Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile pali astra 1.7 dtl 95r.

Featured Replies

Napisano

Witam posiadam astrę 1.7 dtl .Kupując ją miałem nadzieje na spalanie około 5.5 l ale co się okazuje moje autko pali różnie 6-7 a nawet 8 l. czy to normalne nie szaleje staram jeżdzić spokojnie max 110 km/h

Napisano

> Witam posiadam astrę 1.7 dtl .Kupując ją miałem nadzieje na spalanie

> około 5.5 l ale co się okazuje moje autko pali różnie 6-7 a

> nawet 8 l. czy to normalne nie szaleje staram jeżdzić spokojnie

> max 110 km/h

Moja paliła 5-5,5, w mieście drastycznie wzrastało nawet do 6,5.

Ja na początku też tak miałem. Trzeba sie tym nauczyć jeździć. Dieslem wogóle jeździ sie inaczej. Jak będziesz wciskał gaz w podłoge to nie bedzie jazdy, a spalanie kosmiczne.

A skąd jesteś? Może kupiłeś moją astre?

Bo koleś który kupił moją ma podobne nazwisko jak ty nicka hmm.gif

Napisano

> Moja paliła 5-5,5, w mieście drastycznie wzrastało nawet do 6,5.

Dane techniczne mówią:miasto-7,2l.To jak mogła palić 5-5,5l nono.gifMoja pali teraz 7-7,5 miasto krótkie odcinki ok 3-4 km.

Najgorzej mnie drażni u ludzi,jak podają spalanie swoich aut na poziomie motorynki.

Napisano

> Dane techniczne mówią:miasto-7,2l.To jak mogła palić 5-5,5l

Przeczytaj dokładniej!!! Czy ja napisałem że 5,5 to mi w mieście paliła

> Najgorzej mnie drażni u ludzi,jak podają spalanie swoich aut na

> poziomie motorynki.

Czy ja wiem czy na poziomie motorynki.

Co do danych technicznych to prosze bardzo:

sedan i hatchback:

dccf8f049af5cb18.jpg

caravan / kombi:

7842513c56115794.jpg

No i co? Nadal sądzisz że podałem spalanie na poziomie motorynki?

Jak podają dane techniczne, do 90km/h pali 4,9 i 4,5

Ale tak naprawde to ciężko osiągnąc te 4,5, bo kto jeździ z prędkością 90km/h poza miastem. No chyba że ktoś ma kapeluszniczy styl jazdy

Napisano

> Przeczytaj dokładniej!!! Czy ja napisałem że 5,5 to mi w mieście

> paliła

> Czy ja wiem czy na poziomie motorynki.

> Co do danych technicznych to prosze bardzo:

> sedan i hatchback:

> caravan / kombi:

> No i co? Nadal sądzisz że podałem spalanie na poziomie motorynki?

> Jak podają dane techniczne, do 90km/h pali 4,9 i 4,5

> Ale tak naprawde to ciężko osiągnąc te 4,5, bo kto jeździ z

> prędkością 90km/h poza miastem. No chyba że ktoś ma

> kapeluszniczy styl jazdy

U mnie spalanie praktycznie identyczne jak w tabeli dla HTB...

Napisano

a macie może taką tabelke dla benzynowych Z16XE bo w instrukcji brakuje mi kilku stron z tego wynika biglaugh.gif

Napisano

Można czasami mieć jakieś uwagi do tego silnika ale spala rzeczywiście mało ropki.Wczoraj zatankowałem do pełna ( staram się zawsze tankować full), obliczyłem zużycie, wyszło 6,12 l/100 - tylko po mieście. Wcześniej, w tych samych warunkach jazdy i pogody średnie spalanie w granicach 6,6 - 6,8. Zapytacie skąd ta różnica yikes.gif? Otóż powód jest prozaiczny! Przed Świętami założyłem nówki zimówki i teraz serce mi sie kraje, jak mam je "ścierać" w te "upały". To tylko potwierdza wcześniejsze opinie, że dużo w przypadku tego silnika ( i gólnie klekotów) zależy od techniki jazdy.pozdr

Napisano

Nie wynika z tego mojego bełkotu u góry jednoznacznie, więc dopisuję - aktualnie jeżdżę jak stateczny i zrównoważony starszy pan, nie przekraczając 2500 obr. bow.gif

Napisano

> max 110 km/h

moja nigdy nie zeszla poniżej 6 i nie przekroczyła 7. Jeżdżę normalnie. ani kapelusz, ani rajdowiec ze mnie nie jest cool.gif

chociaż ostatnio, po przyspieszeniu wtrysku, pali jakby troszkę mniej, ale jeszcze nie robilem żadnych szczegółowych i dokładnych badań i nie mogę w 100% potwierdzić tej teorii.

