Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik położenia wału korbowego

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś go wymieniał bądż czyścił w silniku 1,4? Czy są trudności z jego wykręceniem na ciepłym silniku mam kłopoty z odpalaniem czy coś to dało?

Napisano

> Czy ktoś go wymieniał bądż czyścił w silniku 1,4? Czy są trudności z

> jego wykręceniem na ciepłym silniku mam kłopoty z odpalaniem czy

> coś to dało?

ja wymieniałem przy swoim 1,6 - ale zrobił to tkz. pan Zdzisio, czyli mechanik złota rączka.

miałem problemy z odpalaniem auta sciana.gif-raz chciał a innym razem nie. wymieniłem świece, przewody WN- i ... nie pomogło. podejrzenie padło na pompę paliwa, ale była OK.

okazało się że kabelek do i sam czujnik jest walnięty. pan Zdzisio wymienił i bravolot już dobrze odpala

Napisano

> ja wymieniałem przy swoim 1,6 - ale zrobił to tkz. pan Zdzisio, czyli

> mechanik złota rączka.

> miałem problemy z odpalaniem auta -raz chciał a innym razem nie.

> wymieniłem świece, przewody WN- i ... nie pomogło. podejrzenie

> padło na pompę paliwa, ale była OK.

> okazało się że kabelek do i sam czujnik jest walnięty. pan Zdzisio

> wymienił i bravolot już dobrze odpala

marchewa ci się nie świeciła??

Napisano

> marchewa ci się nie świeciła??

wiesz jakoś nie, ale czasami spadały mu strasznie obroty, jakby się dusił, i wtedy zapalała sie marchewa i kontrolka od aku.

Napisano

Gdyby byly problemy z czujnikiem polozenia walu, silnik w ogole nie moglby pracowac...

Napisano
  • Autor

> Gdyby byly problemy z czujnikiem polozenia walu, silnik w ogole nie

> moglby pracowac...

>nie zgodzę się znajomy elektryk mówił mi że zdarza się że ten czujnik trzeba przeczyścić i pomaga,więc pytam jeszcze raz czy są problemy z wyjęciem i jaki efekt?

Napisano

> Gdyby byly problemy z czujnikiem polozenia walu, silnik w ogole nie

> moglby pracowac...

Nieprawda, miałem z nim problemy, autko 2 razy jeździło do ASO bo nie zapalało, jak zapalało to było ok, na examinerze nic nie wykazywało, dopiero ktoś tu mi podpowiedział, że może to być wina czujnika i przy 2 wizycie w ASO poprosiłem o wymianę czujnika i problemy się skończyły.

Pozdrawiam BAS

Napisano

więc pytam jeszcze raz czy są problemy z wyjęciem i jaki efekt?

ja nie wyjmowałem, także nie wiem czy są problemy niewiem.gif

podjedź do jakiegoś mechaniora lub zobacz może w Zembowiczu

Napisano

Hmm, bylem kiedys w ASO i pytalem goscia od exama o czujnik polozenia walu i koles wlasnie oswiecil mnie, ze silnik nie bedzie nawet pracowal kiedy bedzie z nim problem. Kurna, ASO to jakas porazka...

Napisano

Kurna, ASO to jakas porazka...

ASO to zło.

jak pisałem - ja miałem walnięty czujnik, a jedyny objaw był taki, że raz bravolot mi odpalał a innym razem nie i nieistotne było czy silnik jest rozgrzany czy zimny. taki jakiś kapryśny był jak panienka, a mnie to wk... sciana.gif bo czasami nie chciał odpalić w najmniej odpowiedniej chwili.

przy moim czujniku była (nie wiem dlaczego) uszkodzona izolacja przewodu jak również uszkodzona obudowa samego czujnika. może gdy czujnik jest całkowicie kaputt, to wtedy silnik nie chce gadać i to by było tak jak ty napisałeś niewiem.gif

Napisano

Z wyjęciem czujnika nie ma żadnego problemu, pod warunkiem że masz dostęp do kanału. Czujnik jest od tyłu silnika pod rozrusznikiem, mocowany jedną śrubą z łbem TORX. Nie pamiętam rozmiaru. Przed odkręceniem odłącz złącze. Ja go wyciągałem bo przeczytałem na forum że może być przyczyną nierównej pracy (drżenia silnika) silnika na wolnych obrotach. Niestetu u mnie to nie jest to.

Napisano

> Z wyjęciem czujnika nie ma żadnego problemu, pod warunkiem że masz

> dostęp do kanału. Czujnik jest od tyłu silnika pod

> rozrusznikiem, mocowany jedną śrubą z łbem TORX. Nie pamiętam

> rozmiaru. Przed odkręceniem odłącz złącze. Ja go wyciągałem bo

> przeczytałem na forum że może być przyczyną nierównej pracy

> (drżenia silnika) silnika na wolnych obrotach. Niestetu u mnie

> to nie jest to.

witam ja miale ostatnio problemy z silnikiem a dokładnie auto niechodziło na wolnych obrotach -ani na bezynie ani na gazie i straznie trzęsło i wolno wkręcało sie na bbroty i okazało się ze to czujnik położenia wału -teraz jest super a mam 14 12v

Napisano

witam mój samochód gasł po rozgrzaniu i odcinał dopływ prądu odpalał dopiero po dłuższym postoju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.