste ( nie poboczem) i mamy ciagla...czy to pojedyncza czy tez podwojna..czesto zeby go wyprzedzic najezdza sie lekko na drugi pas by rowerku nie "zawinac"..czy zdarzylo sie Wam lub komus kogo znacie ze policja dala za cos takiego mandat? hmm.gif

Napisano

> A co, to na zakazie wyprzedzania można wyprzedzać?

oczywiscie ze mozna skromny.gif

kłania sie znaczenie znaku B25:

Zakaz wyprzedzania

Znak ten zabrania kierującym wyprzedzania wszelkich pojazdów silnikowych wielośladowych. Na odcinku drogi, na którym obowiązuje ten znak, kierujący pojazdem silnikowym może wyprzedzać tylko pojazdy jednośladowe oraz pojazdy niesilnikowe (np. rowery, wózki ręczne).

Znak obowiązuje do najbliższego skrzyżowania, chyba, że na drodze dwujezdniowej droga odgałęziająca znajduje się tylko z lewej strony i nie ma bezpośredniego połączenia z prawą jezdnią lub zakaz wyrażony przez znak został wcześniej odwołany znakiem odwołującym ten zakaz.

tak wiec rower nie jest pojazdem silnikowym wielosladowym wiec wyprzedzic go mozesz przy znaku zakaz wyprzedzania.

Napisano

Hmmm hmm.gif...a jak sie zachowujecie gdy jedziecie znow smile.gif poza zabudowanym os jezdni linia ciagla i pobocze odzielone np linia ciagla( przypadek a) i linia przerywana ( przypadek b)..i teraz jedzie sobie traktor lub cos w tym tempie max 20-30km/h i jedzie specjalnie poboczem zeby wszyscy mogli sobie jechac(jesli przypadek "a" to sam traktor lamie chyba wtedy przepisy - czy sie myle hmm.gif?)...czy wyprzedzicie go czy poczekacie az linia bedzie przrywana? cfaniaczek.gif

Napisano

grinser006.gif> Hmmm ...a jak sie zachowujecie gdy jedziecie znow poza zabudowanym

> os jezdni linia ciagla i pobocze odzielone np linia ciagla(

> przypadek a)

teorytycznie nie powinienes wyprzedzac do nie pozwala ci na to linia ciagla od strony osi jezdzi, a pas nie jest na tyle szeroki zeby zmiescily sie na nim dwa pojazdy rownoczesnie. wiec musisz sobie jechac za takim traktorkiem az sie ciagla lina skonczy. to tak w teorii a w praktyce to wiadomo, ze jak nic nie jedzie z przeciwka to lewy kierunek i buuuuuta

i linia przerywana ( przypadek b)..i teraz jedzie

> sobie traktor lub cos w tym tempie max 20-30km/h i jedzie

> specjalnie poboczem zeby wszyscy mogli sobie jechac(jesli

> przypadek "a" to sam traktor lamie chyba wtedy przepisy - czy

> sie myle ?)...czy wyprzedzicie go czy poczekacie az linia bedzie

> przrywana?

jak traktor jedzie sobie tym poboczem a ja mieszcze sie na swoim pasie bez problemow to go wyprzedzam. przeciesz nie przejezdzam za sasiedni pas oddzielony linia ciagla

Napisano
  • Autor

> oczywiscie ze mozna

> kłania sie znaczenie znaku B25:

> Zakaz wyprzedzania

> Znak ten zabrania kierującym wyprzedzania wszelkich pojazdów

> silnikowych wielośladowych. Na odcinku drogi, na którym

> obowiązuje ten znak, kierujący pojazdem silnikowym może

> wyprzedzać tylko pojazdy jednośladowe oraz pojazdy niesilnikowe

> (np. rowery, wózki ręczne).

> Znak obowiązuje do najbliższego skrzyżowania, chyba, że na drodze

> dwujezdniowej droga odgałęziająca znajduje się tylko z lewej

> strony i nie ma bezpośredniego połączenia z prawą jezdnią lub

> zakaz wyrażony przez znak został wcześniej odwołany znakiem

> odwołującym ten zakaz.

> tak wiec rower nie jest pojazdem silnikowym wielosladowym wiec

> wyprzedzic go mozesz przy znaku zakaz wyprzedzania.

no z tym B25 to troche zart .... ale jak to jest z przypadkiem przed przejsciem dla pieszych tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Hmmm ...a jak sie zachowujecie gdy jedziecie znow poza zabudowanym

> przypadek a) i linia przerywana ( przypadek b)..i teraz jedzie

> sobie traktor lub cos w tym tempie max 20-30km/h i jedzie ...