Napisano

> moja nigdy nie zeszla poniżej 6 i nie przekroczyła 7.

W trasie też powyżej 6? Przemieszczając się średnio 100, nie przekraczając 120 moja wypluwa nie więcej niż 5,7. Nie chodzi mi w tym miejscu o kolejne fajerwerki w zakresie rekordów minimalnego spalania ale o rzetelną wymianę informacji, która może posłużyć ew. wyłapaniu jakiś problemów lub określeniu drzemiącego w naszych wózkach "potencjału", który czeka na uwolnienie. Mój kolega piaskownica.gif posiada identyczny model i rocznik, silniki w naszych astrach ( i same woziki ) można powiedzieć, że "są zadbane", przebiegi licznikowe powyżej 200.000, a podane wyżej przeze mnie wyniki spalania osiagamy bez specjalnych "umartwień".

Napisano

moje spalanie

sezon zimowy cykl mieszany 6.76 litra na 100 km,

sezon letni 5.62 litra na 100 km

------------------------

astra f combi 1.7dtl 96r.

Napisano
  • Autor

A może ktoś zwas zwrócił uwage na śrubę regulującą dawkę paliwa w pompie u mnie była dość sporo odkręcona dowiadywałem sie że w warsztacie że ta śruba powinna być wkręcona do obrączki na niej zaciśniętej ale gdy tak zrobie obroty podnoszą mi się na tyle że nie mogę ich opuścić braknie regulacji więc ustawiłem tak żebu chodziła na 800 obr. i tak się zastanawiałem,bo po kupnie nie sprawdziłem dokładnie ile pali a po tych regulacjach to tak jak napisałem ale widzę że to norma w tych silnikach.Po zwiękrzeniu dawki okazało się też że autko zaczeło kopcić na ciemno więc wtryski poszły na wymianę końcówek ale nic to nie dało znajomy pompiarz powiedział mi że skoro są sadze to auto dostaje za mało powietrza ewentualnie zatkany katalizator to też sprawdziłem katalizator po operacji jaż ktoś go wcześniej wypróżnił więc padło na mały grzybkowaty zaworek na kolektorze zdjołem z niego rurkę i dymienie ustało czy mogę tak jeżdzić bez tej rurki ?Jak jest założona to po lekkim dodaniu gazu słychać gwizd turbiny ale jak jest zdjęta turbina milknie to normalne ?

Napisano

> max 110 km/h

Moja asterka na dłuższej trasie przy prędkościach rzędu 100 - 120 km/h i przejazdach przez miasta 50 - 60 km/h spala średnio 5,2 - 5,3 l /100km. Na krótszych odcinkach, czyli dojazdy do pracy w granicach 12 km w jedną stronę oraz jazda po mieście, a czasami wyjazd poza miasto do 40 km średnie spalanie wynosi od 5,7 do 6,2 l / 100km. Tylko samej jazdy po mieście niestety nie mam, więc nie mogę się określić ile mi pali tylko gdybym jeździł w tych warunkach.

Napisano

Witam

trasa -> 5,4 893goodvibes.gif

miasto -> 6.2

maxymalnie 6.7 i to bylo miasto i miesiac w ktorym ciskalem bardzo mocno po miesicie grinser006.gif

Ogolnie na podstawie moich doswiadczen to uwazam ten silniczek za dosc oszczedny... ale to jak koledzy mowia zalezy od wielu czynnikow hmmm moze masz na pompie zapodana wieksza dawke niewiem.gif ale te 7 literkow to jeszcze nie tragedia a moze byc tylko "efektem nowego samochodu" : 893goodvibes.gif

malego spalania waytogo.gif

czolem

Oberon

Napisano

> max 110 km/h

mi pali z 10 literkow na 100km i nie wiem dlaczego?Zero wyciekow i filtry wymienione-musze chyba sie pobawic z ta śrubką na pompie.

Napisano

> mi pali z 10 literkow na 100km i nie wiem dlaczego?Zero wyciekow i

> filtry wymienione-musze chyba sie pobawic z ta śrubką na pompie.

Nooo.... i to jest dopiero uzasadniona obawa a nie... pali o litr więcej na 100km i już panika boje_sie.gif

A taki 1 litr to łatwo można "przepalić" śmigając na niedogrzanym silniku albo zwiększoną dynamiką jazdy...

Napisano

> max 110 km/h

sprawdz wtryskiwacze i szczelność intercoolera, ew przewodów laczacych cooler z turbina. intercooler jest w polowie plastikowy i lubi pekac

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.