Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

znikający płyn z chłodnicy

Featured Replies

Napisano

No i problem!!! Znajomy ma Uno, popularną tysiączkę na gaźniku i znika mu płyn. Może koledzy, posiadacze, podpowiedzą mi którędy on może znikać?? Znajomy kazał mi wymienić uszczelkę pod głowicą, ja też się ku temu skłaniam, choć autka jeszcze nie oglądałem. Zwracam się do Kolegów którzy mieli podobny problem i pomogą mi bo może to jednak nie uszczelka pod głowicą tylko jakaś popierdółka??

Z góry dzięki za pomoc!!

Pozdrawiam

Klon

Napisano

> No i problem!!! Znajomy ma Uno, popularną tysiączkę na gaźniku i

> znika mu płyn. Może koledzy, posiadacze, podpowiedzą mi którędy

> on może znikać?? Znajomy kazał mi wymienić uszczelkę pod

> głowicą, ja też się ku temu skłaniam, choć autka jeszcze nie

> oglądałem. Zwracam się do Kolegów którzy mieli podobny problem i

> pomogą mi bo może to jednak nie uszczelka pod głowicą tylko

> jakaś popierdółka??

> Z góry dzięki za pomoc!!

> Pozdrawiam

> Klon

Może się rozszczelniła chłodnica? Albo jakieś połączenie wężyków? Było już tu pare takich przypadków - poszukaj zacieków smile.gif

Napisano

Są jakieś widoczne wycieki?? U mnie znikał płyn a pod autem sucho ale....w aucie mokro, płyn ulatniał się po kryjomu z przewodów idących do nagrzewnicy.

Napisano

pompa lubi sobie czasami pocieknąć

Napisano

mialem to samo...jak z dnia na dzien doszlo do poziomu 0,5 dziennie to wymienilem smile.gif

Napisano

> mialem to samo...jak z dnia na dzien doszlo do poziomu 0,5 dziennie

> to wymienilem

ano i to największy wyciek był zaraz po zgaszeniu silnikiera

Napisano

> pompa lubi sobie czasami pocieknąć

też to miałem, pół roku temu wymiana pompy, ale miałem plamy pod wozem, a w tym watku jeszcze nie usłyszelismy czy w rzeczonym uniaku którego dotyczy wątek cos wyciekało

Napisano

> No i problem!!! Znajomy ma Uno, popularną tysiączkę na gaźniku i

> znika mu płyn. Może koledzy, posiadacze, podpowiedzą mi którędy

> on może znikać?? Znajomy kazał mi wymienić uszczelkę pod

> głowicą, ja też się ku temu skłaniam, choć autka jeszcze nie

> oglądałem. Zwracam się do Kolegów którzy mieli podobny problem i

> pomogą mi bo może to jednak nie uszczelka pod głowicą tylko

> jakaś popierdółka??

> Z góry dzięki za pomoc!!

> Pozdrawiam

> Klon

Może skończyła się uszczelka na metalowej rurce wchodzącej do bloku silnika - zaraz przy pompie wodnej, nad filtrem oleju. Tak jakoś są dobrane tam materiały, że przy zimnym silniku wtedy tamtędy wycieka płyn. Nie widać za to wycieków po zagrzaniu silnika i człowiek głupieje. Najlepiej sprawdzić po nocnym postoju, gdy silnik dobrze się schłodzi,płyn powinien ściekać na filtr oleju. Koszt uszczelki to 5PLN w ASO, wymiana prosta tylko trzeba płyn spuścić.

EDIT: Aha, w takim przypadku nawet niekoniecznie zobaczysz plamy pod samochodem. Gdyby były mrozy to tak ale przy tej temperaturze nie bardzo.

Napisano

Przyczyn i punktów ubywania płynu chłodzącego w uno moze być wiele. Uszkodzona uszczelka pod głowicą to moim zdaniem daleka ostateczność do sprawdzenia, wymagająca naprawdę sporo roboty, przygotowania nowej uszczelki głowicy i kilku innych uszczelek przy okazji. Przedtem należy sprawdzić prostsze do wyeliminowania możliwe i prawdopodobne przyczyny. I poświęcić najwięcej uwagi na obserwacje bez rozbiórek i poszukiwanie możliwych nieszczelności. Przede wszystkim poziom płynu sprawdzać tylko gdy silnik ostygnie i jest zimny.

