Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[diagnoza] Astra boleśnie zawyła przy prędkości ok. 100 km/h

Featured Replies

Napisano

Jechałem dziś tam i z powrotem, w sumie ok. 230 km - prędkość do 110. W jedną stronę - bez problemu. Droga powrotna: w pewnym momencie auto przy prędkości lekko ponad 100 km/h zawyło (dźwięk trochę jak borowanie i jakby dochodził z centrum -ale mogę się myslić; tutaj uwaga - odróżniam standardowe wycie w tym modelu, które waha się między 100 a ok 110, wygooglałem że TTTM). Trwało to ok. 15, sek i jak tylko prędkość spadła o ok. 10 km/h - ustało. Początkowo pomyślałem, że może po czymś przejechałem, ale gdy ponownie przyspieszyłem - rzecz się powtórzyła. Zjechałem do prędkości ok. 80 km/h i jechałem dalej. Po jakimś czasie jechałem z górki (noga z gazu) i auto przyspieszyło do ok. 85 km/h i pojawiło się znowu wycie (mimo, że gaz nie był wciśnięty), ale o mniejszym natężeniu (jakby lekki pisk). Lekko wystraszony (perspektywa rozkraczenia się między Szczecinem a Gorzowem, przy dzisiejszej pogodzie nie była miłą) zjechałem na pobocze i sprawdziłem olej (pierwsze co mi do głowy przyszło- tu się też zresztą kończą moje możliwości diagnostyczne ;-) )- poziom w porządku. Po jakimś czasie ruszyłem dalej i dokulałem się pod dom jadąc 60 km/h... :/. Przy tej prędkości wszystko było w porządku - silnik, wydaje mi się bez zmian pracował. Zmiana biegów też bez żadnych problemów.

Czy na podstawie tych kilku danych można już przypuścić co jest nie tak? Będę wdzięczny za opinie. smile.gif

Napisano

łożysko koła czasem? hmm.gif

charakterystcznie wyje prz nie których prędkościach na początku niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> łożysko koła czasem?

> charakterystcznie wyje prz nie których prędkościach na początku

Dzięki za sugestię! Co do tekstum, to pomyliłem się - wycie nie trwało 15 sek, tylko 1,5 sek...

Napisano

Nie słyszałem tego, ale może to być rezonans jakiejś blachy, np osłaniającej kolektor wydechowy, albo (oby nie) coś w skrzyni.

Mimo wszystko na twoim miejscu doprowadziłbym do takiego stanu i sprawdził czy powyżej tej prędkości też to występuje (przyspieszając najszybciej jak się da, żeby szybko minąć to zjawisko), następnie wrzucić na luz i powoli wytracając prędkość sprawdzić czy efekt występuje bez obciążenia.

Napisano

Ja bym rowniez stawial na na lozysko kola. Kolega mial podobnie w renowce, przepatrzyl caly wydech, osluchal silnik a mechanik w raz stwierdzil ze to lozysko kola (i tez wylo tylko w pewnych predkosciach).

Napisano
  • Autor

> Nie słyszałem tego, ale może to być rezonans jakiejś blachy, np

> osłaniającej kolektor wydechowy, albo (oby nie) coś w skrzyni.

Wolę sam nie próbować sprawdzać - nie chciałbym pogorszyć czegoś. Jutro jadę do mechanika. Dam znać jaka była diagnoza. :-) Dzięki za podpowiedzi!

Napisano
  • Autor

W ramach epilogu. Byłem u dwóch mechaników. Z jednym pojechaliśmy na autostradę

i rozpędziliśmy auto do 160 km/h. W sumie przejechaliśmy ok. 40 km - wspomniane

objawy się nie pojawiły. Po poworcie mechanik wszedł pod auto i zauważył, że

jedno z łożysk przy skrzyni ma luz większy od drugiego - powiedział, że to

ewentualnie mogło być to.

Pojechałem do drugiego mechanika - otworzył skrzynię (na tyle ile się dało bez

wyciągania jej) i w środku wszystko wygląda w porządku (sprawdził też zębatkę

5-tego biegu - w porządku).

