Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PZU- wlamanie, wymiana zamków LONG

Featured Replies

Napisano

Witam,

Przedwczoraj w nocy do mojego auta na parkingu przed blokiem probowali dostac sie zlodzieje- wylamali zamek kierowcy wgniatajac przy tym dosc znacznie drzwi dookola klamki- na tyle ze cala klamka rusza sie we wszystkie strony- zamek w drzwiach pasazera tez zostal wylamany. Na szczescie drzwi nie otworzyli.

Dzis odebralem kalkulacje naprawy PZU- cale 302 złote w tym:

- jeden zamek koszt czesci 117,25

- drugi zamek tez 117,25

- naprawa wgniecenia drzwi 39 złotych

- przelozenie zamkow w sumie 26 złotych

No i teraz mam pytanie- gdzie ja znajde kolesia ktory za 26 zlotych rozbierze drzwi lewe i prawe i pozamienia zamki i jeszcze podatek od tego odprowadzi lol

I blacharza ktory wyklepie mi drzwi dookola klamki (lakier nie jest uszkodzony- ale swoja droga wydaje mi sie ze bez szpachli i lakierowania po klepaniu sie nie obejdzie bo wgniecenie jest glebokie na ok 1,5 cm w promieniu 4 cm dookola klamki) za 39 zlotych.

Poza tym- mam jeden kluczyk do wszystkiego- schowek stacyjka wlew paliwa klapa bagaznika i drzwi i uwazam ze jesli za takie auto w tym stanie place ubezpieczenie to tak powinno zostac bo moj komfort na tym wyraznie ucierpi- wiem ze sa tacy ktorym to zwisa ale ja uwazam ze to nie jest auto 20 letnie w ktorym wszystko sie sypie ale w miare swierze auto w ktorym zawsze wszystko jest na biezaco naprawiane i nie chce miec dwoch kluczykow.

Jesli chodzi o naprawe zamka- jutro pojade do vw, ale na ten moment wiem ze albo sie wymienia wszystkie zamki, albo sie zamawia w vw zamek pod konkretny kluczyk, ale sorry, to ma niby kosztowac 117 zł sztuka? Nie chce mi sie wierzyc ale moze bede milo zaskoczony, a jesli chodzi o zamienniki bebenkow to podziekuje, bo w moim postrzeganiu tylko dzieki oryginalom ( i temu ze byli lamerami) nie weszli mi do auta i nie wyrwali nieubezpieczonego, lecz w pelni legalnego radia.

I troche mnie to denerwuje ze koledze w bmw 316 z 93 roku za wgniecione drzwi (do klepania) i prog pod drzwiami (slupek na parkingu- lakier niemetallic) ta sama firma tydzien wczesniej wyplaca 2700pln, z czego naprawa wynosi 600pln.

Powiedzcie mi co robic, jakie kroki podjac- dodam ze nie podpisywalem zgody na wycenie.

PS- Naprawa bezgotowkowa odpada z jednej przyczyny- trzeba miec na fakturze to za co oni wyplacaja, a ja natomiast zakladam klamki bez zamkow i dobry alarm+ centralny , gdyz moze jak zacznie wyc samochod to nie beda sie dobierali (noc pozniej w 3ch autach lusterka ukradli- mnie ten zaszczyt dosiegnal 2 miesiace temu- a wklady gina regularnie nawet podpisane)

Napisano

a jakie masz ubezpieczenie?

moge jedynie powiedziec ze za samo lakierowanie jednej czesci w tym wypadku drzwi zaplacisz minimum 150-200zl.

Napisano

Masz wykaz, co do naprawy i co do wymiany - wstawiasz do warsztatu (najlepiej ASO), który ma umowę z pzu i kasa przestaje mieć znaczenie.

Co do kluczyka - można dorobić wkładkę pod kluczyk.

Taka operacja 2-3 lata temu, dla kluczyka w korku zbiornika paliwa kosztowała 30 pln.

Napisano

> Witam,

> Przedwczoraj w nocy do mojego auta na parkingu przed blokiem

> probowali dostac sie zlodzieje- wylamali zamek kierowcy

> wgniatajac przy tym dosc znacznie drzwi dookola klamki- na tyle

> ze cala klamka rusza sie we wszystkie strony- zamek w drzwiach

> pasazera tez zostal wylamany. Na szczescie drzwi nie otworzyli.

> Dzis odebralem kalkulacje naprawy PZU- cale 302 złote w tym:

> - jeden zamek koszt czesci 117,25

> - drugi zamek tez 117,25

> - naprawa wgniecenia drzwi 39 złotych

> - przelozenie zamkow w sumie 26 złotych

> No i teraz mam pytanie- gdzie ja znajde kolesia ktory za 26 zlotych

> rozbierze drzwi lewe i prawe i pozamienia zamki i jeszcze

> podatek od tego odprowadzi lol

> I blacharza ktory wyklepie mi drzwi dookola klamki (lakier nie jest

> uszkodzony- ale swoja droga wydaje mi sie ze bez szpachli i

> lakierowania po klepaniu sie nie obejdzie bo wgniecenie jest

> glebokie na ok 1,5 cm w promieniu 4 cm dookola klamki) za 39

> zlotych.

Robią tak, aby ograniczyć dawanie peniędzy do rąsi...

dlatego wyszło ile wyszło

Napisano

> Masz wykaz, co do naprawy i co do wymiany - wstawiasz do warsztatu

> (najlepiej ASO), który ma umowę z pzu i kasa przestaje mieć

> znaczenie.

a po co umowa ??

> Co do kluczyka - można dorobić wkładkę pod kluczyk.

jesli wyrwali i zabrali wkladke, to IMO wymiana wysztkich zamków

Napisano

> a po co umowa ??

Wtedy jest najprościej (i najszybciej): czasem nawet warsztat nie musi fachury z ubezpieczalni wzywać do dodatkowych oględzin, bo wystarczy telefoniczne uzgodnienie.

mar00ha

Napisano

> Wtedy jest najprościej (i najszybciej): czasem nawet warsztat nie

> musi fachury z ubezpieczalni wzywać do dodatkowych oględzin, bo

> wystarczy telefoniczne uzgodnienie.

> mar00ha

jeszcze mi sie nie zdarzylo... zawsze ubezpieczyciel wysylal "swojego"

Napisano

> jeszcze mi sie nie zdarzylo... zawsze ubezpieczyciel wysylal "swojego"

A mi się zdarzyło. ok.gif

mar00ha

Napisano

Ale ja nie wiem czym Ty się przejmujesz, wstawiasz samochód do ASO lub do innego serwisu który bezgotówkowo rozliczy się z PZU i po kłopocie. Serwis załatwi wymianę wszystkich zamków, a PZU im zapłaci.

Opcja druga, masz ubezpieczenie w opcji wycena - wtedy masz problem. Zaoszczędziłeś 200 - 300zł na ubezpieczeniu to teraz dołożysz do tego dwa razy więcej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.