Moim zdaniem kolejno sprawdź:

- czy wszystkie rury i rurki obiegu płynu nie są popękane i nie ma śladów wilgoci albo śladów niebieskich wykwitów po odparowaniu płynu na przyłączach. Jest tych połączeń z opaskami naprawdę sporo

- podobnie szczelność zewnętrzną chłodnicy, korpusu termostatu, pompy płynu (także szczególnie pod łożyskowaniem i uszczelnieniem wału pompy, tuż po wyłączeniu silnika, czujnika temperatury płynu,

- szczelność korka chłodnicy i trzymanie nadciśnienia zaworka ciśnieniowego w korku,

- szczelność zaworu płynu, który jest sterowany pokrętłem ogrzewania powietrza (w kabinie nad nogami pasażera, pod osłoną, często cieknie lub jest do d.. wymiany ten plastykowy duperel. (w wypadku przecieku w osłonie pod zaworem mogą byc ślady płynu),

- jeśli masz LPG, to dochodzi sprawdzenie szczelności obiego "ogrzewania" gazu płynem

Po tym wszystkim dopiero, w wypadku dużych stałych ubytków płynu, mozna brać się za zrywanie głowicy. Nie zawsze po takim zabiegu, szczególnie niestarannym, nowa uszczelka długo wytrzyma; czasem trzeba nawet przeszlifować głowicę.

Powodzenia.

Napisano
  • Autor

Dzięki Wszystkim za cenne info - autko podstawionę będę miał dopiero koło poniedziałku i wtedy odbędzie się sczegółowa wizja lokalna. Obiecuję podzielić się spostrzeżeniami i mam nadzueję, że to nie głowica - a jeśli tak no to cóż - damy radę!!!. Robótka się szykuje większa bo i hamulce sa do wymiany i jak dobrze pójdzie to sprzęgło też.

Jakby co - będę pytał na bieżąco

Dzięki wielkie za Wasze uwagi. Pozdrawiam

KLON

Napisano

równiez sie z takim przypadkiem spotkałe m

pozdro

Napisano

> Dzięki Wszystkim za cenne info - autko podstawionę będę miał dopiero

> koło poniedziałku i wtedy odbędzie się sczegółowa wizja lokalna.

> Obiecuję podzielić się spostrzeżeniami i mam nadzueję, że to nie

> głowica -

Pozdrawiam

> KLON

Czekamy na spostrzeżenia

Napisano
  • Autor

> Pozdrawiam

> Czekamy na spostrzeżenia

No więc jestem - trochę późno bo ze swoim sprfzęgiełkiem walczyłem ale jestem!!!

Oblookałem i nic - nie ma wycieków. Wykręciłęm świece i tutaj cię mam!!!

Jedna z nich była idealnie czyściutka. Znaczy - bierze przez uszczelkę pod głowicą. Odkręciłem głowicę i ... miałem rację - uszczelka padła. tAK SOBIE ROZKRĘCAM I ROZKRĘCAM I KONIEC KOŃCÓW DOSZEDŁEM DO WNIOSKU, ŻE SKORO MAM WYMIENIĆ SPRZĘGŁO TO WYJMĘ CAŁY SILNIK I WYMIENIĘ TO SPRZĘGŁO. No i teraz sytuacja ma się tak: do wymiany jest: uszczelka pod głowicą, pod deklem zaworów, kompletne sptrzęgło wraz z uszczelnieniem wałka sprzęgłowego ( zasmarkany cały kosz olejem), olej w silniku i płyn chłodzący. Co jeszcze? no oczywiście tak jak pisałem wcześniej: tarcze bębny, klocki szczęki i płyn. Troszkę roboty mam. Idę myśl bebechy i walę do sklepu po części. Tyle na razie...

Jakby co to będę pytał a jak już zrobię to się pochwalę.

Pozdrawiam

PS

U mnie zasypało okrutnie!!!!!!!

I mrozik a ja nieogrzewany garaż mam!!!

KLON

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.