Chyba pozostaje jeździć i czekać na następne obajawy... smile.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Chyba pozostaje jeździć i czekać na następne obajawy...

Witam,

niestety ostatnio znowu pojawiły się podobne objawy... W jedną stronę przejechane 120km (prędkość ok 110/h), postój 6h, następnie powrót. Po 50 km, coś zawyło (dźwięk jednostajny -żadne stukanie; jakby coś się ścierało). Tym razem poeksperymentowałem. W czasie wycia:

- zmieniłem bieg (wycie bez zmian);

- wrzuciłem na luz (wycie praktycznie bez zmian - dopiero jak się auto zatrzymało to wycie ustało)

- w czasie jazdy kręciłem szybko kierownicą to w jedną to w drugą stronę, lekko zygzakując (raz wycie ustało na moment, ale za drugim razem, przy tym samym zabiegu nie ustało).

Zatem zmiana biegów nie wpływała na zmianę dźwięku wycia. Jedynie zwalnianie do ok 20 - 30 km/h powodowało, że wycie ustawało. No i raz w wyniku kręcenia kierownicą, wycie ustało na moment.

W rezultacie dokulałem się 50km/h do domu...

Czy Waszym zdaniem brak zmiany charakteru wycia mimo zmiany biegów, eliminuje problem ze skrzynią biegów?

Jeśli byłyby to uszkodozne łożyska kół, to czy można to jednoznacznie stwierdzić, czy też trudno ocenić po wyglądzie, czy to była przyczyna tego wycia?

Ewentualnie co innego może to być? hmm.gif

Będę wdzięczny za Wasze opinie. :-)

Napisano

Czujesz (oprócz odgłosów) jakieś niepokojące zachowanie silnika? Np. spadek mocy, drgania itp?

Jeśli nie to może celuj w kierunku -> alternator, pompa wspomagania?

U mnie pompa wspomagania miała to do siebie że podczas jazdy to wyła to przestawała. Dźwięk podobny np do wiertarki borującej dziury za ścianą...

Jeździłem tak 2 m-ce aż pięknego wieczorku jakieś 90km od domu jadąc w lekkim koreczku usłyszałem głośny pisk, biały dym za mną i... strzelił pasek wspomagania - pompa czacha.gif

Resztę trasy odbyłem w błogiej ciszy palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Czujesz (oprócz odgłosów) jakieś niepokojące zachowanie silnika? Np.

> spadek mocy, drgania itp?

Nie, nie ma spadku mocy. Drganie lekkie, ale raczej spowodowane tym, że coś trze.

> Jeśli nie to może celuj w kierunku -

> U mnie pompa wspomagania miała to do siebie że podczas jazdy to wyła

> to przestawała.

Ewentualnie to mogłoby być to, bo pompa u mnie cieknie, ale nie na tyle by ubywało istotnie oleju w zbiorniczku do pompy wspomagania. Poza tym jaki to miałoby związek z prędkością?

Dzięki za sugestie! smile.gif

Napisano

> Witam,

> niestety ostatnio znowu pojawiły się podobne objawy... W jedną stronę

> przejechane 120km (prędkość ok 110/h), postój 6h, następnie

> powrót. Po 50 km, coś zawyło (dźwięk jednostajny -żadne

> stukanie; jakby coś się ścierało). Tym razem

> poeksperymentowałem. W czasie wycia:

> - zmieniłem bieg (wycie bez zmian);

> - wrzuciłem na luz (wycie praktycznie bez zmian - dopiero jak się

> auto zatrzymało to wycie ustało)

> - w czasie jazdy kręciłem szybko kierownicą to w jedną to w drugą

> stronę, lekko zygzakując (raz wycie ustało na moment, ale za

> drugim razem, przy tym samym zabiegu nie ustało).

> Zatem zmiana biegów nie wpływała na zmianę dźwięku wycia. Jedynie

> zwalnianie do ok 20 - 30 km/h powodowało, że wycie ustawało. No

> i raz w wyniku kręcenia kierownicą, wycie ustało na moment.

> W rezultacie dokulałem się 50km/h do domu...