> przrywana?

dlugo sie nie zastanawiam zlosnik.gif ... pod warunkiem ze nie przejzdzam ciaglej

Napisano

> no z tym B25 to troche zart

aha grinser006.gif

>.... ale jak to jest z przypadkiem przed

> przejsciem dla pieszych

nie no, nie mozesz wyprzedzac tego nieszczesnego roweru na przejsciu dla pieszych, ani zadneego innego pojazdu

Napisano

> przrywana?

No jesli jedzie na tyle poboczem ze ja nie musze przekraczac linii ciaglej to wyprzedzam. W ten sposob nie lamie przeciez zadnego przepisu.

A traktor owszem lamie, ale wsumie niewyobrazam sobie zeby za takie cos mogl dostac mandat.

Napisano

> no z tym B25 to troche zart .... ale jak to jest z przypadkiem przed

> przejsciem dla pieszych

A czy dla kolegi pojechac kilka metrow za rowerem to juz jest jakas zniewaga?

Niestety jezdzac na rowerze czesto spotyka sie takich sprytkow co to zrobia wszystko byleby tylko wyprzedzic rower chocby i w ten sposob mieli zabic rowerzyste.

A juz poczekac czasem te pare sekunt to nielaska.

Taksamo wydaje mi sie ze z 90% kierowcow niezna lub ma gleboko przepis mowiacy o tym ze przy wyprzedzaniu rowerzysty nalezy zachowac MINIMUM 1 METR odleglosci od wyprzedanego. A ja cochwile czuje az podmuch na sobie bo jest maximum z 20cm.

Od pewnego czasu staram sie jezdzic z rozpieta kurtka, zeby ja rozwiewalo na boki i zebym byl przez to szerszy. Ale i tak co chwile sie znajdzie jakis matol co to ma ochote sobie porysowac lakier moim zamkiem od kurtki.

Pamietajcie rowerzysta to takisam uczestnik ruchu jak kazdy inny. I pytania o to czy rowerzyste mozna wyprzedzac na przejsciu dla pieszych czy nie swiadcza o tragicznie niskim poziomie wiedzy i kultury kierowcy!

Napisano

> Jak to w końcu jest ? Zrobili tego przyszłego kierowce w , bo za

> chwile sie moze okazac ze na zakazie wyprzedzania roweru nie

> bedzie mozna wyprzedzic .

Licho wie, jak teprzepisy interpretować. Niby rower też pojazd, uczestnik ruchu, a konkretnie podam przykład:

W 2003r. zdawałem w Grudziądzu egzamin na prawo jazdy na przyczepy (E do C). Trafiło mi na rowerzystę na podwójnej ciągłej. Jako że nie miałem szans go wyprzedzić bez przecięcia linii, zacząłem się za nim ciągnąć. Egzaminator do mnie z grubsza tymi słowami: "Dlaczego go Pan nie wyprzedza, proszę wyprzedzić rowerzystę". Wiedziałem, że celowo nie może mi nakazać wykonać czegoś co niedozwolone i za to mnie oblać, to go wyprzedziłem.

I zdałem wink.gif

Napisano

> kłania sie znaczenie znaku B25:

Chyba nie zauważyłeś smajlika

> tak wiec rower nie jest pojazdem silnikowym wielosladowym wiec

> wyprzedzic go mozesz przy znaku zakaz wyprzedzania.

A co w sytuacji, gdy żeby wyprzedzić rower, musisz naruszyć inny przepis,

np. przekroczyć linię ciągłą? Albo nie zachować odstępu od rowerzysty?

Napisano

> przrywana?

Traktor łamie przepisy, jadąc poboczem, jeśli nim nie jedzie to ja je czasem łamie i wyprzedzam na ciągłej...

Napisano

> Chyba nie zauważyłeś smajlika

upss myslalem ze ten smajlik dotyczy tylko pytania o wyprzedzanie na pasach spineyes.gif

> A co w sytuacji, gdy żeby wyprzedzić rower, musisz naruszyć inny

> przepis,

> np. przekroczyć linię ciągłą?

nie no, chyba nie masz tu zadnych watpliwosc, jak jest linia ciagla czy to pojedyncza czy podwojna to wiadomo ze nie mozesz jej przekroczyc czyli bezpiecznie ( z zachowaniem minimum metra odstepu) wyprzedzic rower.

>Albo nie zachować odstępu od

> rowerzysty?

przepisy mowia o odstepie minimum 1m, ale w praktyce ciezko to tak na szybklo ocenic zwlaszcza jak jedziesz jakim samochodem co ciezko wyczyc gabaryty. wtdy musisz sobie zrobic wiekszy odstep ,czyli np 1,2 - 1,5m a wiec praktycznie wyjechac czescia samochodu na sasiedni pas.

Napisano

>jeśli nim nie jedzie to ja je

> czasem łamie i wyprzedzam na ciągłej...

dokladnie, w PL pratycznie wszyscy w ten sposob postepuja, ale na egzaminie by to nie przeszlo swiety.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.