> Czy Waszym zdaniem brak zmiany charakteru wycia mimo zmiany biegów,

> eliminuje problem ze skrzynią biegów?

> Jeśli byłyby to uszkodozne łożyska kół, to czy można to jednoznacznie

> stwierdzić, czy też trudno ocenić po wyglądzie, czy to była

> przyczyna tego wycia?

> Ewentualnie co innego może to być?

> Będę wdzięczny za Wasze opinie. :-)

w innym autku mialem identyczny objaw niezaleznie od warunkow jazdy (luz , 4,5 bieg) przy 110 cos wylo niemilosiernie jak by cos chcialo wyprzedzic auto jak predkosc spadla do 70 to super cichutko i dopiero po przekroczeniu 110 zas wylo. okazala sie owiewka pod zderzakiem ze puscily w niej nity i przy tej predkosci zaczela sie odchylac i wyc. 2 wkret po 2 grosze rozwiazaly problem. slyszlaem tez kiedys historyjke mechanika ktory jak mu zaczelo cos wyc wymienil oba lozyska i pol silnika i nic wycie ustalo po zdjeciu gumy z relingow na dachu

Napisano

Jak zacznie Ci wyc, popros pasezera, albo sam w miare zachowujac bezpeiczenstwo osluchaj czy dochodzi to od lewej czy prawej strony auta, bo ja nadal stawiam na lozysko kola... Chociaz jak kumplowi to padlo, dzwiek dochodzil raczej centralnie spod maski, ale moze w asterce bedzie troszke inaczej, wszak to nei jakies tam renault waytogo.gif

Napisano

miałem kiedyś tak: coś przy różnych prędkościach metalicznie i zarazem głucho wyło, sprawdzałem cały silnik, zawieszenie, i okazało się ze drży osłona paska rozrządu i metalowa osłona nad kolektorem wylotowym. dźwięk nakładał się na siebie i strasznie to wyglądało.

Napisano

ad1 post: wcale nie jest tak,ze sprawny samochod wyje przy jakis predkosciach w ramach TTTM..moj nie ma..nie wyje w zadnym zakresie predkosci..pisze to by obalic mit,ze TTTM..bo nie ma smile.gif

Napisano

Sie dokleje..do jakiej tam "Renówki" smile.gif

W tym przypadku bo takim pojazdem wczesniej sie poruszalem, czesto siadaly łozyska kól. Przy czym dzwiek byl nie do zdiagnozowania a juz tym bardziej strona ktora wyla z wewnatrz. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem na zdiagnozowanie w mojej R19 bylo podniesienie przodu, uruchomienie silnika, wrzucenie biegu i obsluchanie sytuacji bezposrednio przy kolach. Strzal byl zawsze celny i od razu wiadomo bylo ktore lozysko wyje i czy wogole wyje lozysko smile.gif

W asterce jeszcze nie mialem tego problemu ale przypuszczam ze diagnozowal bede w podobny sposob.

Napisano

u mnie tez wyje ale jak przekrocze tak 80 km/h tylko szybko zdiagnozowalem co to bo wczesniej nic takiego nie bylo , a pojawiło sie po tym jak wymieniłem antene od radia ( po tym jak mi zgieli w banana na parkingu angryfire.gif ) i jak jest wysunieta wiecej jak polowa jej dlugosci to wyje jak jest niżej to cisza

Napisano

> Ewentualnie to mogłoby być to, bo pompa u mnie cieknie, ale nie na

> tyle by ubywało istotnie oleju w zbiorniczku do pompy

> wspomagania.

U mnie płynu do momentu zatarcia nie ubyło NIC (dopiero zaczął uciekać po zatarciu pompy jak kręciłem kierownicą z zatkanym układem wspomagania).

Tego typu urządzenia wcale nie muszą się zatrzeć tylko na skutek wyschnięcia - może się przecież poluzować/rozwalić łożysko itp...

> Poza tym jaki to miałoby związek z prędkością?

> Dzięki za sugestie!

Żaden - nic takiego nie powiedziałem (a wręcz przeciwnie)... spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.